Emmys 2008: Why care?


H πλήρης λίστα μπορεί να βρεθεί εδώ, γενικές σκέψεις μετά το άλμα για τις υποψηφιότητες Έμμυ με αφορμή το γεγονός οτι, για τελευταία φορά, το σπουδαιότερο κατά γενική ομολογία δράμα στην ιστορία της τηλεόρασης βρέθηκε με λιγότερες υποψηφιότητες από το 'Smallville'.

Ως συνήθως οι κατηγορίες σεναρίου είναι αυτές που αναγνωρίζουν και τιμούν τα σημαντικότερα επιτεύγματα (τρανή παράδοση είτε μιλάμε για Όσκαρ είτε για Έμμυ) κι έτσι ουδεμία έκπληξη από το γεγονός οτι το 'Wire' πήρε φέτος τη μοναδική του (και μόλις 2η στην ιστορία του) υποψηφιότητα για το σενάριο του series finale του. Όχι οτι έχει καμιά πιθανότητα να κερδίσει, για τον ίδιο λόγο που δεν το συναντά κανείς σε καμία άλλη κατηγορία. Και ο λόγος αυτός είναι οτι η βιομηχανία θα αγνοεί για πάντα ένα show που επιλέγει να είναι τέχνη και όχι διασκέδαση, και το οποίο επιλέγει συνειδητά να ζει και να αναπνέει στην καρδιά της πόλης που απεικονίζει, και όχι σε κάποιο backlot της Universal μασκαρεμένο ως Βαλτιμόρη.

Έξω από το L.A. σημαίνει ελάχιστοι δεσμοί με τη βιομηχανία, και ως εκ τούτου η βιομηχανία δε δίνει μία για το show. Μαύροι ημι-ερασιτέχνες ηθοποιοί σημαίνει οτι ο μέσος άνεργος Joey Tribbiani που πάει και χαζοπωρώνεται με τις φτηνιάρικες ανατροπές του 'Damages' θα προτιμήσει να ψηφίσει αυτό έναντι του 'Wire' γιατί δεν ξέρει κανέναν από τους μη-ηθοποιούς του αριστουργήματος του David Simon, αλλά ξέρει την Glenn Close από δω κι από κει, και θα έχει συναντήσει τον Ted Danson σε κανά πάρτυ και νομίζει οτι είναι κολλητάρια, και θα είναι και μπατζανάκης του τρίτου βοηθού οπερατέρ. Αυτό το πράγμα είναι τα Έμμυ (και τα Όσκαρ δηλαδή, μη γελιόμαστε, γιατί νομίζετε οτι κέρδισε Καλύτερη Ταινία το 'Crash', για τα ωραία τα μάτια του Paul Haggis;), και κάτι σαν το 'Wire' δε θα μπορούσε ποτέ να αγγίξει τη βιομηχανία, όχι αληθινά. Το επερχόμενο 'Treme' του David Simon; Θα είναι αριστούργημα. Duh. Θα πνιγεί στα βραβεία; Ερ, με γυρίσματα στη Νέα Ορλεάνη; Μην κρατήσετε την ανάσα σας.

Ε κατά τα άλλα όλα τέλεια: το '30 Rock' προτάθηκε σε ό,τι έβρισκε μπροστά του (γιατί αν δεν άξιζε υποψηφιότητα πχ ο Steve Buscemi τότε ποιος άξιζε; /THIS WAS AN IRONIC STATEMENT), το 'Battlestar Galactica' μέσα από 3-4 κομψοτεχνήματα πήγε κι έβγαλε υποψήφιο για Έμμυ τον Michael Frakkin' Angeli, και ο James Spader με τον Tony Shalhoub είναι πάλι, πάντα, για πάντα υποψήφιοι. Όλα στον κόσμο είναι στη θέση τους.

Yστερόγραφα:

1. Όταν η βιομηχανία αποφάσισε να πάρει το 'Arrested Development' υπό την προστασία της, ήταν ένας λόγος για πανηγύρι: χάρη στα Έμμυ του, το show έζησε δυο χρόνια περισσότερο του αναμενόμενου. Με το 'Mad Men' απλά δε μπορώ να δω να χαίρομαι εξίσου: η σειρά είναι μια τεράστια νίκη prestige που έβαλε το AMC στο χάρτη και δεν θα υπήρχε ποτέ θέμα συνέχισής του ή όχι. Κι επιπλέον ξέρουμε πολύ καλά οτι οι ψηφοφόροι γουστάρουν τα κουστούμια, τους καπνούς, τη σαπουνόπερα, το ποιος θα πηδήξει ποια γραμματέα και δε δίνουν μία για την Ayn Rand, οπότε αν αντί για Madison Avenue η ίδια σειρά διαδραματιζόταν στο Detroit κανείς δε θα έδινε μία. Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους που εξακολουθούν να θεωρούν το 'Entourage' ως μια από τις 5 καλύτερες κωμωδίες της αμερικάνικης τηλεόρασης.

2. Όμως ο Glynn Thurman του 'In Treatment'; Αν υπάρχει μία αυθεντικά ευχάριστη έκπληξη, χωρίς ατζέντα, χωρίς flashlights, χωρίς τίποτα, είναι η υποψηφιότητα του βετεράνου ηθοποιού στην one-off εμφάνισή του στο ρόλο του πατέρα του Blair Underwood, η οποία συγκλόνισε ακόμα και τα διπλώματα στον τοίχο του Paul (Gabriel Byrne, επίσης -δικαιωματικά- υποψήφιος). Ίσως η κορυφαία ερμηνευτικά στιγμή ολόκληρης της σεζόν. Τόσο όμορφο να επιβραβεύεται.

3. O Jonathan από την 'Buffy' είναι υποψήφιος για Έμμυ! (LOL)

4. Και στην πάντα πιο αξιόπιστη όλων κατηγορία; Υποψήφιοι χορογράφοι από το 'So You Think You Can Dance' είναι ο Wade Robson για το συγκλονιστικό Hummingbird and Flower routine του, ο Shane Sparks για το jaw-dropping Transformer hip-hop με τη Lauren να κλείνει στόματα, και η Mandy Moore με την ιδιοφυή Table jazz routine της. Τι να πρωτοδιαλέξεις! Πάρα πολύ καλή επιλογή υποψηφιοτήτων, νομίζω.

7 σχόλια:

  1. Basika para3eneuthka pou h sorvino den exei prota8ei ws best dramatic guest appearance sto house, dioti kai dunato onoma kai vraveumenh seira...Alla anyway exeis dikio gia ta emmys ,edw sta Oscar kai akomh na xwnepsoume pws h Blanchett exase apo thn Paltrow to Oscar to 1999...
    Giati omws para3eneuesai?Milame gia mia viomhxania pou sunh8ws kobei seires me to etsi 8elw, asxetws an einai kaluteres h exoun pio epi8emhth apodosh apo kapoies alles........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ou na mou xathoun na xanontai.Gia mena einai oi xeiroters ipopsifiotites EVER!Giati pes to Mad Men 16(!) ipopsifiotites to trome!(Pou den trelenome kai den katlavaino pros ti o tsergeles alla leme tora.Alla afto to "John Adams" pou pire 23 kai epsaxna mia wra na vro an einai prosopo i show!(Min gelas!Den eixa idea!)Eimaste sovaroi?Oh kai BOO!!!! gia to snobarisma tis Anne Dudek!!!Ilithoi!Oti megalo onoma eixe auti i katigoria autous valane ipopsifious(*cough*cynthia nixon*cough*).Eimai sigouros oti oute tous allous oute pou tous eidane!Anyway katalaves pos niotho!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. xarei trella me tin dipli ipopsifiotita tis kathy griffin!!!
    an parei kai vraveio pali tha exoume na leme gia theikes atakes

    to john adams fanike apo tin proti mera provolis oti tha xestei sto nomination....
    ante na doume

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ξαναδώ τη Μariska να παίρνει κι άλλη υποψηφιότητα next year (κουκλάρα ναι, ταλέντο πάλι όχι) για ένα μέτριο έως πολύ κακό show σαν το πρώην αγαπημένο μου SVU και να μην προταθεί η McDonnel θα σιχτιρίσω πραγματικά...
    Κατά τα άλλα, είμαι πολύ ζαλισμένη λόγω τρελλού εργασιακού τρεξίματος να σχολιάσω περαιτέρω. Απλά expectable massive bleh ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mhn upervaloume h mariska talento exie kouklara apo thn allh dne einai....Sto SVU , se opoia exw dei toulaxistyon einai arketa kalh gia thn seira, twra an a3izei emmy dne 3erw, edw alloi kai alles pairnoun upopshfiothtes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. b@ffy
    exeis dikio..
    eilikrina den to exw xwnepsei akomh ayto...
    exase to fobero kai tromero Elizabeth apo ton Erwteymeno Shakespeare, gia onoma...
    ti na perimene kaneis gia mia Akadhmia poy den brabeyese tainia Hitchcock?

    apo thn allh edwsan to Oscar fetos sto Once...giayto 8a tous sygxwrw aiwnia....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτσε να δεις φέτος που θα δώσουν στον Heath Ledger και στο σενάριο του 'Wall-E' τι συγχωροχάρτι έχω να μοιράσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή