Emmys 2007: Drama Series

Έφτασε και φέτος η ώρα των βραβείων Έμμυ? Για την ακρίβεια όχι ακόμη -19 Ιουλίου ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες- αλλά μεταξύ ενός ταξιδιού στο εξωτερικό και της εξεταστικής που ακολουθεί είπα να γράψω δυο πράγματα τώρα που προλαβαίνω.

Κι επίσης, ποιον κοροϊδεύω? Απλώς έψαχνα μια ευκαιρία για λίστες λίστες λίστες!

Μετά το άλμα, ξεκινώ την αναδρομή στη σεζόν με την κατηγορία καλύτερης δραματικής σειράς.

Dream Ballot:
  1. DEADWOOD
    Ένα συναρπαστικό ensemble ηθοποιών ηγούμενο από τους
    Ian McShane, Brian Cox και Gerald McRaney τυλίγει τη γλώσσα του γύρω από το μετρικό διάλογο του David Milch και παραδίδει την πιο ολοκληρωμένη (κι ας έμεινε ανολοκλήρωτη, εν τέλει) μελέτη πάνω
    στη γέννηση και την εγγενή ανηθικότητα του βιομηχανικού πολιτισμού.

  2. The Sopranos
    Αντιστέκομαι στον πειρασμό να γράψω "και μόνο για αυτή την τελευταία σκηνή", οπότε θα πω το εξής: η 7η σεζόν του αριστουργήματος του
    David Chase είδε τον δημιουργό να ολοκληρώνει ένα αποκαρδιωτικό θεώρημα για το πώς είμαστε όλοι καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα λάθη των γονιών μας, και το έκανε διηγούμενος την ιστορία ενός κοινωνιοπαθούς τέρατος που στο τέλος (όποιο γαμημένο τέλος κι αν ήταν αυτό) έπαθε αυτό που του άξιζε.

  3. The Wire
    Ολοκληρώνοντας την τριάδα των Davids του ΗΒΟ: o
    David Simon παραδίδει την οδυνηρότερη των σεζόν της σειράς του, όπου κανείς δεν είναι ανώτερος του συστήματος, αυτού του τέρατος που έχει αποκτήσει μια ζωή από μόνο του και τρέφεται με νιάτα και ελπίδα. Η αντίθεση των 4 έφηβων φίλων στην αρχή και στο τέλος της σεζόν, όταν οι ζωές τους, τα όνειρά τους, το μέλλον τους έχουν καταστραφεί αμετάκλητα, παραμένει μια εικόνα που στοιχειώνει και μαυρίζει την ψυχή.

  4. The Shield
    Mεταβατική σεζόν που λειτούργησε ταυτόχρονα ως επίλογος της συγκλονιστικής 5ης και ως πρόλογος της επερχόμενης 7ης και τελευταίας, αλλά και μόνο για τη δύναμη των πρώτων 6 επεισοδίων (και το πώς κορυφώθηκαν με Vic και Shane να επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος) διατηρεί τη θέση της ανάμεσα στους τηλεοπτικούς γίγαντες. Επιπλέον, Dutch και Billings αποτέλεσαν μια partnership for the ages, παράγοντας περισσότερο χιούμορ από οτιδήποτε δεν ανήκει στις κωμικές κατηγορίες.

  5. Battlestar Galactica
    Αυτό με παίδεψε πολύ γιατί η σεζόν ήταν φοβερά άνιση και το "Friday Night Lights" σταθερά σπουδαίο, όμως εκείνα τα πρώτα 4 επεισόδια της κατοχής της New Caprica κατάφεραν να αντιστρέψουν τη μεταφορά, έκαναν την Αμερική τον κακό και μας έδωσαν τις ισχυρότερες φετινές τηλεοπτικές εικόνες-- σεναριακά, σκηνοθετικά ή ερμηνευτικά.
(Τι σεζόν, ε? Είναι όμως τρομακτική η διαπίστωση πως και οι 5 παραπάνω σειρές είχαν φέτος την τελευταία ή την προτελευταία τους σεζόν-- τι θα βλέπουμε από το 2008, διάολε?)


Αναπληρωματική πεντάδα: (με αξιολογική σειρά)

Friday Night Lights (το πιο ζεστό και συναισθηματικά ειλικρινές show, με τουλάχιστον μια ανατριχιαστική στιγμή ανά επεισόδιο για μια ολόκληρη σεζόν), Lost (το δεύτερο μισό της φετινής σεζόν ήταν ό,τι πιο συναρπαστικό, ανατρεπτικό και φιλόδοξο έχει κάνει η σειρά μέχρι σήμερα), The O.C. (Wow, did I really just do that?), Dexter (το πιο ενδιαφέρον πορτρέτο κοινωνιοπαθούς this side of Tony Soprano, πακεταρισμένο με αγωνία, μυστήριο και whodunnit δράση) και C.S.I. (γιατί το πιο επιτυχημένο show της τηλεόρασης δοκίμασε να κάνει κάτι νέο, ένα season-long μυστήριο με έναν διαταραγμένο δολοφόνο που δημιουργεί μινιατούρες των crime scenes του, και πέτυχε απόλυτα).



Class of 2006:
  • 24. Είχε τη χειρότερή του χρονιά αμέσως μετά την απολαβή της μεγαλύτερης κριτικής απόδοχής της ιστορίας του. Κριτικοί, κοινό, ratings, όλοι φέτος του γύρισαν την πλάτη και δικαιολογημένα.
  • Grey's Anatomy. Πέρσι ήταν δικαίως υποψήφιο για τα πάντα αλλά δεν πήρε τίποτα, και ίσως να έχασε την ευκαιρία του. Το β' μισό της φετινής σεζόν ήταν από άνισο έως καταστροφικό κατά τόπους, αλλά τουλάχιστον το κοινό δεν έχει απομακρυνθεί ακόμα.
  • House. Wow, οι περσινές ήταν πραγματικά τραγικές υποψηφιότητες, ε? Η σεζόν αυτή ήταν καλύτερη από την πρώτη, αλλά ακόμα και τότε η σειρά δεν είχε καμία θέση δίπλα στα μεγάλα παιδιά. Πόσο μάλλον φέτος.
  • The Sopranos. Μετριότατη σεζόν πέρσι, αλλά για τη φετινή τα είπαμε και παραπάνω. Πέρσι κέρδισε ένα βραβείο περισσότερο από όσα άξιζε (δηλαδή ακριβώς ένα), φέτος δεν υπάρχουν αρκετά.
  • The West Wing. Blast from the past! Καλή υποψηφιότητα ήταν, ας ελπίσουμε οτι φέτος παρόμοια Τιμή Λόγω Φινάλε θα γίνει στα δύο αριστουργήματα του ΗΒΟ που κατέβασαν τα ρολά.

Επικρατέστεροι:

Από τις επιλογές μου, το "Sopranos" μόνο μοιάζει σίγουρο, με "Shield" και "Wire" να είναι λογικά καταδικασμένα να καθίσουν στη γωνία, αν κρίνουμε από τα όσα διδάσκει η ιστορία. Θα κάνουν χώρο για το "Grey's Anatomy" (που στέλνει επεισόδιο-δυναμίτη από το πρώτο μισό της σεζόν) και λογικά το "Lost" του οποίου οι παραγωγοί έμαθαν από τα περσινά τους λάθη και έστειλαν το σοκαριστικό φινάλε αντί κάποιου βαρετού επεισοδίου από την αρχή της χρονιάς. Φυσικά το "Battlestar Galactica" δεν έχει στον ήλιο μοίρα, αλλά ακόμα και σε ένα διαφορετικό κόσμο, πάλι πρόβλημα θα είχε-- είναι δυνατόν ανάμεσα στα 4 πρώτα επεισόδιο να διαλέγουν να στείλουν το... πέμπτο? ("Collaborators") Οh well, μικρή σημασία έχει έτσι κι αλλιώς.

Ακόμα, ο πιλότος του Peter Berg ίσως και να είναι αρκετός για να στείλει το επίτιμο μέλος του top-5 μου, "Friday Night Lights", στις υποψηφιότητες, κάτι που αφήνει μία θέση ανοιχτή για "Dexter", "24" (μην ξεγράφουμε τον περσινό νικητή), "Boston Legal" (τα Έμμυ έχουν μια αρρωστημένη σχέση με αυτή τη σειρά που αδυνατώ να καταλάβω), "Rescue Me" (ήταν πέρσι στη 10άδα), "House" και "Heroes" (αν μη τι άλλο γιατί ήταν το πιο επιτυχημένο νέο δράμα, και γιατί κέρδισε εξωφρενικό early buzz ως το αντι-"Lost", αν και ηλιθιωδώς στέλνουν τον πιλότο αντί του εξαιρετικού "Company Man"). Ακόμα, μην εκπλαγείτε αν δείτε κανά "Tudors" να σφηνώνεται εκεί μέσα, γιατί είναι εύπεπτο και ευχάριστο, αλλά έχει και το ιστορικό backdrop του. Θα πάρει ψήφους μελών που ψηφίζουν "Grey's" και "24" και αναζητούν κι ένα καλλιτεχνικό άλλοθι, αλλά το "Wire" τους πέφτει πολύ βαρύ.

3 σχόλια:

  1. είδα που αναφέρεις το tudors, λέει δλδ; το διαφημίζει το mega -από την άλλη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, καλό είναι. Δεν το έχω δει όλο ακόμα, αλλά μέσα στο καλοκαίρι θα το κάνω οπωσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή