Dollhouse 1x04 'Grey Hour'


Και έναν Whedon στα πολύ γρήγορα.

Καλό επεισοδιάκι, μάλλον το πιο ευκίνητο της σειράς ως τώρα, με μικρά points ως προς τη γενικότερη μυθολογία. Όχι τίποτα σημαντικά πράγματα, περισσότερο λεπτομέρειες που κλείνουν τρυπίτσες του πώς λειτουργεί η όλη οργάνωση, καθώς και περισσότερο set-up για τον Alpha, τη δράση του, τις ικανότητές του.

Αλλά κατά κύριο λόγο ένα καλό 50λεπτο, τίποτα εξαιρετικό, αλλά με αρκετές σεναριακές στροφές για να κρατάνε το κοινό. Κι επιπλέον με μία μόνο, αλλά αρκετή για μένα, ενθουσιαστική (new word alert) σκηνή εκείνη όπου η Sierra αποκτά εκείνη την περσόνα που έχει μόλις χάσει η Echo, επιτρέποντας τόσο για μια σειρά από απολαυστικά λεκτικά πάρε-δώσε μεταξύ αυτής και της DeWitt, όσο και μια πάσα στην Lachman να σκουπίσει πάλι το πάτωμα με την Dushku. Καθώς με χαρακτηριστική άνεση επανέλαβε κάθε μανερισμό της Dushku-ως-Echo-ως-Taffy, υπογραμμίζοντας και πάλι αυτό που όλο και περισσότερο κυκλοφορεί ως επικρατούσα άποψη, οτι ο Whedon έστησε το show γύρω από τη λάθος Κούκλα.

Μην ανησυχείτε, δε σκοπεύω να το επαναλαμβάνω αυτό κάθε βδομάδα που περνάει, απλώς μέχρι να αρχίσει να κινείται αληθινά η μηχανή της σειράς προσπερνώντας τα συμπαθητικά-αλλά-αδιάφορα capers σαν αυτό, κάτι πρέπει να λέμε. Μιας και το μόνο άλλο ενδιαφέρον στοιχείο εδώ ήταν ένα σχόλιο πάνω στο πώς η τέχνη περιγράφει την ίδια μας την ύπαρξη, που οδήγησε απλώς σε ένα ακόμα πανομοιότυπα υπονοητικό κλείσιμο επεισοδίου, με την Echo όλο και περισσότερο να συνειδητοποιεί την ύπαρξή της.

Η σκηνή, στο μεταξύ, του γκρουπαρίσματος των Echo, Sierra και Victor αποτελεί ένα ακόμα διάσπαρτο κομμάτι του original πιλότου που βρίσκει το δρόμο του προς τις οθόνες μας, και το γεγονός οτι ξεμένουμε από αυτά, καθώς και οι υποσχέσεις για ένα game-changing 6ο επεισόδιο, οδηγεί σε σκέψεις για το αν ίσως τότε είναι που οι δρόμοι του Ballard με το Dollhouse επιτέλους θα διασταυρωθούν.

About time κιόλας. Δε θα χάλαγε καθόλου να έβλεπα μια σειρούλα σαν αυτή που βλέπουμε εδώ και 2-3 βδομάδες (μετά δηλαδή το χειρότερο so far επεισόδιο, τον πιλότο) αλλά εδώ σχεδόν με αγχώνει η γνώση του οτι υπάρχει κάτι από πίσω που αγωνιά να δραπετεύσει. Την επόμενη βδομάδα έχουμε ένα ακόμα one-off επεισόδιο που θα καλούσα όλους να το δουν χωρίς ιδιαίτερο άγχος για τη γενική μυθολογία, καθώς είναι γραμμένο από τον Tim Minear. Και το λέω αυτό διότι ακόμα και στις σειρές του Whedon που ήταν περισσότερο βουτηγμένες σε κάποιο ongoing story από ό,τι το 'Dollhouse' αυτή τη στιγμή, τα επεισόδια του Minear πολύ συχνά ήταν αυτοτελή, όσο και εξαιρετικά. (Θυμηθείτε λίγο το αριστουργηματικό 'Are You Now Or Have You Ever Been' επεισόδιο του 'Angel'.)


.

9 σχόλια:

  1. kudos στην ιδέα να προσλάβει η ελλάδα ανώνυμα το dollhouse, για να κλέψει πίσω τα ελγίνεια... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, για κάποιο λόγο δεν το πολυσυνέδεσα αυτό. Γιατί εμείς εδώ στο US TV βλέπουμε τηλεόραση σε βάθος... (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Fun fact, στο CSI New York έχει επίσης season storyline με Έλληνα αρχαιοκάπηλο, με όνομα επίσης Diakos.
    :P
    Τον παίζει ο Adonis Maropis (Abu Fayed στην έκτη σεζόν 24).

    Α, και δεν ξέρω αν σταμάτησες να βλέπεις House, αλλά δες το σημερινό. Έχει Dutch, και πολύ House-Wilson action.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία, και σκεφτόμουν τις προάλλες να το ξαναπιάνω σιγά-σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To xthesino house einai to prwto kalo sxetika me ta APAISAI (kata ti gnwmi mou panta) 4 proigoumena.Opote min ta deis auta des to xthesino.
    Kai btw to House gia mena exei xasei tin mageia tou pro pollou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σορρυ για το ασχετο της κουβεντας αλλα μια που μιλατε για House δεν μπορουσα να μην προσθεσω αυτο που ειδα τωρα και εμεινα!Εκανε 11 μιλλιονσ μονο τηλεθεαση και εχασε και το ντεμο και σε λιγο θα δουμε αν αυτο ηταν το χαμηλοτερο της σειρας!
    Παναγια μου!Ηρθαν τα sweeps και τον ψιλοηπιανε!Ε δεν θα εχουνε καθε φορα επαναληψεις τα αλλα καναλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλύτερο από το προηγούμενο, άνετα. Καλύτερη η Λάχμαν από την Ντούσκου, αντιπαθής ο Αλβανός ¨κούκλος¨, σπιρτόζικη η ιδέα και η εκτέλεση της κλοπής των αρχαίων. Κάποιος από τους σεναριογράφους μου φαίνεται πως διάβασε τα άρθρα για το Γκετί. Και ξέχασε από την άλλη τα άρθρα για τις πυρκαγιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πειράζει που μου την σπάνε υπερβολικά ο geek-γελοίος-αν-και-λέει-καλές-ατάκες Topher kai o ψιλοάκυρος αστυνομικός;Βασικά οι αγαπημένοι μου χαρακτήρες στη σειρά είναι αυτοί της Williams και Dushku(φαντάσου πόσο αδιάφοροι μου είναι οι άλλοι!).Όσο αναφορά το επεισόδιο νομίζω πως από την "αποσύνδεση" της Έκο θα μπορούσε να προκύψει κάτι καλύτερο,π.χ. να έρθει η Sierra με 2 πιστολάρες και να γεμίσει τον κόσμο τρύπες ακόμα κι αν το είδαμε στο πιλότο,από το να της δίνει πληροφορίες από το κινητό.Πάντως περίμένω τα επόμενα επεισόδια μήπως φτιάξει το πράγμα πιο πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kala, otan efeyge o typas apo to grafeio me ta 'elgin marbles' isoropimena sto nea xeri koutsa-straba k me to allo na anoigei tin porta, imoun na tsiriksw 'sebasmos re!' :)

    i kinezoula geek-counterpart tou Major Geek, sumapthitiki prosthiki, k toso profanws sabotrice...

    den kserw, na pw tin amartia mou, tin exw barethei ti seira. diladi, ok, blepetai, alla einai baltwmeni edw k 5 episodia, den exei ginei katholou progress, k den iparxei kapoio promise na mas krataei na blepoume, pera tou 'poios ine o alpha, poia itan i echo' , pou frankly, i dont give a shit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή