'Lost': Something Nice Back Home


Ερχόμουν ενθουσιασμένος να γράψω για μια υπερ-γαμάτη θεωρία που μου ήρθε καθώς έβλεπα το επεισόδιο, μέχρι που μετά μια πρώτη βόλτα στα intrawebs ανακάλυψα πως -για δες!- ο μισός πληθυσμός έχει καταλάβει το ίδιο πράγμα. Κρίμα τη χαρά μου! Spoilers και θεωρίες (well, μία) μετά το άλμα, για το 10ο επεισόδιο 'Lost'.

Oh goody, κι άλλο ερωτικό τρίγωνο των βερμούδων. Εκεί είμαστε, με το 'Lost' καλύτερο από ποτέ να υπονοεί μια επική, globe-spanning, time-hopping μάχη ανάμεσα σε μια ιδιοφυία κι έναν αδίστακτο μεγιστάνα που θα σπάσει κάθε κανόνα προκειμένου να πάρει στα χέρια του το θαυματουργό νησί και, ενδεχομένως, την κυριαρχία πάνω σε ολόκληρο το timeline.

Enter Jack.

And Kate.

And BLERGH.

Με τσαντίζουν για ένα λόγο παραπάνω επεισόδια σαν αυτό, γιατί μου θυμίζουν το 'Lost' που κάποτε ήταν, εν μέσω του 'Lost' που τώρα είναι, και υπογραμμίζω για μια ακόμα φορά πόσο λάθος είχε υπάρξει αυτή η σειρά. Όταν ό,τι συναρπαστικό είχε να προσφέρει, έκανε άκρη για να περάσει ο σαπουνοπερατικός οδοστρωτήρας μεταξύ ενός ξεροκέφαλου κομματιού κρέατος και της εγκληματία γκόμενά του-to be.

Kαι να ήταν μόνο το μελλοντικό απόσπασμα, να το αφήσω να περάσει. (Αν και αυτό το παιχνιδάκι με επεισόδια που απλώς γεμίζουν κενά που λίγο-πολύ ξέραμε τι περιέχουν, είναι επίσης vintage και ανεπιθύμητο 'Lost'.) Αλλά όχι, έπρεπε το τρίγωνο από την κόλαση να κυριεύσει και τα όσα συνέβαιναν στο νησί, με μια πάμφτηνη αφορμή για αρρώστια να ρουφάει ό,τι momentum πήγαιναν να χτίσουν όλες οι υπόλοιπες ιστορίες του επεισοδίου. Τι ενδιαφέρον συνέβαινε λοιπόν όσο ο Jack προσπαθούσε να αυτοεγχειρηστεί;

H Claire πέθανε.

Θα εξηγούσε πάρα πολλά κάτι τέτοιο αν ισχύει, από τη μελλοντική κατάληξη του Aaron μέχρι την μυστηριώδη επιβίωσή της ενός σπιτιού να γκρεμίζεται πάνω της, κι από το ταξιδάκι της στο δάσος με τον Christian μέχρι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε γι'αυτήν ο ghostbuster Miles.

Μιλώντας για τον Christian και για φαντάσματα, πόσο απίστευτη ήταν η σκηνή στο ψυχιατρείο με τον Hurley; Spooky και κάργα ψαρωτική, και παιγμένη από τον Garcia με τέτοιο τρόπο που δε μπορούσε παρά να σε βάλει στο τριπάκι να ακολουθήσεις τη λογική του και να αρχίσεις να αμφισβητείς της δική σου. Τουλάχιστον ο Jack αυτό έκανε και τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να τηλεφωνήσει στην Kate από το cool new phone του και να επιστρέψει στο νησί όπου, κατά τα φαινόμενα, οι υπόλοιποι επέλεξαν να παραμείνουν.

Ή έστω κάποιοι από αυτούς, όπως ο name-checked Sawyer, αλλά όχι και ο Jin, λογικά, ο οποίος όμως έκανε μια συμφωνία για τη σωτηρία της Sun με την όλο και πιο αγαπημένη Charlotte. Tόσα και τόσα ενδιαφέροντα πράγματα λάμβαναν χώρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού, κι εμείς σκοτώναμε ώρα με σαπουνίλες. Τουλάχιστον αυτή η κοιλιά στο storytelling έδωσε την ευκαιρία για την επιστροφή της Rose, που όπως συνηθίζει είπε κάτι σωστό-- οτι το νησί γιατρεύει. Άρα; Πώς δένει αυτό με την αρρώστια του Jack; Και ποιος ο ρόλος του Christian;

Μερικά ακόμα σχόλια:
  • Πειράζει που απογοητεύτηκα από την επιβίωση του Keamy και του στρατεύματός του; O Smokezilla έμοιαζε να έχει κάνει πολύ πιο αποτελεσματική δουλειά.
  • Τι είναι αυτό που κάνει η Kate για τον Sawyer στο μέλλον; Είναι τυχαία η αναφορά του ονόματος Maureen;
  • H Danielle είναι τώρα νεκρή και με τη βούλα.
  • Και ο Karl. :P
  • Μπορεί ακόμα και τα flash-forwards του Jack να πρόλαβαν σε μισή σεζόν να γίνουν κουραστικά, αλλά τουλάχιστον δεν είχαμε καμία αναφορά σε τατουάζ αυτή τη φορά.
  • Αν με ενδιέφεραν στο ελάχιστο τα γκομενικά του Jack, θα ένιωθα ολίγον τι εξαπατημένος που ένα ρομάντζο που σιγοψήνεται εδώ και ενάμιση χρόνο (με τη Juliet, ντε) είχε τόσο αντικλιμακτική εξέλιξη.
  • Για τους φίλους μας που δεν κατάλαβαν πόσο βαριά είναι η κατάσταση του Jack, πάρτε close-up σε ένα τραπέζι με τέσσερα άδεια μπουκάλια ουίσκι. Ίσα ρε μάγκα, κι άλλοι είχαν προβλήματα. Και τέτοια κατάντια σε... μια βδομάδα; Σε εκείνη τη σκηνή ένιωθα σα να βλέπω σκηνή από το 'Family Guy', ειλικρινά. (Edit: Oops! Μπύρες ήταν, μπύρες. Αλλά το πίνω μπύρες, πίνω μπύρες, πίνω μπύρες στο σκοτάδι περιμένοντας τη γυναίκα μου να γυρίσει για να πιάσω την ανάκριση δεν είναι και πάρα πολύ πιο subtle από το πίνω ουίσκι, πίνω ουίσκι, πίνω ουίσκι!)
  • Θέλω κι άλλο Ben. Χθες. (Όχι, σοβαρά. Εξάλλου δεν του είναι πρόβλημα.)

18 σχόλια:

  1. den exw prolabei na tsekarw lostpedia, alla ekane kaneis allos ti sundesi Daddy Shepard me to SMOKE alarm = smoke monster? se ayto anaferosoun? too obvious?

    jack + kate = puke

    eleos diladi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε δεν ήταν 4 μπουκάλια ουίσκι...:P
    Τρεις μπύρες ήταν και ένα ουίσκι...
    Φυσιολογικά πράματα...

    Και για την Claire γιατί το λες έτσι εύκολα? Έχασα κάτι, ή υποθέτεις απλά αυτό που περιμένουμε όλοι από την αρχή σχεδόν της σεζόν?

    Και δεν μας είπες τελικά την θεωρία σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσιολογικά για Sheppard! LOL

    Η "θεωρία" ήταν οτι η Claire είναι νεκρή μπρε. Τραβηγμένο, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. mia xara to vrika to episodio,m'arese,sigoura tha itan kalitera na mathume gia alla pragmata,alla eprepe na mas ta diksun ke afta,isos giati den tha asxolithun ke toso me afta ta themata stis epomenes season ;) .
    byebye Danielle ;( gmt,mesa mu pisteva oti ipirxe ke mia pithanotita na zi.
    perierga pragmata ine afta me ton christian,emfanizete ston jack,pire tin claire mazi tou..Pantos nekri den ine,oxi apo tora toulaxiston.pistevo oti tha mathume sto epomeno.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μιας και ανέφερες κοιλιά στο επεισόδιο, στην κοιλιά του Jack παρατήρησε κανείς καμιά ουλή από την επέμβαση στο flash-forward?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. oxi.ti therapefse to nisi....lol.btw,otan vlepo kate me tagierakia to soap effect me katarrakonei,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, κάπου διάβασα οτι κάπου υπάρχει ένα screencap όπου φαίνεται η ουλή.

    Πάντως το καλό με τα επεισόδια που έχουν πολλή Kate είναι οτι τα επεισόδια αυτά έχουν πολλή Kate. Mr & Mrs Lilly, δεν υπάρχουν αρκετά συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Gamwto... Prin mas enimerwsei i Juliette oti o Jack exei skwlikoeiditi eixa mia mikri elpida oti einai apla egkuos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι εγώ αυτή τη θεωρία είχα, αλλά κάπου διάβασα ότι έκανε breast-feeding μετά την έκρηξη, το οποίο, uhm, πώς; :Ρ

    Πάντως στο μπάνιο ήλπιζα ότι θα ήταν η Juliet (όχι γιατί είμαι φαν του pairing, αλλά γιατί είμαι φαν της Juliet και θα ήθελα να είχε φύγει από το νησί, lol) και ξενέρωσα όταν είδα την Kate: "Πάααααααααααααλι;"

    Άσχετο, είδες Grey's; Επέστρεψε για ένα one-off η Addison... και, OMG, πόοοοοοσο κακογραμμένη ήταν! Έχω να δω Private Practice από το 3ο-4ο επεισόδιο (κάπου εκεί το παράτησα) και ήταν ήδη παραποιημένη η Addy που αγαπήσαμε μέχρι εκεί, αλλά αν έχει καταντήσει έτσι πλέον... φορ μαδερφάκιν' φακ'ς sake!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ πάλι που στο περισσότερο μέρος του επεισοδίου νόμιζα ότι έβλεπα Δυναστεία...))))
    http://www.greektube.org/content/view/29014/2/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Meh.

    Τώρα που βγαίνουν λιγότερα επεισόδια, περιμέναμε να είναι πιο condensed η υπόθεση...!

    We were WRONG!

    Πέρα απο τη σοφή θεωρία της Rose, την απρόσμενα γενναιόδωρη "πάσα" της Juliet στην Kate και μερικά ερωτηματικά που δημιουργούνται απο το flash forward, το επεισόδιο ήταν ένα μεγάλο τίποτα με μπόλικο καθόλου.

    :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως το βλέπω το Lost δεν θα είναι παρά μια σειρά από fillers μέχρι να τελειώσει. Από τη μία έχουμε τον πόλεμο Widmore - Linus, και από την άλλη τις σχεδόν βαρετές ιστορίες των υπολοίπων με επίκεντρο τους oceanic 6. Η προοπτική αυτού του πολέμου δεν είμαι σίγουρος αν με χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς δεν θέλει πολύ για να εξελιχθεί σε μια διαμάχη φατριών από οποιοδήποτε daytime. Για τις μεμονωμένες ιστορίες, ειλικρινά νομίζω ότι το τελευταίο αποτελεί το καλύτερο δείγμα. Μέτριο, πολύ μέτριο, αλλά κανείς από τους υπόλοιπους χαρακτήρες δεν σηκώνει ιδιαίτερο υλικό. Χονδρικά ξέρουμε τα περισσότερα για το Lost και μας μένει μόνο να καλύπτουμε κενά, στο μεγαλύτερο βαθμό προβλέψιμα. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τα fillers, αλλά δεν βλέπω πως μπορώ να εκπλαγώ από κάποια νέα αποκάλυψη της σειράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ha! mono egw to sundesa diladi?

    come on guys!!

    xtypaei to SMOKE alarm amesws prin emfanistei o pateras tou jack. egw apla to pairnw san safi paradoxi apo tous writers oti to smoke monster pairnei an8rwpini morfi, kai ine ontos ta diafora fantasmat apou exoume dei kata kairous. alla akoma... tora exei fugei ektos nisiou mazi tous? (smoke monster = charlie sto psyxadiko episis?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. δεν θέλει πολύ για να εξελιχθεί σε μια διαμάχη φατριών από οποιοδήποτε daytime.

    Μια μάχη για τον έλεγχο πάνω στο timeline με έπαθλο την αθανασία?! Βρες το μoυ αυτό σε daytime! LOL

    Στο point σου δεν διαφωνώ ιδιαίτερα, είναι όπως την περιγράφεις η κατάσταση, και συμφωνώ αν μη τι άλλο πως η μέθοδος αφήγησης που έχουν επιλέξει σημαίνει πως εκτός απροόπτου τα τελευταία επεισόδια της σειράς θα είναι απλώς fillers που θα επιβεβαιώνουν όσα θα έχουμε ήδη καταλάβει. Αυτό εξάλλου έχει συμβεί και στο 95% των όσων έχουν συμβεί ποτέ στη σειρά. Αλλά τώρα που η ταχύτητα έχει -κατά κύριο λόγο- ανέβει, περιμένω μπόλικα επεισόδια σαν το προηγούμενο ή σαν το 'Economist' τα οποία θα προσφέρουν αρκετά νέα hints για να ενθουσιάσουν προς στιγμή. Έστω κι αν σημαίνουν οτι μακροπρόθεσμα θα μας εκπλήσσουν όλο και λιγότερα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. kala les manoli!den to ixa skefti,it makes perfectly sense!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. tosa kai tosa iparxoun sto nisi, mia ilektriki skoupa re paidia!!! (gia to smoke monster) :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. LOL! Έλα ντε, εδώ υπήρχε στο αεροπλάνο τεστ εγκυμοσύνης, ηλεκτρική σκούπα δε θα είχε κουβαλήσει κανείς? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια μάχη για τον έλεγχο πάνω στο timeline με έπαθλο την αθανασία?! Βρες το μoυ αυτό σε daytime! LOL

    Δες την Brooke Logan (π.χ.) τώρα και 20 χρόνια πριν και σου λέω γω μετά ποιός έχει κατακτήσει την αιώνια νεότητα και την κυριαρχία στο timeline :P. Δεν έχει σημασία το αντικείμενο διαμάχης, αλλά ο τρόπος, αλλά ας είμαι σοβαρός, δεν κινδυνεύουμε από κάτι τέτοιο εδώ.

    Πολύ ενδιαφέρουσα η θεωρία του Μανώλη, αν και ο Jacob πρέπει να βρει νέο ρόλο στα πλαίσια της. Είναι και αυτός το τέρας σε κάποια μορφή;

    LOL για τη σκούπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή