The 4400: Being Tom Baldwin

Όπως σε όλους τους episode-to-episode σχολιασμούς, ακoλουθούν mild spoilers.

Συνεχίζοντας τις βασικές θεματικές της πρεμιέρας, το 4400 μοιάζει να βουτάει πλέον οριστικά στη μυθολογία του βάζοντας την εξτρεμιστική ομάδα Nova Group στο επίκεντρο της ιστορίας. Μπορεί η κεντρική πλοκή αυτού του επεισοδίου να είναι self-contained και να μην ξεφεύγει από τη λογική του 4400-of-the-week, αλλά το κάνει εξερευνώντας περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του γκρουπ που αποσχίστηκε από τους κεντρικούς 4400 επιλέγοντας μια κατά μέτωπο επίθεση προς την κυβέρνηση. Ωραία όλα αυτά, και περιμένω με ενδιαφέρον να δω πού θα πάει αυτή η σειρά, αλλά το επεισόδιο από μόνο του ήταν από τα πλέον αδύναμα της.


Παρακολουθούμε την απαραίτητη για κάθε sci fi saga ιστορία με τη σύγχυση της ταυτότητας του κεντρικού ήρωα, αφορμή της οποίας εδώ είναι η ύπαρξη ενός shapeshifter 4400. Το κακό είναι πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα κακοεκτελεσμένη προσπάθεια, για την πραγμάτωση της οποίας είναι εμφανές πως δεν σπαταλήθηκε και πολύς ιδρώτας. Έχουμε δηλαδή όλα τα τυπικά βήματα, από την παρεξήγηση (που κρατά για, ξέρω 'γω, 2 δευτερόλεπτα), στο κυνηγητό (συνεχίζουν να κυνηγούν τον Tom ακόμα και αφού ξέρουν τι έχει συμβεί? Για ποιο λόγο?), στην ευκολία της ύπαρξης ενός shapeshifter στο story (βρίσκεται παντού και πάντα, χωρίς να χρειάζεται κάρτες εισόδου, χωρίς χωροχρονική λογική συνέχεια των μετακινήσεών του) στην αποκάλυψη του τι συμβαίνει (το οποίο έχουμε καταλάβει ένα ολόκληρο act πριν τους κεντρικούς χαρακτήρες *), στην περαιτέρω σύγχυση (ΟΚ, σοβαρά όμως, πόσο δύσκολο είναι να μπει σε μια τέτοια ιστορία ένα καλό twist? Σε ένα τεύχος του κόμικ 'Mystique' είχε περισσότερες ανατροπές από οτι σε αυτά τα 40 λεπτά...) και τελικά στην mandatory σκηνή με τον χαρακτήρα και τον σωσία του στο ίδιο κάδρο.

Προσπερνώντας την παντελή απουσία της παραμικρής φρέσκιας ιδέας στην εξέλιξη της πλοκής, παρατηρούμε οτι επιχειρείται ένα μικρό twist στην ίδια τη φύση του shapeshifter. Δεν είναι ο ίδιος που αλλάζει, μας λέει ο Tom, αλλά η αντίληψη του καθένα μας για το πως εκείνος μοιάζει. Αλήθεια? Κοιτάχτε, αυτό μπορεί να λειτουργεί στα πλαίσια της σχολής Lost που λέει "Ας εκλογικεύσουμε το fantasy!" αλλά παραμένει κ
ραυγαλέα μη πιστευτό. Αν ο τυπάς μπορεί να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εμφάνισή του, τότε γιατί δεν κρύβεται μπροστά στους πράκτορες όλη την ώρα ως... σκύλος στο πάρκο? Ή γιατί δεν αλλάζει το ματωμένο του μέτωπο ώστε να μην τον καταλάβει η Alana? Ένα μεγάλο χάλι ο χειρισμός αυτού του χαρακτήρα, σε μια ιστορία που γενικότερα είναι ανεπίτρεπτα προβλέψιμη για αυτό που είναι.


Εξακολουθώ να έχω προβλήματα και με τον χαρακτήρα της Isabelle που εδώ τη βλέπουμε να μην ξέρει κολύμπι, να μην μπορεί να κατανοήσει την έννοια του έρωτα και του σεξ, αλλά να συνεχίζει με άνεση να αντιμιλάει στον Ross όταν έρχεται σε θέματα ηθικής. Βέβαια η Megalyn (έχει και επίθετο αλλά απλά αδυνατώ να το προφέρω και ειλικρινά βαριέμαι να το κάνω copy/paste όπτε θέλω να την αναφέρω) είναι πανέμορφη και η άγνοια του χαρακτήρα της προσφέρει ορισμένες αυθεντικά γλυκές στιγμές (η άβολη συζήτησή της με τον Shawn για το σεξ, η αλλαγή χρώματος των ματιών της) και ίσως σε μελλοντικά επεισόδια να δουλέψουν περισσότερο με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την κατεύθυνση της Isabelle, οπότε δεν φωνάζω ακόμα. Η κεντρική ιστορία εξάλλου παραμένει άψογη, και φέτος η σειρά μοιάζει διατεθειμένη περισσότερο από ποτέ να ενδιαφερθεί για αυτήν, παρά για τους επιμέρους 4400 της εβδομάδας. Κι εγώ επίσης.


(* Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά έχω σιχαθεί τις ιστορίες όπου οι χαρακτήρες αντιδρούν λες και στον κόσμο τους δεν υπάρχει science fiction. Υπάρχει άνθρωπος που δεν κατάλαβε από το πρώτο δευτερόλεπτο του επεισοδίου ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση εδώ? Είναι δυνατόν ολόκλητη NTAC να μην έχει ιδέα? Η Diana ασχολείται εδώ και χρόνια με ανθρώπους που διαθέτουν κάθε λογής παλαβή ικανότητα, αλλά δεν της πέρασε από το μυαλό οτι ο "Tom" που σκότωσε την T.J. Kim ήταν ένας shapeshifter? Έλεος.)

4 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω μαζί σου ήταν ένα μετριότατο επεισόδιο που το όλο στόρυ ήταν πέρα για πέρα προβλέψιμο από την στιγμή που έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε την T.J. Επίσης πολύ με χάλασαν τα εφέ θα μπορούσε να είχε γίνει ΠΟΛΥ καλύτερη δουλειά στις μεταμορφώσεις του μικρού και γενικώς σε πολλά κομμάτια του επεισοδίου αρχίζω να πιστεύω ότι είναι θέμα budget.

    ΥΓ συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τον ρόλο του Matthew. Μήπως μου ξεφεύγει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το budget της σειράς είναι όντως ισχνό, και άλλες φορές καταφέρνουν αποτελεσματικά να καλύψουν αυτό το γεγονός, ενώ άλλες δυστυχώς όχι.

    Έχω πάντως μεγάλη περιέργεια να δω πού σκοπεύουν να το πάνε με το Nova Group, καθώς και με το χαρακτήρα της Isabelle.

    O Matthew Ross μέχρι τώρα πιστεύαμε οτι είναι απλώς ο διαχειριστής του 4400 Foundation, αλλά κάτι η ατάκα του στο τηλέφωνο όταν έμαθε οτι είναι ζωντανός ο Jordan, κάτι αυτά που έλεγε στην Isabelle περί αντίθετων πλευρών με τον Shawn, με έχουν βάλει σε σκέψεις. Και ακόμα δεν ξέρουμε γιατί δολοφονήθηκε ο Collier, ε? Ή ξεχνάω κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό ακριβώς, ξέραμε από το τέλος της προηγούμενης σαιζόν ότι ήταν γνωστός ή φίλος του Collier, τώρα βγαίνει σαν να ξέρει τα πάντα από "μέσα" όλα αυτά που λέει στην Isabelle είναι περίεργα, τον έβαλαν πολύ απότομα στο παιχνίδι και τρία επεισόδια τώρα δεν μας δίνουν τίποτα σχετικά μ' αυτόν μόνο κάτι σκηνούλες με ασυνάρτητες (για μας)προτάσεις (π.χ. γίνε φίλη με τον Shawn αλλά μην δεθείς συναισθηματικά μαζί του γιατί θα είστε σε αντίπαλα στρατόπεδα)αν δεν δωσουν κάτι για αυτόν και στο επόμενο επεισόδιο (4ο) τότε νομίζω ότι το παρατραβάνε το θέμα.

    ΥΓ για τον Collier όπως είπες δεν μας έδωσαν το λόγο που τον σκότωσαν, ακόμα, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο λόγος θα είναι κάτι του στυλ "έπρεπε να πεθάνει για να αφυπνιθούν οι άλλοι 4400". Τεσπά ο χρόνος θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Ross είχε πει συγκεκριμένα στον Shawn οτι δεν είναι believer (σε επεισόδιο της 2ης σεζόν). Αλλά τώρα μοιάζει έτοιμος να κοντρολάρει ολόκληρη τη μοίρα των 4400. Ατυχής περίπτωση άτσαλου continuity ή foreshadowing ενός σχεδίου που ακόμα δεν έχουμε δει? Αν μη τι άλλο η σειρά μας κρατά σε αγωνία.

    Το επόμενο επεισόδιο βλέπω πως είναι κι αυτό 2-parter οπότε όλο και κάτι σημαντικό θα συμβεί. (επιστροφή Collier?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή