Season Finale: Lost (s2)

Παρντόν για την μεγάλη καθυστέρηση της αναφοράς στο Lost, δεν είναι επειδή ετοίμαζα κάποια φοβερή ανάλυση, αλλά επειδή είχε βαρετότερα (και υποχρεωτικότερα) πράγματα να κάνω. On with the show λοιπόν, όπως πάντα με SPOILERS.

Οι Lindelof-Cuse βασικά με τσαντίζουν. Δηλαδή άμα είναι ρε φίλε, κάνε ένα no-fun show, να ξέρω κι εγώ να μην ξαναπατήσω! Αλλά όχι! Πάνε τελευταία στιγμή και μου πετάνε δύο από τις πιο διασκεδαστικές ώρες της φετινής σεζόν, εν μέρει εξιλεώνοντας σερί μηνών όπου τίποτα πρωτότυπο ή ενδιαφέρον γινόταν στο νησί. Προσοχή, τα όσα είδαμε στο φινάλε εξακολουθούν να είναι ανόητα και χωρίς ίχνος λογικής, αλλά τουλάχ
ιστον κάνουν το Lost αυτό που είχε ξεχάσει οτι οφείλει να είναι-- fun fun fun!

Σε πλήρη αντίθεση με το περσινό φινάλε (όπου μετά από μια αψεγάδιαστη σεζόν δε μάθαμε τίποτα και πήραμε για cliffhanger μια τρύπα), φέτος για να κλείσει μια εντυπωσιακά άνιση σεζόν ήρθε ένα δίωρο γεμάτο με πληροφορίες ή hints, και ένα σαφώς πιο ενδιαφέρον κλείσιμο. Η αλήθεια είναι οτι σε πρώτη ανάγνωση είχα την αίσθηση πως μας είπαν περισσότερα από όσα τελικά μας έδωσαν. Αλλά σε κάθε περίπτωση (και πάντα με δεδομένα τα περσινά -κάπως ξινά- σταφύλια) μάθαμε αρκετά σημαντικά πράγ
ματα.
  • Το κουμπί κάνει κάτι τελικά, ο Locke επιτέλους αποφασίζει να μάθει for sure αν μας δουλεύουν ή όχι, και τις συνέπειες θα τις μάθουμε του χρόνου.
  • Το αεροπλάνο έπεσε επειδή ο Desmond δεν πάτησε το κουμπί στο καθορισμένο διάστημα. Άλλα αεροπλάνα και πλοία που έχουν κατά καιρούς καταλήξει στο νησί, μπορούμε να υποθέσουμε πως έφτασαν εκεί με τον ίδιο τρόπο.
  • Ο Desmond έφυγε με το ιστιοπλοϊκό του, και γι'αυτό δε μπόρεσαν να τον βρουν πουθενά.
  • Το νησί αποτελεί επίκεντρο έντονης ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας, και πιθανώς γι'αυτό το λόγο δεν το βρίσκουν τα σωστικά ή γι'αυτό ο Desmond δε μπόρεσε να φύγει.
  • Ο Henry Gale είναι (αν όχι ο Man) τουλάχιστον ανώτερος από τους υπόλοιπους Others.
  • Το φως που είχε δει ο Locke μέσα από το hatch ήταν προβολέας που είχε ανάψει ο Desmond! (πόσο χάρηκα που αναφέρθηκαν σε αυτό)
Πάνω από όλα όμως αυτό που κερδίσαμε από αυτό το φινάλε ήταν η επιβεβαίωση πέραν κάθε αμφιβολίας, οτι το νησί είναι μέρος του κόσμου μας όπως τον ξέρουμε, και οτι οι δικοί μας κατέληξαν εκεί κατά τύχη. Ούτε κολαστήρια, ούτε εξαφανισμένη ανθρωπότητα, ούτε πειράματα (τώρα πια, τουλάχιστον). Το νησί είναι υλικό, είναι πάνω-κάτω εκεί που υποτίθεται πως πρέπει να είναι, και είναι εντοπίσιμο, όπως μάθαμε στο έξυπνο cliffhanger. Κόσμος μπορεί να πηγαινοέρχεται αρκεί να ξέρει τι πρέπει να κάνει (όπως υπονοήθηκε όταν ο Henry έστειλε τον Michael και τον Walt στην "ελευθερία" τους-- δραματουργικά ατελές το storyline τους, btw, και αν κλείσει έτσι θα είναι για γέλια).

Όλα αυτά όμως δημιουργούν πολλές μαύρες τρύπες λογικής που πολύ αμφιβάλω αν θα εξηγηθούν. Είναι απλώς τρύπες. Ε, λογικό είναι όταν σκέφτεσαι τα πάντα ενώ προχωράς να αρχίσουν κάποια στιγμή να μη βγάζουν νόημα (ρωτήστε και τους άμοιρους φαν των X-Files ή του Alias, τι αίμα έχουμε φτύσει για να βάλουμε τα γεγονότα σε σχεδόν λογική ακολουθία!)
  • Το αεροπλάνο έπεσε από την επίδραση του ξαμολυμένου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου? Και τι είναι, πηρούνι? Για να ασκηθεί τέτοια δύναμη εκεί πάνω, σε τέτοιο αντικείμενο, θα έπρεπε ό,τι μεταλλικό υπήρχε στο hatch να έχει εξαϋλωθεί. Όχι να γυρνάνε γύρω-γύρω κάτι καρέκλες και κάτι μαχαιράκια.
  • ΟΚ, καταλαβαίνω οτι οι πυξίδες και τα ραντάρ τρελλαίνονται, αλλά ακόμα κι έτσι παραείναι stretch το να δεχτώ πως κανείς τόσες δεκαετίες δεν βρήκε έστω κατά λάθος το νησί. Εκτός βέβαια κι αν το βρήκε και τον έλεγαν Alvar Hanso... (LOL)
  • Ο Henry είναι high-ranking officer λοιπόν? Και τι έκανε μόνος του στο δάσος, έπαιζε την κοκκινοσκουφίτσα με τη Rousseau?
  • Ο Desmond ήταν τόσο χαρούμενος που είδε άλλον άνθρωπο μέσα από το hatch που... ξέχασε να του φωνάξει?
  • Δηλαδή all said and done, η σειρά θέλει τώρα να μας πείσει οτι το αεροπλάνο έπεσε εκεί τυχαία. Δηλαδή δεν ήταν προσχεδιασμένο. Άρα είναι εντελώς τυχαίο το γεγονός οτι ο Sawyer βρήκε στο νησί τον γιο του ανθρώπου του οποίου το όνομα φέρει, οτι ο Sayid βρήκε την κόρη του ανθρώπου που τον εκπαίδυεσε, οτι ο Eko βρέθηκε εκεί όπου είχε πέσει και αδερφός του, οτι ο πατέρας του Jack είχε γνωρίσει μεθυσμένος το μισό καστ? Και άλλα τόσα?
Συγγνώμη, αλλά μετά από αυτό προσωπικά εγκαταλείπω κάθε ψευδαίσθηση λογικής και απολαμβάνω το Lost (όποτε προσφέρεται) απλώς και μόνο για την mindless fun. Καλό είναι κι αυτό, απλά στην αρχή με είχαν ξεγελάσει υπονοώντας οτι είναι κάτι σκεπτόμενο, οτι είναι μια ιστορία που στέκεται σε ανάλυση και που πάνω από όλα είναι δράμα χαρακτήρων. Με την αποκάλυψη για το κουμπί ελπίζω να κλείσαμε αυτό το τραγικό κεφάλαιο επιστήμη vs πίστη, και να δούμε τη σειρά να επιστρέφει περισσότερο στο ύφος της πρώτης σεζόν. Αλλά με περισσότερο σεξ και λιγότερους νεκρούς. Δηλαδή αν δεν κάνουν το απαραίτητο τρίο τους τώρα οι Jack, Kate και Sawyer, πότε? Α, και κάτι τελευταίο:


You guys are hilarious.
Τι στοίχημα πάει οτι δεν έχουν ιδέα τι στα κομμάτια είναι αυτό?

6 σχόλια:

  1. μήπως τελικά βρισκόμαστε στη Ρόδο;

    πάντως...

    its really great fun...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην cartoon Ρόδο!
    Αυτά τα 4 δάχτυλα ήταν το κερασάκι στην τούρτα του fun! (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sto teleutaio podcast gia auti tin sezon eipan oti sto finale eidame to teras alla den to katalabame oti to eidame!!! Hmmmmmmm.... (min pei kaneis the bird!)
    http://abc.go.com/primetime/lost/podcasts/108849.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. perimeno na do cgi-kolosso-tis-rodou on action kai meta as pethano... lol...


    pados zo gia to desimo me 3i season... gia na doume... :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nai, i 8ewria me tin Atlantida einai nomizw i pio endiaferousa apo oses exoun akoustei so far...

    ΑπάντησηΔιαγραφή