Out of context: V


Αποφάσισα σήμερα να δω το V. Όχι από τον πιλότο, όχι από την αρχή της σεζόν. Αλλά το season 2 finale. Έτσι, στην ψύχρα. Είχα ακούσει ότι γίνεται σφαγή και, με δεδομένο ότι δεν πρόκειται ποτέ να δω ολόκληρη τη σειρά (τα 2-3 πρώτα επεισόδια μου είχαν φανεί παντελώς αδιάφορα) είπα απλά να βάλω αυτό να δω πώς θα μου φαινόταν.

Μετά το άλμα οι εντυπώσεις. (Του spoiler το κάγκελο.)

Πρώτη αίσθηση: Φάτσες β' και γ' (και v') διαλογής, διάλογοι κωμικά on the nose, green screen λυπηρά κακής ποιότητας. Περίμενε, αυτό είναι ριμέικ μιας σειράς των '80s ή είναι απλά μια σειρά από τα '80s;


Για περίμενε: Έχω ήδη αρχίσει να το μετανιώνω, αλλά ήδη από το teaser η ομάδα των Μόνων Αναγνωρίσιμων Ηθοποιών (πλην της Morena Baccarin) ζητά από την Καυτή Supergirl να δολοφονήσει την Inara η οποία τυγχάνει μητέρα της στη σειρά. Περίμενε, τι; Μητροκτονία (έστω σχεδιασμός μίας) σα να μη συμβαίνει και τίποτα; Αυτό είναι το καλύτερο show του κόσμου!


Τι ήξερα: Όπως έγραψα, δεν είχα δει τίποτα από τη σειρά πλην του πιλότου και 1-2 ακόμα επεισοδίων στα γρήγορα ή/και στο background, οπότε δε θυμάμαι απολύτως τίποτα εκτός από τα εξής: α) Η Inara είναι η κακιά, β) Οι visitors είναι μια από σπόντα αντι-Ομπαμική αλληγορία και γ) οι visitors είναι σαύρες κάτω από το δέρμα τους.


Τι κατάλαβα: Οι Μόνοι Αναγνωρίσιμοι Ηθοποιοί (Μ.Α.Η.) της σειράς είναι οι μόνοι που ξέρουν ότι οι εξωγήινοι είναι κακές σαύρες αλλά για κάποιο λόγο δεν το έχουν πει στον ευρύτερο πληθυσμό ο οποίος συνεχίζει να τους λατρεύει, μάλλον επειδή η Inara είναι πανέμορφη ακόμα και με κοντό μαλλί. Οι εξωγήινοι είναι πάρα πάρα πολλοί αλλά υποτάσσονται μαζικά στα τερτίπια όποιας αυτοαποκαλείται Βασίλισσά τους πιο πειστικά απ'την άλλη. Οι Μ.Α.Η. δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πείσουν την Καυτή Supergirl να δολοφονήσει την μητέρα της, το οποίο με κάνει να αναρωτιέμαι τι διάολο μπορεί να έχει κάνει αυτή στην κόρη της πέρα από να προσπαθεί να την ζευγαρώσει με Έναν Γήινο για λόγους που ομολογώ πως δεν κατάλαβα αλλά το δέχομαι ως Generic Κίνητρο Εξωγήινων.


Το ζευγάρωμα από ό,τι κατάλαβα το παιδεύανε οι δυο τους από τον πιλότο και δώθε, αλλά η Inara ξαφνικά αποφασίζει ότι απλά θα φτιάξει μια σαύρα-κλώνο της Καυτής Supergirl και θα την διατάξει πρακτικά να βιάσει τον Έναν Γήινο (όχι ότι τον χάλασε). Τα σχέδιά της για κατάκτηση της Γης (;) όμως δε σταματούν εκεί, καθώς λίγο μετά το ζευγάρωμα ψέλνει κάτι ακατανόητα κάτω από μια δέσμη φωτός (με τη βοήθεια ενός 7χρονου κοριτσιού που λίγο νωρίτερα είχε σκοτώσει τον πατέρα του) με αποτέλεσμα να αποβλακωθεί πλήρως όλος ο πληθυσμός της Γης. (GET IT;)


Τη γλιτώνουν μόνο αυτοί που ήταν σε ένα υπόγειο καταφύγιο, δηλαδή η Δυσκοίλια Από Το Lost, ο Γερασμένος Dutch και Μια Φάτσα Από Τα '80s. Αυτοί εκεί διοικούν λέει μια κρυφή οργάνωση που ξέρει για τις σαύρες (και πού ήσασταν τόσο καιρό ρε παλικάρια, όσο η Δυσκοίλια πάλευε με συμμάχους έναν Πρώην Ιερέα και τον Άλλο Πρωταγωνιστή Του Party of Five;) αλλά δεν ξέρω πόσο κρυφή είναι, εμένα μου μοιάζει να απασχολεί όσο δυναμικό και το ελληνικό δημόσιο περίπου. Αυτή η οργάνωση με το uber-cool (θά'θελε) όνομα Άρης, έρχεται να αντικαταστήσει την Μ.Α.Η. (που στη σειρά την λέγανε Πέντε... κάτι, δεν είμαι σίγουρος, πάντως πέντε σίγουρα, επειδή είναι V στα; λατινικά χεχε) που πρέπει να ήταν η πιο lame τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία. (Δηλαδή σοβαρά. Το όλο cover story της 'απαγωγής' δεν βγάζει καν νόημα. Δηλαδή σύμφωνα με τον έξω κόσμο, τι υποτίθεται ότι έγινε σε εκείνη την αποθήκη; Μπήκε η Inara, εξαϋλωσε όλους τους τρομοκράτες, πήρε την Καυτή Supergirl και γύρισαν στο σκάφος τους;)

Η φάση: Παρόλ'αυτά, η φάση ήταν ανέλπιστα γαμάτη. Ναι, γαμάτη. Σε αντίθεση με άλλες κρυάδες της post-Lost γενιάς των Απελπισμένων Shows Μυθολογίας, το V αγκαλιάζει τόσο πολύ την μπιμουβίλα του που, τουλάχιστον στο επεισόδιο που εγώ είδα, κατάφερε να βγάλει κάτι αυθεντικά ένοχα απολαυστικό. Βοήθησε η ευκολία με την οποία τα σχέδια καταστρώνονταν και κατέρρεαν, η άνεση, η συχνότητα, και ο τρόπος με τον οποίον χαρακτήρες ξεπαστρεύονταν, και μια σειρά από αναπάντεχα cool visuals όπως αυτό με τα αίματα να κυλάνε πάνω στο λευκό φόρεμα της Inara στο τέλος.


Ο Κλώνος της Καυτής Supergirl αφού σχεδόν-βίασε τον Έναν Γήινο, απλά έβγαλε δόντια και τον κατασπάραξε (win!), η Inara έβγαλε την ουρά και έκανε τρύπα στην ίδια της την μητέρα (double-win!), το κοριτσάκι απλά έσπασε το λαιμό του μπαμπά της (tigerblood). Good stuff. Οι εξωγήινοι τώρα έχουν αναπαραχθεί με εμάς (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), οι γήινοι έχουν αποβλακωθεί (κι επισήμως) και οι ελπίδες μας επαφίονται στο ελληνικό δημόσιο και στον Dutch, την ώρα που η Inara έχει ξεφορτωθεί ή/και ξεκοιλιάσει όλους της τους εχθρούς. Αγωνία, gore, κι άλλο gore, και μπόλικο gore ακόμα, μαζί με μπόλικο αίμα και μια υπόνοια σπέρμα. Ξανά: Good stuff.

Θα δω άλλο επεισόδιο; Όπως τα διαβάζω τα πράγματα, μάλλον δε θα υπάρχει άλλο επεισόδιο. Αλλά φίλε, αν υπάρξει, φυσικά και θα δω. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ.



.

15 σχόλια:

  1. Γιατί να τραβάνε για 4617 σεζόν το Smallville και το One Tree Hill και να μη δώσουν ακόμια μια τελική σεζόν στο V που αγαπάει το άθλιο green screen και τις αφηγηματικές του τρύπες; Χώρια που σε ένα season finale ξεπάστρεψε 3 αντιπαθητικούς χαρακτήρες - οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση!

    Αγαπάμε Ινάρα (λολ) και Καραζορέλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει στη ζωή μου, μέχρι και το Heroes το 'χα κόψει από ένα σημείο. Το επεισόδιο που δες όντως είχε και λίγο δράση, τα άλλα είναι και βαρετά πέρα από αστεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω την αδικείς λίγο τη σειρά σε ότι έχει να κάνει με την πλοκή. Οι περισσότερες απ' τις απορίες/ενστάσεις σου εξηγούνται αρκετά πειστικά στα προηγούμενα επεισόδια. Πχ γιατί η Λίζα πείθεται να σκοτώσει τη μητέρα της έτσι απλά, γιατί πρέπει να αναπαραχθεί με τον συγκεκριμένο γήινο κτλ κτλ κτλ. Πάντως συμφωνώ απόλυτα σε ότι έχει να κάνει με το τεχνικό μέρος.

    Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες post-Lost μυθολογικές σειρές* είναι χαλαρά η καλύτερη, αλλά και γενικά νομίζω ότι στέκεται αξιοπρεπώς και καταλήγει να περνάει ευχάριστα η ώρα. Ως εκεί είναι βέβαια, δεν πάει παραπάνω.

    Μένει πάντως πιστή απ' την αρχή ως το τέλος σε αυτό που επέλεξε να κάνει, αποφεύγοντας τις χοντράδες των υπόλοιπων post-Lost μυθολογικών σειρών*.

    Τώρα, 3η σαιζόν θα προτιμούσα να μην υπάρχει. Το φινάλε ήταν αρκετά καλό για να σταθεί και ως series finale και επίσης το όλο πανηγύρι με «το ελληνικό δημόσιο» (:P) που ξεπετάχτηκε ξάφνου στο τελευταίο επεισόδιο, δεν μου αρέσει καθόλου ως ιδέα.

    * Στις «post-Lost μυθολογικές σειρές» πέραν των πανάθλιων Event & FF έχουμε καμιά άλλη ακόμα πιο άθλια που ξεχνάω; Ο χαρακτηρισμός «απελπισμένες» είναι λίγος για να περιγράψει τη προχειρότητα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για έναν ανεξήγητο λόγο, και δεν με νοιάζει να βρω το γιατί, σκαλώνω άσχημα με το V. Λατρεύω κάθε επεισόδιό του και το θεωρώ guilty pleasure σε βαθμό που δεν προτρέπω φίλους ή συγγενείς να το δούνε όπως κάνω με κάποιες άλλες σειρές. Αλλά, ρε φίλε, άσχετα αν μαζί σου πολλές φορές ή συμφωνώ απόλυτα ή διαφωνώ καθέτως αυτό το κείμενο είναι must read, έγραψες όπως θα έλεγε και μια φάτσα από τα 80's.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι περισσότερες απ' τις απορίες/ενστάσεις σου εξηγούνται αρκετά πειστικά στα προηγούμενα επεισόδια.
    Ναι ρε, το υπέθεσα αυτό. Εξάλλου τα πιο πολλά από αυτά δεν ήταν ακριβώς ενστάσεις, αλλά περισσότερο "χα, κοίτα κάτι εντελώς παλαβό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και με κάνει να θέλω να δω τη σειρά για την καφρίλα".

    Για τις σειρές μυθολογίας που ρωτάς, πάει και πιο παλιά ακόμα το ζήτημα, από όταν το Lost ήταν στη 2η σεζόν του. Πιάνω δηλαδή και εκείνες τις βλακείες όπως το Threshold και εκείνο με κάτι θαλάσσια χέλια/εξωγήινους που δε θυμάμαι πώς το λένε αλλά έπαιζε η Leighton Meester. Κάθε σεζόν έχει και 2-3 τέτοιες σειρές πάντα. Όλες αποτυχημένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Surface, το θυμήθηκα! Ένοχη απόλαυση επίσης, αλλά κατά βάση βλακεία το έλεγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://images.wikia.com/v/v/images/a/a6/V_2009_Serpent-s_Tooth_S02E02_Anna_eating_large_rat.jpg

    τη σειρα τη βλεπω μοναχα λογω της καφριλας...σεναριακα ολη η ιστορια με τις ψυχες και τα συναισθηματα στα ματια μου φανταζει εμμετικη...αντε βοηθαει οτι οι εξωγηινες μανα και κορη ειναι πανεμορφες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το V και μαζί και μ'αυτό το Event δεν είναι ένοχες απολαύσεις, είναι δυο κακές και κυρίως αλλοπρόσαλλες σειρές που σε κάνουν να αναπολείς το Flash Forward. Το να βλέπεις το τελευταίο game changing επεισόδιο και να περιμένεις κάτι καλό για την συνέχεια είναι μάταιο. Ακόμα και να υπάρξει συνέχεια, ακόμα και τώρα που έφυγαν με συνοπτικές διαδικασίες οι δυο πλέον άχρηστοι και συνάμα εκνευριστικοί χαρακτήρες ποντάρεις πως κάτι λάθος έκαναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Το V και μαζί και μ 'αυτό το Event δεν είναι ένοχες απολαύσεις , είναι δυο κακές και κυρίως αλλοπρόσαλλες σειρές"
    Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ πιο πολύ. Άθλια, κατά την άποψη μου. Ειδικά η πλοκή του V είναι για τα γέλια. Και το τελευταίο επεισόδιο μου άφησε την αίσθηση του " Θα μας κόψουν; Ας κάνουμε κάτι extreme!". Μόνο που το άργησαν περίπου 20 επεισόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ορισμός του guilty pleasure. Είναι η σειρά που θα δημιουργούσε ο Ed Wood αν ήταν εν ζωή. Για την ακρίβεια τολμώ να πω πως είναι πιο ειλικρινές μέσα στο cheesiness του απ' το Fringe που θέλει να το παίξει σοβαρό κι έχει ξεφύγει προς τα κάτω τον τελευταίο καιρό...

    Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το επεισόδιο αυτό ήταν κλασσική knee-jerk αντίδραση για να γλυτώσουνε το κόψιμο (χλωμό)...

    P.S. Σας παρακαλώ, λίγα λόγια για το Surface.. >:) Είχε τις γραφικότητές του και μερικούς χάλια διαλόγους αλλά δεν είχε καμία σχέση με την ανεγκεφαλίαση των υπόλοιπων που αναφέρονται (ειδικά το θλιβερό FlashForward): είχε solid buildup, πραγματική αίσθηση μυστηρίου, plotlines κλεμμένες απο καλές ταινίες και το τελικό πλάνο είχε κάτι το ώσαμ, πως να το κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H αλήθεια είναι ότι το είχα παρακολουθήσει το Surface όλο και είχα στεναχωρηθεί που κόπηκε πάνω στο καλύτερο. 'Καλή σειρά' δε θα το έλεγα ποτέ ακριβώς, αλλά έχεις δίκιο, από τα υπόλοιπα αυτά είναι ένα κλικ πιο πάνω. Cheesy as fuck βέβαια, αλλά τουλάχιστον έκανε κάτι για να σε νοιάξει αυτό που έβλεπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν είναι αυτό είναι guilty pleasure τότε το Vampire Diaries τι είναι; Και ανάμεσα σε Katherine και Inara ψηφίζω Βουλγαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Soul Auctioneer

    "Pleasure" δεν νιώθεις, μόνο μπέρδεμα και ίσως μια βαρεμάρα. "Guilty" δεν νιώθεις, λίγο μαλάκας όμως ναι, αλλά ας όψεται που έχει εξωγήινους και διαστημόπλοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τελικά τελείωσε το V; Κρίμα ρε μαμώτο, πάνω που άρχισε να μου αρεσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή