Week 23/4-29/4: House vs Cox

Μπήκαμε και στο Μάιο, το μήνα που κλείνει τη σεζόν, το μήνα των upfronts όπου τα δίκτυα θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους για τη σεζόν 2006-2007, το μήνα των sweeps που θα καθορίσουν ποιες σειρές θα μας ακολουθήσουν τον ερχόμενο χειμώνα, το μήνα που τα season finale έρχονται με ρυθμό γρηγορότερο από αυτόν με τον οποίο μιλάει η Lorelai Gilmore. Θα προσπαθήσω να ποστάρω ξεχωριστά για κάθε finale, και κάποια στιγμή θα γράψω και κάποια, έστω capsule, reviews για όλες τις φετινές σειρές. Προς το παρόν, λίγα λόγια για την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

This Week
Αυτή την εβδομάδα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ολόκληρη την 5η σεζόν του Scrubs και, χωρίς καν να έχω δει τις 4 προηγούμενες σεζόν, κατανάλωσα μετά μανίας. Χωρίς να μπορώ φυσικά να συγκρίνω με τα όσα έχουν προηγηθεί, βρήκα το ύφος της σειράς μοναδικό και εντελώς ξεχωριστό από οποιασδήποτε άλλης κωμωδίας. Το offbeat χιούμορ ακροβατεί στα όρια του γελοίου πολλές φορές, και μέσα στο ίδιο επεισόδιο μπορεί από τη μία σκηνή στην άλλη να μεταπηδήσει από το σλάπστικ στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την κωμωδία από το δράμα. Συνήθως αυτές είναι οι λιγότερο αγαπημένες μου στιγμές (κάπως άβολες όταν ακολουθούν πχ έναν Zach Braff διπλωμένο μέσα στο backpack του Donald Faison), αλλά στο επεισόδιο αυτής της εβδομάδας τα συναισθήματα που χωρίς καμία προειδοποίηση με πλημμύρισαν στο σοκαριστικό και ειλικρινές φινάλε ήταν από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις της σεζόν. Ο John C. McGinley στο ρόλο του δόκτωρα Cox απέδειξε πως κατέχει το δράμα εξίσου καλά με την κωμωδία κι εγώ έμεινα για κανά δίλεπτο με το στόμα ανοιχτό μπροστά στη μαύρη οθόνη του media player, έχοντας μόλις συνειδητοποιήσει οτι η σειρά τελικά είναι πολύ σπουδαιότερη από όσο είχα αρχικά πιστέψει. Και όχι μόνο λόγω της σχέσης του JD με τον Turk, που αποτελεί την πιο συναρπαστική μεταξύ δύο αρσενικών χαρακτήρων στην τηλεόραση. Είτε μιλάμε για ομοφυλοφιλική, είτε όχι-- είτε κάτι και από τα δύο. Έτσι κι αλλιώς το Scrubs καταργεί τις ταμπέλες, ακόμα και σε ένα τέτοιο ζήτημα: θα χρειαστεί ένας νέος όρος για να περιγράψει το δεσμό μεταξύ των δύο wacky residents...

Συνεχίζοντας με τα ιατρικά-- σε ευχαριστώ, House! Το ήξερα οτι μπορούσα να βασιστώ σε αυτή τη σειρά για μια διαφορετική προσέγγιση του κλισέ θέματος, πίστη εναντίον επιστήμης, με το πανέξυπνα ονομασμένο επεισόδιο 'House vs God'. Ήταν υπέροχο που για μία φορά, η γνωστή ιστορία δεν τελείωσε με τον πρωταγωνιστή να έχει πάρει ένα μάθημα πίστης, θέλησης και άλλα κουρασμένα. Μια φορά που επιτέλους το περιστατικό δεν έκλεισε με ένα πονηρό κλείσιμο του ματιού προς τον θεατή ή με τον πρωταγωνιστή να βγαίνει από την ιστορία πιο σοφός ή πιο ανοιχτόμυαλος από ό,τι μπήκε. Η επιστημονική εξήγηση του ενός δεν παύει να είναι θαύμα για τον άλλο-- γεγονότα και κοσμοθεωρήσεις διόλου ασύμβατες. Κι όμως δεν παύει να με εκπλήσσει το πόσοι λίγοι κατανοούν αυτή την πολύ απλή πρόταση, και το πώς, 9 φορές στις 10, τέτοιου τύπου διλήμματα στην ποπ κουλτούρα καταλήγουν σε condescending κηρύγματα που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Nα είσαι καλά David Shore, και να είσαι καλά, dr. House, επειδή είστε αυτός ο σπάνιος ένας.

Τώρα ακολουθεί γκρίνια σε bullet points!
  • Σε ένα χρόνο από σήμερα οι Sopranos θα έχουν τελειώσει για πάντα. Η saga του David Chase ζει με δανεικό χρόνο. Και τι κάνει με αυτόν? Αφιερώνει επεισόδια στον Artie Bucco και στον Ben Kingsley. Διάολε, όσο κι αν κατουρήθηκα στα γέλια όταν ο Christopher έριξε μπουνιά στην Lauren Bacall, αυτό δεν δικαιολογεί άλλα 50 χαμένα λεπτά, που έρχονται να προστεθούν στα 300 που έχουν προηγηθεί σε αυτή τη σεζόν.
  • Prison Break, πέθανες άδοξα χωρίς καν να έχεις λάμψει όσο θα έπρεπε. Υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορείς να τραβήξεις μια ιστορία πριν σπάσει (και μαζί με αυτήν, τα νεύρα μου). Και τώρα έχουμε να γεμίσουμε δύο ακόμα ανούσια επεισόδια μέχρι τη στιγμή της απόδρασης.
  • Kάθε επεισόδιο που περνάει είναι και καλύτερο για το Gilmore Girls, και όσο καλύτερα τα επεισόδια, τόσο μεγαλύτερο το fan outrage! Αυτό θα πει ώριμο κοινό!
  • Αυτό το Office με πόνεσε. Το κήρυγμα κατά των ναρκωτικών δεν ήταν καν αστείο.
  • Και το κλισέ, ω, το κλισέ! Rob Thomas, τη στιγμή που τοποθετούσες την Kendall Casablancas πίσω από την πόρτα του Logan δε μπορεί να μην καταλάβαινες πόσο κλισέ ήταν αυτό που έκανες! Γιατί, γιατί, γιατί? Δίνω προθεσμία 2 επεισόδια στον Logan να πέσει στην αγκαλιά της Veronica. Δε με έχετε δει ακόμα θυμωμένο.
On a sidenote, πόσο έξυπνη κίνηση ήταν το να ρίξει και τους Mannings στην υπόθεση? Πάνω που νομίζει ένας άνθρωπος οτι κατάλαβε τι παίζεται στη φετινή Veronica Mars, έρχεται μια casually πεταμένη ατάκα για να τα γυρίσει όλα ανάποδα. That said, έχω στο μυαλό μου μια θεωρία που ενώνει λίγο-πολύ όλα τα σημαντικά στοιχεία. Ας περάσει και το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας και, αν δεν ανατραπεί -πάλι- κάτι, θα την ποστάρω.

Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, όμως, δεν είχα καλύτερο από το Alias! Στο 100ο του επεισόδιο, και με 5 ακόμα πριν το τέλος, η σειρά επιστρέφει -θεματικά και στυλιστικά- στις ρίζες της. Καθαρόαιμη κατασκοπική δράση, κλώνοι, προδοσίες, Bradley Cooper, και λίγος Rambaldi για να δέσει το γλυκό-- και όλα αυτά με περιτύλιγμα μερικούς από τους πιο καλογραμμένους διαλόγους που έχει δει η σειρά. Η σκηνή που o Will ζητά από την Syd να γίνει κουμπάρα του? Απλή, γλυκιά, φυσική, αστεία, υπέροχη. Ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν δηλαδή εν μέσω των σεναριακών παλαβομάρων που έχουμε μάθει να αγαπάμε σε αυτή τη σειρά. Αν συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο, θα μιλάμε για μια σεζόν που μπορεί να σταθεί άνετα δίπλα στη δεύτερη. (δεν υπερέβαλε ο JJ όταν το έλεγε στο Entertainment Weekly, τελικά)

Still to Come
Τα πρώτα φινάλε χτυπάνε αυτή την εβδομάδα, και είναι το Thief του FX, και το Supernatural του WB με την οικογένεια Winchester στην τελική μονομαχία με τον Δαίμονα που σκότωσε την κυρία του σπιτιού, 22 χρόνια πριν.

Και επίσης έχουμε διπλή House-y goodness, με το επεισόδιο 'Euphoria' να απλώνεται στην Τετάρτη, και τη ζωή ενός από τους πρωταγωνιστές να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μόλις το είδα αυτό και έμεινα κάγκελο. Η Molly Ringwald στο Medium απόψε. Χαριτωμένο!

Η θαυματουργή medical 3άδα συμπληρώνεται καθώς το Grey's Anatomy επιστρέφει επιτέλους για το τελικό σερί των 5 ωρών του, με τον Chris O'Donnell να ξεκινάει, ουσιαστικά, το arc των 8 επεισοδίων του.

The List
Κυριακή 30/4
Big Love 1x08 Easter
Desperate Housewives 2x20 It Wasn't Meant to Happen
Grey's Anatomy 2x23 Blues for Sister Someone
The Sopranos 6x08 Johnny Cakes
The West Wing 7x20 The Last Hurrah

Δευτέρα 1/5
24 5x20
How I Met Your Mother 1x20 Best Prom Ever
Prison Break 1x20 Go
What About Brian 1x04 The Importance of Being Brian

Τρίτη 2/5
American Idol: Top 5
Gilmore Girls 2x21 Driving Miss Gilmore
House 2x20 Euphoria (1)
Scrubs 5x21 My Fallen Idol
The Unit 1x09 Eating the Young
Thief 1x06 In the Wind [Season Finale]
Veronica Mars 2x21 Happy Go Lucky

Τετάρτη 3/5
Alias 5x13 30 Seconds
American Idol: Top 5 (Results)
House 2x21 Euphoria (2)
Lost 2x20 Two for the Road

Πέμπτη 4/5
Smallville 5x21 Oracle
Supernatural 1x22 Devil's Trap [Season Finale]
The O.C. 3x24 The Man of The Year
The Office 2x21 Conflict Resolution

Quotes
I can't imagine you cranky.
(H Lily της Alyson Hannigan στο How I Met Your Mother σε μια εντελώς in-joke ατάκα προς τον Sandy του Alexis Denisof, πραγματικού άντρα της)

I don't have anybody to play pottery with.
(H ηλίθια ξανθιά του American Idol, Kellie Pickler, κάνει αναφορά στο "Ghost" λίγο πριν την αποχώρησή της. Χαρά σε αυτόν που θα σε πάρει, καλή μου)

I dole out compliments at the most once a year, and like a squirrel you must gather up these acorns to sustain yourself for the upcoming cold, sarcastic winter.
(Ο Dr. Cox, στο Scrubs)

Since I've known you, I've seen a lot of horrible things. There are people out there that are capable of more cruelty and more hatred than I even thought possible. But I still sleep at night, you know why? Because I know that you're out there fighting against them. Sydney, you save the world every day, and you never ask for anything in return. I think I speak for everybody who loves you, when I say 'thank you for watching over us'.
(Ο Will Tippin σε έναν υπέροχο μονόλογο λατρείας προς την Sydney, στο Alias)

Somewhere out there, there is a trophy wife waiting for you who has not entered the fifth grade.
(Συμβουλές για έναν επιτυχημένο γάμο, στο What About Brian)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου