StrikeWatch: Divide and Conquer

Καλές μας επιστροφές σε όσους λείψαμε για λίγες μέρες, και καλή μας χρονιά σε όλους. Υποτίθεται πως η άδεια που είχα δώσει στον εαυτό μου έπιανε μια ακόμα μέρα για να μπορέσω να συντονιστώ πάλι, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν, οπότε πιάνω το πληκτρολόγιο κι ας μην έχω δει ούτε frame από τα shows των τελευταίων 20 ημερών.

Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές επισημοποιούνται ανεξάρτητα η μία από την άλλη, δύο φαινομενικά πολύ μεγάλες νίκες της WGA στον πόλεμο εντυπώσεων με την AMPTP. Όταν η Alliance αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, στο στρατόπεδο του σωματείου των σεναριογράφων άρχισε να κυκλοφορεί δειλά-δειλά ως ιδέα η έναρξη επιμέρους συζητήσεων με ενδιαφερόμενα στούντιο που δεν συμφωνούσαν με τη σκληρή γραμμή της AMPTP. Βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε η προσωρινή συμφωνία με την WorldWide Pants που επέτρεψε στον Dave Letterman να επιστρέψει στον αέρα με τους σεναριογράφους του, τη στιγμή που ο Conan σκότωνε δημιουργικά το χρόνο του και ο Jay Leno άνοιξε πόλεμο με τη WGA. (καθώς στην καλύτερη περίπτωση γράφει ο ίδιος το μονόλογό του σπάζοντας την απεργία και στη χειρότερη έχει προσλάβει non-union συγγραφείς στα κρυφά.)

Αυτή η συμφωνία έδειξε στα στούντιο οτι η WGA δεν αστειεύεται σε αυτό το θέμα, ετοιμάζοντας το έδαφος για τη βόμβα που έσκασε μέσα στο weekend: η νέα United Artists των Tom Cruise και Paula Wagner υπέγραψε την ίδια προσωρινή συμφωνία με τους όρους που η WGA είχε θέσει στην AMPTP πίσω στις αρχές Δεκεμβρίου, συμφωνία που κάνει την UA το μοναδικό κινηματογραφικό στούντιο του Hollywood που έχει πλέον τη δυνατότητα να προσλάβει σεναριογράφους και να επανεκκινήσει ημι-ματαιωμένα projects ή να επιλέξει ελεύθερα από πληθώρα καινούριων. Οι moguls των μεγάλων στούντιο λέγεται πως είναι έξω φρενών με την ηγεσία της μητρικής MGM, κάτω από τη μύτη της οποίας έλαβε χώρα μια τόσο σημαντική συμφωνία χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό.

Και τώρα που ο Tom Cruise έκανε το πρώτο βήμα, ενδεχομένως να λύθηκαν τα προβλήματα πολλών ακόμα στούντιο που ήθελαν να συνάψουν προσωρινή συμφωνία με τη WGA αλλά φοβόντουσαν να είναι αυτοί που θα σπάσουν το μέτωπο των παραγωγών. Οι insiders λένε οτι παρόμοια συμφωνία με τους αδερφούς Weinstein δεν θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα (των οποίων η Weinstein Co. έχει δει τη μία αποτυχία μετά την άλλη και αυτή η απεργία μπορεί και να είναι το θαύμα που περίμεναν) με τη Lionsgate να ακολουθεί.


Κι ενώ κάποια στούντιο άρχισαν να παρατηρούν πως, hey, χωρίς συγγραφείς μάλλον είμαστε κομματάκι irrelevant!, η WGA πέτυχε σημαντική νίκη σε άλλο ένα μέτωπο, με τη σημαντική βοήθεια της SAG αυτή τη φορά: μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το σωματείο των ηθοποιών θα μποϋκόταρε και αυτό την τελετή των Χρυσών Σφαιρών σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούντες σεναριογράφους, το NBC έμεινε χωρίς άλλη επιλογή. Δίχως ανθρώπους να γράψουν το show, και δίχως stars να το παρουσιάσουν (ή να βραβευθούν), οι φετινές Χρυσές Σφαίρες κι επίσημα πλέον δεν θα μεταδοθούν τηλεοπτικά. Στη θέση του show το NBC θα προβάλει μια ωριαία συνέντευξη τύπου με την ανακοίνωση των νικητών, και στη συνέχεια μια ακόμα ωριαία εκπομπή με συνδέσεις σε πάρτυ και λοιπά σαχλά επιπέδου "To STAR Channel παρουσιάζει". Φυσικά η οικονομική ήττα του δικτύου δεν είναι καθόλου αμελητέα, το ευρύ κοινό θα διαπιστώσει ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες της απεργίας, και κυρίως τα σενάρια για την τελετή των Όσκαρ δίνουν και παίρνουν.

Και μέσα σε όλα, η ένωση σκηνοθετών ξεκίνησε ψιλο-off the record συζητήσεις με την ΑΜΡΤΡ, αλλά οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι όσο ενθαρρυντικές ήλπιζαν τα στούντιο. Developing...

3 σχόλια:

  1. Μηδενα προ του τελους μακαριζομεν, αλλα... YaY!

    Το διαβασα, εντωμεταξυ, αυτο για τα Golden Globes πριν απο λιγο, και στη φατσα μου χαραχτηκε αυτοματως και εντελως φυσικα ενα χαιρεκακο χαμογελο.
    Εκ μερους της ευρυτερης ανθρωποτητας και "του καλου" or sumthen, υποθετω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χωρίς Χρυσές Σφαίρες, που θα βάλουμε τις τουαλέτες και τα διαμαντικά; μια πρωτοχρονιά και τα όσκαρ μας μένουνε :D
    anyway, εντύπωση μου έκανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά από ό,τι φαίνεται θα ακυρωθούν και όλα τα after parties μαζί με την απονομή.

    Κάτσε μη γίνει το ίδιο και με τα Όσκαρ και γελάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή