FinaleWatch: American Idol


Toν ξέρουμε το νικητή πλέον τώρα, αλλά θέλω να αφήσω δυο γενικά σχόλια μετά το άλμα.

Αρχικά οτι τον Kris όπως ξανάγραψα, τον συμπάθησα αληθινά κατά τη διάρκεια της σεζόν, και από κάπου μέσα στον Απρίλιο έφτασα μέχρι το σημείο να θέλω να κερδίσει. Οπότε σαφώς το τελικό αποτέλεσμα με χαροποιεί. Η νίκη του, η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Idol, εντοπίζεται τελικά σε δύο στοιχεία.

Αφενός, η άσβεστη δίψα του κοινού για το underdog story. Αν πιάσετε όλες τις σεζόν του Idol, θα δείτε οτι μόνο δύο ακλόνητα φαβορί κέρδισαν ποτέ, ο Τaylor Hicks (που πούλαγε περσόνα, και ποτέ δεν τον πήρε κανείς στα σοβαρά) και η Carrie που όμως ήταν πάντα modest, και παιδί του λαού, και αξιαγάπητα αφελής κτλ. Κανείς δεν ανέβηκε ποτέ στη σκηνή μήνα Φεβρουάριο με ύφος νικητή και στο τέλος να πήρε το διαγωνισμό.

Οπότε εδώ μπαίνει και ο κυριότερος -κακά τα ψέμματα- παράγοντας, η προσωπικότητα του Adam. Ο οποίος πάντα έμοιαζε larger-than-Idol, είτε με τη θεατρικότητα των 'ερμηνειών' του, είτε με τον τρόπο που κριτές και παραγωγοί του έγλειφαν τα πόδια, τραβώντας το κοινό από το αυτί και εξηώντας του με πολύ απλά λογάκια οτι ο Adam είναι ο άνθρωπός τους. Κι επειδή στον τελικό υπάρχει ουσιαστικά αρνητική ψήφος, το κοινό τους έδειξε την έξοδο, επιβραβεύοντας τον πτωχό πλην τίμιο (και underdog, μην ξεχνιόμαστε) Kris Allen. Yay, fas as I'm concerned.

Και τώρα που τελείωσε η σεζόν... μπορεί να μην ξανάρθει; Είναι αδιανόητο για μια συλλογή ενδιαφέροντων ταλέντων και προσωπικοτήτων σαν την φετινή (και με το arc των Kris & Adam και με την τελική ανατροπή) να κάνει για εν τέλει τόσο βαρετή τηλεόραση. Αλλά η παραγωγή υπήρξε κυνικότερη από ποτέ, ο Simon Cowell βαριόταν τη ζωή του, η Kara DioGuardi (όσο hot κι αν είναι, και όσο κι αν μας διασκέδασε στο φινάλε) ήταν σπατάλη οξυγόνου, το στοιχείο του Judges' Save ήταν φρικτό, φτηνό και απάνθρωπο, και τελικά όλα έμοιαζαν υπολογισμένα και στημένα και, περιέργως, ερασιτεχνικά.

Λένε πως δεν εκτιμάς αυτό που έχεις μέχρι να το χάσεις, και αυτό ακριβώς συνέβη φέτος με την αποχώρηση του Nigel Lythgoe από το show. Η αλήθεια είναι πως μια απορία την είχα, τόσα χρόνια: Πώς γίνεται από τη μία ο βρετανός να τρέχει το πιο φρέσκο και διασκεδαστικό reality της τηλεόρασης (αυτό που επιστρέφει σήμερα στις οθόνες μας, yay) κι από την άλλη να τα κάνει όλα στραβά στο Idol; Η αποχώρησή του έδειξε πως, για όλα τα στραβά που είχε ως showrunner, εν τέλει κράταγε πολύ περισσότερα πράγματα στη θέση τους από όσα φαίνονταν.

Υπήρχε πάντα μια γενική αίσθηση πως η φόρμουλα του Idol είναι idiot-proof, πως δηλαδή όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να τη χαλάσει, το αποτέλεσμα θα παραμένει πάντα εθιστικό. Όμως η ηλιθιότητα τελικά είναι αήττητη, και οι άνθρωποι που άφησε πίσω του ο Lythgoe το απέδειξαν, παράγοντας την πιο αδιανόητα κακή σεζόν της ιστορίας του Idol, και καταφέρνοντας να επιταχύνουν τη διαδικασία συναισθηματικής αποδσύνδεσης του κοινού με αυτό.

Ο χθεσινός τελικός απέφερε τις χαμηλότερες θεαματικότητες που έχει κάνει τελικός του show από τότε που έγινε ο γίγαντας που ξέρουμε σήμερα. Στα 28.5 μύρια θεατές (και με season average προφανώς κάμποσο πιο κάτω), το Idol πλέον γίνεται στόχος ορατός για τους αντιπάλους του. Και αν ο Simon πραγματοποιήσει την απειλή του και αποχωρήσει μετά την επόμενη σεζόν; Αυτό θα είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο.

Αλλά anyway. Kris is the new Idol! Και ο Ryan Seacrest παρέδωσε την ατάκα της βραδιάς, προς το ξεκάθαρα enhanced Bikini Girl: "I was going to ask you what's new, but I think I know the answer."


.

2 σχόλια:

  1. I wouldn’t say taylor hicks was a clear favorite from the start, he was much more of an underdog… it was rather chris daughtry… I mean people are still talking about his elimination… it was so shocking that whenever a shoe-in for the title in any show gets booted they say he/she got daughtryied. American people, what a surprise, love a good American dream story. They never vote for poised, talented, “mature” artists like Adam, or remember Melinda, season 6, who again, was constantly praised by Simon, only to go home just before the finale. They don’t vote for people with stunning vocals that everybody is wondering why the hell they haven’t made a record yet like Michael John last season (personal favorite). American Idol is not a talent show. It aims to give their viewers a bizarre kind of cathartic closure.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Johns was awesome, agreed. And your view that the voters need a contestant with a 'story' to root for is correct, in my opinion. And that is definitely why someone like Taylor would win against Chris, which is an otherwise ludicrous result.

    But contrary to public perception, Taylor was actually well ahead of his competitors from very early on, so it's not that he actually turned anything around. We just assumed he was never going to win based on artistic criteria; silly us!

    ΑπάντησηΔιαγραφή