Community: Critical Film Studies

I love you, Honey Bunny.

Αυτό που δοκίμασε να κάνει το Community αυτή τη βδομάδα προστίθεται στη μακρά λίστα πραγμάτων που μόνο το Community θα μπορούσες ποτέ να δεις να δοκιμάζει. Έστησε δηλαδή για εμάς ένα πάρτι με θέμα το Pulp Fiction επειδή ήξερε πως αυτό θα μας άρεσε (και πράγματι, στο early buzz για το επεισόδιο όλοι περίμεναν να δουν την κάθε μεταμφίεση) αλλά τελικά μας κάθισε σε ένα τραπέζι και είχε μαζί μας μια συζήτηση που έμοιαζε να είναι τελείως out of character για το show. Αλλά τελικά δεν ήταν.

Αν σε αυτή τη σκέψη συγχέονται οι ρόλοι, ο Abed, ο Jeff, το show, το κοινό, εγώ, εσείς, ο Chad και ο Andre, τότε αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε μια σειρά που τόσο έντεχνα πλέκει τις θεματικές και τα αστεία της γύρω από την ίδια τη σχέση με το κοινό της.

Πατώντας λοιπόν στην σχετικά άγνωστη, εξαιρετική ταινία My Dinner with Andre, το Community βάζει τον Jeff σε έναν εξίσου εγκάρδιο και αστείο διάλογο με μια περσόνα που έχει υιοθετήσει ο Abed για τις ανάγκες αυτού του εξεζητημένου αστείου. Το ότι είναι αστείο βέβαια δεν το μαθαίνουμε παρά αργότερα στο επεισόδιο, ενώ ως εκείνο το σημείο απλά ακολουθούμε μια υπέροχη κουβέντα πάνω πώς επιλέγει ο Abed να ζει τη ζωή του, βασισμένη σε πράγματα που πολλοί απορρίπτουν ως ψέμματα ή βλακείες - o Jeff αντιπροτείνει πως η ίδια η έννοια της κουβέντας, του να βάζουμε λόγια σε κάτι, αποτελεί ένα είδος ψέμματος.

Πόσες σειρές και ταινίες έχουμε δει όμως που μας παρουσιάζουν έναν ήρωα που αποκλίνει από τα 'αποδεκτά' πλαίσια, μόνο για να τον αποχρωματίσει ως το τέλος προκειμένου να μπορέσει να τον αγκαλιάσει ο περίγυρός του; Για κάθε μία Amelie (όπου η κούκου ηρωίδα παραμένει πεισματικά αλυσοδεμένη στον δικό της, υπέροχο κόσμο απαιτώντας από το σύμπαν να της στείλει εκεί την ευτυχία παρά να αλλάξει τον εαυτό της για να την βρει αλλού, χάνοντας την ουσία) υπάρχουν 10,000 Bridget Jones (τυχαίο παράδειγμα) με την απεγνωσμένη ανάγκη για αποδοχή να οδηγεί σε αλλοίωση του εαυτού.

Το Community όχι μόνο παίρνει μια θαρραλέα θέση, αλλά την υπερασπίζεται με πράξεις. Λίγο αφότου ο Jeff έχει εξηγήσει στον Abed πως όχι, δεν χρειάζεται όλοι οι άνθρωποι να 'ωριμάζουν' με τον ίδιο τρόπο, η σειρά επιβεβαιώνει πως ενστερνίζεται αυτή την άποψη: Ο Abed πράγματι, δεν νοιάστηκε ποτέ του για τον 'Chad'. Ήταν μόνο μια pop culture φάρσα που έστησε στον φίλο του τον Jeff (και κατ'επέκταση, σε εμάς) επειδή του έλειπε, ήταν ο δικός του τρόπος για να συνδεθεί με τον άλλον. Ναι, πράγματι. Ο Abed είναι απλά αυτός που είναι.

Την ίδια ώρα, στην άλλη ποπ φάρσα του επεισοδίου, η υπόλοιπη παρέα παραδίδει τα μεγαλύτερα γέλια (τη στιγμή που το Dinner with Chad δεν προσφερόταν ακριβώς για κάτι τέτοιο) με μεγαλύτερο μακράν όλων την Shirley ως Samuel L. Jackson. EPIC!

Αλλά, σε μια σεζόν με σφιχτό continuity και εντυπωσιακή ανάπτυξη χαρακτήρων, αυτό το επεισόδιο στέκεται να μας θυμίζει πως ο Abed εξελίσσεται μόνο στον τρόπο με τον οποίο ζει τις pop culture φαντασιώσεις του. Κι αυτή είναι, στην πραγματικότητα, όλη η ανάπτυξη που έχει (και έχουμε, ως θεατές) ανάγκη.


~~~

Άλλα σχόλια:
> Βαλτοί είναι κι αυτοί πια με το Cougar Town; Λύσσα πια όλοι! Δεν το βλέπω λέμε!

> Ναι, ΟΚ, το αστείο με το τι βρίσκεται μες στη βαλίτσα ήταν προφανές, αλλά πετυχημένο.

> Αίσθησή μου είναι πως, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα που παρωδεί ή απλά χρησιμοποιεί το Community, η γνώση του Pulp Fiction ή/και του Dinner with Andre δεν ήταν καθόλου απαραίτητα για την απόλαυση του επεισοδίου. Αν και, ναι, προφανώς ποιος δεν ξέρει το Pulp Fiction :p

> Είχα το ίδιο ακριβώς πορτοφόλι Bad Motherfucker, αλλά μου το κλέψανε. Motherfuckers.

> Η Britta ως μελαχροινή μου αρέσει πιο πολύ από ό,τι ξανθιά, #peste_na_me_fate.

> Μιλώντας για τη Britta, το προηγούμενο επεισόδιο (που δεν πρόλαβα να το γράψω) της αφιέρωσε το αστείο μισό του - ξέρω ότι σε πολλούς ξίνισε, εγώ το βρήκα αστείο και απόλυτα συνεπές με τον χαρακτήρα της ως Britta the Spoiler. Ο τρόπος που ο Abed κι ο Troy την κορόιδευαν και προέβλεπαν κάθε κίνηση και λέξη της ήταν ξεκαρδιστικός.

> Και μιας και ανέφερα τον spoiler χαρακτήρα της, βρήκα επίσης ιδιοφυές (και εξίσου douchey βεβαίως) εκ μέρους της σειράς που για ακόμη μια φορά φέρθηκε σα να μην υφίσταται τέταρτος τοίχος. Θέλω να πω, προκειμένου να σε πείσει πως η Britta όντως θα έκανε εκεί χύμα spoiler, θα μπορούσε είτε να εφεύρει μια ταινία από το πουθενά (και από τις αντιδράσεις των Abed και Troy να καταλάβουμε ότι τους έκανε spoiler), είτε να το κάνει για κάποια εντελώς προφανή ταινία που απλά δεν είχε δει ο Troy ('Sixth Sense' ή 'Usual Suspects', λέει η λογική.) Όμως το Community την έβαλε να spoil-άρει το Catfish, ένα αρκετά obscure ντοκιμαντέρ που τώρα έχει αρχίσει να συζητιέται και να βλέπεται κάπως πιο ευρέως. Κάνοντάς αυτό, βάζει την Britta στη θέση του spoil και για τον θεατή, εξισώνοντάς σε με τους χαρακτήρες που το υπέστησαν. Ευφυές - και douchey. Ναι, το ξέρω, δυο μέτρα και δυο σταθμά, αλλά ακριβώς επειδή ήταν μέρος του αστείου (και, μη γελιόμαστε, επειδή ήταν το Community) είναι μάλλον η μοναδική φορά που μπορώ όχι μόνο να συγχωρέσω ένα χύμα spoiler, αλλά και να γελάσω με αυτό.

> Στο μεταξύ, από την τελευταία φορά που έγραψα για το show, ανανεώθηκε για 3η σεζόν από το NBC. Η χαρά μου είναι ανείπωτη - τόσο για το γεγονός ότι το NBC τα πάει τόσο χάλια που μπορεί μια σειρά σαν το Community να επιβιώνει για 3 χρόνια, όσο και για το ότι φυσικά η σειρά θα επιστρέψει. 40+ επεισόδια μετά, δεν δείχνει το παραμικρό σημείο κώπωσης. Amazing.


.

17 σχόλια:

  1. To περίμενα αυτό το ποστ.

    Εντάξει, το επεισόδειο ήταν απλά Community. Το σπουφ του σπουφ και πάλι κατάφερε να βγει τόσο μα ΤΟΣΟ έξυπνο και αστείο.

    Ο Άμπεντ ένας θεός, αντε να έρθουν τα #blogemmy να τον βραβέψω :D !

    Tο κορυφαίο όμως ήταν: "Chang made me do it.He seduced me with his dark Asian powers!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. blah. meta apo to spoiler tou proigoumenou episodiou den ksanablepw community, as kanoun papades. itan trela disrespectful ayto pou kanan stous dimiourgous tou, oi opoioi exoun basisei OLH tin marketing kampania tous sto ' dont tell anyone what it is about', k ontws , to na min ksereis anebazei to enjoyment tou ergou aytou x1000. trelos malakas o filos sou, tyler.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γέλασα απίστευτα με το επεισόδιο.Άλλο περίμενα με τόσο buzz και άλλο είδα.

    ΥΓ1. Τρελό respect στην αμφίεση της Shirley.:D
    YΓ2. Μελαχρινή Britta δεν ορίζεται.Ξανθιά και πάλι ξανθιά.:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μενα η britta μου αρέσει περισσότερο μελαχρινή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως μεγάλο ξενέρωμα το τελευταίο. Unfair όσο δεν πάει. Και δεν είναι και spoiler για κανένα inception που το είδαν και οι πέτρες.

    Αυτό πάντως μου άρεσε όχι για το pulp fiction που ήταν προφάνή τα αστεία (περιεχόμενο βαλίτσας , Σαμουελ τζακσον η Σιρλει) αλλά για την ανάπτυξη των χαρακτήρων που πιστεύω έχει πραγματικά ανάγκη το Community και έχει ελλείψες so far.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τον Μανώλη, κατόπιν popular demand στο twitter, προσφέρω ως απάντηση το

    #kaletimasles

    Για το άλλο το θέμα της Britta νομίζω χρειάζεται λίγη κουβέντα ακόμη, δε θα λυθεί τόσο εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύεις ότι έχει ελλείψεις η σειρά στην ανάπτυξη χαρακτήρων; Εγώ τη βρίσκω θαυμάσια, πάντως. Λίγες σειρές στο τέλος της 2ης σεζόν τους σου έχουν δώσει τόσο δυνατή αίσθηση ενός μεγάλου γκρουπ χαρακτήρων, δίχως να έχεις ανάγκη κάποια τυπική περιγραφή για να τους περιγράψεις, τύπου "ο geek", "o jock" κτλ. Όλοι τους έχουν πάει αρκετά πιο βαθιά από αυτό, παρότι η επιρροή του 'Breakfast Club' είναι μάλλον προφανής σε πρώτο επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία η Μπρίττα μελαχρινή. Πράγματι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαζευα jeff και abed στο εστιατοριο γιατι ημουν σε WTF φάση, τι γίνεται εδω,
    γουσταρα γιατι ηξερα οτι καπου θα πάει όλο αυτο στο τέλος (σιγουρα δεν περιμενα το twist και μου φαίνεται παράξενο γιατι ηταν τοσο "abed" oλο αυτό).

    Ασε που είχαμε jeff σε αυτο το επεισόδιο να δίνει κατα καποιο τρόπο εξηγηση και για την out of character αντιδραση του για μερικους στο "intro to political science" .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αναφορά στο Cougar Town ήταν ένα shoutout προς τη σειρά, αφού είχε προηγηθεί ένα shoutout από το C.T. (αυτή η σειρά έχει τόσο άθλιο όνομα που αρνούμαι καν να το γράψω δεύτερη φορά) προς το dvd της πρώτης σεζόν του Community.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξεγελά επειδή ήταν ντυμένη Mia Wallace. Μόνο ξανθιά. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λατρεμένο επεισόδιο. Δν είχα ούτε ακούστα το Dinner with andre αλλά είδικα το βάσικο στόρι το βρήκα αριστουργηματικό μεσ στην απλότητα του. Και είδικα η σκήνη που αφήνεται ο Τζεφ σε ντροπιάστικες ίστοριες απ το παρελθόν του χώρις να τον νοιάζει, πέρα απ το obvious αστείο της ανάμνησης π διήγουνταν, το βρήκα απόλυτα real κ συγκηνιτικό. Ότι είναι η στιγμή που είναι σίγουρος ότι απεναντί του έχει έναν αληθινό φίλο που μπορεί να του πει τα πάντα. Γενικά υπέροχο.

    ΥΓ1. Μπρίτα μόνο ξάνθια. Και φέτος έχει γίνει κ μεγάλη αγάπη που της δώσαν περισσότερα κωμικά πράγματα να κάνει, πέρυσι κύριως πάσες στους άλλους έδινε.

    ΥΓ2. Και το Κουγκαρ Ταουν αξίζει. Μπορεί να μην είναι τίποτα groundbreaking αλλά ας πούμε απο το πολυβραβευμένο Modern Family είναι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. φυσικά, το επεισόδιο-Ταραντίνο περιστρέφεται γύρω από το σήμα-κατατεθεν των ταινιών του - μια μεγάλη, απολαυστική και για φαινομενικά άσχετο θέμα συζήτηση. Κλασικ και ρισπεκτ γιατί καταφερε και παλι να εκπλήξει το κοινό του και να μην διαψεύσει τις υψηλές προσδοκίες όλων γι'αυτό το επεισόδιο.

    Για το Κατφις η σηζήτηση που άνοιξε (=τζάμπα διαφήμιση) ίσως εξισορροπεί τη ζημιά του σπόιλερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ που ούτε είχα ξανακούσει το Catfish, αλλά και ούτε θυμάμαι το spoiler του επεισοδίου, είμαι καλά?
    Πρέπει να προσέξω στο δεύτερο viewing να κλείσω τα αυτιά μου εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. λες ότι η γνώση του pulp fiction ίσως και δεν χρειάζεται αλλα αυτό που περιγράφεις στο κείμενο σου είναι το pulp fiction. δεν έχω δει το επεισόδιο αλλα με φαίνεται ιδιοφυές όλο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ...he watched Cougar Town. It was as if he didn't want people to like him...

    love iiiiit.

    σφάξιμο του cougar town με το μπαμπάκι.

    συμφωνώ με την υπόλοιπη ανάλυση και χάρηκα για το νέο (τώρα το διάβασα πρώτη φορά) για την ανανέωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το Community είναι από τις λίγες σειρές που γίνεται όλο και πιο πολύ γαμάτη...

    Νάσαι καλά dark tyler γιατί αν δεν ήσουν εσύ δεν θα το είχα ξεκινήσει ποτέ...


    Επίσης μου κάνει εντύπωση που κανείς δεν σχολίασε το σκετσάκι στο τέλος Abed-Troy και το θεϊκό
    ''They said market price. What market are you shopping at? '' αχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή