Sopranos: Wanna take a bet?


Spoilers για το 4ο "final" επεισόδιο Sopranos.

Συνεχίζοντας στη θεματική των τελευταίων αυτών επεισοδίων, ο David Chase αποχαιρετά τον αγαπημένο μας εβραίο μαφιόζο, τον Hesh. Η σχέση του με τον Tony δεν ήταν ποτέ τίποτε άλλο παρά βαθύτατης φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης, και ως εκ τούτου ήταν η πιο πετυχημένη δυνατή επιλογή προκειμένου να γίνει εμφανής η πτώση του αρχιμαφιόζου.

Όπως έγραψα και σε προηγούμενα posts, η κατά Chase Πτώση δεν σηματοδοτείται απαραίτητα από ξεκαθαρίσματα λογαρισμών πανιασμένα από το αίμα, αλλά περισσότερο από τη σαπισμένη αμφίδρομη σχέση του ατόμου με το περιβάλλον του. Στα προηγούμενα επεισόδια ο Tony έχει εξαντλήσει την κακία του πάνω στον Bobby, τον Chris και τον Paulie, αλλά αυτά δεν ήταν τίποτα σε αυτά που τραβάει ο Hesh. Ο στερεοτυπικού επιπέδου ρατσιμός του Tony αναδύεται μέσα από μια σειρά θεωρητικά άκακων σχολίων, που όμως κρύβουν από πίσω τους συγκεντρωμένο όλο το θυμό που συγκεντρώνεται από τη στιγμή που βγήκε από το κώμα του. Και ο θυμός αυτός ξεσπά εν μέρει στον παλιό του φίλο, καθώς ο Tony αρνείται να του επιστρέψει τα λεφτά που δανείστηκε στο περασμένο επεισόδιο. Και είναι στο φινάλε, εκεί που ανάμεσα σε λόγια στήριξης και αγάπης από όλους προς τον Hesh για τη μεγάλη του απώλεια, όπου το μόνο που ο αρχιμαφιόζος βρήκε να του πει ήταν "τα $200,000 σου" που μπαίνει οριστική ταφόπλακα σε αυτό που κάποτε ήταν μια φιλία.

Παράλληλα, μπροστά στο ενδεχόμενο να εξοικονομήσει λίγα από τα λεφτά που σκορπάει αλόγιστα, φέρνει και πάλι στα άκρα τα πράγματα με την Carmella και ταυτόχρονα κλείνει τα μάτια του σε μια κραυγή πόνου από ένα μικρό παιδί που θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος. Ο Vito Jr. δε διαφέρει σε τίποτα από τον AJ, ο οποίος δε διέφερε σε τίποτα από τον πατέρα του, τον ίδιο τον Tony. Όλοι τους, απεγνωσμένα παιδιά παγιδευμένα σε μια προβληματική σχέση (ή έλλειψη αυτής) με τον πατέρα του. Ο Tony είδε στον μικρό Vito ψήγματα του εαυτού του καθώς του μιλούσε στην κουζίνα, αλλά και πάλι διάλεξε την εύκολη γι'αυτόν λύση, την φτηνότερη, αυτή που θα του επέτρεπε να συνεχίσει να σκορπάει χρήματα σε άλογα με όνομα Meadow. Βλέποντας στο ίδιο επεισόδιο τον Tony να επιστρέφει τόσο υποτιμητικά και ψυχρά τα χρήματα του Hesh και να υποχρεώνει ένα ανήλικο θύμα των πράξεών του ίδιου, να υποστεί εκείνο τις συνέπειες, ένιωσα να τον μισώ όσο δεν τον είχα μισήσει σε 5μιση σεζόν μαφιόζικων whackings. Να τον μισώ με την ίδια οργή που κι αυτός επιδεικνύει απέναντι στους -θεωρητικά- δικούς του ανθρώπους.

To μεγάλο ερώτημα τώρα (πέραν του πόσο εκτός ελέγχου θα βγει ο Tony και αν θα προλάβει να συμμαζευτεί προτού αποξενωθεί από τους πάντες) είναι από πού πηγάζει αυτή η οργή του. Φαινομενικά όλα πάνε καλά, και είναι ίσως αυτό ακριβώς που τον κάνει να αυτοσαμποτάρεται. Πριν την τρικυμία υπάρχει απλώς ηρεμία, και ο Tony στα τόσα χρόνια που τον ξέρουμε έχει γλιτώσει από τις πιο απίθανες καταστάσεις, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν είχε προλάβει να βαρεθεί. Στο μεταξύ, η μανία του με τον τζόγο είχε προοικονομηθεί άψογα στα προηγούμενα επεισόδια, σε συνδυασμό με αυτή τη σχεδόν ενστικτώδη επιθυμία να φέρει όλους τους ανθρώπους του στο οριακό τους σημείο. Επόμενη στη σειρά η Melfi? Αν για κάθε χαρακτήρα που ο Tony σπρώχνει μακριά παρακολουθούμε ταυτόχρονα και το κύκνειο άσμα του στη σειρά, τότε της ψυχιάτρου έχει ήδη μπει μπροστά: ζήτησε από τον Tony να μην ξαναέρθει αν νιώθει πως δεν του προσφέρει τίποτα η ώρα μαζί της.

Και πάλι όμως έχω την ίδια απορία. Αν όλοι αυτοί οι περιφερειακοί παίχτες μας αποχαιρετούν με αυτές τις ασκήσεις ύφους πάνω στη μελαγχολία, για το μεγάλο αφεντικό θα πρέπει να περιμένουμε κάτι διαφορετικό? Η σεζόν ως τώρα είναι σπουδαία, αλλά αν λείπει κάτι είναι κάποια αίσθηση κορύφωσης. Όμως διάφορα μικρά hints έχουν σπαρθεί με αποτέλεσμα η ιστορία να μπορεί να πάρει διάφορες κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, ο πράκτορας Harris που ψήνει από την αρχή της σεζόν τον Tony να γίνει πληροφοριοδότης του FBI? Φαντάζομαι υπάρχει λόγος που συνεχίζει ο Chase να μας το υπενθυμίζει με διάφορους τρόπους. Αν όχι, τότε έχουμε και κάτι πιο παραδοσιακό: η Blanca παράτησε τον AJ επειδή είναι έγκυος και δε θέλει το παιδί της να μεγαλώσει σε αυτό το περιβάλλον (εξ ου και το φρικάρισμα όταν έμαθε πως η Carm πούλησε το σπίτι σε συγγενείς της) ή επειδή είναι undercover? Κι σε κάτι πιο τραγικό: ο ώμος της Carmella επέστρεψε όταν την τράβηξε απότομα ο Tony σε μια σκηνή που θύμησε (όχι τυχαία, φαντάζομαι) το "Whitecaps". Δεν είναι ένα απλό χτύπημα αυτό, Carm μου, δεν είναι...

2 σχόλια:

  1. Ωραία η ανάλυσή σου για τα τελευταία 2 επεισόδια. Νομίζω ότι στήνουν το σκηνικό για την κορύφωση που λες. Η οποία ελπίζω να έρθει, γιατί παρόλο που ήταν καλά επεισόδια -και προφανώς απαραίτητα- ήταν λίγο υποτονικά.
    Κάτι άλλο που δε μου άρεσε ήταν αυτό το ξαφνικό της σεζόν με το gambling habit του Tony. Εντάξει, το έχτισε από την αρχή της σεζόν, αλλά δεν ήταν κάπως ξεκάρφωτο; Εκτός αν είχε υπαινιχθεί παλιότερα και δεν το θυμάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω οτι ο Tony υποσυνείδητα αυτοσαμποτάρεται. Ακριβώς επειδή όλα του πάνε καλά, λείπει πλέον από τη ζωή του η αγωνία και ο ενθουσιασμός. Απλά περνά τις μέρες του βαριεστημένα και νωχελικά, από τότε που ξύπνησε από το κώμα.

    Δεν είχε παλαιότερα πρόβλημα με τον τζόγο, αν και φυσικά πάντα έπαιζε. Αναζητώντας ένα υποκατάστατο του thrill of the kill (το οποίο έχει πλέον εκλείψει γι'αυτόν) άρχισε να παίζει όλο και πιο πολύ. Ήταν απλώς θέμα χρόνου μέχρι να έρθει ένα κακό σερί.

    Έτσι το βλέπω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή