Battlestar Galactica 4x17 'Someone to Watch Over Me'


Όπου η Starbuck μαθαίνει πιάνο.

Aν και ένιωσα πως πολλοί από όσους σχολίασαν την περασμένη βδομάδα ήταν υπερβολικά σκληροί απέναντι στην Jane Espenson, νομίζω πως επί της ουσίας η κεντρική ιδέα ήταν πως το επεισόδιο είχε προβλήματα που δεν επιτρέπονται τόσο κοντά στη γραμμή του τερματισμού. Κάποια από αυτά τα αναγνώρισα, απλώς τους έδειξα μεγαλύτερη ανοχή. Το 'Someone to Watch Over Me' διαθέτει παρόμοιους ρυθμούς και εστιάζει κι αυτό σε 2 ή 3 χαρακτήρες αντί να πιάσει τη μυθολογία και να την ξετινάξει όπως το 'No Exit', αλλά εδώ γίνεται με τρόπο που προσωπικά με άφησε σε αδυναμία εντοπισμού προβλημάτων.

Δηλαδή ακούς το premise του επεισοδίου (η Starbuck μαθαίνει πιάνο, ο Chief μοιάζεται οράματα με την season 1 αγαπημένη του) και θες να τραβήξεις τις τρίχες σου που αυτό το επεισόδιο έρχεται 4ο από το τέλος. Και όμως. Και όμως, είναι ακριβώς το είδος του επεισοδίου που υπογραμμίζει ιδανικά το γιατί είχα στραβώσει με το 'No Exit'. Γιατί η ξερή μυθολογία δε μου λέει απολύτως τίποτα αλλά εδώ οι Weddle & Thompson πήραν την ώρα τους για να της βάλουν ένα πρόσωπο.

Υποθέτωντας οτι ο πιανίστας-φάντασμα ήταν ο long-gone Daniel τώρα ο ρόλος του στη μυθολογία της σειράς είναι κάτι που με αφορά. Θέλω να ξέρω τι μοίρα τον περίμενε στα χέρια του Cavil, και το κατά πόσο όντως άφησε την οικογένειά του ή ξεριζώθηκε από αυτήν. Ως συνέπεια, η Kara τι είναι; Yβρίδιο, λογικά, συνεπώς αυτό δίνει επιπλέον βαρύτητα στην απαγωγή της Hera. Γιατί αν η Kara ως ένωση των δύο φυλών είναι το κλειδί στην αέναη επανάληψη της ιστορίας, τότε είναι λογικό οτι ο Cavil θα επιχειρήσει να ελέγξει τη μοίρα της Hera.

Το οποίο by the way... Πόσο σοκαριστικό; Σχεδόν σε κάθε σκηνή του Chief ή/και της Boomer σε αυτό το επεισόδιο ήμουν με ένα 'wow' στο στόμα, μεγαλύτερο όλων βέβαια εκείνο που φώναξα όταν η Sharon έκανε το άλμα ουσιαστικά σφραγίζοντας τη μοίρα του Galactica. Αλλά και στη συνειδητοποίηση του μεγέθους του σχεδίου του Cavil, που συμπεριλάμβανε τη 'θυσία' της Ellen προκειμένου να απλώσει τα χέρια του στο μωρό της Athena και του Helo.

Η σύνδεση της μικρής με την Kara υπογραμμίστηκε και με άλλον έναν ανατριχιαστικό τρόπο, καθώς οι συνδυασμένες τους προσπάθειες σχημάτισαν τη διστακτική εκτέλεση του 'All Along the Watchtower' που καθώς δυνάμωνε σε ένταση και αυτοπεποίθηση με κάθε νότα της Starbuck, τόσο σηκώνονταν και οι τρίχες πάνω μας. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. Αλήθεια όμως, όλο το επεισόδιο θα άξιζε και μόνο για τη στιγμή που ο Tigh συνειδητοποιεί μαζί με τους υπόλοιπους (στο σνομπ τραπέζι των θεών) οτι κάπου παίζει ξανά το τραγούδι τους. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.

Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος και το ποστ έτσι κι αλλιώς πολύ καθυστερημένο, δεν έχω την ώρα για να πολυλογήσω άλλο. Απλώς πρέπει να δώσω props στον φανταστικό Michael Nankin και τον εφιαλτικό χαρακτήρα που έδωσε σε όλο το επεισόδιο, αφήνοντας ονειρικές σεκάνς να διαχυθούν μέσα σε σκηνές ρεαλισμού έχοντας το πιάνο του μπαμπά-φάντασμα να λειτουργεί ως χαλί, σβήνοντας τα αυστηρά όρια ύπνου και ξύπνιου. Συνεισφέροντας τα μέγιστα στο να πουληθεί τόσο αποτελεσματικά ένα επεισόδιο που στο χαρτί θα έμοιαζε για ντομάτες.

Τώρα, κάτι πήρε το αυτί μου οτι στα τρία τελευταία επεισόδια θα μας γυρίσουν τα μάτια ανάποδα από τα απανωτά σοκ. Βασικά όχι, δεν το πήρε πουθενά το αυτί μου, απλώς είναι εμφανές οτι κάτι τέτοιο θα συμβεί.


.

10 σχόλια:

  1. Κι εκεί που τραβάς τούφες από τα μαλλιά σου και ουρλιάζεις "ΜΑ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ" (λογίζω το τριπλό Daybreak σαν ένα) το Battlestar Galactica γκαζώνει και σ' αφήνει να φας τη σκόνη του.

    Σ' αφήνει να κοιτάς την οθόνη σα μαλάκας αναρωτώμενος "ΤΙ ΕΙΔΑ ΘΕΕ ΜΟΥ;;;;;".

    Το σχέδιο του Κάβιλ ήταν μεγαλοφυές. Με το resurrection hub παρελθόν δεν υπήρχε περίπτωση να ρισκάρει τον θάνατο της Έλεν. Τι κάνει λοιπόν; Την αφήνει να αποδράσει ελπίζοντας ότι η Boomer θα κατορθώσει να απαγάγει την Ήρα.
    Και αν φαίνεται τραβηγμένο (και είναι) σίγουρα είχε πολύ καλύτερες πιθανότητες από το να ρισκάρει το μέλλον του θανατώνοντας την Έλεν. Άλλωστε desperate times call for desperate measures.

    Ο Κάβιλ δε δίνει δεκάρα τσακιστή για την Ήρα. Γνωρίζει ωστόσο πολύ καλά πως rebel cylons και τελικοί πέντε (και σε αρκετά μικρότερο βαθμό οι άνθρωποι) έχουν στοιχηματίσει το ίδιο τους το μέλλον σ' αυτό το κοριτσάκι. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο δόλωμα για ένα τελευταίο gathering υπό τους όρους του Κάβιλ.

    Γι αυτό είχαν κρατήσει budget για το τελευταίο τριπλό επεισόδιο. Γιατί το ανοιχτό διάστημα έξω από την Αποικία θα είναι ο Αρμαγεδδών. Το μέρος στο οποίο θα λάβει χώρα η τελευταία μάχη η οποία θα σφραγίσει την μοίρα των ηρώων αυτού του έπους που ονομάστηκε Battlestar Galactica

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ήταν τέλειο το 417; Ε; Ε; Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ώστε η Starbuck είναι η κόρη του Bob Dylan; BSG rules...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκεί που είχα φάει όλο το παραμύθι για την αιώνια αγάπη του Galen με την Boomer - ούσα ρομαντική και αναμένοντας any confrontation μεταξύ τους - έχασα τον κόσμο κυριολεκτικά...Υπέροχο! Τον καημένο τον Chief! Και πόσο θεά είναι η Grace Park; Με τσάκισε που ως Athena όταν ελευθερώθηκε, αγκαλιάζει και ταυτόχρονα χτυπάει τον Helo για την προδοσία του.
    Γούσταρα ό,τι έγινε με την εξέλιξη του χαρακτήρα της Kara, ειδικά στην αρχή με το εξαιρετικά repetitive πρόγραμμα της ημέρας της και την ματαιότητα του: τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο όταν το μόνο reward που υπόσχεται ως CAG είναι οδοντόκρεμα από τον Tauron!
    Βέβαια, αν υποψιαστώ πως η Laura μου θα τα τινάξει, θα πάθω πανικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά δεν το συζητώ, τα είδαμε όλα με την Boomer. Κι εγώ το έχαψα το παραμυθάκι της επανασύνδεσης και άρχισα να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου όταν κατάλαβα τι παίζει.

    Εξαιρετική η αρχή και φανταστικό το τέλος του επεισοδίου. Για τη μέση δεν είμαι τόσο σίγουρη ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντάξει,καλό ήταν,αλλά δεν τρελάθηκα κιόλας...Παντού όμως διαβάζω αποθεωτικά σχόλια,οπότε μάλλον εγώ είμαι πολύ στριμμένος.

    Απλά τα τελευταία 3-4 επισόδια μου φαίνονται πολύ λάθος από άποψη ρυθμού...και έχουμε ΜΟΝΟ 3 ακόμα για το φινάλε.Θα προλάβουν να δώσουν οι συγγραφείς τις απαντήσεις που δεν έχουν δώσει ως τώρα?Ελπίζω να μην μας πετάξουν κανένα νέο 'No Exit' στο κεφάλι με 45 λεπτά ανεπεξέργαστης πληροφορίας επειδή δεν προλαβαίνουν.

    Srsly,είμαι πολύ στριμμένος τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με μάγεψε! Ήταν μία πολύ καλά στημένη χορογραφία… σε παίρνει από το χέρι, σε ξεγελάει και σου αποκαλύπτει τα μυστικά του αφήνοντας θεατές και πρωταγωνιστές άφωνους! Σίγουρα μένουν αρκετά για να κλείσουμε αλλά δεν μπορώ να αψηφήσω την μαεστρία αυτού του επεισοδίου, παρά μόνο να την επιβραβεύσω.


    Όσο για το προηγούμενο επεισόδιο… "νομίζω πως επί της ουσίας η κεντρική ιδέα ήταν πως το επεισόδιο είχε προβλήματα που δεν επιτρέπονται τόσο κοντά στη γραμμή του τερματισμού"

    Ακριβώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλά τα τελευταία 3-4 επισόδια μου φαίνονται πολύ λάθος από άποψη ρυθμού...
    Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν κοιτώντας τη μεγάλη εικόνα αυτά τα επεισόδια θα μοιάζουν με χάος ή με συμφωνία. Ας το ξανασυζητήσουμε σε λίγο καιρό αυτό που θα έχουμε την πλήρη εικόνα της σειράς στο μυαλό μας. Τη στιγμή που μιλάμε πάντως, συμφωνώ σε γενικές γραμμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ma...

    ayto to tragoudi den eixan pei oti to epaize o Sam pisw sti gi gia olous tous stin kithara tou? pos ginetai na to egrapse o daniel-pateras tis Kara, afou ton sxediasane oi 5 afou efugan apo ti gi k to olokaytwma.

    ha! ara to eklepse apo ton Cylobob Dylan! the shame :)

    (haha oreo k to upoloipo episodeio, latreyw Boomer, frakked up bitch that she is... to exei to montelo tis)

    i Athena 2.0. apo to rebel station ti apegine? ayti i 8 pou eixe katebasei tis anamniseis tis athena sta torrents...

    ΑπάντησηΔιαγραφή