Battlestar Galactica 4x18 'Islanded in a Stream of Stars'


Για λόγους πληρότητας και μόνο.

Είναι ήδη γελοιωδώς αργά και έτσι κι αλλιώς δε νομίζω οτι το επεισόδιο προσφέρεται για πολλή συζήτηση, απλά είναι κρίμα να μην υπάρχει ποστ για το 3ο από το τέλος επεισόδιο της σειράς. Όπου βασικά περιγράφεται η κατάσταση του πληρώματος και του στόλου ως προς το πόσο δεινή είναι η θέση στην οποία βρίσκεται, λίγο πριν την λύτρωση που υποθέτω θα έρθει στο τέλος.

(Θα έρθει; Αυτό δεν έχει συζητηθεί εδώ πολύ, αλλά πιστεύετε βαθιά μέσα σας οτι το BSG θα είναι με την ολοκλήρωσή του μια ιστορία λύτρωσης ή βαθιάς απαισιοδοξίας; Όσο κι αν λέω το πρώτο, νομίζω πως όποτε το πολυσκέφτομαι καταλήγω στο δεύτερο.)

Ο Olmos σε μια ακόμα σκηνοθετική του δουλειά απέδωσε ικανοποιητικά την απόγνωση στα πρόσωπα και τις κινήσεις όλων των ηρώων, εξάλλου δεν είναι κάποιος τυχαίος. Έχει γυρίσει μερικά από τα πιο απαιτητικά και οπτικά χαρακτηριστικά επεισόδια της σειράς, ιδιαίτερα εκείνο με την ανάκριση του Baltar και το ξύπνημα ανάμεσα στις τρεις 6s (6-6-6). Τεσπά, θυμάστε. Αυτό δε νομίζω οτι θα το μνημονεύουμε με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον, καθότι η λειτουργία του εντοπίζεται στο εδω και τώρα πιο πολύ. Αλλά οτι πετυχαίνει αυτό για το οποίο στοχεύει δεν το αμφισβητεί κανείς.

Στο ξέσπασμα του Adama (αν και μεταξύ μας το πασάλειμα των τοίχων με μπογιά ακροβατούσε επικίνδυνα στο ΟΤΤ), στις διαλυμένες εκφράσεις του Helo όταν παρακαλούσε για άδεια να αναζητήσει την κόρη του, στην παραιτημένη Starbuck και το μυστικό που δεν ξέρει πια πώς να το διαχειριστεί, στον συγχυσμένο Tigh που αισθάνεται ξένος του εαυτού του. Στα πρόσωπα όλου του πληρώματος, ο Olmos παγιδεύει εκφράσεις που αντικατοπτρίζουν τίποτα λιγότερο από κάτι χειρότερο από το τέλος του κόσμου: το τέλος της ελπίδας.

Τώρα, οι ενστάσεις για το γενικό ρυθμό αυτής της 4β σεζόν δε θα πάψουν φυσικά χάρη σε αυτό το 40λεπτο, το οποίο λίγο ως πολύ αντιστοιχούσε σε ένα δραματοποιημένο "...και το πλήρωμα είναι σε μαύρα χάλια!". Αλλά φαντάζομαι είναι απολύτως συνειδητή επιλογή του Moore να κρατήσει τα πάντα για το προσδοκώμενα εκρηκτικό φινάλε του. Απλά κάπου 3-4 συνεχόμενες τέτοιες ώρες σε εξαντλούν ως θεατή, το οποίο είναι μεν κομμάτι του σχεδίου αλλά θα ήταν ιδανικό να ήταν όλες σαν εκείνη της περασμένης βδομάδας και την Starbuck που μαθαίνει πιάνο. Αλλά δεν είναι.

Τελοσπάντων, κοντός ψαλμός αλληλλούια. Σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε και το σχέδιο του Cavil εκεί στην Matrix-esque αποικία που έχει στήσει, και θα ξέρουμε και αν η ανθρωπότητα θα πατήσει ξανά γερά στα πόδια της. Όπως και θα μάθουμε την τελική μοίρα της Roslin, που εδώ έδωσε την καλύτερη στιγμή του επεισοδίου, στρίβοντας ένα τσιγαράκι που είχε φυλάξει μάλλον για τα δύσκολα μαζί με τον αγαπημένο της Bill. Σε αυτή τη στιγμή ενδεχομένως και να τοποθετούμε (όταν έχουμε μπροστά μας την πλήρη εικόνα) το σημείο όπου οι μοίρες του πληρώματος -και της ανθρωπότητας- αντιστράφηκαν προς το καλύτερο.

Είπαμε, κοντός ψαλμός.


.

13 σχόλια:

  1. na sou pw re tyler,den thelw na grinaiazw alla polli ski-fi exeis grapsei twra teleutaia...varethika...
    Kamia kwmodioula,kana wraia drama den paizei?
    Ti egine ta varathikes?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Calm Before The Storm? Θα δείξει το δίωρο τέλος. Ρε, τελειώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κέρατό μου, κι ότι σκεφτόμουν να το μπλογκάρω, αλλά τέλος πάντων, ας το γράψω εδώ.

    Φίλε Ανώνυμε, με αφορμή το σχόλιό σου είναι το σχόλιό μου.

    Ο άνθρωπος έχει μάθει να κατηγοριοποιεί τα πράγματα. Είναι ο αγώνας του να προσθέσει τάξη στο χάος. Στην βάση δεδομένων του Σύμπαντος, όμως, δεν υπάρχει μόνο ένα πεδίο «Κατηγορία».

    Αν θέλουμε να δούμε στενόμυαλα τα πράγματα, μπορούμε να πούμε αυτή η ταινία είναι ή δράμα ή κωμωδία ή αστυνομική ή καράτε ή σεξ, και άλλα πολλά. Το SciFi ΔΕΝ μπαίνει σε αυτή τη λίστα. ΔΕΝ μπορείς να πεις, «α, αυτό είναι SciFi; Επειδή νόμιζα πως είναι περιπέτεια/δράμα/αστυνομικό/φιλμ νουάρ/κωμωδία/καράτε/σεξ κ.τ.λ.» Μιλάμε για άξονες κάθετους μεταξύ τους, έστω κι αν το ανθρώπινο μυαλό μπλοκάρει όταν έχει να κάνει με πάνω από 3 άξονες κάθετους μεταξύ τους.

    Αν δεις σε ένα περιοδικό να διαφημίζει το Γκαλάκτικα ως «σειρά επιστημονικής φαντασίας», να ξέρεις πως ο συντάκτης έχει ματώσει από το ξύσιμο και απλώς γράφει κάτι για να γράψει. Αυτό που θα έπρεπε να δεις, είναι «επική δραματική σειρά επιστημονικής φαντασίας». Επική επειδή είναι saga και όχι «έπος» επειδή μου αρέσει εμένα, δραματική επειδή είναι δραματική, σειρά επειδή είναι σε επεισόδια, και επιστημονικής φαντασίας επειδή στηρίζεται σε ένα "what if" που δεν υπάρχει στην καθημερινότητα. (Αν το "what if" το βγάζουμε εντελώς από τον κώλο μας και η επιστήμη δεν έχει καμία σχέση, είναι απλώς «φαντασίας».)

    Αυτά σε γενικές γραμμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, ήθελα κι εγώ να πω κάτι παρόμοιο, θενκς για την πάσα. Ανώνυμε, το οτι τα πιο ενδιαφέροντα shows (για μένα προφανώς) που παίζονται αυτή τη στιγμή είναι όλα σκίφια δε μπορώ να το αλλάξω. Όπως και το γεγονός οτι, όπως σημειώνει κι ο Τζώτζιου, μεταξύ όλα αυτά έχουν όση σχέση έχει το '30 Rock' με το 'Big Love' με το 'CSI' με το 'American Idol'. Ουδεμία.

    Ε, κι από εκεί και πέρα ό,τι βλέπω, βλέπω κι ό,τι γράφω, γράφω. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Entaksei vre mia paratirisi ekana giati m'aresei to grapsimo sou para poli kai aplws den polivlepw tetoia shows!Orologies kai tetoia den polikserw!Don't shoot me!:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nαι, ΟΚ, no prob φυσικά. Αύριο που έχω day off θα ανεβάσω και μπόλικο πραματάκι.

    Ρε, τελειώνει...
    Ρε, τελειώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://www.blogger.com/comment.g?blogID=15727106&postID=116224381343992482&page=1


    γιατι η συνυπαρξη διαφορετικων αποψεων προαγει την εξελιξη


    awake.


    ΥΓ :οσοι εχετε κοψει φλεβες με το bsg πηγαιντε ΤΩΡΑ σε ενα βιβλιοπωλειο και παρτε τα παρακατω βιβλια του philip k dick

    do androids dream of electric sheep ?

    valis

    the 3 stigmata of palmer eldritch

    ubik

    the man in the high castle


    αν το bsg ειναι το προτυπο λυκειο , ο dick ειναι ενα εξελιγμενο,'καμμενο' harvard


    enough said.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εχοντας δει μεχρι και το 3.6 δε συμμεριζομαι ολο αυτο το κυμα ακρατου ενθουσιασμου....

    απειρες σεναριακες ευκολιες(η new caprica απελευθερωνεται πιο ευκολα και απο παιχνιδι στο pc) και κλισε(η starbubk αφηνει μαλλι/ο lee αφηνει κοιλια,ολα αποτελεσμα της εσωτερικης τους παραιτησης...) και δηθεν ψαγμενες φιλοσοφικες ατακες-τσιτατα του τι κανει καποιον ανθρωπο η μηχανη/τι ειναι ψυχη

    ισως να φταιει οτι εχω διαβασει και 10 βιβλια philip k dick που ειναι 10 επιπεδα πανω απο οποιοδηποτε bsg και δεν 'ψαρωνω' με ατακες που ωρες βρες με κανουν να γελαω νευρικα αλλα νιωθω μια ελφρια απογοητευση

    επισης απο τη στιγμη που ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι κεντρικοι ηρωες παντα σωζονται το τελευταιο δευτερολεπτο (starbuvk,lee,galactica) ποια η διαφορα του απο ενα τυπικο hollywood blovkbuster film ?


    7/10 εως τωρα και σιγουρα απεχει παρασαγγας απο το να τη χαρακτηρισω την καλυτερη σειρα των τελευταιων ετων

    8α δω τον υπολοιπο 3ο/4ο κυκλο γιατι ολοι κανουν λες και εχουν φαει κα8αρο lsd αλλα προς το παρον υπαρχει μια μινι απογοητευση γιατι περιμενα παραπανω πραγματα

    ο tigh ειναι μακραν ο καλυτερος χαρακτηρας-ηθοποιος της σειρας....μακραν ο καλυτερος.αυτος και ο baltar που βγαζει αβιαστα μια κωμιμη (δεν το λεω για κακο) νοτα οταν συνειδητοποιει τα σκατα που αναγκαζεται να τρωει αντι να ειναι σε ενα διπλο κρεββατι με sex,booze and pills


    awake.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσωπικά δεν διαφωνώ με τα περισσότερα από τα σημεία σου (και θα δεις οτι κατά τόπους γίνομαι πολύ πιο επικριτικός απέναντι στη σειρά στη συνέχεια, όπως και οι σχολιαστές), απλά εδώ που κάνεις το σχόλιο έχεις μόλις βγει από το αγαπημένο μου σερί επεισοδίων της σειράς, εξ ου και ο 'άκρατος ενθουσιασμός'. Ακριβώς επειδή εκεί ξέφυγε από τις καθαρά Sci Fi ευαισθησίες και μίλησε περισσότερο για τον πραγματικό κόσμο.

    Το μόνο που θέλω να 'απαντήσω' είναι, δανειζόμενος τα λόγια της φίλης Jenny, το εξής:

    Όσο για τη σειρά, ναι έχει τσιζιές, ναι έχει κοιλιές και beverly hills επεισόδια που μπορούμε να ξεχάσουμε, και ναι (το σημαντικότερο) πιάνει πράγματα που έχουμε ξαναδεί και ενδεχομένως καλύτερα. Αλλά το Do androids dream κλπ γράφτηκε πριν από 40 χρόνια και το Blade runner βγήκε πριν από 25 και βάλε. Κάποιος έπρεπε να τα ξαναπιάσει αυτά τα πράγματα, με μια καινούργια ματιά.

    Δεν είναι η καλύτερη σειρά φυσικά, και αν θες να το βάλεις δίπλα στον Dick τότε δε θα βρεις ιδιαίτερη αντίθεση καθώς κρίνεις πως ο 'παλιός' διατηρεί τα σκήπτρα του, αλλά από εκεί και πέρα διαθέτει εξαιρετικά στοιχεία (Sci Fi ή μη) που πιστεύω ακράδαντα πως θα το βάλουν πολύ ψηλά στα ιστορικά του είδους του. Όποιο κι αν θεωρήσουμε οτι είναι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. aporia

    afou pleon olos o stolos paramenei stasimos, giati sunexizoun na petane ola ta ptwmata eksw apo to airlock? aporw pos katafernoun k kanoun manoubres ta vipers me toses ekatontades moumies na epipleoun gurw apo to galactica :)

    deyteri diapistwsi

    afou oi final/original five ine 'goneis' twn 8 montelwn cylons, kai afou i starbuck fainetai na ine kori tou 7/daniel, ayto simainei oti o Sam pantreytike tin eggoni tou. katergari ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H D'Anna έμεινε πίσω στη Γη στο 4x11.

    Όσο για τον Daniel, apparently o Ron Moore υποστηρίζει οτι δεν ήταν πατέρας της Starbuck και του έκανε εντύπωση πώς όλοι το νόμισαν αυτό. :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καθυστερημένη απάντηση στον awake ανώνυμο: ο καθένας μας έχει τα προσωπικά του ευαγγέλια. Δεν ξέρω τι μπορεί να υπάρχει από Dick που δεν έχω διαβάσει, αυτά που αναφέρεις πάντως τα έχω. Τα εκτιμώ (άλλα λίγο, άλλα πολύ), αλλά δεν τα έχω στο εικονοστάσι.

    Και για να σου μιλήσω με δικούς σου όρους: το γεγονός πως εκτιμάω και αγαπάω πάρα πολύ το Dr. Futurity δεν σημαίνει πως έπρεπε να χλευάσω το 12 Monkeys.

    Δεν είναι θυμωμένη η αντίδρασή μου, απλώς είναι η αλλεργία μου στις παρωπίδες των άλλων.

    Ξαναγυρνάω στην τρύπα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή