Lost: Lost in translation


Καθυστερημένο, σύντομο σχόλιο πάνω στο προχθεσινό Lost.


Ήταν ένα από αυτά τα κατά βάση ενοχλητικά μεσαία επεισόδια που κάνει συχνά το Lost, γεμάτα από κάπως άγαρμπες κινήσεις από τους σεναριογράφους προκειμένου να έρθουν όλοι οι παίχτες στις θέσεις τους ώστε να περάσουμε στο επόμενο game-changer. (Οπότε το tweet του Damon Lindelof που έλεγε, "Next week, the conversation changes" μοιάζει απολύτως πιστευτό.) Κι επειδή ακριβώς όταν το Lost αλλάζει τη συζήτηση το κάνει με εντυπωσιακό και ικανοποιητικό τρόπο, δε θέλω να σταθώ τόσο πολύ σε αυτό το άστοχο, aimless, βαρετό και all over the place επεισόδιο.

Με δυο λόγια, οτιδήποτε συνέβη στο παράλληλο σύμπαν μου ήταν αδύνατο να το παρακολουθήσω γιατί δε δίνω μία, και στο κανονικό μας σύμπαν η φωσκολική εξέλιξη με τη Sun που στούκαρε στο δέντρο και ξέχασε τα αγγλικά ήταν γελοιότητα επιπέδου αμνησίας Teri Bauer και βάλε. Οπότε ας το αφήσουμε να πάει στην ευχή της παναγίας το επεισόδιο, κι ας εστιάσουμε λίγο στο τι ουσιώδες μπορεί να προκύψει από το χαμό:

Ότι, ας πούμε, ο Smokey για να μπορέσει να φύγει από το νησί χρειάζεται να πάρει μαζί του οποιονδήποτε άλλον θα μπορούσε να πάρει τη θέση του Jacob. Γιατί όμως; Δε μπορεί απλά να σηκωθεί να την κάνει αφήνοντας τους άλλους να παίζουν Survivor Διαδοχής;

Θα μπορούσε επίσης να τους σκοτώσει όλους, και δεν είμαι σίγουρος ότι βγάζει νόημα αυτή η ξαφνική του ευαισθησία, που το μόνο σημείο που έσβησε κάπως είναι όταν υποσχέθηκε στην Claire πως, βασικά, θα την αφήσει να σκοτώσει την Kate άμα θέλει. Ωραία. Τεσπά, ας πούμε ότι εδώ είμαστε καλυμμένοι και υπάρχει μια λογική.

Αλλά το κομμάτι που παραμένει σκοτεινό, και πιο συναρπαστικό επίσης, είναι ο ρόλος του Widmore. Και κατ'επέκταση του Desmond. Γιατί νομίζαμε πως ο brotha ήταν κάπου ασφαλής να ζει επιτέλους τον έρωτά του με την Penny, αλλά όχι, γιατί ο μπαμπάς είχε άλλες ιδέες. Και θα έχει τους λόγους του, υποπτεύομαι, καθώς ο Dez διαθέτει ιδιαίτερες ικανότητες που σίγουρα ο Widmore θα θεωρεί χρήσιμες, και που φοβάμαι πως θα σχετιστούν τελικά με το παράλληλο σύμπαν και τις προθέσεις του Widmore γι'αυτό. (Ή κάτι τέτοιο.)

Τελικά όμως ο Widmore, που σχεδόν ξεκλήρισε το νησί για να αρπάξει τον Ben, τι θέλει, και από ποιόν; Ήταν στο πλευρό του Jacob πάντα; Είναι δυνατόν να ήξερε οτι ο Ben θα σκότωνε τον Jacob και γι'αυτό έκανε την επιδρομή για να τον σκοτώσει πρώτος; Το οποίο οδηγεί σε άλλου είδους ερωτήματα βέβαια, όπως γιατί ο Smokey χρειαζόταν ένα τόσο περίπλοκο σχέδιο για να σκοτώσει τον Jacob, αλλά ΟΚ.

Τελοσπάντων, τώρα που όλοι συναντήθηκαν με όλους στο νησί και ξεμπερδέψαμε με ναούς και πετραχήλια, και ο Smokey βρήκε το αεροπλάνο και βρήκε και τον Widmore και βρήκε και τους πυλώνες, και έστειλε τον Sayid να βρει το πακέτο κι εκείνος βρήκε τον Desmond, ελπίζω επιτέλους να περάσουμε σε κάτι σαν τελική ευθεία. Ευτυχώς, έτσι δείχνει να πηγαίνει το πράγμα.


.

3 σχόλια: