Veronica Mars, Season 3, Episode 9

"Spit & Eggs"


Uber-spoilers για το καταπληκτικό φινάλε του rape storyline της Veronica Mars.

ΟΚ, πάμε από την αρχή. Το μονόλεπτο teaser το είδα 3 φορές. Τρεις φορές. Και μετά συνέχισα με τους τίτλους αρχής. Την πρώτη φορά σχεδόν έφτυσα την μπύρα που έπινα γιατί δεν είχα συνειδητοποιήσει εξαρχής τι παιζόταν- ο Rob δε μας έχει συνηθίζει να ξεκινάει τα επεισόδια in media res, και ειδικά εδώ που η κατάσταση ήταν εμφανέστατα πολύ ζόρικη, τα χρειάστηκα. Το έβαλα πάλι από την αρχή για να σιγουρευτώ οτι είδα αυτό που είδα. Και μετά το ξεκίνησα και μια τρίτη φορά για να δω ό,τι στοιχεία μπορούσα να μαζέψω. Πού να φανταζόμουν οτι ο Rob θα μας ξεφτίλιζε τόσο πολύ, πρακτικά αχρηστεύοντας ό,τι νομίζαμε πως ξέραμε για την υπόθεση ως τώρα?

Αυτό που ιδιοφυώς έκανε εδώ ο Thomas ήταν να πάει πίσω στα βασικά. Τόσο απλά. Ο Mercer ήταν προφανής ύποπτος 5'' αφού εμφανίστηκε. Προφανής! Τόσο προφανής που δε μπορούσε να είναι αυτός. Αλλά ο Rob μας προκάλεσε, και έβαλε τη Veronica να τον ενοχοποιήσει, προτού τον ξανα-αθωώσει. Μετά από όλο αυτό, ε, δε μπορεί, αθώος θα είναι. Είχε μάρτυρα τον Logan! Και ο Mercer, ως ύποπτος, είχε τόσο πολύ απομακρυνθεί από το μυαλό μας, που όταν στο τέλος του 8ου επεισοδίου η Veronica κατάλαβε πως οι φεμινίστριες είχαν σκηνοθετήσει κάποιους βιασμούς, το μυαλό μας δεν συνέδεσε αυτά τα δύο!

Κάθε σκηνή στο δεύτερο μισό του επεισοδίου κόβει την ανάσα. Ξεχάστε το περσινό φιάσκο- το eye-rolling εδώ έχει δώσει τη θέση του σε μάτια καρφωμένα στην οθόνη και πόδια που παίζουν νευρικά στο πάτωμα. Ο Thomas έμαθε καλά το μάθημά του, οτι οι πιο αποτελεσματικές απειλές είναι αυτές που μοιάζουν πιο ρεαλιστικές. Ένας ανήλικος βιαστής που αφού έριξε ένα λεωφορείο στο γκρεμό και οδήγησε σε σύγκρουση δύο τοπικές συμμορίες, ανατινάζει ένα ολόκληρο αεροπλάνο, ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, όπως και να το κάνουμε περνάει στο επίπεδο πραγματικότητας του 24. Αλλά ένας Κάποιος Τύπος που βιάζει κοπέλες και έχει τη Veronica ναρκωμένη στη ντουλάπα του, κάνει για μια πολύ πιο τρομακτική και υποβλητική απειλή. Νιώθεις πως ναι, θα μπορούσε να συμβεί. Πως συμβαίνει. Η Veronica αποδρά, τρέχει προς το δωμάτιο των φίλων της για βοήθεια, και ο Rob Thomas αποδεικνύει και πάλι πως έχει φοβερή αίσθηση ρυθμού, ως σκηνοθέτης. Έχει επισήμως σκηνοθετήσει τα δύο, με διαφορά, καλύτερα επεισόδια της σειράς για το 2006 (αν όχι ever). O Fatboy Slim δε θα ακουστεί ποτέ ξανά ίδιος για μένα.

Και όσο τα παραπλανητικά στοιχεία δίνουν και παίρνουν (ο Πρύτανης συνδέεται με τους βιασμούς? Τι ρόλο θα παίξει η απόφαση για τις αδερφότητες? Ο Tim και η τσουλάρα κοπέλα του τι σχέση έχουν?), η άλλη φοβερή μπλόφα έρχεται στο πρόσωπο του Moe. Το παντελόνι της αρχής ήταν ιδιοφυές. Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου συναντούσαμε χαρακτήρες που φοράγανε τα ίδια παντελόνια στην αναζήτησή μας για τον βιαστή, αλλά τελικά συνειδητοποιούμε οτι αυτή η αναζήτησή μας ήταν άσχετη. Μας την έφερε ο Thomas, δεν ήταν αυτός ο βιαστής, ήταν ο Mercer. Or was he? Εκεί που ανάσανα, και γέλαγα με το οτι ο Thomas με είχε βάλει για ένα ολόκληρο επεισόδιο να κοιτάω το καστ στα παντελόνια, χωρίς λόγο, η Veroncia χάνει το φως της, κι εγώ το δικό μου! Πόσες διπλές μπλόφες μπορεί να χωρέσει πια ένα απλό rape whodunnit?! Oι σκηνές που ακολούθησαν ήταν όσο καθηλωτικές μπορεί να γίνει η τηλεόραση, και η μία κορύφωση έπεφτε πάνω στην άλλη. Ο Mercer είπε τον Moe "prisoner"! Η Parker έσωσε τη Veronica! O Logan έβαλε τον εαυτό του στη φυλακή για να δείρει τον Mercer! O Dean O'Dell είναι νεκρός! Έλεος, Rob, μας πέθανες!

Έτσι γίνονται οι σωστές κορυφώσεις, έτσι μπλέκονται σωστά τα μυστήρια μεταξύ τους (γιατί τώρα περνάμε σε ένα καθαρά noirish setup whodunnit έχοντας ήδη μισή ντουζίνα σοβαρούς υπόπτους), έτσι πρέπει να δένονται μεταξύ τους οι πτυχές μιας ιστορίας (το Πείραμα του καθηγητή Homer, οι ψεύτικοι βιασμοί, το ταξίδι στην Tijuana- αριστοτεχνικό!), έτσι πρέπει να είναι η Veronica Mars! (*) Σίγουρα, αν ο Thomas είχε λίγη μεγαλύτερη ελευθερία να αναπτύξει το story θα είχαμε ακόμα ιδανικότερο pacing για τις αποκαλύψεις (και ίσως λίγο πιο δίκαιο προς τον θεατή), αλλά δεν παραπονούμαι στο ελάχιστο. Αυτό το επεισόδιο ήταν η Veronica Mars των ονείρων μου.

(*) Και επειδή όλα τα καλά κρατάνε λίγο, σήμερα μάθαμε οτι ΔΕΝ θα είναι έτσι για πολύ. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Thomas, αποφασίστηκε τόσο από αυτόν όσο και από το δίκτυο, μετά το μυστήριο της δολοφονίας του Πρύτανη το τρίτο μυστήριο που είχε σχεδιάσει να παρατηθεί και αντ'αυτού η σειρά να δοκιμάσει τις stand-alone ιστορίες. Kαι, αν οι μαθηματικές μου ικανότητες δε με εγκαταλείψανε, το δεύτερο αυτό μυστήριο μειώνεται κατά ένα επεισόδιο. Bah. Ξενέρωμα.

8 σχόλια:

  1. Να τολμήσω να πω ότι το φινάλε του rape storyline... δε με ικανοποίησε; Όταν είδα τον Mercer, δε μπορούσα να θυμηθώ καν ποιος είναι. Δεν είναι ότι δεν είχαν ασχοληθεί μαζί του, απλά έχει τόσο common, forgettable face... Κι όταν είδα το Moe, ήμουν σίγουρος ότι ήταν στο κόλπο. Αυτό που μου άρεσε ήταν το whole prisoner thing! What was that all about?

    Επίσης... για ποιον ακριβώς λόγο να τρέξει η Veronica στο δωμάτιο των Wallace και Piz, από τη στιγμή που τους είχε βάλει να παρακολουθούν στο πάρτυ; Κι αφού όπως είδαμε το δωμάτιο της Parker ήταν τόσο κοντά, γιατί δεν πήγε εκεί;

    Κατά τ' άλλα, I'm intrigued by the new mystery, αν και τα comments σου για τον γνωστό ηθοποιό που έπαιζε τον Dean και το πώς ακριβώς τον πλήρωναν με είχε προϊδεάσει κι ήμουν σίγουρος ότι θα πέθαινε.

    Τέλος, με χάλασε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ η ανακοίνωση του dropping των story arcs. Ελπίζω να αποτύχει και να το επαναφέρουν στην 4η σεζόν (if there is, *crossing fingers*), είτε whole season είτε small story arcs όπως αυτό με τους βιασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα πάντως μου άρεσε για αλλαγή το οτι ο ένοχος δεν ήταν κάποιος σημαντικός χαρακτήρας, παρά ένας απλός Κάποιος Τύπος. Και μπορεί πράγματι ο Moe να ήταν προβλέψιμος, αλλά σε συνδυασμό με τον Mercer και το tie-in με το Πείραμα, εκανε για κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον και απρόσμενο από ένα απλό "α, είναι ο Τάδε".

    Για την εγκατάλειψη των μυστηρίων, επιφυλάσσομαι... Μπορεί να μην είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά από την άλλη μπορεί να βοηθήσει τη σειρά να έχει πιο μεγάλη θεαματικότητα στα τελευταία -κρίσιμα- επεισόδια. Το βλέπω ως ένα αναγκαίο κακό, δηλαδή. Ας πάρουμε 4η σεζόν, και τα μυστήρια hopefully θα επανέλθουν. Ίδωμεν...

    Για τη συνέχεια, κι εγώ έχω επίσης πολλή περιέργεια για το νέο μυστήριο, και το μόνο που περιμένω από τη σειρά (εν ολίγοις, το μόνο μου βασικό παράπονο από την ως τώρα 4η σεζόν) είναι να χρησιμοποιήσει περισσότερο τους περιφερειακούς χαρακτήρες. Αυτή η Mac πια, σχεδόν ξεχάσαμε πώς μοιάζει μέχρι να την ξαναδούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Mac συγκεκριμένα, η Tina Majorino δηλαδή, νομίζω δεν εμφανιζόταν επειδή είχε άλλες υποχρεώσεις ταυτόχρονα, μια άλλη σειρά (?), κάτι τέτοιο τελοσπάντων. Αλλά ελπίζω να τέλειωσε αυτό, γιατί Veronica χωρίς Mac... Εγώ που έβλεπα τις 2 πρώτες σεζόν μαζεμένα το καλοκαίρι, είχα μείνει που δεν την είχαν βάλει στους τίτλους από τη 2η κι είχαν τον Dick και τον Cassidy...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, δίκιο. Εμφανίζεται στο Big Love του HBO, οπότε δε μπορούσε να είναι full time στη Veronica. Φαντάζομαι και ο Rob Thomas θα κανόνισε τις εμφανίσεις της Mac που του επέπτρεπε το budget, με ανάλογο τρόπο. Στο δεύτερο στόρι της σεζόν, λογικά θα είναι πια ελεύθερη από το ΗΒΟ, οπότε θα την απολαμβάνουμε συχνότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο το φινάλε. Είδα τα επισόδεια σχεδόν μαζεμένα της τρίτης season. Πιστεύω ότι ήταν από τα καλύτερα ever! Να ρωτήσω, κατάλαβες τι ακριβώς είναι το greek system?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, greek system στα αμερικάνικα πανεπιστήμια λένε τις αδερφότητες επειδή όλες τους "βαφτίζονται" χρησιμοποιώντας 3 ελληνικούς χαρακτήρες. Τα πώς και τα γιατί του origin αυτής της παράδοσης δεν τα γνωρίζω, αλλά η wikipedia είναι φίλος μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή