Lost 5x11 'Whatever Happened, Happened'


Mother Kate.

Το θέμα είναι οτι το μεγάλο μέρος του επεισοδίου που ασχολήθηκε με το συναισθηματικό ταξίδι της Kate κτλ δε με ενδιέφερε καθόλου και το βρήκα στην πραγματικότητα ελαφρώς ανυπόφορο μέσα από το πόσο προφανές και τεχνητό ήταν στο στόχο του να μας κάνει να συμπαθήσουμε την Kate και να χύσουμε κι ένα δάκρυ για το πώς έκανε το σωστό πράγμα με τον Aaron, και πώς βρήκε την Κλημεντίνη, και πώς τώρα νιώθει έτσι εντελώς μητρικά απέναντι στον Ben (ew) και όλα αυτά τα γούτσου-γούτσου. Αλλά ίσως να ήταν η κούραση, ίσως η αυθεντική μου αντιπάθεια μετά ελαφράς βαρεμάρας για τον χαρακτήρα, η ουσία είναι πως πέρασα κάθε σκηνή της, στα '70s ή στα '00s, είτε με χασμουρητά είτε με γέλια. Οπότε το αφήνω το θέμα για όποιον νιώθει διαφορετικά.

Περνώντας στο ενδιαφέρον κομμάτι του επεισοδίου, φυσικά ξεκίνησε όπως οι περισσότερα προβλέπαμε, με τον μικρό Ben να σηκώνεται και μες στην ετοιμοθανατίλα να πηγαίνει προς χειρουργείο και κάποιος να φωνάζει "PAGE DOCTOR SHEPPARD!!!". Όμως αυτό που δεν περιμέναμε, ήταν οτι ο Jack έχει ξαφνικά περάσει στην anti-Ben φάση του. Ίσως να ήταν το ξεφτίλισμά του από τον Sawyer πριν δυο επεισόδια που τον ταρακούνησε και τον έκανε ξαφνικά τόσο ζεν και non-leadery, ίσως απλά να τον πείραξε το πρωινό του, η ουσία είναι οτι ο resident messiah complex-ικός μας, βρήκε τη στιγμή για να πάρει άδεια.

Δημιουργώντας ουσιαστικά έτσι το τέρας που στο μυαλό του άφηνε να πεθάνει, σε κάτι που υποθέτω είναι ένα χαριτωμένο σχολιάκι περί κάρματος (, bitch!) που νομίζει βέβαια οτι είναι λίγο εξυπνότερο από όσο είναι στην πραγματικότητα αλλά χαλάλι. Γιατί είναι απίστευτα refreshing το να βλέπουμε για μια φορά τον Jack να αλείφει το σαντουϊτσάκι του και να μην τρέχει αγχωτικά να σώσει ό,τι κινείται γύρω του. Ειλικρινά, αυτό πάει να γυρίσει σε σχόλιο πάνω στο πώς ο 'παλιός' Jack είχε δίκιο, και επειδή μου τη σπάει όταν η σειρά βγάζει τον Jack σωστό, ξέρω πως κάπου μελλοντικά ελλοχεύει ένα μεγαλειώδες ξενέρωμα. Αλλά για την ώρα διατηρώ θετικό βλέμμα για αυτή την εξέλιξη.

Αυτό για το οποίο δεν διατηρώ τίποτα θετικό, είναι αυτό το τελικό twist, όπου αφού η Kate με όλα τα μητρικά ένστικτα που πλέον ξεχείλιζαν μέσα της (είναι επειδή στο πρόσωπο του Ben έβλεπε τον Aaron, καταλάβατε) και ο Sawyer με όλα τα πατρο-ωριμο-αντίστοιχα δικά του (αλλά γκρίνια για τον Sawyer δεν θα κάνω γιατί παραμένει γαμάτος ακόμα και δίπλα στο charisma-suck) πήγαν τον μικρό ετοιμοθάνατο Ben στον δήμαρχο της Gotham City, εκείνος είπε κάτι Marvel Magic τύπου τσιτάτα, πήρε τον Ben στην αγκαλιά του και... apparently του διέγραψε τη μνήμη του γεγονότος, κάνοντάς τον για πάντα Other.

Κοιτάχτε. Πλάκα έχει αυτό το σκηνικό, για το πώς ο Jack και ο Sayid δημιούργησαν το τέρας που τους κυνηγούσε, αλλά mindwipes; Και μηχανισμοί Other-ification; Αλήθεια; Δηλαδή πού θα ήταν το πρόβλημα σε μια πατροπαράδοτη και δοκιμασμένη συνταγή της ψυχολογικής εξήγησης; O Ben σε τρυφερή ηλικία πάει να βοηθήσει έναν ξένο, και ο ξένος του καρφώνει σφαίρα στο πνευμόνι. Απλά πράγματα. Θυμάται, και η μνήμη διαμορφώνει συνείδηση, άρα ο Ben γίνεται το τέρας που ήταν πάντα. Τώρα... τι δηλαδή; Τον έβαλε ο Richard στο Ναό και τον έκανε Other και γι'αυτό τους ξεπάστρεψε μετά όλους; Τι βλέπουμε, το Spiral Zone;

Eκτός κι αν οι Cuse & Lindelof το γυρίσουν αργότερα σε κάποιο σχόλιο ασυνείδητου v. συνειδητού τύπου Dollhouse, αφήνοντάς το στην κρίση μας για το τι ακριβώς θυμόταν ή όχι ο Ben από όλο αυτό τον πανικό, θα πρέπει να τοποθετήσω αυτή την εξέλιξη στο καλάθι των αρνητικών. Ας δούμε πώς θα προχωρήσει, και το ξαναπιάνουμε το θέμα.

Κατά τα άλλα, οφείλω να ομολογήσω πως παρά την βαθιά μου αντιπάθεια για το a-story του επεισοδίου, που έμοιαζε να είναι εκεί μόνο και μόνο για να έχει να παίζει η Evangeline Lilly κάτι που καταλαβαίνει και όχι τίποτα από αυτά τα μπερδεμένα τα χωροχρονικά που της μπερδεύουν το όμορφο κεφαλάκι της, οι showrunners δείχνουν να χειρίζονται με αξιοπρεπή τρόπο μια κάργα εμφανή ντιρεκτίβα από το δίκτυο. Πριν από μερικές βδομάδες συζητάγαμε για το οτι, μετά τα πρώτα mythology-heavy επεισόδια, κάποιο κουστούμι του ABC πρέπει να έπαθε ένα μικρό εγκεφαλικό όταν τα είδε και να άρχισε να ουρλιάζει από το γραφείο του στον 68ο όροφο στο υπόγειο (όπου πιθανότατα είναι μπουντρουμιασμένο το δημιουργικό τμήμα του όλου corporation) οτι πρέπει να επιστρέψουμε στη δομή των πρώτων σεζόν για να τα καταλαβαίνει όλα η Σούλα από το Παγκράτι που λέει κι ο Πανούτσος. (Και η Evangeline Lilly, for that matter.)

Οπότε ξαφνικά υπήρχε εκείνο το επεισόδιο όπου βρίσκονται ξανά όλοι στο νησί δίχως να ξέρουμε κανενός τα κίνητρα για το πώς και το γιατί οδηγήθηκαν ξανά εκεί. Αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο για να βγει από τη μύγα ξύγκι, κι από μια ιστορία που πλέον κύλαγε υπέροχα να βγει παραδοσιακό flashback, αυτό που ξέρουμε, αυτό που εμπιστευόμαστε. Κάποιοι ήλπιζαν πως θα γίνονταν όλα μπαμ-μπαμ, τύπου επεισόδιο 4x02, αλλά πού τέτοια τύχη. Το 'twist' ήταν σχεδιασμένο για έναν ακριβώς λόγο, και ο λόγος είναι αυτός που βλέπουμε τώρα. Το κεφάλαιο του πώς ο Ben έγινε Other (ή όπου αλλού θα καταλήξει αυτό το mini-arc μέχρι να ξεμείνουμε από flashbacks) θα ειπωθεί με τρόπο ώστε παντελώς τεχνητά να σφηνωθούν σε αυτό οι αντίστοιχες ιστορίες που έχουν κενά για γέμισμα. Δεν τους κακίζω τους Cuselof-- αυτό εδώ έγινε με αξιοπρέπεια και χωρίς να με κάνει να θέλω να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο. Πάμε γι' άλλα τώρα.

Επίσης, προφανώς στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι σκηνές του Hurley με τον Miles, και το Time Travel 101 που προσέφεραν στην Σούλα από το Παγκράτι. Και την Evangeline Lilly. Και που βέβαια όταν κατέληξαν στη μεγάλη τους απορία, σχετικά με το πώς εξηγείται οτι ο Ben δε θυμάται τον Sayid, η κοινή μου απορία με τον bro που βλέπαμε το επεισόδιο ήταν, ποιος είπε οτι δεν τον θυμάται;

Πριν το κλείσιμο, να σημειώσω μια μικρή ατάκα που με έχει ιντριγκάρει από το επεισόδιο, αυτή η throwaway αναφορά του Richard στον Charles (Widmore) σα να επρόκειτο για κάποιον, αν όχι ανώτερό του, σίγουρα με πολύ μεγάλη ισχύ στα χέρια του. Χμ. Μυρίζομαι αντίπαλες φράξιες στο στρατόπεδο των Others. Μήπως ο Richard χρησιμοποιήσε τον Ben προς όφελός του ώστε να εκτελέσει τον δικό του σκοπό (τον διωγμό του ανυπάκουου Widmore) κάνοντας εκείνον να φαίνεται ως ο μόνος κακός την ιστορίας; Γιατί, σοβαρά, δεν έχω ακούσει τον Widmore να ψάχνει καθόλου να βρει τον Richard, μόνο για τον Ben το έχει το άχτι.

Τώρα, γίνεται απλά να προχωρήσουμε στο επεισόδιο που μαθαίνουμε οτι ο Ben έχει σκοτώσει την Penny για να θρηνήσουμε με την ησυχία μας; Δε μπορώ να ζω με αυτή την αβεβαιότητα πια!


.

22 σχόλια:

  1. griniari :)

    ta analusame ola sto chat, aplws kanw post comment for the sake of it

    p.s.resident messiah complex-ικός μας (ise theos!)

    p.s. 2: apo flashbacks, pigame se flashforwards k pleon se flashbackforward (pisw sto parelthon twn irwwn, alla sto mellon).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ ναι, πρέπει να τους βρούμε ένα όνομα, δε μπορούμε να τα λέμε έτσι. (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο καλό που έκαναν τα flashbackforwards της Kate, ήταν ότι της έδωσαν ένα ξεκάθαρο κίνητρο για να επιστρέψει στο νησί. Τώρα πώς θα βρει την Claire στα 70's είναι άλλο θέμα.

    Το επόμενο θα είναι Sun ή Ben επεισόδιο υποθέτω με τους 316.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμ... όσο κι αν κάνει μπαμ ότι το επεισόδιο όπως λες tyler ήταν φτιαγμένο για να ξαναμπεί στο παιχνίδι η Lilly, δε μπορεί να με αφήσει ασυγκίνητο το ειλικρινές και ανιδιοτελές ενδιαφέρον της Kate για την Claire, άσχετα με την κατάληξη που μπορεί να έχει, καθώς εμείς γνωρίζουμε ότι η Claire πέθανε αλλά εκείνη όχι. Και μου άρεσε που ξανα-αναλμαβάνει δράση στο νησί!

    Worst: η βλακώδης και ανούσια στιχομυθία μεταξύ Miles και Hurley σχετικά με τα παιχνίδια του χωροχρόνου, που μου θύμισε το ακατάπαυστο παραλήρημα της Fionnula Flannagan όταν έλεγε για το νησί, τη θέση του κλπ. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα ένα και το αυτό- συμπέρασμα δε βγαίνει, μόνο κουραζόμαστε να τους ακούμε. Όπως είχε πει και κάποιος άλλος σε παλαιότερο post εδώ, είναι σαφώς καλύτερα η σειρά να μη δίνει απαντήσεις σε όλα........
    Το καλύτερο: το βλέμμα του Locke στο τέλος όταν ξυπνάει τον Ben με την ατάκα: ''welcome to the living''!!! Και η επιστροφή του καράφλα, που με τη στάση του δείχνει ότι δεν θα είναι πλέον αυτός που ξέραμε, τόσο απέναντι στον Ben και γενικότερα. Yeah!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. flashbackandforth. ←☇→ χάριν συντομίας (αν και δεν ξέρω αν ο IE υποστηρίζει καλά Unicode).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Den katalavainw giati i Soula apo to Pagkrati den mporei na katalavei me mia protasi kai xreiazetai oli auti i kouventa... Kai perimena apo ton Hugo na einai pio eksupnos.

    Polu ftino to "he won't remember and he'll lost his innocence"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το clue του επεισοδίου είναι ότι η Kate δεν μπορεί να κρατήσει μυστικό και τα ξέρασε όλα σε 2 άτομα. Και καλά έμπιστες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Θα μου πεις, και ο Hurley τα είπε στη μαμά, αλλά αυτός έχει το ακαταλόγιστο. Υπάρχουν δλδ 3 άτομα στον έξω κόσμο που ξέρουν τι παίζει με το νησί και ξέρουν ότι υπάρχουν επιζώντες. Δεν μπορεί να μας το έδειξαν τυχαία. Δεν μπορεί απλά να ήθελαν να δείξουν απλά την πίεση και το βάρος που ένιωθε η Kate από αυτό το μυστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το επεισόδιο ήταν τόσο μάπα που δεν ξέρω καν τι να σχολιάσω. Λες και χρειαζόταν ολόκληρο 45λεπτο για να μας δείξουν οτι ο Aaron απλά κατέληξε στη γιαγιά του. Wow. Γελοίος ο επεξηγηματικός διάλογος πράγματι αλλά καλά να πάθουμε που βλέπουμε τόσο mainstream σειρές :) Άθλια η "διαγραφή" μνήμης του Ben και ναι, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι θα μπορούσε να θυμάται τον Sayid, και θα του έδινε έναν λόγο παραπάνω να χρησιμοποιεί ως επαγγελματία δολοφόνο το άτομο που πήγε να τον σκοτώσει. Αλλά όχι. Θέλουμε την απλή εξήγηση να το καταλάβει η κυρία Σούλα (respect Tyler!). Πφφφφ, ας είναι καλά όλα αυτά τα χρόνια που το παρακολουθώ γιατί με επεισόδια σαν το χθεσινό θα μπορούσα να το παρατήσω... (και όχι, πλέον ΔΕΝ με νοιάζουν τα γκομενικά του καθένα, έλεος, γι αυτό υπάρχει το Gossip Girl :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. to lipon, exoume kai leme... to episodio itan cool arxika kai marese kirios gia to oti itan pliris... ta eixe ola.. kai esteke orea san episodio.. arxi, mesi, telos.. kati mathame.. kapou klapsame, kapou gelasame ktl

    eidikotera...

    a) simfono gia ti fasi me ton miles kai ton hurley pou legane gia ben kai sayid kai ego to proto pragma pou skeftika itan "kai pou to kserete oti d to thimotan?" ben einai autos...

    b)sto simio pou o other eipe ston richard gia ton charles widmore.. den prosekses oti eipe akoma "you shouldn't do this without askin ellie" pou mallon einai i eloise.. ara itan kai auti other. ara pios ston poutso eixe tin darma? mallon autoi oi plousioi pou skotone o ben kai o sayid ston ekso kosmo.

    c) jack eipe atakara gia proti fora (stin kate "you didn't like the old me"..parta tsoula!) kai den itan anipoforos

    d) diafoni kanis oti i kate otan forai tager,goves, einai vameni kai trexi misoklameni kai panikovliti na vri to moro tis, einai KAVLA?

    e)auto me ton arxeo nao ktl epifilasoe sto pos tha ekselixthi.. as min einai poli kits plz!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kati pou mas ksefuge alla to epiase to lostpedia:

    pos skata kserei o Myles oti o Ben gurise ton TROXO gia na pidiksei to nisi? mono o Ben k o Locke kseroun oti ine troxos...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. d) diafoni kanis oti i kate otan forai tager,goves, einai vameni kai trexi misoklameni kai panikovliti na vri to moro tis, einai KAVLA?
    Εγώ δεν διαφωνώ, αλλά πρέπει να σε ενημερώσω πως είμαι παντρεμένος με δύο κουτσούβελα, οπότε βρίσκω ΚΑΥΛΑ οτιδήποτε αναπνέει και δεν έχει τσουτσούνι.

    Ήταν ακόμα ένα κουραστικό επεισόδιο, ένα αργόσυρτο “bye bye baby; time travelling for dummies; plus ça change, plus c'est la même chose; I'm too dumb, I'm too smart, these excuses how they served me so” με παρεμβαλλόμενες διαφημίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χθες το βράδυ που είδα το επεισόδιο η ώρα πέρασε ωραία. Ξέρουν να πλασάρουν την ιστορία και να θες να συνεχίσεις να βλέπεις τη σειρά αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα κάτσεις να σκεφτείς τι είδες… ειδικά την επόμενη μέρα:

    Μετά από αυτό το επεισόδιο αναρωτιόμουν αν το Lost αναφέρετε στο που και στο πότε βρίσκονται ή στο ελληνικό χαμένα κορμιά. Κανείς τους δεν ξέρει τι γίνετε, τι κάνουν και γιατί κάνουν αυτά που κάνουν… χαζές μαριονέτες. O ανήσυχος για την τύχη των άλλων και του νησιού Jack που αμέσως συμφώνησε να πάνε στο νησί τώρα το παίζει αλέκος, την Kate την έπιασε η κάψα να γυρίσει για την αδιάφορη για αυτήν μέχρι τώρα Claire μετά από μία ψυχολογική ανάλυση express ανάμεσα σε καφέδες που έφτανε για να καταλάβει τι κρύβετε πίσω από τον ηρωικό αλλά κατά βάθος συναισθηματικά δειλό Sawyer και να αφήσει τον Aaron στην γιαγιάκα του αφού τα ξέρασε όλα πρώτα. Wow! Η Juliet δε αφού έβλεπε τον μικρό Ben να πεθαίνει και ο άλλος ο άχρηστος να μη βοηθάει πήγε να τον δει μετά εορτής και μάλιστα να βγαίνει γυμνούλης από το μπάνιο… what's the point? Αν εξαιρέσω την πρώτη ατάκα του Hurley που με έκανε να γελάσω όταν κοίταζε τα χέρια του και αναρωτιόταν αν βρίσκετε ακόμα εκεί, το υπόλοιπο ήταν σαν τις δικές μας θεωρίες χωρίς όμως να καταλήγουμε πουθενά. Και στο τέλος ο μικρός μπήκε στο Ναό και έχασε την αθωότητα του και έγινε ένας από τους "Others"… έτσι απλά.

    Δεν ξέρω αν το έχετε πιάσει αλλά έχουν καταφέρει να κάνουν το σενάριο τόσο ρευστό που ανά πάσα στιγμή μπορούν να το αλλάξουν χωρίς να μας παραξενέψει… η Agatha Christie ωχριά μπροστά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. emena to episodio mou arese ke fisika epekse rolo to gegonos oti ime fan tis Kate/Evangeline Lilly.
    ke vevea sigkinithika me to flashback tis.
    mathame ke to kinitro pou ixe i Kate gia na pai sto nisi.
    orees i ekseliksis me little Ben.gia na dume ti tha kani o Richard sto The temple.
    tora afto sto telos me ton Ben ke ton Locke itan arketa ksafniko,den to katalava.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Den thelo na anakatepso katholou ta episodia k oti sumvenei.
    Thelo na to afiso na kilisei irema k na paixtoun ta 2-3 teleutai ep k sto telos tha ta doume ola mazi olokliromena.

    Gia tin Evangeline na po oti douleve san modelo k oti apo to praktorio modelon piran oi paragogoi to bio tis k tin kalesan ga odision.....
    Mallon etsi eksigite oti einai Gavla!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Είσαι ΘΕΟΣ μόνο και μόνο για την αναφορά στο Spiral Zone!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κι έλεγα, δε θα βρεθεί ένας να εκτιμήσει την αναφορά; (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κι άλλο side note, για να περάσει η ώρα: ακόμα ένα καλό επεισόδιο Heroes το τελευταίο (όχι σαν το προηγούμενο, αλλά σου κρατάει το ενδιαφέρον, δείχνει μια σοβαρότητα σε σχέση με το καταστατικό της σειράς), και ακόμα ένα επεισόδιο Dollhouse που απογοήτευσε κάπως (εμένα, εσένα από ό,τι κατάλαβα σου άρεσε και το 7) σε σχέση με το 6. Spoiling λεπτομέρεια: έχεις κάποιους “on the run” με τη δυνατότητα να φορέσουν ό,τι ρούχα και παπούτσια θέλουν, και μια κοπέλα επιλέγει ριχτό (καμία προστασία από γδαρσίματα αν σκοντάψεις) και ανοιχτό σανδάλι (try running with these, bitch).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Heroes? kalo?

    sobara omos? Tyler pes apopsi. tin paratisa tin seira pro pollou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νομίζω πως ο Tyler το έχει παρατήσει (δικαιολογημένα!). Κι εγώ παρατημένο το είχα, και απλώς κατά καιρούς χάζευα αν δεν είχα κάτι άλλο να δω. Τα δύο τελευταία επεισόδια ήταν αξιοπρεπή, αλλά δεν θα πρότεινα να τα δει κανείς που έχει παρατήσει τη σειρά. Κουβέντα έκανα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για το Heroes το θέμα είναι αν έχει νόημα να πάρεις μια σειρά στη μέση προς τέλος της season, μετά από μία σειρά από άθλια επεισόδια, προσπαθώντας να την σώσεις. Διότι δεν ήταν απλώς ότι έκανε κοιλιά ή δεν είχε ενδιαφέρον αλλά ένα άσκοπο πέρα δώθε στο χρόνο με τρομερές σεναριακές ανακρίβειες. Πως μπορείς να το διορθώσεις αυτό;

    Είχα φάει την πρώτη απογοήτευση στο τέλος της 1ης season και το άφησα κάπου στο 10ο της 3ης. Ίσως το δω κάποια στιγμή από περιέργεια απλώς. Κρίμα γιατί όταν άρχισε ήταν μία από τις αγαπημένες μου σειρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. meanwhile,back in treatment...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή