'Doctor Who': The Sontaran Strategem


Spoilers μετά το άλμα για ολόκληρο το 2-parter της επίθεσης των Sontarans.

Oy. Σε κάθε σεζόν της σειράς πρέπει να υποστούμε ένα 2-parter κάκιστο, με πρωταγωνιστές κάποια ανόητη εξωγήινη φυλή για να γουστοάρουν τα παιδάκια που αγοράζουν τα σχετικά κουκλάκια μετά. Είχαμε τους Slitheen στην 1η σεζόν, τους Cybermen στη 2η (τα πράγματα εδώ ήταν ακόμα χειρότερα γιατί στο εν λόγω 2-parter βασίστηκε ολόκληρη η σεζόν, που όχι τυχαία είναι με διαφορά η χειρότερη της σειράς), τους Daleks στην 3η (που ναι, κουβαλούν μια ιστορία και τους έχουμε δει σε αριστουργήματα, αλλά το 'Daleks in Manhattan' πρέπει να είναι η χειρότερη ώρα που μας έχει δώσει η σειρά μέχρι σήμερα) και τώρα τους Πατατοκέφαλους Sontarans. Το σενάριο υπογράφει η Helen Raynor, mastermind πίσω από φριχτό Manhattan 2-parter, και αν και το 'Strategem' δεν φτάνει ποτέ αυτά τα απροσέγγιστα βάθη ποιότητας, παραμένει μια distraction διάρκειας δύο εβδομάδων από ένα show που κατά τα άλλα λατρεύω.

Να μιλήσω πιο συγκεκριμένα; Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του πρώτου μέρους όταν ο Doctor καθόταν πομποδώς και κοίταζε τους ατμούς να καταλαμβάνουν τη Γη και τον παππού να πνίγεται μέσα στο αυτοκίνητο, εγώ ήμουν υπερβολικά απασχλημένος με το να φωνάζω "ΣΠΑΣΕ ΤΟ ΓΑΜΟΤΖΑΜΙ" για να νοιαστώ για οτιδήποτε άλλο. Και φυσικά στην αρχή του επόμενου επεισοδίου; Συνέβη ακριβώς αυτό, κι επιπλέον τα uber-απειλητικά αέρια... απλά κάθονταν εκεί. Όπως λέει κι ο φίλος μου ο Bluthan, "Ο ΚΙΤΤ πέφτει από ένα γκρεμό... και στην αρχή του επόμενου ο ΚΙΤΤ βγάζει φτερά."

Αυτό το τελευταίο μάλιστα έχει να κάνει περισσότερο με την ύπαρξη των deus ex machina στα οποία η σειρά γενικά έχει την κακή συνήθεια να στηρίζεται, αλλά συνήθως όταν το κάνει συμβαίνει ένα εκ των εξής δύο πραγμάτων, οπότε δεν νοιαζόμαστε: a) το deus ex machina έχει έστω υποτυπωδώς προοικονομηθεί ή b) το υπόλοιπο επεισόδιο γαμάει. Εδώ δε συνέβη τίποτα από τα δύο, παρά στο τέλος ο Doctor απέτρεψε την ολοκληρωτική καταστροφή της Γης (βλέπετε πώς έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ θαυμαστικά για αυτή τη φράση, τόσες φορές που έχει συμβεί πλέον;) πατώντας ένα μαγικό κουμπάκι που είχε δημιουργήσει αυτό το αστείο ψευτο-αμερικανάκι.

Τώρα, δύο πραγματάκια που θέλω να τονίσω για αυτό το μαραφέτι. Πρώτον, χαίρομαι που η παράδοση του ελβετικού σουγιά ζει και βασιελύει. Και ατμοσφαιρικός μετατροπέας και πανίσχυρη βόμβα; Wow, πού να πουλάνε τέτοια άραγε; Δεύτερον, λίγο πριν ο Doctor προβλέψιμα δει τον ενοχλητικό ψευτοαμερικάνο να αυτοκτονεί με το Mode B του λειτουργικότατου McGuffin του, παίρνοντας μαζί του τους Πατατοκέφαλους Sontarans, το χρησιμοποίησε στο Mode A του (με το Mode C ψήνει καφέ) για να σώσει τη Γη από τα αέρια, βάζοντάς τους φωτιά!

Ακόμα και για το soft sci-fi του 'Who', αυτό ήταν απίσευτο low. O τύπος έβαλε φωτιά στην ατμόσφαιρα, καταλαβαίνει τι έγραψε εδώ η Raynor; Δε θα είχε μείνει κολυμπηθρόξυλο πάνω στον πλανήτη αν είχε συμβεί αυτό που είδαμε, αλλά η τεμπελιά που χαρακτηρίζει τον RTD συχνότερα από ό,τι θα ήθελα, του επέτρεψε να εγκρίνει αυτή την παντελώς ηλίθια λύση που του παρουσίασε η κάκιστη συγγραφέας του. Αν έχει κάποιος καμιά θεωρία σχετικά με το πώς αυτή η τύπισσα συνεχίζει να σκοράρει 2-parters, ελεύθερα.

Για να αφήσω αυτή τη σαχλαμάρα πίσω μου το συντομότερο δυνατόν, πάμε μερικά σχόλια:
  • "Για να τους δώσω την επιλογή." Μας τα είπε και ο Paul Cornell πέρσι αυτά με το συγκλονιστικό 'Family of Blood', δε χρειάζεται να σφηνώνουμε τα ίδια points ακόμα και εκεί όπου εμφανώς δεν χρειάζονται. Θα έδινε όντως ο Doctor την επιλογή στους Sontarans αν σήμαινε τον βέβαιο θάνατό του; Με την Οικογένεια υπήρχε περιθώριο: ούτε ο ίδιος θα πέθαινε σίγουρα, ούτε η Οικογένεια ήταν established ως 100% πολεμοχαρής φυλή που δε θα συμφωνούσε ποτέ σε υποχώρηση.
  • Martha Jones. Ευτυχώς που θα μείνει κι άλλο μαζί μας, γιατί θα ήταν πολύ κρίμα να είχε επιστρέψει μόνο και μόνο για να παίξει έναν κλώνο που θα μπορούσε κάλλιστα να γράφει πάνω του "Γεια σας είμαι κλώνος είμαι εδώ για να σας σκοτώσω."
  • Για μια ακόμα φορά έχουμε την περίπτωση μιας εξωγήινης φυλής σε αναζήτηση πλανήτη, έστω και για άλλη χρήση. Ο πόλεμος των Rutans με τους Πατατοκέφαλους Sontarans θα αποδειχθεί σημαντικότερος από όσο θέλουμε νομίζουμε ή πρόκειται απλώς για σύμπτωση;
  • Κι άλλα shades της Donna να μην είναι ακριβώς φτιαγμένη για τέτοιες περιπέτειες. Τα κατάφερε φυσικά, αλλά η Martha ή η Rose δε θα είχαν διστάσει πριν βγουν από το TARDIS για να κάνουν ό,τι τους ζήταγε ο Doctor.
  • Και πάνω που επέστρεψε η Martha, έχουμε και την Rose να εμφανίζεται στιγμιαία στο laptop και να φωνάζει για τη βοήθεια του Doctor. Aυτό αποτελεί μια πρώτη απάντηση στην ερώτηση που είχαμε από την πρεμιέρα κιόλας, δηλαδή αν η Rose έχει βρει τρόπο να πηγαινοέρχεται ανάμεσα στα δύο σύμπαντα ή αν απλώς με κάποιο τρόπο προβάλει τον εαυτό της στο δικό μας προκειμένου να ζητήσει βοήθεια.
  • Αν κι εσείς συμφωνείτε, θα προτιμήσω να αγνοήσω το preview όσο μπορώ. Πάντως, όσο κι αν φαίνεται... questionable σαν κατεύθυνση, μπορεί και πάλι να δέσει με το legacy του Doctor και τις ενοχές του σχετικά με τους άλλους time lords, themes που μοιάζουν front-and-centre στη φετινή σεζόν.

1 σχόλιο: