12-25/2: The Anatomy of Grey's

Να βγάλω πρώτα τον ενθουσιασμό από τη μέση? Κανένα show φέτος δεν έχει υπάρξει σε κανένα σημείο του όσο on fire είναι αυτή τη στιγμή το Grey's Anatomy. Εδώ και 3 εβδομάδες ξεπερνάει τον εαυτό του κατ'επανάληψη και χτίζει όλο και μεγαλύτερο κοινό, κάνοντας το ρεκόρ θεαματικότητας για τα τελευταία 2 χρόνια και ξεπερνώντας εμφανώς πλέον το Desperate Housewives για να γίνει δικαίως το most-watched drama της τηλεόρασης. Επιπλέον, όταν οι πάντες παίζουν επαναλήψεις μες στους Ολυμπιακούς, το ιατρικό δράμα δε φοβάται τίποτα και συνεχίζει ανενόχλητο δίχως διακοπές, βαδίζοντας προς ένα εξωφρενικό episode order 27 ωρών για τη δεύτερη σεζόν του. Πάμε παρακάτω τώρα.

Το τυπικό ιατρικό δράμα πατάει αρχικά στην procedural δομή του και χρησιμοποιεί τις αρρώστιες των ασθενών της εβδομάδας ως μεταφορές για τους κεντρικούς χαρακτήρες. Από τα πρώτα του κιόλας επεισόδια της πρώτης σεζόν, υπήρχε μια εμφανής διάθεση το Grey's να μην ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Όταν η Meredith έκανε παραλληλισμό μεταξύ του έρωτά της για τον Derek και της κατάστασης μιας ασθενούς, η απάντηση που έλαβε αποσβολωμένη ήταν ένα ειρωνικό "seriously?". Παίζοντας μεταξύ του δράματος και του υστερικού χιούμορ, τα εβδομαδιαία storylines δεν έχουν ούτε κάποια θεία αποστολή να μας μιλήσουν για τα τρίσβαθα της ψυχής της Meredith, ούτε το ιερό καθήκον να ωθήσουν τον George να αποκτήσει ζωή. Είναι απλά εκεί, υπάρχουν, και μία στο τόσο, όπως συμβαίνει σε όλους μας, τυχαίνει κάποιο περιστατικό να μας αγγίξει περισσότερο από τα άλλα.

Σχεδόν 20 επεισόδια γεμάτα από ελαφρά (ή λιγότερο ελαφρά) storylines με αρχή, μέση και τέλος, η δημιουργός Shonda Rhimes είχε κερδίσει πλέον το δικαίωμα να πει αυτή τη μία ιστορία που θα αλλάξει όντως τους χαρακτήρες. Για να το κάνει όμως αυτό, τους είχε προηγουμένως διαμορφώσει ευκρινώς χωρίς να τους κάνει στιγμή απλοϊκούς. Αφού περάσαμε ώρες και ώρες για να ανακαλύψουμε what makes Izzy tick, να κατανοήσουμε την αδυναμία του Alex να κάνει μια σωστή σχέση και την προσπάθεια αυτοκαταστροφής εκείνης μεταξύ της Cristina και του Burke, όταν φτάνει η Μεγάλη Δραματική Ιστορία, δεν έχουμε απλώς αγωνία να δούμε πώς θα γλιτώσουν οι άνθρωποι που έχουμε αγαπήσει. Ακόμα περισσότερο, περιμένουμε να γίνουμε μάρτυρες της ζωή τους μετά από το περιστατικό.

Μέσα από 2 αριστουργηματικά επεισόδια γεμάτα συγκίνηση και τρομακτικό σασπένς, βόμβες, γέννες, αυτοκινητιστικά, random sex και nail-biting δραματικούς διαλόγους, είναι δυνατόν να κρατηθεί το ενδιαφέρον στο ίδιο επίπεδο? Γίνεται, γιατί στο μεταξύ έχουμε γίνει τόσο κοντινοί παρατηρητές των κεντρικών χαρακτήρων, ώστε το cliffhanger που φέρνει μαζί τους δύο πιο απίθανους εραστές μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από εκείνο που αφήνει κάποιον σε κατάσταση ζωής ή θανάτου. Όλα αυτά φυσικά δε θα ήταν δυνατόν να συμβούν αν δεν είχαμε ένα ensemble cast που κανονικά θα πρέπει το καλοκαίρι να βγάλει τουλάχιστον 4 υποψηφιότητες για Έμμυ-- η Katherine Heigl (Izzy) αφήνει πίσω της το Roswell και τον Steven Seagal για να μας χαρίσει μια δυναμική περσόνα ανόμοια με οτιδήποτε άλλο έχουμε στην τηλεόραση αυτή τη στιγμή, η Chandra Wilson (Bailey) κρύβει πίσω από το αυταρχικό της προσωπείο μια ευαίσθητη γυναίκα που αγαπάει με πάθος, η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Sadra Oh (Cristina) κρύβει στο μαγνητιστικό βλέμμα της τις μικρές υποχωρήσεις που κάνει βδομάδα με τη βδομάδα για να καταφέρει επιτέλους να συνδεθεί με τον άντρα που αγαπάει και ο T.R. Knight (George) ξεφεύγει εντυπωσιακά από το στερεότυπο του lovestruck nerd φίλου για να εξελιχθεί, λίγο-λίγο, σε ένα πλάσμα γεμάτο αυτοπεποίθηση.

Σεναρικά, σκηνοθετικά, ερμηνευτικά-- από τα εβδομαδιαία storylines στα complex character arcs της, αυτή η σειρά είναι πλέον ο,τι πιο καυτό υπάρχει στον αέρα. Ξεκίνησε σαν αυτό το χαριτωμένο και έξυπνο soapy medical drama και με πολλή υπομονή κατάφερε πλέον να εδραιωθεί ως η πλέον καθηλωτική και must ώρα της αμερικάνικης τηλεόρασης. Δηλαδή είχε τα κότσια να κάνει αυτό που όλες οι υπόλοιπες επιτυχίες αρνήθηκαν να κάνουν στο ξεκίνημά τους. Και τώρα, όταν όλοι υποφέρουν εντυπωσιακά sophomore slumps, το Grey's ζει τις πιο λαμπρές του μέρες. Μέχρι τις επόμενες, φυσικά.

This Week
Στο Battlestar Galactica είδα το κορυφαίο επεισόδιο της σειράς μέχρι σήμερα. Όχι ίσως, όχι πιθανώς. Το καλύτερο. Για 40 λεπτά εγκαταλείπουμε το Galactica και βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των Cylons. Namely, αυτών που βρέθηκαν να ζουν δίπλα σε ανθρώπους για μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί το όραμά τους για το μέλλον. Τα δύο διασημότερα μοντέλα Cylon, η original Sharon και η Caprica Six αναπολούν, αναρωτιούνται, αμφισβητούν και τελικά παίρνουν μια απόφαση, ανατριχιαστική και μόνο στη σκέψη του αποτελέσματος που μπορεί να έχει, στο επερχόμενο 3ωρο φινάλε της δεύτερης σεζόν. Με την guest εμφάνιση της Lucy Lawless να προετοιμάζει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην 3η σεζόν, το 'Downloaded' αποτελεί το πιο αστραφτερό διαμάντι στην συλλογή επεισοδίων της πιο thought-provoking σειράς που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Still to Come
Στην ίδια λογική με το Battlestar Galactica, αυτή τη βδομάδα και το Shield δοκιμάζει να δει την υπόθεση μέσα από τα μάτια του κακού. Το επεισόδιο ονομάζεται 'Kavanaugh' και εκτός του Forest Whitaker θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τον υπέροχο Anthony Anderson σε ένα encore του ρόλου του ως περσινού Μεγάλου Κακού της σειράς. Πάντως ωραία όλα αυτά, αλλά εγώ θέλω να δω τι έγινε με το cliffhanger της περασμένης εβδομάδας. Ήταν τόσο out of the left field που νομίζω πως όταν συνέβη μου έφυγε και ένα μικρό ουρλιαχτό.

Look, ma! Jeffrey Dean Morgan is everywhere on my TV!
Αυτή τη βδομάδα επιστρέφει τόσο ως πατήρ Winchester στο Supernatural, όσο και ως love interest για την Izzy στο Grey's Anatomy. Ήταν ο ασθενής που περίμενε να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, όταν τελικά του έκλεψε την καρδιά η Izzy. Είμαι σίγουρος οτι κάπου εκεί μέσα υπάρχει ένα πολύ καλύτερο pun, αλλά βαριέμαι να ψάξω να το βρω.

Ποιος το χέζει το Lost? To flashback που όλοι περιμέναμε έρχεται επιτέλους αυτή τη Δευτέρα! Στο How I Met Your Mother αποκαλύπτεται το παρελθόν του Βarney!!

Μιλώντας για το Lost, είτε το flashback της Claire φτάνει ως πολύ-πολύ πρόσφατα, είτε κάποιος δεν είναι όσο νεκρός περιμέναμε... Για ακόμα μία φορά έχουμε υποσχόμενη επιστροφή, αλλά ελπίζω να μην είναι απογοητευτική σαν αυτή της Mira Furlan.

Quotes
I'm not talking to a terrorist. You talk to him.
(Ο λαός της Αμερικής μπορεί να αισθάνεται ασφαλής με την προεδράρα του, στο 24)

Cristina: I don't get what McDreamy and McSteamy see in her.
Alex: Cause she's McHot.
George: McYeah she is.
(Κάποιοι θα υποστηρίξουν οτι αυτό το McΑστείο του Grey's Anatomy έχει παρατραβήξει, αλλά θα είναι McΒλάκες)

One might almost call it inhuman... Oh, wait, you are.
(O Gaius Baltar του Battlestar Galactica ως συνείδηση της Caprica Six, το ρίχνει στην ειρωνεία)

Cristina: You know in the movies how there's the hero and then there's the other guy?
Dr. Burke: Yes.
Cristina: Be that other guy.
(H πιο heart-wrenching στιγμή του συγκλονιστικού bomb-themed επεισοδίου του Grey's Anatomy)

1 σχόλιο: