Torchwood: Suddenly, I hear the song of a nightingale


Έχω κανά μήνα μιλήσω για το Torchwood λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος (άλλο να χαζεύεις κάτι για 40 λεπτά όσο κάνεις δουλειές, κι άλλο να πρέπει να αφιερώσεις άλλα τόσα σχολιάζοντάς το) αλλά με ευκαιρία την αναζωογονητική παρουσία της Freema Agyeman στο ρόλο της Martha Jones, επανέρχομαι με spoilers για το 6ο επεισόδιο, 'Reset'.

Πρώτα δυο λόγια για τα όσα μεσολάβησαν. Η γενικότερη κατεύθυνση της 2ης σεζόν την κάνει απείρως πιο ενδιαφέρουσα από την πρώτη, έστω κι αν η επιμέρους ποιότητα των επεισοδίων δεν διαφέρει τόσο πολύ, κατά κανόνα. Στο 'Sleeper' το πρώτο μισό ήταν επίπονα βαρετό, νεκρός χρόνος μέχρι να φτάσουμε στη δράση. Κάθε beat ήταν προβλέψιμο, αλλά τουλάχιστον η όλη ιδέα της κρυφής εισβολής έχει τη δυνατότητα να κάνει πιο ενδιαφέρον το bottom line της σεζόν. Για το 'Το the Last Man' όσα λιγότερα πούμε τόσο καλύτερα. Όταν μια σειρά στο 16ο της επεισόδιο ήδη κλέβει και συνδυάζει άβολα ιδέες που έχουν εμφανιστεί προηγουμένως στο run της, ξέρεις οτι υπάρχει ένα κάποιο έλλειμμα φαντασίας. Το ασυνεπές characterization, δε, το έχουμε συνηθίσει. Ελαφρώς καλύτερο το 'Meat', αλλά και πάλι όχι κάτι που ξεχωρίζει από το γενικότερο επίπεδο της σειράς. Ο Rhys δε με ένοιαξε ποτέ, και σίγουρα όχι τώρα που μέχρι το τέλος ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Χειρότερο όλων όμως το 'Adam', με μια από τις υποχρεωτικές ιδέες κάθε SF/Fantasy σειράς που (δεν πολυ-) σέβεται τον εαυτό της. Βαρετό επεισόδιο, προβλέψιμο ακόμα και στη δραματουργία του, και με το είδος του Jack που μισώ, δηλαδή εκείνον που κάνει τον Captain Jack του Doctor Who να μοιάζει απλώς με δίδυμο αδερφό του. Mope, mope, mope. God! Πάντως μάθαμε σε ποιον αναφερόταν ο Captain John στην πρεμιέρα της σεζόν, και τώρα που οι αναμνήσεις του χάθηκαν από τον Jack, η επιστροφή του James Marsters αναμένεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πώς θα συνδεθούν τα οικογενειακά του Jack με το season arc; (Όποιο κι αν είναι αυτό.)

Τώρα που ξεμπέρδεψα με τη μετριότητα, μπορώ να μιλήσω για τη Martha. H άφιξή της μου δημιούργησε ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με του Jack, και στη συνέχεια δεν απογοήτευσε. "Song of a nightingale" δε θα πει τίποτα! Δεν κρύβω οτι είμαι hard-core fan της γενναιότερης των companions, αλλά το θέμα είναι πως την άποψη μοιράζεται και ο ηγέτης του Torchwood, κάτι που κάνει καλή τηλεόραση. Όταν ο Jack είναι μουντός, η σειρά δε βλέπεται. Όταν βρίσκει και πάλι τον σχεδόν παιδικό ενθουσιασμό του, αυτόν που μας έκανε να τον αγαπήσουμε στο Doctor Who, τότε είναι που το Torchwood προσεγγίζει κάτι που μοιάζει με καλή τηλεόραση.

Η Martha κάνει τον Jack να λάμψει, τον γυρνάει πίσω σε περιπέτειες θαυμαστές και αξέχαστες, του θυμίζει τις μέρες τους δίπλα στον Doctor. Aκόμα, η παρουσία της φρεσκάρει λίγο τον αέρα σε αυτή την υπόγα, με τους βαρετούς και ασταθείς χαρακτήρες και τις μονότονες φάτσες τους. Βλέπουμε επιτέλους έναν πιο ελαφρύ Owen, τον Ianto να χαρακτηρίζει "avant-garde" το σεξ με τον Jack (line of the week!) και μια σαφέστατα πιο ευχάριστη Gwen, έτσι όπως οι δυο τους τα βρήκαν κατευθείαν κουτσομπολεύοντας τον Jack. Also; The hotness. Yes. Thank you, Martha.

Αποδεικνύοντας οτι ακόμα ψοφάει για δράση (όταν έχεις σώσει τον κόσμο single-handedly φαντάζομαι οτι η αδρεναλίνη σου δε θα μπορεί πια να ξεκολλήσει από το ταβάνι) η Martha πιάνει την υπόθεση του Torchwood και τη λύνει αυτή για εκείνους, ευτυχώς πάνω στην ώρα για να της σώσουν και τη ζωή. All good. Μέχρι φυσικά που ο Generic Alan Dale Villain (δηλαδή ο ίδιος χαρακτήρας που τον έχουμε δει να παίζει στις μισές αμερικάνικες σειρές) πυροβολεί και σκοτώνει τον Owen δίχως κάποιον προφανή σκοπό, φυσικά πάνω που εκείνος είχε συμφωνήσει να βγει ραντεβού με την Toshiko. To preview για το επόμενο επεισόδιο έμοιαζε αρκετά ενδιαφέρον, τόσο που αυτή τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερο μέλημα το αν εν τέλει ο Owen θα παραμείνει νεκρός ή όχι. (Αυτό βέβαια μπορεί και να οφείλεται στην αδιαφορία μου προς τον χαρακτήρα.)

Η ιδέα των εξωγήινων ως θύματα πειραμάτων είναι ενδιαφέρουσα, κι ενώ ο Jack είναι αναμενόμενο να έχει αυτή τη αντιμετώπιση απέναντι στην Pharm, θα περίμενα ίσως κάποιον από τους επιστήμονες της παρέας να τηρήσει μια λίγο πιο γκρίζα στάση. Αλλά το Torchwood δεν πολυενδιαφέρεται για ηθικά γκρίζες περιοχές: η "ωριμότητά" του εξαντλείται σε τσιτάτα περί της επίδοσης στο κρεβάτι του omnisexual πρωταγωνιστή του.

Αναρωτιέμαι τώρα αν κάποια από τις καταπιεσμένες φυλές θα επιχειρήσει να αναζητήσει εκδίκηση, λαμβάνοντας μέρος με κάποιο τρόπο στο season arc, ή αν θα πρόκειται για αυτοτελές επεισόδιο, πλην του θανάτου του Owen φυσικά. Περίμενα οτι αυτή η φάλαινα κρέατος που είχαν βρει στο επεισόδιο με τον Rhys την προηγούμενη βδομάδα θα έπαιζε τελικά ρόλο (θα την έστελναν πίσω σπίτι και η φυλή της θα βοηθούσε το Torchwood στην επερχόμενη εισβολή) αλλά παραήμουν φιλόδοξος, οπότε εδώ κι δεν περιμένω κάτι διαφορετικό. Προσωπικά, και μόνο η παραμονή της Martha μου αρκεί.

4 σχόλια:

  1. Τωρα που εσκασε μυτη το Marthακι λες να αρχισω το Torchwood; Ακομα ομως δεν πειθομαι. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα, θα σου πω το εξής. Οι χαρακτήρες στη σειρά είναι τόσο ασυνεπείς που, σε αντίθεση με το Doctor Who, δε νομίζω οτι θα είχες κάποιο πρόβλημα αν παρακολουθούσες μόνο τα επεισόδια που σε ενδιαφέρουν.

    Και της Martha το πρώτο είναι και καλό κιόλας, οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Prospathisa para poly me to Torchwood kai stin prwti season eixe 2-3 kales stigmes, alla...... oxi kai pali oxi.
    Kalo kai to episodeio me tin sympathestati Freema alla pali oxi tha pw...
    Enta3ei o Dr itan kai tha einai gia panta camp, alla to Torchwood 3epernaei kathe orio...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για μένα η διαφορά είναι οτι ο Dr μπορεί να είναι camp και silly, αλλά υπάρχουν στιγμές που αγγίζει μια σπάνια συναισθηματική ειλικρίνεια για τους χαρακτήρες του. Το Torchwood, ποτέ, και γι'αυτό συμφωνώ μαζί σου οτι του αξίζει ένα γενικότερο "όχι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή