FinaleWatch: Fringe


Το περσινό φινάλε ανέβασε το Fringe ένα επίπεδο, από μια ενδιαφέρουσα αλλά προβλήματική σειρά, την έβαλε στην κλάση 'Amazing!'. Φέτος που είναι σταθερά μέσα στη μισή ντουζίνα των καλύτερων σειρών στην τηλεόραση, ανταπεξήλθε στις προσδοκίες; Ναι και όχι. Αλλά παραμένει amazing.


Θα ήταν πολύ-πολύ πιο όμορφα αν το Fox είχε βρει ένα τρόπο να παιχτεί αυτό το δίωρο φινάλε σαν τηλεταινία, μέσα σε μία βραδιά δηλαδή, γιατί αυτό το σπάσιμο στα δύο σε έβγαζε κάπως από τον κόσμο που χτίζει το επεισόδιο, και πατάει λίγο φρένο στη δραματική εξέλιξη. Πολύ απλά, αυτό το φινάλε δεν ήταν σχεδιασμένο σαν δύο επεισόδια, αλλά σαν ένα- και το κόψανε στα μισά. Πολύ διαφορετικά αυτά τα δύο πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ξεκίνησε ως μια περιπέτεια που μια ομάδα rogue X-Men τύπων εισβάλει στο εχθρικό στρατόπεδο, κατέληξε (όπως τελικά μας έχει συνηθίσει το Fringe) σε ένα δυσβάσταχτα, ορισμένες φορές, και απόλυτα προσωπικό δράμα μεταξύ ενός πολύ κλειστού γκρουπ ανθρώπων. Απλώς σε αυτό το δράμα εμπλέκονται και παράλληλες διαστάσεις, no big deal.

Έτσι είχαμε κορύφωση σε μια σειρά από ιστορίες που χτίζονται με προσοχή και εξαιρετικό ρυθμό δύο χρόνια τώρα, δηλαδή τη σχέση του Peter με την Olivia, την άσπονδη φιλία του Walter με τον William Bell, αλλά πάνω απ'όλα την σχέση του Peter με τον Walter. Όλα είχαν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους:

O Peter με την Olivia ήταν εμφανές ότι εκεί πήγαινε το ζήτημα, και ήταν η τέλεια στιγμή για μπει η σχέση τους στο παιχνίδι- θα υπήρχε καλύτερη άγκυρα για τον Peter; Όμως το φιλί τους έμοιαζε λίγο βιαστικό και από το πουθενά. Παρόμοιο προβληματάκι ρυθμού και στο subplot με τον William Bell, ο οποίος νιώθω πως θα ήθελα να έχει μοιραστεί περισσότερες σκηνές με τον Walter. Ήταν μια συνάντηση two years in the making ρε γαμώτο, όσο δυνατές κι αν ήταν οι δύο τους σκηνές, ήθελα περισσότερο, ειδικά από τη στιγμή που ο William μας άφησε χρόνους.

Όσο για τον Peter με τον πατέρα του, ΟΚ, αυτό ήταν πανηγυρικά τέλειο. Από τους δισταγμούς του Peter, τις στιγμές που μοιράστηκε με τη μητέρα του, την εσωτερική του πάλι, μέχρι την υπέροχη κατάληξη στην ατάκα "You did cross universes twice to save my life. That's gotta count for something, right;" Right!

Το οποίο crossing of universes μας φέρνει στην τελευταία εκκρεμότητα, που είναι και big one. Olivai, meet Olivia. Η σκηνή της μάχης τους ήταν η τελευταία προσθήκη στη λαμπρή παράδοση one-on-one, woman-on-woman uber-physical σκηνών ξύλου που εγκαινίασε το season 3 finale της Buffy (Buffy! Faith! Το τραπεζάκι!), συνέχισε ο JJ με την επεισοδιάρα που έκλεισε τη 2η σεζόν του Alias (Sydney! EvilFrancie! Ο καθρέφτης!) και της έδωσε να καταλάβει ο Tarantino στο πρώτο μέρος του Kill Bill (Uma! Oprah-- εχμ, Vivica! Κι άλλο τραπεζάκι!). Το γαμάτο twist εδώ βέβαια ήταν ότι η Anna Torv έπαιζε ξύλο με τον εαυτό της, το οποίο δίνει στο entry του Fringe μπόλικους cult points.

By the way, η Anna Torv μας άρεσε; Εμένα ναι, γιατί όπως σε όλη τη σειρά ως τώρα, αρνήθηκε να ξεπέσει σε εμφανείς ερμηνευτικές μανιέρες. Όποιος ηθοποιός παίζει δίδυμους ή κλώνους ή whatever, κάνει τον έναν τόσο εμφανώς και γελοιωδώς EEEEVEHL που καταντάει χιουμοριστικό. Η Torv άφησε τις διαφορές να είναι subtle. Τόσο, που αρκούσε ώστε η τελική ανατροπή να έχει βάση και να πείθει.

Η οποία τελική ανατροπή, wow, right; ΟΚ, φαντάζομαι έπρεπε να το περιμένουμε ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο, θέλω να πω, ποιο το νόημα να έχεις δύο ολόιδιους χαρακτήρες στον ίδιο χώρο αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις με κάποιο τρόπο αυτή τη χρυσή ευκαιρία; Αλλά και πάλι- whoa. Όχι μόνο το κλείσιμο ήταν κάργα depressing για μια -πλέον- φυλακισμένη Olivia, αλλά κάνει τον πόλεμο των δύο πλευρών ακόμα πιο προσωπικό από ό,τι ήταν ως τώρα. (Φαντάσου.)

Και όπως και η περσινή εμφάνιση του William Bell στο φινάλε έθεσε τις βάσεις για μια εξαιρετική 2η σεζόν, αυτή η ανταλλαγή Ολιβιών ανάμεσα στα δύο σύμπαντα θέτει τις βάσεις για μια καθηλωτική 3η. Awesome.


.

39 σχόλια:

  1. " Όμως το φιλί τους έμοιαζε λίγο βιαστικό και από το πουθενά."

    Δεν ήταν. Ήταν η συνέχεια του παραλίγο φιλιού ενός επεισοδίου, του ραντεβού που χάλασε πριν αρχίσει και γενικά κάτι που φαινόταν ότι θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν αλλά πάντα κάτι το χάλαγε. Και τώρα που έκαναν γνωστά τα αισθήματά τους αυτό που πάει στραβά το ξέρουμε μόνο εμείς οι τηλεθεατές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι, δεν εννοώ ότι δεν κόλλαγε ή ότι ήρθε αντίθετα με τη ροή της σεζόν, φυσιολογικότατο ήταν ως εξέλιξη. Απλά μέσα στην ίδια εκείνη σκηνή μου φάνηκε κάπως βιαστικό. Και αυτό και η σκηνή. Anyway, δεν είναι πολύ ισχυρή άποψη όπως και νά'χει, απλά μια αίσθηση. Δε μου χάλασε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α-Ψ-Ο-Γ-Ο επεσόδιο. Η μυθολογία όσο πάει γίνεται και καλύτερη (αν και κρίμα που χάσαμε τον WB γιατί ήταν καθηλωτικά cool σαν χαρακτήρας "έχω περάσει άπειρες φορές ανάμεσα στα δύο σύμπαντα, το κορμί μου είναι όσες ατομικές βόμβες όσα και τα αστέρια" ΡΙΣΠΕΚΤ) και μακάρι να κρατήσει αυτή η ορμή και στην επόμενη σεζον.

    PS: Το One του Jet Lee μου θύμησε το Torn-on-Torv ξυλίκι :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη φάση λίγο πριν το σκάσιμο της χειροβομβίδας φωσφόρου, με τις δύο Ολίβιες κοντά στον Ουόλτερ (που, από τη στιγμή που δεν βλέπεις τι έγινε, είναι πλέον κλασικό και πολυπαιγμένο πως ο «λάθος» σωσίας θα πάρει τη θέση του «σωστού» :) συγχύστηκα πάρα πολύ! Προσμένω 3η περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "έχω περάσει άπειρες φορές ανάμεσα στα δύο σύμπαντα, το κορμί μου είναι όσες ατομικές βόμβες όσα και τα αστέρια"

    Τέλειο, τέλειο, απλά τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και έχει και ενωμένα τα δάχτυλα όπως ο Σποκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε γαμώτο 2 σαιζόν χτίζεται αυτή η αναμονή για τη συνάντηση των δύο, ου-ιλιαμ/ολτερ, και τελικά είδαμε μια πολύ fringe εκδοχή των Statler and Waldorf. Όχι ότι με χάλασε το επεισόδιο. Μια χαρά φριντζάρα ήταν, αλλά είχε και το καραπροφανές του με την Ολίβια, και κανα δυο άλλα που δεν συφμωνούν με την συγκλονιστική σαιζόν.

    Αν δεν έδειχνε την Ολίβια να ακούει την εντολή τάχαμου και να φεύγει, ίσως η επόμενη σκηνή που την βλέπεις πάνω απ' τον Μπέλι, να μην ήταν τόσο προφανής.

    Αν και μάλλον έκανε κρα απ' τη στιγμή που έβαψε το μαλλί και υπήρχαν πλέον δύο πανομοιότυπες.

    Σαν ιδέα βέβαια για ακόμη μια φορά είναι μπροστά η σειρά, εκτέλεση, τα σχέδια, γκάτζετς και άλλες χαζολεπτομέρειες, αλλά εκτός απ' την φοβερή τελευταία σκηνάρα, κάτι flat υπήρξε.

    Oh well. Ήταν τόσο κάβλα η σαιζόν, που απλά αναμένω για τρίτη.


    Καλύτερο επεισόδιο της σαιζόν, παραδόξως, δυσκολεύομαι να επιλέξω, αλλά καταλήγω σε εκείνο με την άσπρη τουλίπα, που μπορεί και να ήταν η πιο τέλεια σκηνοθετημένη ιδέα της σαιζόν. Από ό,τι έπαιξε φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Btw, τα εναλλακτικά εξώφυλλα στο δωμάτιο του Πήτερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάποιος πρέπει να κάνει μια λίστα με τις διαφορές των universes. Μου φάνηκε ότι είδα και φωτογραφία του JFK με άσπρα μαλλιά στο γραφείο του Walternate, ε?

    Δίνω πίσω την Olivia για να επιστρέψει ο Charlie πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλύτερο επεισόδιο της σαιζόν, παραδόξως, δυσκολεύομαι να επιλέξω, αλλά καταλήγω σε εκείνο με την άσπρη τουλίπα

    Θύμισέ μου...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκείνο που έπαιζε ο ρόμποκοπ. Που γυρνούσε συνεχώς το χρόνο πίσω, στο βαγόνι του τραίνου.
    Ο Ουόλτερ τού είπε ότι ψάχνει ένα σημάδι απ' το Θεό κ.λπ., και άνοιξε το γράμμα στο τέλος και είδε μέσα το σχέδιο της τουλίπας στο λευκό χαρτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι όλα αυτά από τον Akiva Goldsman!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πώς δεν το είχαμε σχολιάσει αυτό μέχρι τώρα; Απίστευτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για να μην το γρουσουζέψουμε μάλλον. Δηλαδή δεν είναι λίγο σεναριογράφος που απεχθανόσουν στο σινεμά σε αυτήν τη σειρά να είναι και σκηνοθέτης και να σου αρέσει.

    ΥΓ
    Το ξυπνητήρι της εναλλακτικής Olivia, πόσο άψογο!

    ΥΓ2
    Για τον Walter βρήκαν μόνοι τους το Walternate. Για την Olivia; Altivia; Red Olivia ; Ποιος έχει ένα πραγματικά καλό παρατσούκλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Fauxlivia (Foxlivia???? haha), Bolivia.

    Απο τη στιγμή που και η Olivia τα έβαψε κοκκινωπά τα μαλλιά της ήταν σίγουρο οτι θα γινόταν η αλλαγή πολύ πιο λογικό απο το "φτιάξαμε κλώνο Sydney" και πιο λογικό εφόσον πλέον ξέρουν για τους shape shifters στο "δικό μας" σύμπαν.

    Για την Olivia όμως έχω 2-3 αντιρρήσεις. Πέρασε το πρώτο σχεδόν μισό της 1ης περιόδου σε ενα tank (στενό μέρος, μαγιουδάκι κτλ), θα έπρεπε να είχε συνηθήσει το Isolation μέχρι τώρα. Επίσης το πρόβλημα που είχε και δεν μπορούσε να περάσει στο δικό μας σύμπαν ήταν οτι είχε και 3 άτομα μαζί της (τον Bell, Walter και Peter) και δεν θα είχε αρκετή δύναμη και για τους τρείς, όμως τώρα είναι μία - duh, instant teleportation darling.

    Και τα ερωτήματα που μένουν για την 3η season:
    - Πώς θα επιστρέψει η Olibia.
    - Πώς θα καταλάβουν οτι είναι ψεύτικη η άλλη
    - Γιατι να μην εμπιστευτούμε τον Sam Weiss?
    - Τι απέγινε το pattern? Το ξεχάσαμε εντελώς?
    - Observers = aliens? (μάλλον για 4η season αυτό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ναι, κι εγώ πιστεύω πως οι Observers θα παραμείνουν σχετικά περιφερειακοί στη μυθολογία μέχρι αρκετά αργά στο παιχνίδι. Βασικά κάτι σαν deus ex machina, αλλά δε θα είναι ex machina γιατί τους έχουμε να κόβουνε βόλτες από το 4ο επεισόδιο της σειράς, και έτσι θα λέμε τότε τι θεοί που είναι οι τύποι που τρέχουν το Fringe. (Έχω έρθει από το μέλλον.)

    Το Fauxlivia γαμάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απλώς ελπίζω το crossover να μην είναι τίποτα πάλι του στύλ "Το hatch είναι ανέκδοτο αν ξέρατε αυτά που ξέρω" και πάνε πέρα δώθε σε διαστάσεις. Το fringe έχει προς το παρόν πιο συγκρατημένη μυθολογία χωρίς πολλά πολλά αόριστα πράγματα (εκτός των observers).

    Το doohickey που θέλει τον peter για μπαταρία όμως δεν το ανάλυσε κανένας; Αλλο ένα mcguffin ή τίποτα παραπάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όπως λες είναι αρκετά μαζεμένη η μυθολογία ως τώρα, οπότε εμπιστεύομαι αυτούς τους showrunners ότι δε το αφήσουν να γίνει του Lost εκεί μέσα.

    Το άλλο που ρωτάς είναι κάτι που όντως έχει σχολιαστεί ελάχιστα. Στο μυαλό μου εγώ έφερα κάτι σαν αυτό το ματαζφλάρι που χρησιμοποίησε ο Magneto στο X-Men το πρώτο. Το αν θα ξαναπαίξει ρόλο στο μέλλον θα φανεί, και δεν αποκλείεται από τη στιγμή που το παράλληλο σύμπαν παραμένει τόσο έντονα in play.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ekei poy emeina htan ta comics pou htan sto toixo me to red lantern red arrow proti mouri mazi me tous justice league america(den katafera na do kathara!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @George:
    * http://robot6.comicbookresources.com/2010/05/a-closer-look-at-those-fringe-alternate-reality-covers/

    * http://io9.com/5327698/fringe-shows-us-its-very-own-alternate-dc-universe

    Για τις φωτογραφίες. Αλλά το προφανές οτι χρησιμοποιούνται τα κόμικς σαν πίνακες ζωγραφικής...(χμμ)? Επίσης weird theology fact αν είναι "ελαφρώς" διαφορετικό το σύμπαν εκεί τότε αυτοί πιστεύουν στο Διάολο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έχω βάλει ένα λινκ πιο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα blueprints πάντως του μηχανήματος βρωμούσαν Rambaldi από μακρυά. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Περισσότερο γούσταρα το φυλλαδιάκι των Observers που είχε και το Πέτρακα με τα καπνίζοντα μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για όσους καίγονται για παραπάνω λεπτομέρειες, εδώ θα βρείτε όλες τις εμφανίσεις των observers, easter eggs και τι σιμαίνουν οι εικόνες που βάζει πριν κόψει σε break....

    http://eastereggs.fringetelevision.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ξέρεις πάντα ότι μπορείς να βασίζεσαι στο ίντερνετ για κάτι τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το αλφάβητο (τα σύμβολα σφήνα του κάθε break) το έχουν βρεί, είναι στο fringepedia.net (χωρίς προφορά Ted).

    Στο τελευταίο είχαμε το "Don't trust sam WEISS" το οποίο βγαίνει απο το πίνακα του walternate+τα συμβολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πράγματι, τα φολίβια/fauxlivia (το ίδιο είναι) των ανώνυμου & Ditikos είναι άψογα.
    Μέχρι βέβαια να ξεμπερδέψουμε μια και καλή (διότι θεωρώ πως θα υπάρχει κορύφωση με πιθανό το θάνατό της δια χειρός Peter) μαζί της, και να γίνει Oblivia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Kai meta tha fame oloi mazi Kolyvia :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ωστε το West Wing εχει φτασει στην 11η σεζον του εκει ε?

    Αυτο ηταν το πρωτο που προσεξα και το δευτερο οτι παρολη την 20years πιο μπροστα τεχνολογικη εξελιξη, χρησιμοποιουν επιδεικτικα windows 7 :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αναρωτιέμαι αν θα το γράφει ακόμα ο Aaron Sorkin ή αν θα έφυγε και σε εκείνο το σύμπαν στο τέλος της 4ης σεζόν. Επίσης: black president! Αναρωτιέμαι αν στο alt-universe υπάρχει το 24. :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. To είχα αφήσει το Fringe στο 1x05 όταν είχε αρχίσει, και με έπρηζαν συνέχεια φέτος ότι πρέπει να το ξαναπιάσω. Ε με έπεισαν, και εξεπλάγην. Αρκετά καλή αλλά άνιση η 1η σαιζόν, με τα 3 τελευταία εξαιρετικά. Αλλά η 2η ήταν άλλο πράγμα. Πέρα από 2-3 μέτρια επεισοδιάκια, ήταν πραγματικά επική! Καταπληκτικό φινάλε, φοβερό το χτίσιμο της μυθολογίας και -δείτε Lindelocusηδες πόσο εύκολο είναι!- μου αρέσει πάρα πολύ πως μοιράζουν τις απαντήσεις με το μυστήριο. Must του χρόνου πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σε αντίθεση με το Alias και το Lost που προχώραγαν χωρίς κανένα σχέδιο, το ωραίο με το Fringe είναι ότι είναι μαζεμένο. Η μυθολογία δεν είναι ανεξέλεγκτη, κάνει focus σε συγκεκριμένα πράγματα κάθε φορά και κλείνει ικανοποιητικά το κάθε σετ ερωτηματικών. Ακόμα κυριότερα, το να σε εκπλήξει δεν είναι αυτοσκοπός. Ο Jeff Pinkner που τρέχει τη σειρά μοιάζει να προτιμά να καθηλώνει με το δράμα και με τη δράση και με το άπλωμα της φαντασίας στην οθόνη, παρά με το να πυροβολάει το ένα twist μετά το άλλο. Πολύ-πολύ ικανοποιητική σειρά και, όπως λες κι εσύ, έχει γίνει πλέον must-see.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. A (το θυμήθηκα όσο έπλενα πιάτα :P ) κι ένα Emmy για τον John Noble παρακαλώ. Ο άνθρωπος ΚΕΝΤΑΕΙ, καταπληκτικός κάθε δευτερόλεπτο που βρίσκεται στην οθόνη. Εκπλήσσομαι που δεν είχε ούτε υποψηφιότητα πέρσι, ελπίζω φέτος να νιώσουν. Δύο κενές θέσεις έμειναν με την έξοδο του Boston Legal, άντε καμάρια μου αποδείξτε ότι βλέπετε τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δε θα πόνταρα ποτέ σε ανάδειξη skiffy, αυτό όποτε συμβαίνει είναι εξαίρεση και μάλιστα σπανιότατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Α ναι, είχα ξεχάσει την αλλεργία στα sci-fi. Δεν πειράζει, έχει πάρει το Emmy στις καρδιές μας. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Για τις διαφορές μεταξύ του δικού μας και του παράλληλου σύμπαντος στο Fringe:

    http://fringepedia.net/wiki/Parallel_Universe#Comparisons_To_This_Universe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. meta apo ena megalo diastima pou to eixa afisei sta tsakidia (s01_e08) mesa se 3 meres ekana catch-up k eimai updated mexri kai to teleftaio tis s02.
    genika exo na po oti maresei to Fringe, alla kirios otan afto asxoleitai me tin kiria istoria tou kai oxi me mikres istories edo kai ekei...
    meta to telos tis defteris season, evelpisto na epikedrothei sta 2 simpada oloklirotika... gia na doume, ti tha doume!

    ΑπάντησηΔιαγραφή