'Jezebel James': The Return of Amy Sherman-Palladino


Είναι μια από αυτές τις δυστυχείς στιγμές όπου φέρνεις τον εαυτό σου να δει κάτι πολυαναμενόμενο, μόνο για να διαπιστώσει οτι όλες οι φοβίες είχαν λόγο ύπαρξης, και ο λόγος που κανείς δεν έμοιαζε να πολυνοιάζεται (ούτε καν οι συντελεστές) είναι γιατί το αδιανόητο είναι τελικά κάθε άλλο παρά αδιανόητο: το νέο έργο ενός αγαπημένου σου δημιουργού βγήκε, πράγματι, μάπα. Περισσότερα απογοητευμένα σχόλια μετά το άλμα.

Στην πραγματικότητα, η 'Jezebel James' έχει μεγάλο ενδιαφέρον σαν σύλληψη, καθώς φέρνοντας μαζί δυο αποξενωμένες αδερφές που δεν έχουν κανένα απολύτως κοινό (πλην της ανάμνησης της Jezebel, φανταστικής φίλης της μικρής αδερφής) η Palladino επιχειρεί να αντιστρέψει τη βάση εκκίνησης της προηγούμενης δημιουργίας της. Η Lorelai και η Rory ήταν μητέρα και κόρη αλλά είχαν το συγχρονισμό δίδυμων αδερφών, τη στιγμή που η Sarah και η Coco είναι αδερφές αλλά η απόμακρη και γεμάτη πικρία και απογοήτευση σχέση τους θυμίζει αυτή που θα περίμενε κανείς να δει ανάμεσα σε μια μάνα και μια κόρη που τις χωρίζει το χάσμα των γενεών.

Με το βάρος της ιστορίας να πέφτει στους ώμους δύο ικανότατων ηθοποιών (εκ των οποίων η Lauren Ambrose είναι απλά υπέροχη και αγγίζει στην εντέλεια την πηγή των συναισθημάτων του χαρακτήρα της) και την πένα να κρατάει μια συγγραφέας που έχει αποδείξει οτι ξέρει να γράφει διαπροσωπικές σχέσεις γυναικών σε διαφορετικά άκρα του κοινωνικού φάσματος καλύτερα από κάθε άλλη, αυτή η σειρά έμοιαζε προορισμένη να επιτύχει. Πώς αλλιώς; Πώς είναι δυνατόν να μην είμαι ενθουσιασμένος αυτή τη στιγμή; Η ιδέα ήταν εκεί, τα υλικά επίσης, ο μάγειρας υπέροχος... όμως...

...ΟΚ, δε θα επιχειρήσω να τα φορτώσω όλα σε μια λανθασμένη απόφαση, αλλά διάολε, θα ξεκινήσω από αυτήν. Ποτέ στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού δεν έχει υπάρξει κωμική γραφή πιο αταίριαστη με το concept του laugh track. Εντάξει, υπερβάλω, whatever, αλλά πραγματικά θα ήθελα να ξέρω ποιος κουστουμαρισμένος άσχετος κοίταξε τους απνευστί διαλόγους του 'Gilmore Girls' με τα 13 αστεία και τις 9 pop αναφορές ανά λεπτό, και σκέφτηκε "Μα ξέρω τι λείπει από αυτή τη σειρά για να αγγίξει την τελειότητα! Της λείπει το momentum killer του γέλιου κονσέρβα!" Ναι, φυσικά φίλε μου! Ας σταματήσουμε για λίγο την ασταμάτητη Lorelai για να γελάσουν στα εντελώς λάθος σημεία ένα μάτσο τύποι που δεν έχουν δουλειά και σκοτώνουν τις μέρες τους γελώντας live στα γυρίσματα sitcoms. Aν το υλικό της Palladino εδώ ήταν πέντε αστέρων, το τελικό αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 3-3.5. Για το laugh track και μόνο, ναι.

Τώρα. Το υλικό της Palladino δεν ήταν πέντε αστέρων. Ήταν τριών, εξαρχής. Γιατί η Parker Posey μπορεί να είναι η ενσάρκωση των ονείρων του Christopher Guest, αλλά για κάποιο λόγο, και εντελώς αναπάντεχα, είναι τόσο εμφανώς λάθος για αυτό το ρόλο που λυπάμαι την Palladino για τη στιγμή που το συνειδητοποίησε και η ίδια και σκέφτηκε "Σκατά! Η Posey είναι μια καταστροφή! Αλλά της προσέφερα το ρόλο, είναι big name, δε μπορώ να τον πάρω πίσω! Oh, fuck fuck fuckfuckfuck τι να κάνει τώρα η Lauren Graham;" H Posey τονίζει με λάθος τρόπο όλες τις λέξεις, αδυνατώντας να χτίσει το χαρακτήρα της με τη συνέπεια που το έκανε η Graham και αποτυγχάνοντας φυσικά να υπογραμμίσει το πού υποτίθεται πως κρύβεται το αστείο σε κάθε της διάλογο. Ως εκ τούτου το κοινό γελάει κι εκείνο στα λάθος σημεία, οπότε την ίδια στιγμή συμβαίνουν τα εξής:

a) Το "αστείο" δεν είναι καθόλου αστείο.
b) Το αληθινό αστείο έχει κοπεί στη μέση.
c) Η Parker Posey κάθεται άβολα και περιμένει να τελειώσει το γέλιο, έχοντας την απολύτως λάθος έκφραση στο πρόσωπό της.

Φυσικά, όλα αυτά υπάγονται στην ευθύνη του σκηνοθέτη, το οποίο με φέρνει στο άλλο μεγάλο μειονέκτημα. Η Palladino είναι εμφανές οτι δεν έχει την παραμικρή ιδέα του πώς να κατευθύνει τη δράση στο πολυκάμερο, αφήνοντας να της ξεφύγουν κακές ερμηνείες και ερασιτεχνικά στησίματα που σε στιγμές ένιωθα πως είχαν ξεφύγει από ελληνική σειρά του Alter.

H 'Jezebel James' δεν είναι καθόλου κακογραμμένη, όπως κάποιοι ψιλοαπρόσεκτοι βιάστηκαν να συμπεράνουν. Είναι όμως τόσο λάθος σε κάθε άλλο πιθανό επίπεδο, που αναρωτιέσαι αν έχει την οποιαδήποτε αξία η σχετική αρτιότητα του σεναρίου. (Κάτι ήξερε η in context Jezebel James που ήταν βιβλίο.) Εγώ, κρατάω τη Lauren Ambrose που κάνει πολλά με λίγα, υπομένω όσα ακόμα από τα εναπομείναντα 5 επεισόδια προβληθούν (τα νούμερα τηλεθέασης ήταν αστεία) και προχωρώ παρακάτω, όπως μοιάζει ήδη να έχει κάνει και η ίδια η Amy Sherman-Palladino.

5 σχόλια:

  1. toulaxiston tha exei ena finale tis prokopis i pali tha einai open?
    kala to gelio konserva otan to protoakousa emeina kokkalo!!!
    elega mallon apo radio einai...otan to akousa deyteri fora aplos apofasisa oti misoume katafora fox kai eyxomai na paei allou to american idol!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. eyxomai na paei allou to american idol

    Όχι, να μείνει στο FOX και να βάλουν και σε αυτό laugh track. Ξέρεις, όποτε κάποιος τραγουδάει χάλια, όποτε ο Ryan και ο Simon αρχίζουν αυτές τις κρυάδες "Εσύ είσαι γκέι!", "Όχι Ryan, εσύ είσαι γκέι", όποτε μιλάει η Paula γενικώς κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ok to fox ta exei kani psiloxalia programma alla toulaxiston exei to house...autos einai arketos logos gia na min to misw...Oso gia to jezebel james teleiws mpla...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά που κατέστρεψε το Gilmore Girls με αυτό το απαράδεκτο για 6η σεζόν φινάλε και σηκώθηκε και έφυγε, αφήνοντας πίσω της ένα "κουταβάκι" που απλά συνέχισε το "σχεδιό" της για τη σειρά, αυτή η δημιουργός απλά δεν υπάρχει για μένα!
    Το ΦΟΞ είναι σίγουρο οτι θα την κόψει στο αψε σβήσε! Και καλά να πάθει!

    Ναι ακόμα δεν έχω συνέλθει από το τέλος Gilmore και δεν θα της συγχωρήσω ποτέ αυτό το αίσχος που παρακολουθήσαμε για 1μιση χρόνο και το πως κατέστρεψε το Luke και τη Lorelai!!

    Ουφ ξεθύμανα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανώνυμε @ 2:45, ούτε εγώ μισώ το FOX. Πριν καταλήξει να καταστρέψει τα μισά του shows, η αλήθεια είναι πως έχει δώσει βήμα σε πολλά που δε θα είχαν προβληθεί ποτέ σε κανένα άλλο δίκτυο. Διαθέτει εδώ και χρόνια το πιο τολμηρό development και συγγνώμη αλλά με αυτά που ετοιμάζουν για του χρόνου εγώ βαστάω και σημαιάκια άμα χρειαστεί!

    ανώνυμε @ 2:02, πες μας όμως πώς αισθάνεσαι πραγματικά! (LOL) Όχι, ΟΚ, ο καθένας μπορεί να αισθάνεται όσο προδομένος και απογοητευμένος θέλει, και ξέρω οτι είμαι στη μειοψηφία αυτών που εξακολουθούν να υπερασπίζονται την 6η σεζόν 'Gilmore Girls', αλλά η μόνη ουσιαστική ένσταση που έχω είναι αυτή: Δεν θα υπήρχε καμία 6η σεζόν να απογοητεύσει κανέναν, αν η Amy Sherman-Palladino δεν είχε δημιουργήσει τις 5 προηγούμενες. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή