FinaleWatch: Community


To Community είναι ΑΓΑΠΗ.


Δεν είναι μια σειρά σαν όλες τις άλλες, γιατί εκεί που όλα τα sitcom επιλέγουν τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους παίζουν, το Community προτιμά να αποδομεί αυτούς τους ίδιους κανόνες. Εκεί που κάθε άλλη κωμωδία θα είχε κλείσει τη σεζόν της την περασμένη εβδομάδα, με ένα επεισόδιο που έβαλε τις βάσεις για το status quo της επόμενης, το Community φυσικά πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Έτσι, όπως ακριβώς οι μαθητές αυτού του θλιβερού community college βούτηξαν με το κεφάλι σε μια αχρείαστη υπερβολή, ένα 5ο χορό, μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς ("Πόσοι χοροί γίνονται πια στο Greendale;"), έτσι ακριβώς και η σειρά επιδόθηκε σε έναν επιπλέον αχρείαστο "χορό", με μοναδικό σκοπό να γιορτάσει τον ίδιο τον εαυτό της, σχολιάζοντας/δοκιμάζοντας κάθε πιθανό sitcom κλισέ που μυστηριωδώς είχε αγνοήσει την περασμένη βδομάδα. Φυσικά.

Και όταν λέμε να γιορτάσει τον εαυτό της, το εννοούμε. Το επεισόδιο ήταν σαν το πρόσφατο εορταστικό 200ό του South Park, τίγκα στις αναφορές, τα in-jokes και τις ματιές σε κάθε πιθανό κομματάκι continuity που έχει προλάβει να χτίσει η σειρά στον ένα της χρόνο. To bromance του Abed με τον Troy, το will-they-won't-they των Jeff και Britta, ο Vaughn και οι τριπλοί του χαιρετισμοί, το φετίχ του dean με τα δαλματίας, ο John Oliver ως επικός slezebag, o ύμνος του Greendale, ο Starburns, o Leonard, ήταν τα πάντα εκεί. Όλη η μυθολογία της σειράς σε ένα περιττό, self-indulgent, 50 πάρτι.

Ταυτόχρονα, δείτε πώς παίζει με την πεπατημένη των sitcoms. Αφού μας δίνει έναν Abed που προσπαθεί να κλείσει την σεζόν με τον ιδανικό του τρόπο (δοκιμάζοντας φράσεις καθώς σβήνει το φως), τελικά μας ρίχνει στα μούτρα τον απόλυτα κλισέ τρόπο: Όλα τα ρομάντζα του Greendale κορυφώνονται ταυτόχρονα, στο ίδιο πάρτι, μπροστά σε όλο τον κόσμο. A-Duh! To Community κάνει όλους τους β' χαρακτήρες δοχεία για το κοινό (με τρόπο που μου θύμισε αντίστοιχες σκηνές από τα τελευταία επεισόδια των... Sopranos) στη σκηνή του πάρτι, βάζοντας έξτρας να φωνάζουν Team Britta! και Team Slater! ενώ ο Jeff προσπαθεί να διαλέξει ποια από τις δύο θα πάρει, που έξαφνα και οι δύο θυμήθηκαν ότι τον θέλουν τρελά.

Cliffhanger material, σωστά; Περιμένετε. Γιατί και η Annie έχει δίλημμα. Να φύγει με τον Vaughn ή να μη φύγει; Το ΑΠΟΛΥΤΟ season ending κλισέ θα ήταν αδιανόητο αν έμενε ασχολίαστο από το Community, οπότε ορίστε, δεύτερο cliffhanger material, σωστά; Ναι, μόνο που αψηφώντας κάθε έννοια λογικής και συμβάσεων, το Community προφανώς επέλεξε τον τρίτο δρόμο (και στις δύο περιπτώσεις) με ένα φιλί από το πουθενά που μπορείς να το δεις με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

α) Γέλιο της σειράς στα μούτρα σου που νοιάζεσαι για τέτοιες σαχλαμάρες όπως τα σαπουνοπερικά sitcommy τρίγωνα. Suck on that, τώρα.
β) Εκμετάλλευση της φοβερής χημείας που έχουν ο Jeff και η Annie.
γ) Και τα δύο ταυτοχρόνως.

(Hint: Η απάντηση είναι το γ.)

Κι αν κάποιος θεωρήσει πως η σειρά εδώ θυσίασε τους χαρακτήρες για να κάνει τα αυτοαναφορικά και self-aware αστεία της, θα συμφωνούσα σε κάποιον βαθμό πως όντως το έκανε- αλλά στα μάτια μου το επεισόδιο κάνει από νωρίς σαφές το ποιόν του. Αν δεν κάνεις την παγίδα να το ακολουθήσεις σα να ήταν 'αληθινό', δε θα σε νοιάξει τόσο που ξαφνικά η Britta και η Slater συμπεριφέρονται σαν χαρακτήρες του Entourage.

Κι επιπλέον, υπήρχε όλο αυτό το φανταστικό b-story του Abed με τον Troy και το πώς επέλεξαν την bromance τους αντί της συγκατοίκησής τους και το πώς αυτό το ιδιαίτερα αληθινό και συναισθηματικό κομμάτι του επεισοδίου συμβολιζόταν καθόλη τη διάρκειά του με ένα τεράστιο μπισκότο που έτρωγε ο Troy και το οποίο μίκραινε κάθε φορά που τον βλέπαμε. Ανεκτίμητες στιγμές.

Μεγάλο επεισόδιο -και είμαι σίγουρος, πανεύκολα παρεξηγήσιμο- σαν απόλυτα ταιριαστό και συνεπές φινάλε μιας φρενήρους πρώτης σεζόν για το Community, όμοια της οποίας σπάνια θυμάμαι να έχω δει ποτέ ξανά. Πώς να την χαρακτηρίσεις; Το 'amazing' είναι λίγο. A, όχι, το βρήκα:

Cool. Cool cool cool.


.

17 σχόλια:

  1. Τέλειο επεισόδιο, για ακόμα μια φορά. Ομολογώ ότι δεν με είχε ενθουσιάσει ο πιλότος, αλλά η σειρά έγινε essential viewing σχεδόν αμέσως. Μ'άρεσε πολύ το φιλί στο κλείσιμο, είχε γίνει ένα πολύ subtle build-up κατά τη διάρκεια της σεζόν, μπορώ να θυμηθώ κάποια hints.

    Πολλά επίπεδα πάνω από άλλες κωμωδίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, αυτή είναι. Μη κοιτάς που δεν της φαίνεται, είναι νυφίτσα. Έχει και δε δίνει.

    Γενικά πρέπει επίσης να ομολογήσω πως η Alison Brie είναι μεγάλο μου crush από το Mad Men κιόλας, και στο Community την λάτρευα από την πρώτη στιγμή. Και όταν φιλήθηκε με τον Jeff έπεσαν κυριολεκτικά high fives.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (Φυσικά η έκφραση είναι "κυριολεκτικά έπεσαν high fives" αλλά είναι 5.15 και η ικανότητά μου να εκφράζομαι απολύτως σωστά έφυγε κάπου γύρω στην 3η μπύρα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Misdirection Five..
    Δεν με άφησε να πάρω ανάσα πάλι.. Λες ο Chang να ακολουθήσει τα βήματα του Jeff όπως ξεκίνησε να δείχνει;

    Vaughn is gone!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επέστρεψα γιατί πρέπει να πω ότι η αναφορά στο Lost ήταν genius!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως το 23ο επεισόδιο έκανε τα εναπομείναντα να φαίνονται "λίγα". Και μιλάμε για μια χαρά επεισόδια! Χμ, τώρα, που τέλειωσε η σεζόν τι υπάρχει και κωμωδία για αυτό το καλοκαίρι;

    ΥΓ
    Tyler, Sunnydale, really? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαχαχα πέθανα με Sunnydale! (Φαίνεται ότι ξαναβλέπω Buffy αυτή την περίοδο;) Πάντως το απίστευτο είναι ότι είχα αποφύγει το λάθος μέχρι τώρα :p

    H αναφορά στο Lost απίστευτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O Pan Pan από κάποιο νετ καφέ της Μυτιλήνης μου θύμισε το επικό "Bring Conan back!" που φώναξε κάποιος στη σκηνή που ο Jeff πρέπει να διαλέξει, όπως επίσης και ότι ο '7-Lattes' χαρακτήρας είπε Team Slater. Good times.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο ήταν απλά με έκανε να έχω μια μικρή τόση δα ανυσυχία να μην ξέπεσουμε του χρόνου σε too serious καταστάσεις με τρίγωνα και ζευγαρώματα αν και έχω εμπιστοσύνη ότι δν θα το αφήσουν να πάει προς τα κει.

    Και για να μην ξεχνιόμαστε "κατάρα στο CBS και το Big Bang"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "my friendship with Abed is like a giant cookie"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. έχω μια μικρή τόση δα ανυσυχία να μην ξέπεσουμε του χρόνου σε too serious καταστάσεις με τρίγωνα και ζευγαρώματα

    Πού καλέ, στο Community; :p


    "my friendship with Abed is like a giant cookie"

    Ήθελα να πηγαίνω ακόμα σχολείο μόνο και μόνο για να μπορώ να χαράξω αυτή τη φράση στο θρανίο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 'Οπως εγραψα και κατ'ιδίαν στον αδερφό Θοδωρή που σε τέτοιες μαγικές στιγμές όπως το φινάλε τούτο, συγκινούμαι ακόμα περισσότερο με τα ποστς του, το δίλημμα του "evolve or know who you really are"
    δεν είναι και ένα αυτοαναφορικό, μετασχόλιο για την ίδια την κατευθυνση της σειράς;

    Nα είναι ένα uber χωνευτήρι, και deconstructing megatool of sitcoms and popular culture references
    ή να δοθεί gravitas στο συναισθηματικό κέντρο της;

    Mε το οτι πήραν το third alternative συγκεράζοντας και τα δύο όπως λες και συ
    δεν δίνει κανονικά και πανηγυρικά στην σειρά την ψυχή της;

    To οτι το community δεν υπέκυψε στους self imposed περιορισμούς του και την έσκασε στην πανταχού παρούσα zeitgeistική pomo αισθητική ριποβολώντας χρωματιστά εκ των έσω, δίνει Ελπίδα. Οτι μπορεί πάντα να γίνει το λέβελ απ και να υπάρχει πάντα διέξοδος.


    Και αφήνω κάτω το ποτήρι γιατί εντάξει πω, πω, παρα το ΄χασα.
    Σνιφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. peite ligo ta references pou lete giati den taepiasa. buffy? lost?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. peite ligo ta references pou lete giati den taepiasa. buffy? lost?

    Reference στη Buffy δεν έγινε (ε?) ο tyler νομίζω μπέρδεψε το Greendale με το Sunnydale στο κείμενο.

    Το reference στο Lost ήταν όταν ο senor Chang ήθελε να χτυπήσει τον John Oliver, δεν μπορούσε γιατί είναι σπουδαστής και αυτός faculty member και του λέει "I will find a loophole. And I will kill you." Και το βρήκε μέχρι να τελειώσει το επεισόδιο. Καλά δεν το θυμάμαι?

    Πόσο λατρεμένος είναι ο dean?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι γαμάτη σειρά. Γέλιο μέχρι δακρύων και αναφορές να φάνε κι οι κότες, το wet dream κάθε movie/tv-nerd. ΕΠΟΣ.

    ΥΓ. Για να μην γράφω σχόλιο και στο post με τον White Abed (όπου δεν έχει πει κανείς σας για την αναφορά στον Rain Man [πέφτουν τα bagels και λέει ο Abed απ' ευθείας "13!"], ντροπή :P ), πες μου please από πού είναι η φωτογραφία που έχεις βάλει (ο White Abed με το τριαντάφυλλο στο τραπεζάκι). Εκτός αν έχω χάσει σκηνή, δεν ήταν σ' αυτό το επεισόδιο, ούτε και σ' αυτό με το Valentine's Day (όπου είχε αυτά τα τραπεζάκια). Έχω φάει όλο το internet και τη βρήκα και σ' άλλο ένα site σε review για το επεισόδιο με την κεραμική και δεν ήταν ούτε σ' αυτό προφανώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή