Battlestar Galactica 4x19 'Daybreak, Part 1'


Πολύ σύντομα σχόλια για το πρώτο μέρος του φινάλε του 'Battlestar Galactica'.

Σύντομα γιατί νιώθω πως αυτή η ώρα δεν υποτίθεται πως πρέπει να στέκεται μόνη της χωρίς το δίωρο που ακολουθεί. (Πρόβλημα που είχε και το φινάλε της 3ης σεζόν, επίσης.) Όλες μας οι επισκέψεις στην προ-καταστροφής Caprica δεν έμοιαζαν παρά set-up όχι μόνο για το τέλος της ιστορίας στο 'σήμερα', αλλά και για τα ίδια αυτά τα flashbacks, που δε μοιάζουν να έχουν αποκαλύψει όλα τους τα μυστικά ακόμα. Από ό,τι έχω καταλάβει, το φινάλε ήταν αρχικά ένα ενιαίο δίωρο μέχρι που το υπερβολικά πολύ υλικό οδήγησε στη δημιουργία μιας τρίτης ώρας.

Και μετά από σχεδόν μισή σεζόν set-up είναι πολύ περίεργο το πρώτο μέρος του φινάλε να είναι ακόμα περισσότερο set-up, οπότε αφήνω αυτό εδώ το ποστ να υπάρχει για όποιον μπορεί να θέλει να εκφράσει οτιδήποτε σχετικά με τη σειρά, λίγες μέρες πριν το τέλος της, κι επιφυλάσσομαι για πολύ περισσότερα μετά από αυτό. Το μόνο πράγμα για το οποίο θέλω να πω δυο λόγια είναι η τελευταία Call To Arms σκηνή, με τον Adama να καλεί εθελοντές για την επίθεση κατά του Cavil.

Που μπορεί υπό άλλες συνθήκες να έμοιαζε κάπως περίεργο ή μη λειτουργικό (τι τον νοιάζει τον Joe Galactica αν ένας Cylon απήγαγε ένα μωρό) αλλά κάτω από το φως υπό το οποίο έχει παρουσιαστεί εδώ και κάμποσα επεισόδια η ζωή και το ηθικό στις τάξεις του στόλου, δε μου φαίνεται καθόλου περίεργο αν οι άνθρωποι αναζητούν μια άγκυρα για να πιαστούν, ένα πιθανό turning point μετά το οποίο οι ζωές τους θα γίνουν πιο φωτεινές και με περισσότερη ελπίδα.

Και έξτρα πόντοι για την απόφαση του Cottle να ακολουθήσει τον Adama, έστω κι αν εκείνος τον έστειλε πίσω. Κλέβοντας από εμάς τη δυνατότητα να δούμε τον πιο κουλ χαρακτήρα της σειράς σε μια ταιριαστά κουλ ηρωική έξοδο. Αλλά τέτοιες λογικά θα έχουμε πολλές από τους υπόλοιπους, οπότε δεν γκρινιάζω. Απλά περιμένω.

(Και απορία-- ο Baltar τελικά τι αποφάσισε; Μετά από τον πάρα πολύ on the nose διάλογό του με τον Lee δεν είμαι σίγουρος αν θα προτιμούσα να κάνει επιτέλους αυτό το Ένα Selfless Πράγμα ή αν απλά θα την έκανε σκαστή. Και πάλι. Απολύτως ταιριαστά.)

Περισσότερα σε 6 μέρες από σήμερα. Και αν το πρόγραμμά μου το επιτρέψει μέσα στη βδομάδα, θα προσπαθήσω να κάνω μια πολύ σύντομη αναδρομή στην ιστορία της σειράς είτε με σκηνές (όπως στο Shield) είτε με μια λίστα αγαπημένων επεισοδίων. (το ευκολότερο.)


.

10 σχόλια:

  1. Και truly selfless heroic act να θέλει να κάνει ο Baltar, τι ακριβώς θα κάνει μέσα σε ένα battlestar εν ώρα μάχης; Κάτι σαν τον αρκούδο που έκοψε τους όρχεις του για να γλυτώσει την επιστράτευση όταν το δάσος πολεμούσε τη ζούγκλα, και τον έδιωξαν, χωρίς εξέταση, λόγω της πλατυποδίας του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άψογος. Απλά το δηλώνω εξαρχής, ε και τελειώσει η σειρά με καμιά καραθυσιάρα του Baltar που θα σώζει την ανθρωπότητα. Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι πρώτες ώρες μετά τη θέαση του επεισοδίου ήμουν απίστευτα απογοητευμένος. Τώρα αποφάσισα να κάνω υπομονή μία εβδομάδα και να κράξω ή να αποθεώσω μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασικά πιστεύω ότι ο Αντάμα περισσότερο για τον εαυτό του το κάνει παρά για την Ήρα. Το ίδιο και όλοι όσοι σκοπεύουν να θυσιαστούν με εξαίρεση τους τέσσερεις τελικούς, την Κάρα και την Κάπρικα.

    Το είπε και στο τέλος του προηγούμενου επεισοδίου. Η μεγαλοπρεπείς γηραιά κυρία πρέπει να φύγει με στυλ. Ο ίδιος ο Αντάμα δε θα καθόταν να παρακολουθήσει το κορίτσι του σε ένα αργό παγωμένο θάνατο στο διάστημα, θα την έπεφτε στους κύλωνες του Κάβιλ έστω και μ' ένα Ράπτορ, έστω και μόνος του.

    Δεν μπορεί να υπάρξει Γκαλάκτικα χωρίς Αντάμα όπως δεν μπορεί να υπάρξει και Αντάμα χωρίς Γκαλάκτικα. Ο Ναύαρχος πάει να πεθάνει με το πλοίο του στη μάχη και οι πιστοί του σύντροφοι θα τον ακολουθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. +1 απογοητευμένος αλλά μετά σκέφτηκα όπως και ο Cotsos… ας περιμένω για το τελευταίο δίωρο. Επίσης μου φάνηκε διαφορετική η Six... έπαιζε διαφορετικά απ' ότι θα περίμενα, σαν μία μεταγενέστερη εκδοχή της.

    Anyway! 6 μέρες αναμονής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είμαι απογοητευμένος. Και τελικά μήπως το BSG το κρίνουμε πιο αυστηρά από ότι έχουν κριθεί όλες οι υπόλοιπες σειρές μαζί; Γιατί αν εξαιρέσουμε το Lost αυτήν την στιγμή καμιά άλλη σειρά δεν έχει τέτοιο επίπεδο ακόμη και στα πιο αδύναμα επεισόδιά της. Μπορεί πχ το Dollhouse να αντέξει αυτήν την στιγμή σε απευθείας σύγκριση; Όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το βλέπω απαραιτήτως σαν κάποιου είδους Ιερή Κρίση. Ούτε εδώ, ούτε στο Dollhouse. Περισσότερο αφορμή για συζήτηση πάνω σε ζητήματα που θέτουν και οι δύο σειρές. Πρωτίστως αυτό με νοιάζει εμένα προσωπικά. Προφανώς το Galactica είναι καλύτερο από το Dollhouse και το Lost, αν χρειάζεται να τα βάλουμε στη ζυγαριά, αλλά δεν το βρίσκω εν γένει απαραίτητο. Παρά μόνο σε περιπτώσεις όπου κάποια επιμέρους παράλληλη εξέταση οδηγεί σε κάποιο ενδιαφέρον συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεωρώ λογικό να κρίνεις ένα επεισόδιο σε σχέση με τα standards της σειράς. Θα συμφωνήσω ότι είναι καλύτερο από το Lost και σίγουρα καλύτερο από το Dollhouse αλλά το προτελευταίο επεισόδιο μιας σειράς που την βλέπω 4 χρόνια το κρίνω σε σχέση με αυτό που περιμένω και σε σχέση με τα υπόλοιπα επεισόδια και όχι με τις άλλες σειρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου άρεσε το επεισόδιο, κυρίως τα flash back που δείχνουν τους πρωταγωνιστές σε άλλες εποχές. Από παλιά είχα σκεφτεί ότι θα ήθελα η Caprica (η νέα σειρά) να μας δείξει τους πρωταγωνιστές λίγο πριν την καταστροφή, δηλαδή να δούμε κάτι παραπάνω για τις σχέσεις των Adama με την Kara αλλά και μεταξύ τους, το παρελθόν της Roslin, τον Chief και την Boomer κ.λπ. Φαίνεται ότι αυτό δεν θα γίνει... but a girl can dream. Ίσως γι' αυτό μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το επεισόδιο. Τώρα για το πώς θα δέσει με το επόμενο και γενικότερα με το τέλος της σειράς... αυτό θα το ξέρουμε σε 3-4 μέρες. Έχω μεγάλη αγωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. barethika me ta flashbacks, sexdon ta ekana fastforward (ektos apo baltar <3 )

    mmmm, ligo diabasmataki k meta bour gia to teleytaio episodeio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή