#9: Christmas Episodes!


Διπλό και Χριστουγεννιάτικο top αυτή την εβδομάδα! Με την εξαίρεση κάποιων πιθανών ποστ για 3-4 επεισόδια που μου έχουν μείνει από την τελευταία εβδομάδα, στην ουσία αποχαιρετώ το 2006 με ένα love letter στις 10 αγαπημένες μου τηλεοπτικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Απέφυγα διπλά entries από σειρές που μπορεί αλλιώς και να γέμιζαν τη δεκάδα (ο Sorkin κανονικά θα είχε τουλάχιστον 5 από αυτές τις θέσεις) για να έχω το χόρο να κινηθώ όσο πιο μακριά μπορώ στην memory lane. My TV Christmas, λοιπόν!


10. Beverly Hills, 90210 3x16 It's a Totally Happening Life
Σε αυτό το spoof του It's a Wonderful Life, δύο άγγελοι παρακολουθούν την παρέα του Beverly
High από ψηλά για να αποφασίσουν αν αξίζει να τους συμβεί ένα αληθινό Χριστουγεννιάτικο θαύμα. Σε μια από αυτές τις σκηνές που ξέρω πως μου αρέσουν μόνο και μόνο επειδή τις είδα όταν ήμουν 9 χρονών, ένας μεθυσμένος οδηγός οδηγεί τη νταλίκα του πάνω στο σχολικό όπου επιβαίνουν ο Brandon, η Brenda και τα άλλα τα παιδιά, μόνο για να περάσει -ως εκ θαύματος- από μέσα του, ύστερα από την επέμβαση των δύο αγγέλων. Cheesy as fuck, αλλά θα έχω πάντα μια θέση στην καρδιά μου γι'αυτό.

9. FRIENDS 3x10 The One Where Rachel Quits
Ή αλλιώς, The Night of the Living Dead Christmas Trees! Η Phoebe αποφασίζει να σώσει όλα τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα που κανείς δεν αγαπά, ενώ ο Ross προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το όνειρο ενός κοριτσιού αφού κατά λάθος της έσπασε το πόδι. Το υστερικό "God bless us everyone!" της Phoebe στο τέλος χτυπά τη σωστή νότα συνδυασμού cheese factor και υστερικού γέλιου.

8. The X-Files 6x06 How the Ghosts Stole Christmas
Αυτά τα πειραματικά των X-Files ήταν για μέν
α πάντα πολύ πιο ενδιαφέρονται από τα "σημαντικά" επεισόδια, και αυτό εδώ είναι ένα από τα καλύτερα. Τι μπορεί να πάει στραβά όταν βάλεις τη Lily Tomlin και τον Ed Asner στο ρόλο δύο bitter φαντασμάτων που περνάνε τα Χριστούγεννά τους προσπαθώντας να οδηγήσουν τον Mulder και τη Scully στο untimely end τους μέσα σε ένα στοιχειωμένο σπίτι γεμάτο παγίδες? Είτε βλέπω τα Χριστούγεννα ρομαντικά είτε κυνικά, αυτό το επεισόδιο πάντα με ικανοποιεί!


Biggest Crap: Smallville 5x09 Lexmas
Το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θαύμα εδώ ήταν το πόσο ασύστολα βιάστηκε ο Dickens. Σε μια ιστορία με την subtlety ενός σφυριού που σε κοπανάει στο κεφάλι, ο Lex βλέπει σε όραμα στο κρεβάτι του πόνου του όλα όσα θα ήθελε να έχει σε αυτή τη ζωή αλλά δε θα αποκτήσει ποτέ επειδή έχει κάνει λάθος επιλογές. Και στο τέλος... κάνει τη λάθος επιλογή. Η ντροπή της Χριστουγεννιάτικης μυθολογίας.

7. Sports Night 1x11 The Six Southern Gentlemen of Tennessee
Έξι νεαροί παίχτες baseball κινδυενύουν να χάσουν την υποτροφία τους καθώς αρνούνται να αγωνιστούν υπό τη σημαία του Νότου, σύμβολο ρατσισμού και καταπίεσης. Η
ομάδα του Sports Night περνάει τη γιορτινή της μέρα βάζοντας τα ιδανικά πάνω από το συμφέρον τους και το κλείσιμο, in pure Sorkin fashion, φέρνει λίγα δάκρυα χαράς πίσω από τα μάτια.

6. Scrubs 4x12 My Best Moment

Οι χαρακτήρες θυμούνται όλοι τη σημανικότερη στιγμή στην ιατρική τους καριέρα, καθώς το παρελθόν μπλέκεται αριστοτεχνικά με το μελαγχολικά γιορτινό παρόν και κάθε flash-back αποκτά ξεχωριστή σημασία στην ιστορία ενός ασθενή που εισέρχεται στο νοσοκομείο παραμονή Χριστουγέννων με κάτι πιο σοβ
αρό από αυτό που αρχικά φαίνεται.

5. Gilmore Girls 2x10 The Bracebridge Dinner
Στο επεισόδιο που αποτελεί την επίσημη έναρξη για το τρίγωνο Rory/Jess/Dean, όλο το Stars Hollow γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο πανδοχείο της Lorelai δίνοντας την ευκαιρία για ένα ατελείωτο ρεσιτάλ interactions μεταξύ του πλέον παλαβου ensemble της τηλεόρασης. Το πάνγλυκο φινάλε έρχεται καθώς ο Jess και η Rory πηγαίνουν βόλτα με έλκυθρο, μιλώντας για τα πάντα, και σχολιάζοντας το πώς ο χιονάνθρωπος της Rory του θυμίζει τη Bjork.


Special Entry: Sex & the City 6x03 The Perfect Present
Ένα καλοκαιρινό Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο? Ναι, καθώς η Charlotte αποφασίζει να ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό για χάρη του άντρα της, πιστεύοντας πως οι αναμνήσεις του μέλλοντος θα αποδειχτούν πιο υπέροχες από αυτές του παρελθόντος της. Έτσι, γιορτάζει την αγαπημένη της γιορτή για μια τελευταία φορά, στα μέσα του Ιουλίου.

4. The O.C. 1x13 The Best Chrismukkah Ever
Τι παραπάνω από αυτό που λέει ο τίτλος? Εδώ είναι το επεισόδιο όπου γεννήθηκε το Chrismukkah, χωρίς αμφιβολία το μεγα
λύτερο κληροδότημα του O.C. στην ποπ κουλτούρα!

3. Six Feet Under 2x08 It's the Most Wonderful Time of the Year

Πιθανότατα το αγαπημένο μου επεισόδιο από τα 4 πρώτα χρόνια της σειράς, όπου ένας Nate ταρακουνημένος από την κατάσταση της υγείας του βρίσκει δίοδο από τη μιζέρια πάνω στην ώρα για τα Χριστούγεννα. Η κηδεία των μηχανόβιων που τραγουδάνε το ένα συναισθηματικό rock classic μετά το άλλο στον φίλο τους που χάσανε μένει αξέχαστη, και η σκηνή του φινάλε όπου ο Nate υπό τους ήχους του σημαδιακού Don't Fear the Reaper καβαλά τη μηχανή προς την ελευθερία του, αποτελεί μια έκρηξη συναισθημάτων όμοια της οποίας η σειρά είχε να επιδείξει από τα δύο πρώτα της επεισόδια.


Future Classic: Studio 60 on the Sunset Strip 1x11 The Christmas Show
Εκεί όπου τα διαφορετικά είδη ακτιβισμού συναντώνται για να δημιουργήσουν κάτι υπέροχο. Από τα network suits που εισέρχονται αποφασιστικά σε μια μάχη με αβέβαιη κατάληξη με το FCC μέχρι το συγκινητικό tribute στα θύματα -αλλά και τους επιζήσαντες- του τυφώνα Katrina, ο Sorkin εδώ επιστρέφει στα γνωστά Χριστουγεννιάτικα κέφια του. Μόλις αποκτήσει κάποια χρόνια στην πλάτη του, θα θεωρείται classic.

2. The West Wing 2x10 Noel
Οι Sorkin-Schlamme καθηλώνουν σε ένα αριστοτέχνημα που φέρνει τον Josh αντιμέτωπο με τους περσινούς εφιάλτες του, οι οποίοι αρχίζουν να βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια όσο τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Μια καθηλωτική ψυχογραφία που ξεκινά με γκάιντες, κορυφώνεται με το συναισθηματικά καθηλωτικό κονσέρτο με τσέλο του Yo-Yo Ma, για να φτάσει τελικά στη λύτρωση όπου μια χορωδία ψέλνει Χριστουγεννιάτικους ύμνους έξω από το Λευκό Οίκο.

1. Buffy the Vampire Slayer 3x10 Amends


H μοναδική φορά που κάποια σειρά του Joss Whedon άγγιξε το concept του θαύματος των Χριστουγέννων, είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο tear-jerker της Buffy, καθώς ο Angel έρχεται αντιμέτωπος με ενοχές αιώνων και αποφασίζει πως δεν αξίζει πλέον να ζει με το βάρος του κόσμου στις πλάτες του. Οι δύο εραστές αφήνουν όλα τους τα συναισθήματα να βγουν στην επιφάνεια σε μια συνταρακτική σκηνή κορύφωσης όπου η Buffy προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει τον Angel από το να αυτοκτονήσει-- εις μάτην. "Am I a thing worth saving? Am I a righteous man?", αναρωτιέται αυτός καθώς το ξημέρωμα είναι μόνο στιγμές μακριά. Και είναι τότε, με δάκρυα και οι δυο τους στα μάτια, που συνειδητοποιούν άναυδοι πως για πρώτη φορά στην ιστορία χιονίζει στο Sunnydale. Σαν Χριστουγεννιάτικο θαύμα, σαν ένα σημάδι από μια ανώτερη δύναμη που του λέει πως πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται, ο καταραμένος Romeo αγκαλιάζει την Juliet του και μαζί κατηφορίζουν σε ένα Sunnydale όπου ο ήλιος, εκείνη τη μαγική μέρα, δεν πρόκειται να ανατείλει.

3 σχόλια:

  1. σούπερ, που το θυμήθηκες το 90210!!
    πάντως στα friends το καλύτερο ήταν με το Holiday Armadillo :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το ξεχνάμε ποτέ το 90210!

    Το Αρμαντίλο είναι μεγάλη λατρεία, δεν το συζητώ!! Όπως και εκείνο με τα New Year resolutions: "Hey, Ross, it's Tom Jones. He wants his pants back!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To beverly zei gia panta stis kardies mas!

    Ante vre, Merry Christmas everybody! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή