Sunday Special #7-8: Scrubs double feature


Όταν σπάει πλάκα, δεν υπάρχει τίποτα αστειότερο στην τηλεόραση. Και όταν κάνει δραματικές στροφές, συγκλονίζει περισσότερο από οτιδήποτε this side of Grey's Anatomy. Το Scrubs τα έχει όλα και συμφέρει, και επιστρέφει στις οθόνες μας αυτή την Πέμπτη- επιτέλους! Γι'αυτό, λοιπόν, επιχειρώ μια αναδρομή στο κλάμα και στο γέλιο που μου έχει προσφέρει αυτή η σειρά, με τα 5 σημαντικότερα δραματικά επεισόδια, και τα 5 αγαπημένα μου recurring JD-related αστεία.


The comedy:

5. Dr. Acula
Ακόμα κι αν δεν είχαμε τα πρόχειρα βίντεο (με τον Turk να γίνεται ο hip/hop Δράκουλας) ή την παραδοχή του Cox οτι το διάβασε και του άρεσε, αυτό το αστείο θα άξιζε μόνο και μόνο για την παθιασμένη περιγραφή από τον JD, του πιο προφανούς αστείου ever: "Θα εμφανιστεί ο τίτλος, Dr. Acula, μετά θα εξαφανιστεί η τελεία, και θα ενωθούν οι δύο λέξεις για να σχημαστεί-- Dracula!"

4. JD v. The Janitor
To πιο διασκεδαστικό αστείο διαμέσου της σειράς είναι η έχθρα του JD με τον Janitor. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι ο Neil Flynn δεν ήταν καν regular cast member στην πρώτη σεζόν, αλλά προφανώς οι παραγωγοί αποφάσισαν οτι σειρά χωρίς τα πειράγματα του Janitor δεν υπάρχει, οπότε προβιβάστηκε και είναι μαζί μας μέχρι σήμερα. Και πώς να μην είναι? Evil eye, σφουγγαρισμένο πάτωμα, καθρέφτισμα ηλίου στα μάτια, faux μετακόμιση... Τα όσα έχει τραβήξει ο JD από αυτόν τον άνθρωπο θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο ενός ξεχωριστού top!

3.
Dr. Cox: mentor
Από την πρώτη στιγμή, ο JD αποζητούσε απεγνωσμένα την αναγνώριση του Dr. Cox, δηλαδή του απόλυτου ειδώλου του. Κι επειδή μιλάμε για τον JD, αυτή η απόγνωση δεν είχε ποτέ όρια αξιοπρέπειας- ο νεαρός intern μιμείται τον μέντορά του, φυλάει σα θησαυρό το μολύβι που του έδωσε την πρώτη του μέρα, εξοργίζεται όταν εκείνος φέρεται καλά σε άλλον intern, ανέχεται κάθε πιθανό καψώνι (μεταξύ των οποίων, η απόκλησή του με κάποιο διαφορετικό γυναικείο όνομα για κάθε επεισόδιο της σειράς έως και σήμερα!), και αυτά αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα των όσων έχει υπομείνει ο JD προκειμένου να κερδίσει την εκτίμηση του cranky Cox.

2. Daydreaming
Το Scrubs δεν είναι Scrubs δίχως μία τουλάχιστον εξωπραγματική φαντασίωση του JD, η οποία συνήθως θα προκύψει στα καλά καθούμενα εν μέσω κάποιας συζήτησης. Στον φανταστικό του κόσμο, οι ασθενείς ξαπλώνουν σε θάλασσες από αφρολέξ, κεφάλια περιφέρονται ασώματα και εγχειρήσεις μετάγγισης οπισθίων είναι κάθε άλλο παρά αδύνατες!

1. Turk love
Το στοιχείο που ξεχωρίζει όμως το Scrubs από οποιαδήποτε άλλη κωμωδία είναι ανεπανάληπτη σχέση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών. Ο δεσμός του JD με τον Chris Turk ακροβατεί ανάμεσα στην buddy/college φιλία και τον απροκάλυπτο gay έρωτα, καθώς άλλοτε οι δυο τους χαίρονται όποτε χτυπάει το ερωτικό γκονγκ του άλλου ("Way to go, buddy!") και άλλοτε φέρονται σαν παντρεμένο ζευγάρι (αποκορύφωμα η επιστροφή του Turk από το μήνα του μέλιτος με την Carla). Μοναδικό! Και, απλά, ανεκτίμητο.


The drama:

5. 3x21 My Self-Examination
Όπου ο JD επιτέλους παίρνει αυτό που κυνηγούσε, μόνο για να συνειδητοποίησει οτι δεν το ήθελε ποτέ. Σε μια κίνηση με πολλά κότσια, οι παραγωγοί φέρνουν μαζί ένα από τα μεγάλα will-they-won't-they ζευγάρια της εποχής, και 20 λεπτά μετά τους χωρίζουν οριστικά και αμετάκλητα.

4. 1x22 My Occurence (1)
Όπου ο JD και ο Dr. Cox διαγνώνουν με λευχαιμία τον αδερφό της Jordan. Το υπέροχον του επεισοδίου δεν κρύβεται τόσο στο ίδιο το γεγονός, όσο στο πώς γίνεται η αρχική διάγνωση (στο τραπέζι του μπιλλιάρδου) και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ο JD αρνείται μέχρι τέλους να δει την αλήθεια.

3. 1x15 My Bed Banter & Beyond
Όπου ο JD και η Elliott ζουν τον πρώτο τους χωρισμό. Αυτό είναι ίσως το σκληρότερο και πιο κυνικό Scrubs ever, καθώς με αφορμή μια εργασία ψυχολογίας όλο το καστ στήνεται μπροστά σε μια hand-held κάμερα και εξομολογούνται ένας προς ένας εμπειρίες από τους κατεστραμμένους έρωτες του παρελθόντος και του μέλλοντός τους. Παράλληλα, ένας τέτοιος έρωτας αποσυντίθεται μέρα με τη μέρα, και η ευτυχισμένη αρχή έρχεται σα μαχαιριά στο αποκαρδιωτικό φινάλε.

2. 5x20 My Lunch
Όπου ο Dr. Cox βλέπει 3 ασθενείς να πεθαίνουν ύστερα από δική του αμέλεια. Το επεισόδιο ξεκινάει σαν όλα τα άλλα, ώσπου 5 λεπτά πριν το τέλος οι μαχαιριές έρχονται απανωτές, η κάμερα περνάει στο χέρι, οι Fray τραγουδούν το 'How to Save a Life', και ο John C. McGinley είναι σπαρακτικός καθώς προσπαθεί να σώσει τη ζωή του τελυταίου ασθενούς που έχει απομείνει στη ζωή. Η στροφή από την κωμωδία στο δράμα είναι τόσο απότομη και αποτελεσματική, που έρχεται σαν γροθιά για τον ανυποψίαστο θεατή.

1. 3x14 My Screw Up
Όπου... well, όλοι ξέρουμε τι συνέβη εδώ. Υποδειγματικά σαν το 'Sixth Sense', το σενάριο οδηγεί στην αποκάλυψη του φινάλε όπου (και πάλι χάρη σε έναν ιδιοφυή McGinley) το δράμα είναι τόσο απροσδόκητο και πειστικό, που δημιουργεί σοκ σε πολλαπλά επίπεδα- κυρίως όμως σε συναισθηματικό. Αποκάλυψη, φινάλε, μαύρη οθόνη, γοερό κλάμα. "Dr. Cox, where do you think we are?". Πολύ απλά, το κορυφαίο επεισόδιο στην πενταετή ιστορία μιας σπουδαίας σειράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου