Buffy the Vampire Slayer, Season 8, Issue 10


Spoilers για την επιστροφή του Whedon στη θέση του συγγραφεά της "Buffy", για ένα ακόμα Very Special Issue.

Υπάρχει ενδιαφέρον backstory στο 'Anywhere But Here' χάρη στο οποίο ο κυνικός μισάνθρωπος μέσα μου περίμενα μετά βεβαιότητας πως το #10 θα ήταν και το πιο αδύναμο της σειράς ως τώρα. (Εξάλλου σε μια μάλλον αναπάντεχη εξέλιξη, την καλύτερη ιστορία της 8ης σεζόν την έγραψε όχι ο Whedon, αλλά ο Brian K. Vaughan.) Στα πλαίσια του ξέφρενου προμοταρίσματος του κόμικ, η Dark Horse έδωσε μέσω διαγωνισμού στο MySpace την ευκαιρία σε φαν να περιγράψουν με κείμενό τους τον τρόπο με τον οποίον η "Buffy" άλλαξε τη ζωή τους, και ο νικητής θα εμφανιζόταν σε καμέο ρόλο στο παρόν τεύχος. Τον διαγωνισμό κέρδισε εκ μέρους της συζύγου του ο Jerrod Balzer (το winning entry εδώ) με μια προσωπική ιστορία που άγγιξε τόσο πολύ τον Whedon ώστε αποφάσισε να συμπεριλάβει στο τεύχος την Robin όχι απλά ως περαστική φιγούρα, αλλά ως έναν κανονικό νέο χαρακτήρα. Και το έκανε ταιριαστά, και με χάρη, τίποτα λιγότερο από αυτό που θα περίμενα δηλαδή.

Όμως το ίδιο το τεύχος θα ήταν τίποτα πέρα από μια βινιέτα μιας τραγικής φιγούρας? Είχαμε ήδη μια τέτοια (στο φανταστικό #5) αλλά στην πραγματικότητα θα ήθελα να δω το story να ανεβάσει λίγο ταχύτητα. Και ο Joss με εξέπληξε καταφέρνοντας μέσα σε 25 σελίδες όχι μόνο να δώσει χώρο στη Robin να αναπνεύσει ως χαρακτήρας με μερικές αξέχαστες σκηνές ("You get chosen"), αλλά την ίδια στιγμή να προχωρήσει σιωπηλά και χωρίς να το πολυκαταλαβαίνεις καθώς το διαβάζεις, στη μαζικότερη αποκάλυψη πληροφοριών και απαντήσεων μέχρι σήμερα στη σειρά. Πληροφορίες που έρχονται, φυσικά, πακέτο με το ανάλογο κόστος στις ψυχές των χαρακτήρων.

Το τεύχος ξεκινά όχι τυχαία, με τη Buffy και τη Willow να παίζουν το παιχνίδι του τίτλου, 'Anywhere But Here', το οποίο καθώς η περιπέτειά τους εξελίσσεται θα διαπιστώσουν οτι εφαρμόζει ως ρητό σε πολύ περισσότερα επίπεδα από οσο κι οι ίδιες νόμιζαν ή επιθυμούσαν. Παρατηρήστε ακόμα το πρώτο καρέ του τεύχους, και πώς αντικατοπτρίζει -όχι τυχαία- το αντίστοιχο άνοιγμα του 'The Chain'. Και στις δύο ιστορίες, η εισαγωγή συμβολίζει την επιθυμία των ηρωίδων τους να ξεφύγουν από την δυσβάσταχτη πραγματικότητά τους. Και στις δύο ιστορίες οι πρώτες λέξεις είναι: "Buffy Summers." Και στις δύο ιστορίες, οι Buffies θα ήθελαν να είναι κάποια άλλη, και να βρίσκονται κάπου αλλού.

Όμως η Buffy είναι στο απροσδιόριστο χωροχρονικό σημείο που είναι, και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προχωρήσει μέσα από οράματα του μέλλοντος και ανοιχτές πληγές του παρελθόντος για να φτάσει στο στόχο της. Δε μαθαίνει κάτι που δεν υποπτευόμασταν ήδη (οτι ουσιαστικά ο Twilight θέλει να επιφέρει στον κόσμο το μέλλον που παρουσιάστηκε στο "Fray"), αλλά όπως και με την τσακ-μπαμ μάχη της με το all-seeing και all-knowing τέρας, το point της βρισκόταν όχι στον προορισμό, αλλά στο ταξίδι. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με ιπτάμενες φαντασιώσεις με πρωταγωνιστές τον Daniel Craig και την Tina Fey, αλλα τελειώνει με τη σχέση των δύο αδελφικών φιλενάδων να δοκιμάζεται όσο λίγες φορές.

Η Buffy νιώθει όλο και πιο αποκομμένη από τους ανθρώπους της, βλέποντας πλέον πιθανή προδοσία και στο πρόσωπο της Willow (χωρίς αμφιβολία, δεν δυσκολευόταν ήδη να την δει σε εκείνο του Giles) την οποία νιώθει μακριά της. H Willow με τη σειρά της κρατάει τους πάντες σε απόσταση, κι επιτέλους ρίχνουμε μια ματιά στα βάθη της ψυχής της για να βρούμε εκεί ενοχές για το θάνατο του Warren και φυσικά για εκείνον της Tara. Μαθαίνουμε ακόμα τι συνέβη στη σχέση της με την Kennedy, και μένουμε -φαντάζομαι- άφωνοι καθώς μας γίνεται επιτέλους γνωστή η πηγή χρημάτων για τα Slayer Central. Το όλο στήσιμο αυτής της σκηνής με τη Buffy να παίρνει άμεσα θέση άμυνας απέναντι στη Willow ήταν αποστομωτικό, καθώς έσπειρε μερικούς ακόμα σπόρους αμφιβολίας μέσα στην κάθε μία από τις δύο φίλες απέναντι στην άλλη. (Και πόσο απίστευτο είναι οτι ο τρελός στρατηγός από το 'Long Way Home' είχε δίκιο για τις παράνομες δραστηριότητες των Slayers?)

Στο μεταξύ η Dawn ανοίγεται στον Xander, of all people, μέσα από ένα εμπνευσμένο μοντάζ σκηνών-γέφυρες μεταξύ των δύο ιστοριών. "Lies", η λέξη-κλειδί. Αναρωτιέμαι τώρα αν η Scooby Gang θα βγει δυνατότερη μέσα από αυτή την εγκεφαλική περιπέτεια ή αν το έργο του Twilight θα γίνει κατά τι ευκολότερο. Πρώτα hints στο επόμενο τεύχος (μια ακόμα self-contained ιστορία του Whedon) που διαφημίζεται ως η πρώτη συνάντηση της Buffy με τον νέο της μεγάλο εχθρό.

3 σχόλια:

  1. Re gamwto, ta comics - kai idiws thn Buffy poy einai apisteyta condensed - ta diabazw poly grhgora (sta oria toy skimming) me apotelesma na mhn prolabainw na stathw stis "shmantikes" skhnes. Idiws otan leipoyn siwphla kare kai tetoia poy na me kathysteroyn kai na tonizoyn pws "kati shmantiko ginetai edw" (bl. Astonishing X-Men).
    Edw, dhladh, xreiasthke na kanw ena-dyo doubletakes mexri na syneidhtopoihsw oti ontws h Buffy htan o eikonizomenos hthikos aytoyrgos ths lhsteias.

    On a sort-of-unrelated note, moy arese poly o penciller toy sygkekrimenoy teyxoys. Gia prwth fora, eniwtha pws oi xarakthres moiazoyn me toys antistoixoys hthopoioys xwris na aisthanomai oti o typos prospathei. Is niiice!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι, ο ρυθμός στη "Buffy" είναι απίστευτα πιο ανεβασμένος σε σχέση με το "Astonishing X-men". Και μου αρέσει που ο Whedon μπορεί και δίνει τόσο διαφορετικό τόνο σε δύο σειρές που γράφει ταυτόχρονα και οι οποίες στα χαρτιά θα έπρεπε βασικά να είναι το ίδιο πράγμα.

    Κι εγώ πάντως τον παίρνω τον χρόνο μου όταν διαβάζω ένα τευχάκι αυτής της σειράς. Κάθε ένα το έχω διαβάσει τουλάχιστον δύο φορές, κυρίως λόγω της βεβαιότητας πως κάθε φορά θα υπάρχει κάτι κάτω από την πλοκή που θα μου έχει διαφύγει.

    Για τον σχεδιαστή διαφωνώ. :P
    Έπιασε φάτσες καλύτερα, αλλά ο Jeanty είναι πιο... σχεδιαστένιος, you know? To likeness δεν είναι τόσο ψηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές μου. Αλλά οτι το έχει καλύτερα ο Richards, το έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hmmm loipon duo sxolia gia to anywhere but here.
    1) H prodosia pou 8a upostei h Buffy 8a einai eite apo ton idio ths ton eauto eite apo thn Dawn -me to teleutaio na einai pio tragiko ka8oti einai her kin kai panta oi prodosies pou genniontai anamesa se duo aderfia einai pws na to poume, pio endiaferouses.

    2)Eimai to monadiko atomo sto planhth pou 8ewrei oti to mystical path ths willow alla kai h tryferh ths sunanthsh me thn demon lady exoun kapoia sxesh me thn tara?Isws eimai diavolikh alla authn thn entypwsh exw

    Epiushs sto anywhere but here h afhghsh emoiaze perissotero me thn antistoixh ths seiras

    ΑπάντησηΔιαγραφή