The Zeros: My number 6, Buffy the Vampire Slayer


The WB (1997-2001) & UPN (2001-2003)
Created by Joss Whedon

Αρνούμαι να συνοψίσω την αγάπη μου για την Buffy σε 3 σειρές ενός blog post, απλά αρνούμαι. Είναι όλα όσα είναι σήμερα η τηλεόραση και δεν ήταν πριν από 15 χρόνια. Όλα όμως.

~-~-~

essential episodes:
->'90s:
2x03 School Hard, 2x14 Innocence
2x17 Passion, 2x21/22 Becoming
3x06 Band Candy, 3x08 Lovers Walk
3x09 The Wish, 3x10 Amends
3x13 Zeppo, 3x18 Earshot
3x20 The Prom, 4x10 Hush
->'00s:
4x22 Restless, 5x16 The Body
5x22 The Gift, 6x07 Once More, with Feeling
6x17 Normal Again, 6x19 Seeing Red
6x22 Grave, 7x05 Selfless
7x07 Conversations with Dead People, 7x16 Storyteller
7x17 Lies My Parents Told Me, 7x22 Chosen

~-~-~

links:
'In Every Generation...': 10 years of Buffy

.

19 σχόλια:

  1. Λοιπόν, μερικά disclaimers.

    Πρώτον, δηλώνω εδώ και τώρα οτι σε μια αντίστοιχη all-time λίστα, η αναλογική (αν όχι πραγματική) θέση της Buffy θα ήταν ψηλότερη. Αλλά η σειρά έχει την ατυχία να κόβεται ακριβώς στη μέση από την αλλαγή της δεκαετίας (δείτε σχετικά στη λίστα επεισοδίων που παραθέτω*) κι εγώ ήθελα/έκρινα σωστό, τουλάχιστον η κορυφαία 5άδα μου να αποτελείται από σειρές που έχουν παιχτεί στην ολότητά τους μέσα στην δεκαετία για την οποία μιλάμε.

    Δεύτερον, στα links που παραθέτω θα παρατηρήσετε πως έχω ξεθάψει εκείνα τα καταραμένα retrospectives που κάποτε είχα, γεμάτος φιλοδοξία, ξεκινήσει μόνο για να τα παρατήσω μετά τη 2η σεζόν. Gentle viewers, η ώρα έχει έρθει για να συνεχίσω το πρότζεκτ που όλοι πίστεψαν πως δε θα συνέχιζα ποτέ, διότι μια εξαιρετική συγκυρία με έχει φέρει στη θέση να παρακολουθώ για νιοστή φορά τη σειρά αυτές τις μέρες, με την 3η σεζόν να πλησιάζει. Άρα, αναμείνατε στο πληκτρολόγιό σας. (Ανάσα μην κρατήσετε και θρηνήσουμε θύματα, αλλά θα γίνει.)

    Τρίτον, το (*) από παραπάνω. Τα επεισόδια που παραθέτω είναι παντελώς ενδεικτικά. Σχεδόν το 1/4 των επεισοδίων αυτής της σειράς είναι essential. Just sayin'.

    Αυτά τα λίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και στεναχωρηθηκα που την ειδα στοο 6 τα disclaimers ξεκαθαρισες τελεια την θεση σου και δε θα γκρινιαξω.

    Τελεια σειρα, υδιοφυης δημιουργος, αλλαξε την τηλεοραση. Μακαρι ολοι να το ειχαν δει για να κατανοουσαν, τι ηταν η τιβι πριν και τι εγινε μετα καιτι χρωσταμε στον Μαστερ.

    Δε λεω ουτε επεισοδια, ουτε ηθοποιους ουτε τιποτα, το μονο που θα πω ειναι οτι οποιος δηλωνει σειροπληκτος οφειλει να την δει..

    Υ.Γ Το λοστ δεν εχω δει ακομα, θα χρειαστω ηρεμιστικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nice! Μπορεί να μην είμαι ιδαίτερα Whedon-ικός αλλά όλα του τα δημιουργήματα λίγο πολύ τα διασκέδασα... (Ιδιαίτερα το "καμμένο" Dr Horrible!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού δεν είναι η Buffy #1 περιμένω να είναι το Wire ή το Deadwood που ξέρω πόσο το εκτιμάς. Υποθέτω οτι επίσης θα παίξουν Shield και Arrested Development, ε και φαντάζομαι οτι η 5η θέση θα είναι το Lost.

    Μην μου πεις αν πέφτω μέσα, δεν θέλω spoilers :P

    Btw μου αρέσει πολύ η λίστα σου, σε μεγάλο βαθμό γιατί είναι και "απρόβλεπτη", κατά το μέτρο του δυνατού πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. tyler

    αν εχεις τελικη 4αδα τα

    wire
    arrested development
    deadwood
    shield

    θα εισαι πολυ μεγαλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To Lies My Parents Told Me essential; Συνεχίζεις να με πληγώνεις βλέπω. :( Πώς δεν έβαλες και το Go Fish ή το Bad Eggs; :P

    Η αγάπη μου για τη Buffy είναι απεριόριστη και κοινώς γνωστή. Δεν είναι τέλεια, έχει τα ελαττωματάκια της (Mr. Rule-Breaking Storyline-Vacuum William The Bloody Awful, I'm looking at you >.<) -- αλλά είναι μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές που έχουν υπάρξει ποτέ και έχει καθορίσει την τηλεόραση σε τρομακτικό βαθμό. Το Cult Status δεν αρκεί για να την περιγράψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ton 8 kiklo ths buffy...pou borw na to vrw??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τσέκαρε demonoid.com. Θες και το πρόγραμμα CBR.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαν σήμερα πριν από 7 χρόνια, στις 19/05/2003 τελείωσε η Βuffy. Σήμερα, 19/05/2010 ολοκλήρωσα τον μαραθώνιο των 7 σεζόν της Buffy, που κράτησε περίπου 7 μήνες !
    Σου οφείλω ένα ευχαριστώ για την "πλύση εγκεφάλου" που έκανες μέσα από το ιστολόγιό σου για να ξεκινήσω αυτή τη σειρά. Πραγματική απόλαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δική μου χαρά να συνεχίζουν άνθρωποι να γνωρίζουν τη σειρά παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...λοιπόν ψάχνω απεγνωσμένα μια καποια εμπιστη πληροφορία ως προς τη συγκεκριμενη σειρα...ειχα ακουσει οτι ειναι φοβερη.Ξεκινησα να τη βλεπω με τον φίλο μου και η αληθεια ειναι οτι εχω ψιλοαπογοητευτει(εχουμε δει βεβαια μονο 5-6 επεισοδια απο season 1) γιατι μου φαινεται καπως παιδική/ψιλοχαζή...απλά δε βλέπω αυτό που περίμενα!Ο δε φιλος μου τραβαει τα μαλλια του ψιλό! :p Το ξερω οτι αυτο το post ειναι πολύ παλιό και πιθανότατα να μη το δεις αλλα θα δοκιμασω: ολη η σειρα ειναι στο ιδιο στυλ όπως ειναι στην αρχη? ή γινεται καλυτερη? Δεν εχω παρακολουθήσει αλλη δουλεια του Whedon πέρα απο το Dr. Horrible's sing along blog το οποίο μας αρεσε πολύ! Τα φώτα σου!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θέλει λίγη υπομονή για τους εξής λόγους:

    α) Η σειρά είναι παλιά, και το δείχνει.
    β) Η σειρά είναι φτηνή, και επίσης το δείχνει.
    γ) Η σειρά χρειάζεται λίγα επεισόδια μέχρι να πάρει στα αλήθεια μπρος, γιατί ως τότε ο Whedon έχτιζε, και δοκίμαζε τα πατήματά του. Ήταν η πρώτη του φορά ως showrunner, και οι ισορροπίες της συγκεκριμένς σειράς έτσι κι αλλιώς είναι λεπτές.


    Τώρα, μπορώ να σου πω ότι για την Buffy έχουν γραφτεί περισσότερες αναλύσεις και μελέτες από οποιαδήποτε άλλη σειρά. Μπορώ να σου πω ότι θεωρείται σπουδαία, αλλά αυτό ήδη θα το έχεις ακούσει για να μπήκες στον κόπο! Μπορώ να σου πω συγκεκριμένα ότι η (σύντομη) πρώτη σεζόν τελειώνει με ωραίο επεισόδιο και ήδη θα μπαίνετε στο κλίμα - όπως και ότι στα μισά της 2ης σεζόν έρχονται τα πάνω-κάτω και η σειρά γίνεται από καλή, ανυπέρβλητη, και μένει σε αυτό το επίπεδο από εκεί και ύστερα.

    Αλλά βασικά θα σου πω ότι αξίζει να κάνετε υπομονή σε αυτά τα πρώτα επεισόδια, γιατί στη συνέχεια θα δείτε πράγματα που πραγματικά θα χαίρεστε που θα έχετε δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. χμ.....επειδη δεν ημουν αρκετά σαφής κι επειδη ΠΡΟΦΑΝΩΣ σου αρέσει η Buffy αφου την εχεις στο countdown σου η ερωτηση μου ειναι: Ολη η σειρά ειναι στο ιδιο στυλ όπως τα πρώτα επεισόδια? Εναλλακτικά: ΤΙ το ξεχωριστό εχει αυτη η σειρα ωστε να σου αρεσει τόσο(no spoilers please!)? Συγγνωμη για το πρήξιμο - απλά δυσκολα βρισκεις ανθρωπο που να την εχει δει(το να ψαχνεις info για μια σειρά χωρις να πέσεις σε spoilers ειναι πολύ μανίκι) και με το που βρηκα το blog σου ενθουσιαστικα! Χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χα. Σε ένα σχόλιο. Ωραία, να το προσπαθήσω.

    Αρχικά, το ξαναλέω, γίνεται σαφέστατα καλύτερη. Η υπόλοιπη σειρά ΔΕΝ είναι έτσι.

    Γιατί αξίζει να τη δεις. Η ανάπτυξη χαρακτήρων είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη σειρά ever, οπουδήποτε, σε οτιδήποτε. Κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το μέση του serialized storytelling με τόσο ιδανικό τρόπο, για να αναπτύξει χαρακτήρες και να αφηγηθεί μεγάλες ιστορίες.

    Στις επόμενες σεζόν (όχι στην πρώτη, στις επόμενες όμως) θα δεις ιστορίες να ξεκινάν και να απλώνονται σιγά-σιγά σε όλη τη σεζόν. Κάθε επεισόδιο έχει αρχή, μέση, τέλος, αλλά είναι και κομμάτι μιας ευρύτερης ιστορίας. Όχι με τον ασφυκτικό τρόπο κάποιας χαζοσειράς τύπου Event ή Heroes. Απλά, οργανικά, γνωρίζεις τους συμμάχους, τους εχθρούς, τις καταστάσεις, το σύμπαν, και στο κάθε φινάλε γίνεται της τρελής.

    Θα κλάψεις, θα γελάσεις, θα ανατριχιάσεις, θα σκεφτείς - πολύ. Κάθε ιστορία κρύβει μια αλληγορία για εμάς, και αυτό είναι το πιο γαμάτο στη σειρά. Ότι οι χαρακτήρες διατάσσουν την ιστορία. Κάθε τέρας και κάθε μάχη ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ.

    Κι αν το δεις καθαρά σαν ιστορία, και πάλι θα πάθεις πλάκα. Έχει τους πιο γαμάτους κακούς, μερικές απίστευτες ανατροπές - και όλα γραμμένα με πολύ έξυπνο και αστείο τρόπο.

    Από ένα σημείο και μετά, δε, που η σειρά έχει αποκτήσει όση αυτοπεποίθηση χρειαζόταν, θα δεις ότι εκμεταλλεύεται ακόμα περισσότερο το εβδομαδιαίο format. Έχει σιωπηλό επεισόδιο. Έχει μιούζικαλ. Έχει επεισόδιο που είναι όλο σε όνειρα. Επεισόδιο όπου η κάθε πράξη είναι μια σκηνή - δίχως μουσική, στεγνό.

    Διαρκείς πειραματισμοί που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και στην ιστορία - ποτέ αυτή η σειρά δεν κάνει κάτι απλώς για να το κάνει. Και είναι βαθύτατα ανθρώπινη. Υπάρχουν σημεία που δεν γίνεται να μη σε αγγίξουν σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο. Όχι απλώς συγκινησούλες για να περνάει η ώρα. Αλλά ανθρώπινες καταστάσεις. Να πεις "ξέρω ΑΚΡΙΒΩΣ τι εννοεί". Εγώ το είπα πολλές φορές.

    Στην τελική όμως το ζήτημα είναι απλό. Είναι οι γαμάτες περιπέτειες μιας νεανικής παρέας, τα αισθηματικά τους, τα οικογενειακά τους, τα σχολικά τους - και έχει KAI ROCKET LAUNCHERS.

    O τέλειος συνδυασμός. Αλλά χρειάζεται λίγη υπομονή. Ε, αν πλησιάζεις στο τέλος της 2ης και δεν το νιώθεις, παράτα το. Αλλά θα καταλάβεις τι εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. (Thanks για την αφορμή να συνοψίσω την αγάπη μου για την Buffy σε ένα μικρό κειμενάκι.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 1) Τα δυο σχόλια τα έγραψα στο καπάκι, οχι μετά την πρώτη απάντηση σου. Εγραψα το πρωτο και μετα σκέφτηκα: "στην ουσια δε τον ρωτησα κατι συγκεκριμενο τον ανθρωπο", οποτε καπάκια εγραψα το δευτερο....απλα το τονιζω γιατι ετσι όπως δημοσιευτηκαν φαινομαι σαν να ειμαι αγενεστατη χαχαχα!

    2) Σε ευχαριστώ ΠΑΡΑ πολύ για την άμεση και κατατοπιστικότατη απάντησή σου! Παρα πολυ ενδιαφέροντα ακουγονται οσα λες....ψήθηκα!! :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενταξει........εχω ενθουσιαστει!!! Η σειρά ειναι α-πί-στευ-τη! Ειμαστε στα μισα της 3ης σεζόν και μου αρεσει τόσο πολύ που πλεον βλέπω ακόμα και την πρωτη σεζόν με άλλο μάτι , πιο ...επιεικές! Εχω πορωθει σου λέω! Ω , ναι, θα σε ενοχλήσω με μια ερωτησουλα προφανώς! Κυριως γιατι εχω ξεψαχνισει το blog σου και παιζει να εχω βρει μονο 2-3 ποστς στα οποία να διαφωνω μαζι σου, οπότε η γνωμη σου μετραει! Συντομη ερωτηση λοιπόν: εννοειται οτι θα δουμε και το Angel....αυτό αν καταλαβα καλα ξεκιναει χρονικα μετα την 3η σεζον της Buffy?(οπως το βλέπω να εξελίσσεται-και γνωριζοντας οτι υπάρχει ανεξάρτητη σειρα Angel, φανταζομαι αυτος θα την κανει κατα το τελος της σεζον)? Αν ναι, υπάρχει κάποιος λόγος-ως προς την πλοκή-να τα παρακολουθήσω παραλληλα,παίζει κανενα ρόλο κυρίως για το τελος και των 2 σειρών? Ή με την ησυχια μου , όταν τελειωσω τη Buffy το ξεκινάω κι αυτο? Ειναι τελείως ανεξαρτητες σειρες? (well....οσο τελείως ανεξαρτητη μπορει να ειναι μια spin-off series :) ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και οι δύο επιλογές παίζουν. Αν τα δεις τελείως ανεξάρτητα, θα έχεις 3-4 μικρο-crossover στη διαδρομή (αλλά μόνο ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ουσιαστικό στην εξέλιξή του από το ένα show στο άλλο και ξανά πίσω μετά από κάποιες σεζόν). Εγώ έτσι τα είδα.

    Αλλά και το 'σωστό' προσθέτει πράγματα. Θα βλέπεις μια πιο φυσική εξέλιξη σε κάποια σημεία, κυρίως στις σεζόν 4-5 της Buffy. Αλλά η 1η Angel είναι μέτρια, το λέω εξαρχής.

    Αν πας να το δεις με τη σειρά προβολής, υπάρχουν σχετικές λίστες. Δεν πάει πάντα βδομάδα με τη βδομάδα. Ειδικά οι σεζόν 6-7 της Buffy, όπου είχε αλλάξει κανάλι η σειρά, πάνε εντελώς ακανόνιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή