High School Musical 2


Άλλος ένας γύρος εθιστικών ρυθμών και ευφάναστων χορογραφιών, το "High School Musical 2" του Kenny Ortega έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή σε αριθμό-ρεκόρ 17+ εκατομμυρίων θεατών. (Αυτό είναι ένα δεκάρικο πάνω από το κοινό της πρώτης ταινίας, και περισσότερα ζευγάρια μάτια από εκείνα όλων των υπόλοιπων δικτύων αθροιστικά εκείνο το βράδυ.) Η σύντομη βερσιόν είναι, με ικανοποίησε. Αυτή η καρα-κλισεδούρα που λένε όσοι βαριούνται να γράψουν κάτι ουσιώδες, "twice the dance, twice the bitchiness, twice the fun!"? E, εδώ ταιριάζει τέλεια. Συγκεκριμένα spoilers μετά το άλμα...

Αυτό το ξέσπασμα υστερικού καμπ μεγαλείου από τον Troy του Zac Efron νομίζω θα με ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμα. Εκεί που ο Luke Skywalker, circa "Return of the Jedi", συναντά τον emo Peter Parker του "Spider-man 3"? Ο μαυροφορεμένος Troy κοιτάζει βαθιά στην ψυχή του, το οποίο βασικά σημαίνει οτι πλατσουρίζει γύρω από μια αντανάκλαση του εαυτού του που κάνει τον Ang Lee να ξεφυσήξει επιτέλους καθησυχασμένος: o Eric Bana στον "Hulk" του δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή αστειότητας της σχετικής, και αφάνταστα μοναχικής, λίστας.


Προσπαθώ να προσπεράσω αυτή τη μανιώδη χορο-τρεχάλα του Efron στις άδειες πλαγιές του γηπέδου γκολφ καθώς τραγουδούσε στίχους σαν "I don’t wanna win this game if I can’t play it my way",
αλλά πώς μπορώ? H Julie Andrews, o Legolas, o Peter Parker, o Hulk, o Luke Skywalker, o Judas από το "Jesus Christ Superstar"-- έχουν όλοι τους γίνει ένα πράγμα στο μυαλό μου το οποίο έχει τη μορφή του Zac Efron. Έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό και δεν ξέρω αν πρέπει να αρχίσω να κουνιέμαι στο ρυθμό ή να βάλω τα κλάμματα από τα γέλια (ή να τα κάνω όλα μαζί), αλλά το βέβαιο είναι οτι το "Bet On It" θα κάνω καιρό να το ξεχάσω.

Ξεκαρδιστικό ή όχι, αυτό το πεντάλεπτο είναι η καλύτερη απόδειξη πως οι δημιουργοί αυτών των ταινιών είναι καλύτερα να κάνου
ν οτιδήποτε μέσω μουσικοχορευτικών κομματιών, παρά με σκηνές actual character development, γιατί αυτές είναι τόσο σχηματικά τυπικές, που ορκίζομαι πως άκουσα το δεκάχρονο μέσα μου να κάνει eyerolling. Και ξέρετε πόσο λίγο θόρυβο κάνουν τα μάτια όταν κινούνται.

Ο σεναριογράφος (βαριέμαι να τον ψάχνω τώρα, Μπαρτο-κάτι λέγεται) έξυπνα στηρίζεται στους χαρακτήρες που η πρώτη ταινία ανέδειξε ως fan favorites. Κάπως έτσι η Sharpay της Ashley Tisdale που στο πρώτο φιλμ ήταν λίγο-πολύ το comic relief (ναι, τυπικά ήταν η "κακιά", αλλά σοβαρά τώρα) εδώ παίρνει μεγαλύτερο και σημαντικότερο ρόλο από την υπνηλιακά αδιάφορη Vanessa Hudgens. Ξεκάθαρα το πλέον ταλαντούχο μέλος αυτού του καστ, η Tisdale προσδίδει στο χαρακτήρα της μια γλυκιά αφέλεια που δε σε αφήνει να την αντιπαθήσεις ούτε στιγμή παρά το γεγονός οτι εδώ είναι ξεκάθαρα η εγωιστική σκυλάρα που κάνει τα πάντα για να κρατήσει για τον εαυτό της... τα πάντα.

Ο Efron σχεδόν ανταποδίδει τη σπιρτάδα της Tisdale και είναι ήδη στο σωστό δρόμο για να εξελιχθεί στον John Travolta που ο John Travolta δε μπόρεσε ποτέ να εξελιχθεί. Η Hudgens όπως είπα με κοίμιζε και πολύ αποτελεσμ
ατικά απομακρύνθηκε από ένα σημαντικό κομμάτι της ταινίας, είτε με την πλοκή να την διώχνει είτε βρισκόμενη σε ομαδικές σκηνές πολλών προσώπων (οπότε και την blandness της έκρυβαν πολύ πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες σαν του break-out Lucas Grabeel ή του Corbin Bleu.)

Τελικά, το HSM2 πετυχαίνει όπου είχε πετύχει και ο προκάτοχός του, κι αν δεν είχε μαζί του στοιχείο της έκπληξης, τα καλύτερα τραγούδια, oι εντυπωσιακότερες χορογραφίες και η αλλαγή του focus σε πιο διασκεδαστικ
ούς χαρακτήρες το φέρνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα. Μερικά random σχόλια:

  • Towels imported from Turkey, Turkey imported from Maine.
    Προσκυνώ!
  • Όπως και στην πρώτη ταινία με το "What I've Been Looking For", έτσι κι εδώ το τραγούδι που υπάρχει σε δύο εκτελέσεις, μια Disney-κή sappy σάχλα και μια fun fun fun Sharpay-κή σάχλα, μου αρέσει πολύ περισσότερο στην βερσιόν της Tisdale. Για το "You Are The Music In Me" ο λόγος.
  • Όχι οτι δε συμπαθώ την Kelsey. Όταν όλοι κρατάγανε μούτρα στον Dark Troy, βρήκα πολύ όμορφη τη στιγμή που εκείνη είναι η μοναδική εναπομείνουσα στο κοινό τραπέζι, και κάνει actually κάτι για να βοηθήσει την κατάσταση αντί να το παίζει κι αυτή Θυμωμένη Και Παραμελημένη Φίλη™.
  • Όχι μόνο σαν σύνολο το OST είναι καλύτερο από του πρώτου φιλμ (δεν υπάρχει κάποιο αληθινά κακό κομμάτι σαν το "When There Was Me And You"), αλλά και χάρη στο "Bet On It" υπάρχει και το single που ξεχωρίζει. Αν και, νομίζω, "Stick To The Status Quo" δεν υπάρχει στο HSM2.
  • Yπάρχει βέβαια καλύτερη χορογραφία. Το "What Time It Is" που ανοίγει την ταινία μοιάζει με best of των κινήσεων του πρώτου φιλμ, και έχει μερικές επιπλέον εκπλήξεις σαν το φαινομενικά ατελείωτο κύμα στον διάδρομο του σχολείου. Δε βλέπω την ώρα για τον Kenny Ortega να βρεθεί κόντρα στην Mia Michaels, τον Wade Robson και τον Shane Sparks του "So You Think You Can Dance" στα επόμενα Έμμυ. Θυμίζω οτι πέρσι κέρδισε δύο, για το original HSM.
  • Nομίζω ήταν η χορογραφία του "Fabulous" (ή κάποια άλλη), αλλά είμαι σίγουρος οτι κάποιος από τους χορογράφους αγαπάει υπερβολικά το "Ballade des Dalton", non?
  • Kάνουν πουλάκια τα μάτια μου, ή σε ένα πλάνο της τελευταίας σκηνής είδα τη Miley Cyrus δίπλα στην πισίνα?
  • Ωραία, και τώρα περιμένω πώς και πώς την τρίτη ταινία, γιατί HSM magic + prom + graduation = το τέλειο τυρί! Αν έχει και έναν καλύτερο σεναριογράφο (γιατί τρίτο σερί καρα-stock plot πάει πολύ), τόσο το καλύτερο. Όσο έχουμε τον Ortega και το καστ, we're golden.
  • Τελικά, το 3ο μέρος θα παιχτεί όντως στους κινηματογράφους? Αν ναι, το καλό που θέλω στους διανομείς εδώ, γιατί με βλέπω να πηγαίνω με τσουγράνες έξω από τα γραφεία της Προοπτικής.

19 σχόλια:

  1. Να συμπληρώσω αυτό εδώ το διαμάντι: ένα blog αποκλειστικά αφιερωμένο στην Αυτού Πορτοκαλότητα του Zac Efron! Eίμαι ο μόνος που όποτε τον έδειχνε η οθόνη είχα flash backs στις δύο bimbos που ψήθηκαν μέχρι θανάτου στο σολάριουμ στο "Final Destination 3"? Προσθέστε κάπου στο όλο visual και μια φωτογραφία του Ηλία Ψινάκη, και είστε έτοιμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Pethana me to visual tou Legolas! LOL

    Pano pou eixa arxisei na nomizo pos i cheesia meionotan aisthita xari stis gennaies perikopes tou screen time tou zeugous Zanessa, o Troy pige kai zontanepse tous lofous! To Bet On It, me apokoryfoma to splasharisma tis antanaklasis tou, einai instant classic, enas ymnos stin tee(n) male empowerment kai the Efron audition tape to beat! (Eixa ksexasei to antistoixo sto Hulk. O Edward Norton exei polli douleia telika. Asxeto.)
    Kata ta alla to eidolo mou i Sharpay einai villain for the ages, i Dolores Umbridge se efibiki ilikia on crack and steroids.
    *writes on Sidekick* zac should totally ditch vanessa + hook up w ashley OMG LOLZ shes sooo much better

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάντεψε σε ποιον αρέσει το soundtrack... :PPPPPP
    Της Hannah Montana είναι καλύτερο όμως. LOOOOOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά, zac should totally ditch vanessa + hook up w ashley OMG LOLZ shes sooo much better

    Nuff said. Συμπληρώνω μόνο:
    !!!!11!one ;)

    Never, ήμουν σίγουρος οτι θα την έκανες την αναφορά σου στη Hannah. Δε σε είδα πάντως να κάνει αναφορά στο OST του HSM2!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είπα να το δω, για να δω προς τι ο ντόρος, είδα πρώτα το 1. It was fun!

    Κάθε φορά που ο Έφρον έβγαινε στο πλάνο πάντως, εγώ έκλεινα λίγο τα μάτια. Είναι εμετικός. Δε ξέρω. Επίσης το όλο στόρυ: "Είμαι και ο πρώτος στο μπάσκετ, ο πιο όμορφος στο σχολείο, έχω και την τέλεια φωνή". Αμάν αυτές οι ταινίες της Ντίσνει. Φυσικά είχε και το κοινωνικό της μήνυμα. Τσ τσ τσ...

    Εγώ είμαι φαν της Sharpey λοιπόν. Χαχαχα. Fabulous!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, πραγματικά, τόση τελειότητα το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ο Χριστός και η Παναγία δηλαδή. Tα παιδιά τους θα γίνουν σέξι ιεραπόστολοι. :P

    Γι'αυτό αγαπάμε Sharpay. Sin is hot! (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Basika to mono spastiko einai oti den ektylissotan se actual high school. D'oh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο #3 που θα έχει και prom και απ'όλα θα αποζημιωθούμε. Θα είναι το πιο high school-ικό όλων! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Αυτό το ξέσπασμα υστερικού καμπ μεγαλείου από τον Troy του Zac Efron νομίζω θα με ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμα. Εκεί που ο Luke Skywalker, circa "Return of the Jedi", συναντά τον emo Peter Parker του "Spider-man 3"? "

    proskunaw se SENA, thodori! :)

    kai gamw ta descriptions

    oute pou tha to prospernaga ayto to show me tin basi tou 'too camp even for me' alla me aytin tin kritiki tha to koitaksw :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. OMG, τι ξενέρωτα τα τραγούδια του Zac και της Vanessa!! Αν και δεν έχω δει ούτε αυτό το HSM ούτε και το πρώτο, θα συμφωνήσω και θα συνταχθώ μαζί σας στο πλευρό της Ashley Tisdale.

    Θα το ξαναπώ, το OST της Hannah Montana 2 είναι κλάσεις ανώτερο και ειδικά το μέρος της Hannah.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Dn kserw ti skata vriskete oloi sthn aytoapokaloumenh diva tou High school musical(Sharpay)!!!Dn lew omorfoula einai, sybathitiki fwnitsa exei... kamia sygrisi me tn Gabriella!Kamia omws!H Vanessa Hudgens exei foveri fwni apo kallitexniki apopsi panta k einai k omorfi. Dld opoios tragoudaei balades koimizei?ELEOS!Oso g to Bet On It ti na pw? Aytos pou evale ton kahmeno stn prokymenh periptwsh ZacEfron na xorepsei opws xorepse...einai mapas k geliopoiei tn Efron.To tragoudi san tragoudi kalo htan alla h xorografia...aisxos!!!Genikws omws ti ftaiei o hthopoios an o xorografos einai bazo?Think of it!Kai tespa otan vgei to 3 EPITELOUS elpizw oi adikimenoi na paroun to aima ts pisw!N doume k emeis kamia aspri mera!(k kanena allo zevgaraki ektos Troy-Gabriella san Kelsey-Jeison/Sharpay-Zic...)Ante na doume!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βασικά αν προσπεράσουμε το γεγονός οτι ο Efron ως concept και μόνο μου προκαλεί μια ψιλο-αηδία, εδώ με εξέπληξε ευχάριστα. Και σπίρτο ήταν όποτε έπρεπε (στις σκηνές του με την Tisdale, δηλαδή) και τη σκοτεινή πλευρά την έβγαλε με αξιέπαινο commitment, δε μπορώ να πω οτι έχω παράπονο.

    Η χορογραφία και η όλη σύνθεση της σεκάνς του "Bet On It" ήταν για μένα η απόλυτη camp τελειότητα, και αυτό δεν το λέω με καθόλου αρνητική έννοια δεδομένου του context. Αν έβλεπα την ίδια σκηνή στο "Hairspray" ας πούμε, θα μούτζωνα με χέρια και με πόδια (by the way κι εκεί βρήκα επαρκή τον Efron) αλλά εδώ ήταν απόλυτα συνεπής με το ύφος της υπόλοιπης ταινίας. Τόσους μήνες μετά, παραμένει το απόλυτο standout ενός φιλμ που έτσι κι αλλιώς είχα βρει διασκεδαστικότατο.

    Για την Hudgens sorry όμως, θα επιμείνω οτι είναι μια εντελώς αδιάφορη ντισνεόφατσα. Και γενικά ως sappy τύπος που είμαι δεν έχω καλύτερο από μια δυνατή μπαλάντα, αλλά τα κομμάτια της στα δύο HSM είναι για μένα εντελώς flat. Θα έλεγα οτι απέναντι στην Tisdale δεν έχει καμία ελπίδα να είναι το επόμενο μεγάλο αστέρι του Ποντικού, αλλά αυτή η σύγκριση καθίσταται έτσι κι αλλιώς ανούσια λόγω του φαινομένου-οδοστρωτήρα Miley Cyrus.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. o troy einai theosssssssssssssssssssss!!!!!!!!!!!!symfwneitai??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. AYTO POY EIPA PRIN EINAI EINAI ALHTHIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TI VRISKETE OLOI STHN DIVA TOY KWLOU ;;;;;;;;;;;;;;;;;; EGW EIMAI FAN THS TISDALE KAI OXI THS SARPE! MPOREITE NA AFHSETE GIA LIGO OTI H GADI MAS EINAI ENA ROMANTIKO KORITSI POY AGAPAEI TON TROI KAI NA ARKESTEITE STO OTI EINAI ZHLIARA,PSONARA,AYTARXIKIA,EGWISTRIA KAI PROSPATHEI NA XWRISEI ENA AGAPHMENO ZEYGARI GIA ENA KAPRITSIO;;;;;;;;;;;;;;;;;;AN EISASTAN STHN THESH TOY TROY KAI THS GABIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. KAI SYNEXIZW AN EISASTAN STHN THESH TOYS THA THN SYMPATHOUSATE TOSO;;;;;;;;;;;;;; KAI DEN PISTEYW OTI TO ERGO YPONOEI OTI TO ZEYGOS MONTEZ BOLTON EINAI TELEIO GIATI WPOS EIDAME STO HSM 2 O TROI EXASE TON EAYTO TOY APLA BROSTA STHN SARPE SAS FAINONTAI AGGELOYDIA. STHN PRAGMATIKOTHTA BEBAIA TA PRAGMATA DIAFEROUN:DEN SYMPATHW KATHOLOU THN TSOULARA VANESSA KAI TO TI DEN EXEI KANEI TO KSERATE OTI EIXE KATSEI SE ENAN PARAGOGO GIA MIA ALLH TAINIA KAI AYTOS META THN PETAKSE SAN PATSAVOURA;;; OSO GIA TON TROI TO OTI EINAI OMORFOS [ME ENA KILO MEIKAP] DEN THA TON SWSEI APO TIS MALAKIES POY EXEI KANEI!!!!!!!!!!!!!!!!AGAPW THN ASLEY GIATI EINAI PRAGMATIKA KALOS ANTHRWPOS KAI DEN TO PAIZEI DIVA OPWS O ZAC KAI H VANESSA!!!!!!!!!!!!!! TO KSERW OTI KEW STHN PYRA AYTOUS TOUS ANTHRWPOUS ALLA AYTH EINAI H GNWMH MOU!!!!!!!!!!!!H PRAGMATIKH ZWH TOYS WMWS DEN PREPEI NA EPIREAZEI THA ELAGA TIS GNWMES MAS GIA TOUS ROLOUS.SKEFTHTE TO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EIMAI KORITSI 12 ETWN OPIOS EXEI APOPSH NA GRAPSEI 100/100 THA TO DW KAI THA APANTHSW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. A! KSEXASA NA PW OTI H GABRIELL@ ME TIPOTA DEN EINAI YPNILIAKH DHLADH TI EPREPE NA KANEI; TON KLOOYN;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. PERIMENOYME TO HIGH SCHOOL MUSICAL 3 ME AGWNIA MATS MOYTS FILIA POLLA STOYS ANYPOMONOUS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή