Game of Thrones, “Garden of Bones”: Πυκνοί καπνοί



Στο τέταρτο επεισόδιο, ο Τύριον συνεχίζει να γλεντάει όποιον διασταυρωθεί μαζί του, ο Τζόφρι κάνει μια καλή πράξη (ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΣΤΕ), η Ντάνι φτάνει επιτέλους κάπου (αλλά κολλάει στον έλεγχο διαβατηρίων) και στο τέλος συμβαίνει κάτι που ακροβατεί ανάμεσα στο σοκ, την αηδία και τον ενθουσιασμό. Ακολουθούν spoilers για το επεισόδιο “Garden of Bones”.

Καταρχάς το σημαντικό είναι πως για τη μεγαλύτερη διάρκεια του επεισοδίου αμφιταλαντευόμασταν ανάμεσα στο αν είναι γαμάτο ή αν είναι, δεν ξέρω, ό,τι είναι το αντίθετο του γαμάτου, αλλά όταν πια τελείωσε ήμασταν σίγουροι πως ήταν ένα επεισόδιο που επιτέλους μας ενθουσίασε. Συνέβησαν μπόλικα πράγματα, σχεδόν όλα εκ των οποίων είχαν κάτι το συναρπαστικό

Ταιριαστό αυτό και με τους ρυθμούς της πρώτης σεζόν, η οποία ομοίως άρχισε εδώ, λίγο πριν τα μισά του δρόμου, να γίνεται πραγματικά καθηλωτική. Η δράση ήτνα απολύτως ουσιαστική όπου κι αν συνέβαινε, και τελικά μείναμε με ένα τρομερό cliffhanger.

Δε μπορεί να είναι τυχαίο πως το καλύτερο επεισόδιο ως τώρα ήταν και το πιο μαζεμένο από πλευράς χαρακτήρων και τοποθεσιών. Πρέπει να δουλέψουν λίγο περισσότερο με αυτή την προσέγγιση στο μυαλό οι Weiss και Benioff, αλλά με έναν καλύτερο σκηνοθέτη του David Petrarca, ο οποίος είναι στιγμές που λες κι απλά τραβούσε πλάνα από την πρόβα.

Χωρίς περιττά λόγια, πάμε κατευθείαν να δούμε τι συνέβη αυτή τη βδομάδα.



King’s Landing

Δεν είναι πως ο Τζόφρι ως τώρα γραφόταν ή παιζόταν από τον Τζακ Γκλίσον με οποιαδήποτε διάσταση λεπτότητας, αλλά εδώ έχουμε αρχίσει και ξεφεύγουμε. Η σκηνή του ανοίγει καθώς βασανίζει τη Σάνσα επειδή “θέλει να στείλει ένα μήνυμα” στον Ρομπ Σταρκ που εσχάτως του δημιουργεί προβλήματα. Ασαφές παραμένει πώς ακριβώς θα λάβει αυτό το μήνυμα ο Σταρκ, θέλω να πω τότε ακόμα δεν είχαμε φωτογραφικές αλλά ποτέ δεν ξέρεις, εδώ υπάρχουν δράκοι.

Τον όλο παραλογισμό του παρανοϊκού διαολόσπορου σταματά, ποιος άλλος, ο Σούπερ Τύριον, ο οποίος μπουκάρει στην αίθουσα του θρόνου, παραδίδει ένα μικρό κωμικό αριστούργημα (“Αυτό ήταν απειλή”) και φεύγει έχοντας σώσει τη Σάνσα. Για την ώρα τουλάχιστον. Αυτός ο γάμος γενικά δεν θα πάει πολύ καλά νομίζω.

Από εκεί προχωρήσαμε σε δύο μέρη στη συνέχεια. Στο ένα, ο Τύριον πιάνει τον Λάνσελ, του λέει πως γνωρίζει για τη σχέση του με Σέρσεϊ και πως για να μην το πει στον Τζόφρι θα πρέπει στο εξής να ενεργεί ως κατάσκοπος για τον Τ-man. Γενικότερα το “Κάνε αυτό αλλιώς θα το πω στον Τζόφρι το τάδε μυστικό σου” θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φανταστική απειλή για οτιδήποτε. Ή βασικά, μην περιορίζουμε τη φαντασία μας: “Κάνε αυτό αλλιώς θα σε αναφέρω casually στον Τζόφρι” θα αρκούσε.

Μιλώντας για τον σχιζοφρενή βασιλιά μας, το δεύτερο μέρος είναι η κρεβατοκάμαρά του, δ ηλαδή μια πόρτα την οποία ειλικρινά θα ήμουν ΟΚ αν δεν χρειαζόταν να περάσει ποτέ η σειρά. Αλλά να, τι να γίνει που ο Τύριον πήγε να το παίξει κι εκεί έξυπνος, στέλνοντας στον μικρό μια γυναίκα για να ξεδώσει, αλλά ο Τζόφρι διέταξε τη μία να δέρνει την άλλη μπροστά του για να στείλει και μήνυμα πίσω στον Τύριον.

ΟΚ, από τη μία ο Τύριον ως τώρα έχει απόλυτο ρεκόρ στη φετινή σεζόν, μόνο νίκες, οπότε αν κάποιος μπορεί να σταματήσει τον Βασιλιά Παζούζου είναι αυτός. Αλλά όπως κι αν το δεις, ο Τζόφρι θα έκανε ακόμα και τον Μάικλ Μάγιερς του “Halloween” να απηυδήσει.



Πέρα από τη θάλασσα

Έχουμε Ντάνι!

Δεν είχαμε την προηγούμενη βδομάδα, αλλά εδώ που τα λέμε, και τις προηγούμενες και που είχαμε δεν έκανε τρομερή διαφορά. Τώρα κάτι πάει να γίνει, καθώς το καραβάνι συναντά την πόλη Quarth και επιχειρεί να περάσει εντός των τειχών.

Αυτό αποδεικνύεται προβληματικό κυρίως επειδή το ΗΒΟ δεν έχει λεφτά για να δείχνει τους δράκους σε κάθε επεισόδιο: Ο εκπρόσωπος των Δεκατριών που συναντά την “Μητέρα των Δράκων” στην είσοδο απαιτεί να δει αυτό ακριβώς, η Ντάνι του λέει όχι, εκείνος της λέει ΟΚ, τότε καλό δρόμο, κι εκείνη τσαντίζεται και είναι σε φάση “Θα επιστρέψω και θα σας κάψω την πόλη”, κάτι που στο δικά μου μάτια κι αυτιά δεν μοιάζει ακριβώς με την καλύτερη τακτική για να πείσεις κάποιον να σε βάλει σπίτι του.

Όμως ένας εκ των προαναφερθέντων Δεκατριών πείθεται και την αφήνει να μπει μέσα.

Υποθέτουμε πως κάπου εδώ αρχίζει η ουσιαστική παρουσία της Ντάνι και των δράκων στη φετινή σεζόν.



Westerlands

Ο Ρομπ Σταρκ έχει πετύχει άλλη μια νίκη από αυτές που κάνουν τον Τζόφρι να θέλει να δέρνει δημόσια τη μέλλουσα σύζυγό του, αλλά μετά τη (φρικιαστικά βίαιη, αν κρίνουμε από τα απομεινάρια) μάχη, ο Ρομπ βολτάρει στα συντρίμμια και βασικά ερωτεύεται μια νοσοκόμα με χρυσή καρδιά που τη λέγανε Ταλίσα.

Είναι από αυτές τις δυναμικές γυναίκες που κρατούν ηθικές στάσεις και τη λένε στους άντρες με πειθώ, όσο ισχυροί κι αν είναι αυτοί οι άντρες, και τότε οι εν λόγω άντρες τις ερωτεύονται για το ελεύθερο πνεύμα του.

Επίσης είναι όμορφη.

Στο Harrenhal

Η Άρια κι ο Γκέντρι φτάνουν στον τόπο των μελλοντικών τους βασανιστηρίων ως αιχμάλωτοι αλλά τη γλιτώνει ο δεύτερος τελευταία στιγμή χάρη στην άφιξη του Τάιγουιν Λάνιστερ. Ευτυχώς, γιατί αυτό που είδαμε προηγουμένως σαν βασανιστήριο δεν ήταν και πολύ ευχάριστο σαν προοπτική για τους δυο ήρωές μας.

Επίσης ο Τάιγουιν ξέρει ότι η Άρια είναι κορίτσι. Spider-man, όλο αυτό με τη μυστική ταυτότητα δεν πάει και πολύ καλά, ε;



Stormlands

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος.

Καταρχάς, αν κάπου μοιάζει να οδηγεί η σεζόν είναι σε μια μεγάλη μάχη μεταξύ Στάνις και Ρένλι ή τουλάχιστον έτσι μοιάζει αυτή τη στιγμή η κατάσταση. Οι δυο τους συναντιώντια καμαρωτοί καμαρωτοί και συζητούν ποιος από τους δύο θα κάνει πίσω. Ο Στάνις πχ προτείνει να του παραδοθεί ο Ρένλι, μια φανταστικά λογική και συνετή σκέψη. Αν είσαι ο Στάνις.

Ο Ρένλι φυσικά του είπε όχι, έχει εξάλλου μεγαλύτερο στρατό, και ανανέωσαν το ραντεβού τους. Μόνο που αυτό που δεν έχει ο Ρένλι είναι μια απίστευτα σέξι κοκκινομάλλα μάγισσα στο πλευρό του.

(Το απίστευτα σέξι δεν παίζει κάποιο ρόλο αλλά αν το καλοσκεφτείς, εντάξει, παίζει.)

Η τελευταία σκηνή του επεισοδίου την ακολουθεί όταν, συνοδεία του Ντάβος, προσαράζει στην ακρογυαλιά όμως αντί να γίνει κάτι ρομαντικό, πετάει τη ρόμπα της αποκαλύπτοντας πως είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, προφανώς από το προχθεσινό της σεξ πάνω στο επιτραπέζιο του Στάνις.

Οπότε αν εξαιρέσουμε το πρηγούμενο επεισόδιο γιατί εκεί δεν εμφανίστηκε καθόλου, τότε έχουμε δύο διαδοχικά επεισόδια που τελειώνουν με γυμνή Carice van Houten. “Game of Thrones”, αυτή είναι μια ωραία παράδοση που χτίζεις σιγά-σιγά.

Αλλά μην ξεφεύγουμε: Γιατί στο κλείσιμο του επεισοδίου, η Μελισσάνδρη σφίγγει τα δόντια και, πριν καλά-καλά ξεπεράσουμε το σοκ της εγκυμοσύνης της, γεννάει επί τόπου τον μαύρο καπνό του “Lost”.

"Μαμάκα;"


Σοκ. Δέος. Φέρτε το επόμενο επεισόδιο τώρα παρακαλώ.

(για το Oneman)


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου