TIME's 100 Best Shows


Δεν ασχολούμαι συνήθως με λίστες καλύτερων σειρών που εμφανίζονται ανά τακτά διαστήματα και από διάφορους φορείς, καθότι ως γνωστόν, οι απόψεις είναι σαν ξέρετε-τι, και γιατί να θέλω εγώ να ασχολούμαι με τις ξέρετε-τι του καθενός.

Του ΤΙΜΕ βέβαια φέρουν μια κάποια βαρύτητα (οι απόψεις πάντα) αλλά ούτε αυτός είναι ο λόγος που μεταφέρω αυτή τη λίστα. Ο λόγος είναι απλός και ολότελα εγωιστικός-- η λίστα του ΤΙΜΕ για τα 100 Καλύτερα Shows Στην Ιστορία είναι απλά γαμάτη.

Υπάρχει βέβαια κανά περιστασιακό misfire: αν παίζουν και αγγλικά shows (και πολύ σωστά πράττει το ΤΙΜΕ και συμπεριλαμβάνει τόσο το αμερικάνικο όσο και το αγγλικό Office καθότι οι διαφορές τους τα καθιστούν δύο ουσιαστικά ξένα shows) τότε πού βρίσκεται ο Doctor Who? Σίγουρα, η μακροβιότερη SF σειρά στον πλανήτη θα πρέπει να θεωρείται ένα από τα 100 σημαντικότερα shows στην ιστορία.

Minor quips aside, όπως είπα, οι επιλογές του περιοδικού σκίζουν, και καλύπτουν όλο το φάσμα της τηλεοπτικής πραγματικότητας, τόσο σε genre, όσο χρονικά και ποιοτικά. Το οποίο σημαίνει, όχι μόνο διαμάντια χώρεσαν σε αυτή τη συλλογή. Δε νομίζω να θεωρεί κανείς το American Idol καλύτερο show από το NYPD Blue, αλλά αν υποθέσουμε οτι το Hill Street Blues έκανε νωρίτερα και καλύτερα ό,τι συνέβη στο Blue, τότε σωστά η συνδημιουργία των Steven Bochco και David Milch κάνει χώρο στη λίστα για το Idol. Ένα show σαφώς επ'ουδενί στην ίδια στρατόσφαιρα ποιότητας, αλλά που σημάδεψε την καθημερινότητα με τρόπο σχεδόν ανεπανάληπτο, ξεπερνώντας τα όρια της μικρής οθόνης.

Στη λίστα του ΤΙΜΕ έχουν θέση λοιπόν τα πάντα, από ασπρόμαυρα sitcoms της δεκαετίας του '50, μέχρι το Survivor (ολόσωστη επιλογή από το reality genre), από τις καλύψεις του Super Bowl (συμπεριλαμβανομένων, όπως πολύ σωστά τονίζεται, των διαφημίσεών του, μια από τις μεγαλύτερες παραδόσεις της ποπ κουλτούρας) μέχρι το Saturday Night Live, κι από την απόλυτη daytime soap (General Hospital) μέχρι τα talk shows της Oprah Winfrey, του David Letterman, του Johnny Carson και το Daily Show του Jon Stewart.

Αν όμως τα παραπάνω σκιαγραφούν κυρίως ένα πλαίσιο αναφοράς για την εκάστοτε εποχή τους, είναι τα αληθινά classics που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της λίστας. M*A*S*H, Mary Tyler Moore Show, Star Trek, Bob Newhart Show, Flying Circus, Twilight Zone και St. Elsewhere έδωσαν κάποτε τη θέση τους στα Homicide, Larry Sanders Show, Twin Peaks, Seinfeld, Simpsons, Friends και X-Files, πριν αυτά με τη σειρά τους δώσουν τη σκυτάλη στη χρυσή σύγχρονη εποχή που περνάει από την Buffy και περιλαμβάνει λίγο-πολύ όλα τα αγαπημένα μου shows. Η προαναφερθείσα δημιουργία του Joss Whedon μαζί με το Deadwood του David Milch και το Wire του David Simon είναι πιθανότατα τα 3 καλύτερα shows όλων των εποχών και φυσικά θα βρίσκονταν μέσα στη λίστα (όπως μερικά ακόμα modern classics του ΗΒΟ σαν τα Sopranos, Six Feet Under και Sex & the City) αλλά η προσθήκη μερικών ακόμα λατρεμένων shows των οποίων το status στα βιβλία της Ιστορίας δεν έχει ακόμα παγιωθεί, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Αν έπρεπε πρόχειρα να ακολουθήσω το παραπάνω top-3 με τα αμέσως επόμενα προσωπικά μου αγαπημένα, θα σκεφτόμουν φυσικά τους Sopranos (και ίσως το Six Feet Under) που ήδη ανέφερα, και κατόπιν: West Wing του Aaron Sorkin, Arrested Development του Mitch Hurwitz, The Shield του Shawn Ryan, Gilmore Girls της Amy Sherman-Palladino, Battlestar Galactica των Ron Moore και David Eick, Freaks & Geeks των Paul Feig και Judd Apatow, και η Felicity του JJ Abrams. Το ΤΙΜΕ τα έχει συμπεριλάβει όλα.

Ένας συνδυασμός ποιοτικών εκλάμψεων και διαρκούς παραμονής στο zeitgeist, καθώς και το status του ως το show που έσπασε ανεπιστρεπτί το φράγμα ανάμεσα στο fiction και τους θεατές του, φέρνει δικαιωματικά το Lost όχι μόνο σε αυτή τη συλλογή των 100, αλλά και σε μια υποθετική μελλοντική λίστα των 20 (or so) shows των οποίων η ύπαρξη άλλαξε το μέσο. Και κάπως έτσι ο JJ βρέθηκε με 2 shows στην 100άδα, αφήνοντας Sorkin, Whedon, Bochco και την σέκτα των Davids του ΗΒΟ (Milch, Simon, Chase, και τον... Larry David) να τον κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό.

Η πλήρης λίστα, με τα συνοδευτικά κείμενα και ενδεικτικά βιντεάκια για κάθε entry βρίσκεται εδώ.

15 σχόλια:

  1. Xerome pou to LOST ine stin lista me ta kalitera.afto elipe na ..elipe :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι οι καλοί (ή σχεδόν όλοι) χωρέσανε.
    Αν και ξέρουμε τις προτιμήσεις σου πάνω κάτω, περιμένουμε και μια δικη σου παρόμοια λίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα! Η λίστα είναι γαμάτη (μονο και μονο που μπήκε η αγαπημένη μου σειρά όλων των εποχών--The West Wing--με άφησε ικανοποιημένη.

    But where are the cult hits? Scrubs? Roswell?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και ξέρουμε τις προτιμήσεις σου πάνω κάτω, περιμένουμε και μια δικη σου παρόμοια λίστα.

    Μπορώ να πω ποιο show δεν θα βρισκόταν στη λίστα: οι Avengers. (LOL)

    Όχι, απλά είμαι κακός. Για αντίστοιχη λίστα δική μου, (όχι τοπ-100 φυσικά!) είναι κάτι που θέλω καιρό να το κάνω, και ψάχνω ευκαιρία. Θα γίνει, eventually.

    Για cult-ίλες φοβάμαι οτι παραείναι mainstream η πηγή. Τα πιο underground shows που συμπεριλαμβάνονται σε τέτοιες λίστες πρέπει πραγματικά να έχουν επηρεάσει το μέσο (Lost, X-Files, Twin Peaks, Buffy) αλλιώς φοβάμαι οτι θα παραμείνουν πάντα ένα σχετικά κρυμμένο μυστικό ανάμεσα στους φαν και τα πιο εξειδικευμένα sites και περιοδικά.

    Funny you should mention Roswell, πάντως, το παρακολουθώ αυτό τον καιρό. Ειδικά τα μεσαία επεισόδια της πρώτης σεζόν είναι πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. an kanis diki sou lista kanonise to lost na vriskete se kali thesi ;) lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για το Lost, θα εξαρτηθεί από το αν η σεζόν που θα παίζεται τότε θα μοιάζει με την 3η ή με τη 2η. Ελπίζω να μην πηγαίνει εναλλάξ, όπως το Scrubs. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. gia sena pia ine i kaliteri ?
    ego pantos alithia den boro na dialekso,oles itan katapliktikes.fisika to season finale tis titis season itan omos to kalitero,an ke ta proigoumena 2 itan siglonistika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H 3η. Ασύγκριτα, δηλαδή. Με έκανε να αγαπήσω ξανά το show. Με έπεισε οτι οι άνθρωποι ξέρουν τι κανουν. Και το φινάλε της είναι μια από τις καλύτερες ώρες των τελευταίων χρόνων!

    Και τα περασμένα φινάλε ήταν τέλεια, αλλά η 2η σεζόν, κατά κύριο λόγο με είχε αφήσει εντελώς κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. sigoura,itan oti kalitero.
    alla den ksero,ego agapisa pragmatika oles tis season ke malista isos na exo adinamia stin 2i :P .pistevo oti i 4i tha ine akomi kaliteri apo tis proigoumenes 3!afou tha ine 16 episodia logika tha exoun perissoteres ekseliksis,den tha iparxun oute fillers.oxi oti exi to lost fillers ;) .lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μείωση των επεισοδίων σίγουρα θα βοηθήσει τα μέγιστα. Δε θα έχουμε πια επεισόδια σαν εκείνο με τα όνειρα του Charlie, ας πούμε. (LOL)

    Το μόνο κακό είναι οτι μια στέρηση, όσο νά'ναι έχω αρχίσει να την παθαίνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ego na dis.perimeno pos ke pos na arxisi!na doume ti tha gini,eftixos tha vlepoume ke merika flashforwards stin 4i season.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Που ειναι οι Νοικοκυρες ωεω?
    αφου εβαλαν το arrested development παλι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oi Noikokyres sto top-100;;;;
    Den leo, amartola to blepo, alla apexei poly na einai kai sto top-10 akoma ton show paizontai afti ti stigmi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή