The Zeros: My number 7, Gilmore Girls (Seasons 1-6)


The WB (2000-20006)
Created by Amy Sherman-Palladino

Κάθε σειρά που έχω δει από την αρχή ως το τέλος από 3 φορές και πάνω μπαίνει αυτομάτως στη δεκάδα, ε; Διάλογοι-σφαίρα γεμάτοι πνεύμα και πανέξυπνες ποπ αναφορές, χαρακτήρες λατρεμένοι και ξεχωριστοί από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στην τηλεόραση που ζουν σε ένα ολόκληρο αυτόνομο σύμπαν, μια σεναριακή δομή ριζοσπαστική (και αδύνατο να αντιγραφεί) που εντείνει την αίσθηση πως όταν κλείνουμε την οθόνη, αυτοί οι χαρακτήρες συνεχίζουν τις παραμυθένιες ζωές τους. Και μας κάνουν να γελάμε μέχρι σωματικού πόνου, και μας κάνουν να κλαίμε με αναφιλητά. Πάνω από όλα, η Lorelai και η Rory. Δεν ξέρω πώς να το πω απλά, με λίγα λόγια. Όχι, ξέρω: Το πιο υπέροχο τηλεοπτικό ζευγάρι που έχω γνωρίσει ποτέ μου. Δες τις σπίθες που δημιουργούν σε κάθε στιγμή που μοιράζονται, και πες μου μετά ότι δεν είναι και για σένα αληθινές.

~-~-~

essential episodes:
1x02 The Lorelais' First Day at Chilton
1x21 Love, Daisies and Troubadours
2x04 The Road Trip to Harvard
2x19 Teach Me Tonight
2x21 Lorelai's Graduation Day
3x07 They Shoot Gilmores, Don't They?
3x22 Those Are the String, Pinocchio
4x07 The Festival of Living Art
4x20 Luke Can See Her Face
5x06 Norman Mailer, I'm Pregnant
5x07 You Jump, I Jump, Jack
5x13 Wedding Bell Blues
5x22 A House Is Not a Home
6x08 Let Me Hear Your Balalaikas Ringing Out
6x09 The Prodigal Daughter Returns
6x13 Friday Night's Alright for Fighting
6x20 Super Cool Party People

.

15 σχόλια:

  1. Για κάτι επιπλέον, μπορείτε να ρίξετε και μια ματιά στο ανηλεές θάψιμο που είχα ρίξει στο πρώτο post-Palladino επεισόδιο, όπου ουσιαστικά συνοψίζω και μερικούς από τους λόγους για τους οποίους η σειρά αυτή είναι τόσο μοναδική.

    Επίσης, πρόκειται για τη σειρά με τη μεγαλύτερη ποσότητα Στιγμών από οποιαδήποτε άλλη έχω δει. Ψάχνοντας για φωτό για το ποστ, θυμήθηκα οτι την πιο πρόσφατη από τις φορές που την είδα ολόκληρη, κράτησα και πάρα πολλά screen caps χωρίς να έχω κατά νου να τα κάνω κάτι. Σκέφτομαι όταν ξεμπερδέψουμε με τα της δεκαετίας, να κάνω ένα photo-αφιέρωμα σε αυτή τη λατρεμένη σειρά, μιας και δυστυχώς δεν την πρόλαβα ποτέ όσο είχα το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νοιωθω (και με τον εαυτό μου βασικά) ότι σιγά σιγά πλησιάζει η ώρα Tyler να προσθέσεις την φράση "(όχι και τόσο)" πριν απο τη λέξη "πολύς" πανω δεξιά στην φραση κλισέ του blog.

    Καποιος να γυρισει το ρολοι 5 χρόνια πίσω παιδια...Να φωναξω τον Λοκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. E καλά ναι, αυτό είναι γνωστό πλέον αστείο! Η φράση αυτή μένει εκεί για χιουμοριστικοϊστορικούς περισσότερο λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τεραστια σειρα, την εχω δει οσες φορες την εχει δειξει η τηλεοραση γιατι τοτε που παιζοταν δεν ειχα ιντερνετ και για να καταφερω να την ολοκληρωσω στεκομουν χρονια ολοκληρα κερι αναμενο. Εχω δει μερικκες σεζον απο 3 φορες, αλλα επεισοδια με την σειρα που μονο το σταρ ξερει να βαζει και τελικα πριν λιγο καιρο την απεκτησα και ειμαι ετοιμη για το rerun.

    Ανελεητα εξυπνα σειρα, καθε ατακα και δυο ποπ αναφορες, τοσο γρηγορη ομιλια που σταντε μετα τους εδιναν οξυγονο, η πιο κουλ γυναικα πρωταγωνιστρια του συμπαντος ολου, μια σχεση μανας- κορης τοσο παραμυθενια και ομως απιστευτα αληθινα. Ενα χωριο τρελων Γαλατων, ο Λουκ και η Λορελαι που με εκαναν τρελη shipper απο την πρωτη τους κοινη σκηνη, η Λορι που μεγαλωσε μπροστα στα ματια μας.

    Την αγαπω οσο λιγες απο τις δεκαδες σειρες που χω παρακολουθησει και θεωρω οτι ειμαι τυχερη που την ειδα γιατι οσο γελασα και οσο εκλαψα με επεισοδια της δε το καταφερα με καμια αλλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1) Πολύ όμορφη σειρά, απ' τις καλύτερες που έχει δείξει (σχεδόν) υπεύθυνα η ελληνική τηλεόραση. Αλλά το περίμενα πιο πάνω από σένα, τουλάχιστον #3. :P
    2) Τα άλλα 6 είναι σίγουρα: Deadwood, The Shield, Buffy, The Wire, Arrested Development και Firefly (;). Μόνο για το τελευταίο δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να παιχτεί και κανένα twist. :P
    3) Αναμένουμε με ανυπομονησία ένα όμορφο κράξιμο για το καινούριο μέτριο Lost. :P

    PS. Ναι, μου αρέσει πολύ το ":P".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνω με dexter. Aυτα περιμένω κι εγω...αλλα κρυφά μεσα μου ελπίζω (ματαια βεβαια) να δω κανα friday night lights να κανει την έκπληξη...
    Αναμένουμε...

    PS. Εμένα μου αρέσουν τα "..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. aaax .. proxtes thn teleiwsa :)
    giath marh.. giati marh ton logan?? e e e???
    :P
    emena maresoun k ta "..." k ":P" ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παντως tyler αγορι μου με τρομαζεις αν τα γκιλμορς ειναι 7, το γκαλακτικα και το σιξ φιτ η λοσταρα της καρδιας μας που θα ναι? Αν το δω τοπ3 παιζει να παθω επιτοπιο εγκεφαλικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα ομολογήσω πως το Gilmore Girls ήταν μια από τις ελάχιστες (like, 2 ή 3 ever) σειρές που κατάφεραν να με βάλουν στο τριπάκι του shipping. #outofyourculticloset, εντελώς όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mόνο μη δω κανα John fron Cincinnati στην κορυφή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aυτό για λίγο δε μου χώρεσε στην 20άδα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξέρεις τι μου αρέσει? οτι συμπεριλαμβάνεις μόνο τις σεζόν 1-6 (αν και ακόμα δεν μπορώ να ξεπεράσω το τέλος της 6)
    Η 7η σεζόν απλα βίασε όλη τη σειρά και άφησε χιλιάδες luke/Lorelai shippers, συμπεριλαμβανομένης και εμένα, ανικανοποίητους και με μια αίσθηση, γιατί γαμώτο.
    Οι σεζόν πάντως 1-5 άντε και τα πρώτα 8 επεισόδια της 6 είναι μοναδικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εντάξει αμαρτία να απορίπτουμε το δεύτερο μίσο της 6ης μόνο και μόνο επειδή δν ήταν ευτυχής η κατάληξη για Λουκ-Λόρελαι. Η σείρα απο το 1χ01 μέχρι το 6χ22 είναι εξίσου εξαιρετική. Συν του ότι στο δεύτερο μισό της 6ης είναι και η κορυφαία στιγμή όλης της σείρας (το φινάλε του 6χ13)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γενικά όλες οι σειρές, ακόμα και οι αγαπημένες μου, έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, και τα άσχημα συμπεριλαμβάνονται μέσα στη γενική εμπειρία της, ως σειράς. Οι μόνες περιπτώσεις όμως που έχω επιλέξει συγκεκριμένα κομμάτια μιας σειράς να κρατήσω όταν μιλάμε για αυτή τη λίστα, είναι όταν από κάποια σεζόν στην άλλη συνέβη κάποια δημιουργική αλλαγή που ουσιαστικά οδηγεί σε μια νέα σειρά.

    Για να το πω αλλιώς, η 3η σεζόν του OC γυρίστηκε από την ίδια ομάδα που έδωσε την 1η και την 4η. Η 4η σεζόν του Angel είναι παιδί του Whedon- δεν έχω 'δικαίωμα' να πω οτι εγώ κρίνω κι επιλέγω να κρατήσω μόνο την 2, την 3 και την 5. Ποιος είμαι εγώ;

    Αλλά-- στις περιπτώσεις που το επέλεξα, είναι γιατί υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι. Το West Wing του Aaron Sorkin είναι 4 σεζόν. Το Skins με την 1η γενιά είναι 2 σεζόν. Και το Gilmore Girls της Palladino είναι 6 σεζόν. Η 7η πρόκειται, αρκετά κυριολεκτικά, για κάποια άλλη σειρά, που δεν αφορά αυτό το blog, και σίγουρα όχι τη συζήτηση για τα καλύτερα της δεκαετίας.

    Επί του θέματος της 6ης σεζόν, θα συμφωνήσω κι εγώ με Joel οτι παρότι άποψη της μειοψηφίας, παραμένω υπέρμαχός της. Το κλείσιμο του 6x13 είναι μια σκηνή που σχεδόν αποτελεί φυσική κορύφωση ολόκληρης της σειράς. Το φινάλε με τους τροβαδούρους είναι υπέροχο. Η April είναι λατρεία. Η άσχημη γεύση που μένει είναι απλά επειδή η Amy ήθελε να αφήσει χάος πίσω της, αλλά με έναν περίεργο τρόπο, βρίσκω αρκετά ταιριαστό αυτό το φινάλε που βρίσκει την Lorelai να αιωρείται ανάμεσα στον Chris και τον Luke και όσα οι δυο τους συμβολίζουν. Υπό μία έννοια, αποτελεί μια περίληψη όλης της ζωής της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή