he hadn't seen 'the reader'


Έχω υπερβολικά λίγη ενέργεια για να γράψω κανά κατεβατό για τα Όσκαρ (τα 3α χαμηλότερα σε θεαματικότητα στην ιστορία) και ήδη έχουν περάσει δυο μέρες, οπότε για λόγους πληρότητας και μόνο, bullet points για την τελετή ως τηλεοπτικό θέαμα.

The good:
  • Το opening number του Hugh Jackman. Η Anne Hathaway κατά τα φαινόμενα ξέρει να τραγουδάει, η ατάκα για τον Frank Langella που καθόταν δίπλα της ήταν αστεία, το Kraftwerk-esque routine του Hugh δεν άφησε άντερο από τα γέλια. ("The Reader... I haven't seen The Reader," ενώ προσπαθούσε να συγκρατήσει τα γέλια του!)
  • Το σκετσάκι του Judd Apatow με τον James Franco να κοιτάει τον εαυτό του στο 'Milk', την random παρουσία του Janusz Kaminski, και φυσικά το συνεχιζόμενο κράξιμο στο 'Reader', με τους stoners του 'Pineapple Express' να χέζονται στο γέλιο βλέποντάς το.
  • Ο Jack Black που στοιχηματίζει στην Pixar.
  • Το βραβείo στον Heath Ledger. Η βεβαιότητα δεν αναιρεί το ίδιο το γεγονός.
  • "Sank you, sank you, sank you. Domo arigato, Mr. Roboto." Η πιο random ποπ αναφορά της βραδιάς.
  • Το μάζεμα των τριτοτέταρτων κατηγοριών σε θεματικά γκρουπάκια.
  • Η MARISA TOMEI.

The bad:
  • Kάθε φορά που περνάγαμε σε ερμηνευτική κατηγορία έκλαιγα προκαταβολικά για τα 20 χαμένα λεπτά της ζωής μου.
  • Το γενικευμένο snoozefest που ήταν τα actual βραβεία. Όποιος άνθρωπος είχε σύνδεση με το ίντερνετ το τελευταίο δίμηνο ήξερε πού θα πάει το κάθε τι, με μόναδική έκπληξη...
  • ...το σταθερά εκτός τόπου και χρόνου βραβείο ξενόγλωσσου, που παραδοσιακά η Ακαδημία απονέμει με εντυπωσιακή αστοχία.
  • Ήταν αναμενόμενη, από τη στιγμή που τα βραβεία αυτά για την Ακαδημία αποτελούν περισσότερο πολιτική δήλωση παρά καλλιτεχνική επιβράβευση, αλλά η ήττα του θεού Mickey έβαλε στην βραδιά την ταφόπλακά της.
  • Ο Hugh Jackman είναι συμπαθέστατος και ταλαντούχος και όλα αυτά, αλλά κωμικός δεν είναι. Και σε μια τόσο προβλέψιμη βραδιά χρειαζόταν ένας άνθρωπος σαν τον Billy Crystal, τον Jon Stewart ή ακόμα και την Anne Heche για να τραβήξει το show με off-script αστειάκια ανάμεσα στα χασμουρητά των βραβείων. Αν εξαιρέσουμε τα δύο του νούμερα, βασικά ο Hugh ήταν μαϊντανός.
The ugly:
  • Το δεύτερό του νούμερο. Λίγο αφού ο Baz Luhrmann φέτος κόντεψε να με κάνει να σιχαθώ τον κινηματογράφο με το 'Australia', το έβαλε πείσμα να με κάνει να μισήσω και το μιούζικαλ ως είδος με αυτό το homage-αχταρμά στα μέσα του show.

Πώς θα μπορούσαν να είχαν σωθεί τα φετινά Όσκαρ:

a) Αν τις κατηγορίες παρουσίαζαν αποκλειστικά η Marisa Tomei και η Diane Lane.
b) Αν ο Mickey κέρδιζε τον α' ρόλο και αποδεχόταν το βραβεία μαζί με τα σκυλιά του.
c) Αν το 'Reader' κέρδιζε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αυτό ήταν το καλύτερα πράγμα στην ιστορία, βασικά.

.

13 σχόλια:

  1. "The ugly: Το δεύτερό του νούμερο. Λίγο αφού ο Baz Luhrmann φέτος κόντεψε να με κάνει να σιχαθώ τον κινηματογράφο με το 'Australia', το έβαλε πείσμα να με κάνει να μισήσω και το μιούζικαλ ως είδος με αυτό το homage-αχταρμά στα μέσα του show."

    Ή δεν ήταν τόσο άσχημο όσο λες ή η υπερβολική δόση Seyfried με κάνει να μην είμαι αντικειμενικός.

    "a) Αν τις κατηγορίες παρουσίαζαν αποκλειστικά η Marisa Tomei και η Diane Lane."

    Μμμμ... Todd Field ακούς; Έχεις ήδη δουλέψει με την Winslet και την Tomei. Πείσε τις να συνεργαστούν ξανά μαζί σου, πάρε και την Lane και κάνε μας υπερήφανους που τις έπεισες ξανά να εμφανιστούν σε καυτές ερωτικές στιγμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Bασικά οτιδήποτε βρίσκω αχρείαστο σε τόσο προχωρημένες ώρες (ειδικά αν αυτό το κάτι βάζει τον Zac Efron και τη Vanessa Hudgens πάνω στη σκηνή του Kodak) βγάζει την νταρκίλα από μέσα μου. :P

    Tώρα μου θύμισες και το 'In the Bedroom', και έναν ακόμα λόγο που αγαπώ την Tomei. Είναι πολύ συχνό να βραβεύονται κάτι σάπιοι τύποι που ο θείος Όσκαρ στη συνέχεια ντρέπεται που τους αναγνώρισε ποτέ του. Η Tomei έδειχνε για κάποιο διάστημα οτι θα ήταν μια από αυτές τις βραβεύσεις, αλλά ευτυχώς το έχει πάρει αλλιώς τα τελευταία χρόνια. Και στο βιβλίο μου τουλάχιστον, έχει δικαιολογήσει το βραβείο που βρίσκεται στο ράφι της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Slumdog μου φάνηκε πολύ cheesy και πολύ Bollywood για να αξίζει το όσκαρ. Από την άλλη, το "reader" μου φάνηκε απάλευτο. Κλασική σινεφίλ με σενάριο που σταματάει το χρόνο. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, ταινία που δε σε κάνει να χασμουριέσαι δεν έχει ελπίδα για nominations. Τι απέγιναν ταινίες όπως το Requiem for a Dream, το Fight Club, το Mulholland dr. το Cidade de Deus, το American history X κτλ?

    Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν βγαίνουν πια καλές ταινίες. Απλώς δεν σκαρφαλώνουν στο περιβόητο top 5

    Μιλάω φυσικά, για το εξαιρετικά φιλοσοφημένο "Vicky Cristina Barcelona", το εκπληκτικό "The Dark Night" (Δεν πα να 'ναι blockbuster. Είναι ο ορισμός της ολοκληρωμένης ταινίας) και ίσως το underground "The Wrestle" (αν και το τελευταίο ψιλοπέφτει στην παγίδα που αναφέρω παραπάνω)...

    Όπως και να 'χει, από την συγκεκριμένη πεντάδα, το αγαλματάκι θα το δινα στο Button για το πραγματικά πρωτότυπο σενάριο, ή στο Milk για τις πολύ βαθιές του ερμηνείες.

    ΥΓ.: Δεν μου κάνει πάντως καμία εντύπωση που οι Αμερικάνοι έδωσαν τόσα Oscar στο Slumdog. Κι αυτό, γιατί τους βοήθησε ν' ανακαλύψουν ότι υπάρχει μια χώρα στην Ασία που ονομάζεται Ινδία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε εμένα μου άρεσε η τελετή. Εκτός από τα θέματα οργάνωσης/show που τα έγραψες, στα βραβεία προσωπικά απογοητεύτηκα. Κυρίως για τον Rourke, αλλά και για το Slumdog, το Button για μένα είναι καλύτερο. Αυτό για το Reader για καλύτερη ταινία το γράφεις για πλάκα ,ε ; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, να διευκρινήσω οτι όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, κι εγώ στο 'Button' θα το έδινα από τις υποψήφιες, χωρίς καν δεύτερη σκέψη.

    Για το 'Reader' δεν αστειεύομαι καθόλου, θεωρώ οτι είναι από τις χειρότερες ταινίες της χρονιάς και περίπτωση κατά την οποία κέρδιζε θα αποτελούσε ξεκαρδιστικό και οριστικό ξεγύμωνμα των βραβείων που έτσι κι αλλιώς τα καλλιτεχνικά κριτήρια τα έχουν για ξεκάρφωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Snoozefest indeed.
    Όταν(και αν) τα Oscars βγουν από το τρυπάκι 'βραβεύουμε φέτος τον Χ επειδή του το χρωστάμε από πρόπερσυ' και 'βραβεύουμε τον τάδε ρόλο/σκηνοθέτη/ταινία ως political statement', μπορεί και να ξαναποκτήσουν ενδιαφέρον.Για μένα τουλάχιστον.
    Το σάρωμα του Slumdog το περίμενα(αφού βασικά όλα τα pre-oscar awards τα είχε πάρει το συγκεκριμένο),αλλά ήλπιζα μήπως η Ακαδημία με εκπλήξει ευχάριστα στο Α' αντρικού...Αλλά πού!Είπαμε,'political statement',πάνω από όλα.Ή φοβήθηκαν ότι ένας πιθανός acceptance speech του Rourke θα μαμούσε όλο το δήθεν στυλάκι των βραβείων...Όπως και να'χει,εγώ απογοητεύτηκα.

    Ξενόγλωσσο Oscar=Ο,ΤΙ ΝΑ'ΝΑΙ.
    (Αν έχουν κόλλημα με τις Ισραηλινές ταινίες σώνει και ντε,ας το έδιναν τουλάχιστον στο "Entre les murs'.WTF?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και μια ακόμα άποψη(που μάλλον δεν θα είναι καθόλου δημοφιλής).
    Ο Sean Penn είναι καταπληκτικός καλλιτέχνης(ηθοποιός+filmmaker) αλλά έχει αρχίσει να με κουράζει το στυλάκι του.Υπάρχουν άνθρωποι που τους ενοχλεί το εκάστοτε σύστημα και καταλήγουν να βρίσκονται έξω από τα πλαίσιά του,και υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι ζουν υπέροχα μέσα στο σύστημα το όποιο κατά τα άλλα κατακρίνουν.Γιατί τα τελευταία χρόνια ο Sean μου δίνει την αίσθηση ότι ανήκει στη δεύτερη κατηγορία?

    Γενικά πάντως,όλη αυτή η μόδα όπου στην Αμερική έχει αρχίσει και η κουτσή Μαρία να διαλαλεί πόσο φιλελεύθερη και αντισυμβατική είναι,έχει αρχίσει να μου βγάζει κάτι ψεύτικο...Oh well.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ πάλι το Button ήταν το πρώτο που θα έβγαζα από την 5άδα. Γιαχ και ίου.

    Και η τελετή μου άρεσε, είχε ενδιαφέρονται concepts, από τα video με τις σούμες των διαφορετικών ειδών, μέχρι και (ναι!) τις 5άδες παρουσιαστών στις ερμηνείες.

    Ε, για τα βραβεία έχω διάφορες ενστάσεις, αλλά τι Oscars θα ήταν αν δεν είχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ellen Degeneres τα καλυτερα Oscar απο πλευράς hosting που εχω δει. Νομιζω οτι ο Sean Penn ηταν καλυτερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο rourke είναι υπερεκτιμημένος, ο Jackman χαρισματικός, το wrestler είναι η πραγματικά καλύτερη ταινία της χρονιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. The ugly:

    * Το δεύτερό του νούμερο. Λίγο αφού ο Baz Luhrmann φέτος κόντεψε να με κάνει να σιχαθώ τον κινηματογράφο με το 'Australia', το έβαλε πείσμα να με κάνει να μισήσω και το μιούζικαλ ως είδος με αυτό το homage-αχταρμά στα μέσα του show.


    The Musical is BACK, Naggy McNag!
    Deal with it!!! :P

    O Hugh θεός ήτανε το μανάρι μου... ώρα να κάνουν το "Wolverine: The Musical"!

    P.S. Όχι και αριστούργημα το Slumdog αλλά σε ψυχή υπερτερούσε απο το επίσης πολύ καλό Button. Άξια τα οσκαρίνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα όχι, δεν κατάλαβες! Το ξέρω οτι το μιούζικαλ είναι πίσω, και χαίρομαι αφάνταστα γι'αυτό! Ή τουλάχιστον χαιρόμουν μέχρι που αυτό το νούμερο εξάντλησε την καλή μου θέληση μεμιάς. :P

    Σφαίρα να ξαναδώ το 'Once' για να την ξαναβρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. sunexizw na ta blepw siga siga sta lunch breaks mou

    kale, mia xara k ta 2 noumera! manari o hugh. ligo koulo pou exwsan mesa tous mamma mia k high school musical, den edenan me olokliri Beyonce epi skinis. alla kata t'alla mou arese to pot-pourri. an eixe k liga asteiakia mesa i teleti orea tha itan, alitheia.

    oso gia ton Heath, den mporousa na kratisw ta dakrua mou apo ti stigmi pou sikwthikan oi dikoi tou, prepei na eixe plantaksei olo to auditorium ekei mesa :(

    to stoner videaki itan oti xeirotero gia mena, polu anempneusto k koutourou. K ADUNATISAN TON SETH ROGEN! damn you...

    ΑπάντησηΔιαγραφή