Sunday Special: Elections


Επειδή συνήθως τις Κυριακές το blog τα ξύνει, κι επειδή όλοι μας αγαπάμε το High Fidelity (αν όχι... what the fuck, dude?!?) αποφάσισα να ποστάρω κάθε Κυριακή μια μικρή λιστούλα με ό,τι θέμα μου έρθει. Top-5 φυσικά, ως tribute στον Jack Black, και όσο γίνεται όχι τυπικές μαλακίες τύπου "Οι 5 αγαπημένες μου σειρές" ή "Τα 5 αγαπημένα μου επεισόδια". Αυτή την Κυριακή: Εκλογές! Καρα-επίκαιρο του κερατά, τόσο επειδή διεξάγονται actual εκλογές στον πραγματικό κόσμο, αλλά κι επειδή το τελευταίο δεκαήμερο παρακολούθησα δύο συγκλονιστικά storylines που περιστρέφονταν γύρω από εκλογές, στα δύο αγαπημένα μου shows του ΗΒΟ. Ιδού λοιπόν, οι 5 συναρπαστικότερες τηλεοπτικές εκλογές:

5. 24, season 3
H προεκλογική μάχη μεταξύ David Palmer και John Keeler.

Μπορεί να μην έφτασε ποτέ στις actual εκλογές, αλλά ήταν το πιο συναρπαστικό κομμάτι της 3ης σεζόν. Από τις προσπάθειες του Palmer να αποφύγει το sex scandal του αδερφού του χωρίς να χάσει τον χρηματοδότη του, μέχρι την εξαγορά ανθρώπων που είχαν δυσφημιστικές πληροφορίες, τα όρια του ηθικού προέδρου δοκιμάστηκαν όσο σε καμία άλλη σεζόν. Αυτή η κούρσα τα είχε όλα. Όλα, και την Sherry Palmer, γιατί οταν θες να βρωμίσεις τα χέρια σου, αυτή θα φωνάξεις.

4. Battlestar Galactica, season 2
Οι προεδρικές εκλογές μεταξύ Roslyn και Baltar.

Οι υποψήφιοι παλεύουν μεταξύ τους και με την ηθική τους, με τρόπαιο νικητή την προεδρία και μια πιθανή νέα γη για την κατατρεγμένη ανθρωπότητα. Το άλμα στο χρόνο εδωσε σε αυτή την προεδρική κούρσα μια αλληγορική διάσταση σύγχρονη, πολύπλοκη και αφόρητα αληθινή.

3. Deadwood, season 3

Οι πρώτες εκλογές για δήμαρχο του Deadwood.

Εδώ η κούρσα δεν είχε κεντρικό ρόλο στη σεζόν, αλλά ως γρανάζι στα σχέδια του αδίστακτου George Hearst, αυτές οι στημένες εκλογές έφεραν την πόλη του Deadwood κι επισήμως στην εποχή του πολιτισμού. Και αυτό ακριβώς το στήσιμο υπογραμμίζει ιδιοφυώς τις βάσεις πάνω στις οποίες έχει στηθεί ολόκληρος ο πολιτισμός μας: τη βία και το χρήμα.

2. The West Wing, season 6
Η κούρσα για την ανάδειξη του Δημοκρατικού υποψήφιου.

Σε ένα 40λεπτο που σφύζει από ενέργεια και παλμό, μέσα από αγχωτικά, ταραγμένα, κοντινά ντοκιμαντερίστικα πλάνα, ο Matt Santos κερδίζει το χρίσμα την τελευταία δυνατή στιγμή, ακριβώς επειδή δεν πρόδωσε τα ιδανικά του. Καθόλου ρεαλιστικό, αλλά υπέροχα ουτοπικό, πρόκειται για το επεισόδιο-επιστέγμασμα ενός storyline-showcase των μηχανισμών της δημοκρατίας.

1. The Wire, season 4
Η κόντρα Carcetti-Royce για τη δημαρχία της Βαλτιμόρης.

Μετά από σχεδόν μιάμιση σεζόν προετοιμασίας, η πιο πολύπλευρη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία της τηλεόρασης ήρθε στο τέλος της, έχοντας στο μεταξύ διδάξει το κοινό όλα όσα θα μπορούσαν να ειπωθούν ποτέ γύρω από την πολιτική. Χωρίς αφέλειες ή ευκολίες, ακολούθησε την πορεία ενός outsider προς τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του, αποφεύγοντας τη δαιμονοποίηση των αντιπάλων του ή την ανύψωση του ιδίου. Αψεγάδιστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου