The O.C. Series Finale


Spoilers για το τελευταίο OC. (όπως λέμε final. Όχι latest. *sigh*)

The O.C. 4x16 "The End's Not Near, It's Here"
Μετά το περσινό άθλιο φινάλε και τον αποχαιρετισμό στη Marissa, φοβόμουν οτι ο Josh Schwartz απλά δεν ξέρει να γράφει sendoffs. Εξάλλου η σειρά πρακτικά τελείωνε εδώ και κανά μήνα, με αποκορύφωμα το κλείσιμο του προηγούμενου επεισοδίου. Τι θα ήταν αυτό το series finale αν όχι ένα βαρετό clip show?

Ήταν, όμως. Αντί να πάμε 40 λεπτά γεμάτα cheesyness και δάκρυα χαράς, καθώς όλοι αναπολούν το παρελθόν και το αναπαράγουν στο παρόν, ο Josh προτίμησε σοφά να κοιτάξει στο μέλλον και στην αβεβαιότητα που αυτό φέρνει, και το κάνει χωρίς να ξεχνάει τις ρίζες των χαρακτήρων του. Η σειρά τελειώνει ταιριαστά με τον Ryan που κλείνει οριστικά την πόρτα στο σπίτι των Cohens στο Newport α
φού πρώτα έχει αναπνεύσει τις ζωντανές αναμνήσεις που ζουν μέσα σε αυτό-- από την πρώτη φορά που μπήκε στο pool house, μέχρι εκείνη τη φορά που απομακρυνόταν από τη Marissa νομίζοντας οτι την βλέπει για τελευταία φορά.

Πώς κατέληξαν λοιπόν όλοι οι αγαπημένοι μας χαρακτήρες (και το ένα αγαπημένο μας show?) Ο Seth καταλήγει φυσικά με τη Summer αλλά περισσότερο με έναν Six Feet Under-esque τρόπο παρά με τον άμεσο γάμο που όλοι περίμεναν. Έτσι ο Schwartz αποφεύγει το contrivance που θα έκανε τον έναν, πρακτικά, τον μοναδικό άνθρωπο του άλλου για ολόκληρή τους τη ζωή. Οι Cohens γυρίζουν στο σπίτι όπου έζησαν το άνθος του έ
ρωτά τους, για να ξεκινήσουν μια οικογένεια από την αρχή, αγοράζοντάς το από το υπέροχα random gay ζευγάρι που ζούσε εκεί. O Sandy γίνεται ο cool καθηγητής, και το χαμόγελο ευτυχίας του Peter Gallagher καθώς μιλάει στους μαθητές τους για το habeas corpus, είναι ανεκτίμητο. Η Julie επιλέγει την κόρη της στο δίλημμα Bullit ή Frank, το οποίο πάντως μου άρεσε πολύ. Και η υποψία οτι μπορεί να τραβιέται και με τους δύο για χρόνια, φωνάζει Julie τόσο μα τόσο πολύ! Απαιτώ spin-off "Cooper Girls", σαν μια bizarro εκδοχή των Gilmore. Έλα Josh, ξέρω οτι το θες!

Τέλος, το Valley ανανώθηκε για 5 ακόμα σεζόν. Στο προφανές meta επίπεδο αυτή ήταν έξυπνη και καθόλου εξυπνακίστικη κίνηση. Οι ήρωες του O.C., δηλαδή το target demo σειρών σαν το Valley (και το ίδιο το O.C.) έχουν πάψει να ασχολούνται με αυτό που κάποτε ήταν το αγαπημένο τους show.
Κι ενώ τα διάφορα Valley ξεπερνούν τη βιωσιμότητά τους γι'αυτόν ακριβώς το λόγο, το O.C. φεύγει όσο υπάρχουν ακόμα κάποιοι που νοιάζονται.

Και για να γυρίσω λίγο στον Ryan. Θα μείνει με την Taylor? Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Καθόλη τη διάρκεια της 4ης σεζόν, οι δυο τους βρέθηκαν σε ένα ρομάντζο που απόλαυσα κάθε στιγμή του, αλλά η αλήθεια είναι οτι το να έμεναν μαζί θα ήταν παρατραβηγμένο. Είναι από διαφορετικούς κόσμους, και μου αρέσει το πώς η σειρά το αναγνώρισε, στέλνοντάς τους σε διαφορετικούς δρόμους. Και ο πιο ταιριαστός τρόπος για να κλείσω αυτό το κείμενο? Αναφέροντας οτι λάτρεψα αυτή την τελευταία σκηνή στο μουσικό μοντάζ πάνω στο "Life is a Song", όπου ως επιτυχημένος αρχιτέκτονας πλέον, ο Ryan βλέπει σε μια γωνία του δρόμου τον εαυτό του. Come to think of it, δε θα ήταν ποτέ δυνατόν να τελειώσει με διαφορετικό τρόπο η σειρά. Goosebumps! Goosebumps, I tell you!

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα λες για το επεισόδιο. Το περίμενα μια γλυκανάλατη χαζομάρα και αποδείχτηκε ίσως το καλύτερο επεισόδιο της σεζόν. Πάρα πολύ ωραίο κλείσιμο. Η εξέλιξη της Julie ήταν ταυτόχρονα απροσδόκητη και ταιριαστή με το χαρακτήρα της, ενώ η φάση με τον Ryan που βλέπει τον εαυτό του ήταν όλα τα λεφτά.
    Kudos & respect!

    ΑπάντησηΔιαγραφή