Boardwalk Empire: Pilot

Πρώτες εντυπώσεις για το ήδη πολυσυζητημένο δράμα του ΗΒΟ, μετά το άλμα.

Λόγω εξαιρετικά περιορισμένου χρόνου δε μπορώ να επεκταθώ όσο ενδεχομένως θα άρμοζε στη σειρά, οπότε από το να μη γράψω τίποτα, προτιμώ να ανεβάσω κάτι έστω σύντομο- και στην πορεία το αναλύουμε.

Το Boardwalk Empire είναι πρώτα και κύρια, ένα αληθινό παιδί του Μartin Scorsese. Δεν το λέω επειδή είναι το μεγάλο όνομα, αλλά επειδή είναι μια κατεξοχήν ιστορία κοντά στις ευαισθησίες του. Η άνοδος της εποχής του γκάνγκστερ είναι κάτι που έχει εξερευνήσει κατ'επανάληψη- και το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι αυτοί ακριβώς οι εγκληματίες τύπου Al Capone, βρίσκονται -αρχικά τουλάχιστον- στο background.

Μπροστά έχουμε τον πολιτικάντη του Steve Buscemi, έναν χαρακτήρα αρκετά συναρπαστικό ώστε να δικαιολογεί τη δική του σειρά. Τόσο στο πώς γράφεται, όσο και στο πώς παίζεται. Νιώθεις πως είναι μια φρέσκια παραλλαγή πάνω σε μοτίβα γνώριμα. Αν και έχω την υποψία πως, όσο κι αν με διασκέδασε ο Buscemi, ο χαρακτήρας που τελικά θα χαράξει τη διαδρομή της σειράς, θα είναι περισσότερο ο εκκολαπτόμενος γκάνγκστερ του Michael Pitt.

Γι'αυτό και έχει πολύ δρόμο ακόμα το Boardwalk Empire για να απλώσει όλες του τις πτυχές στην οθόνη. Για την ώρα, ο Scorsese διασκεδάζει αφάνταστα (και φαίνεται από την αεράτη σκηνοθεσία του) την αναπαράσταση του Atlantic City ακριβώς πάνω στην έλευση της ποτοαπαγόρευσης. Οι σκηνές καθώς ο δείκτης πλησιάζει (και τελικά περνάει) τις 12 τη νύχτα, είναι απολαυστικές. Αληθινός Μarty circa 'Goodfellas'.

(Επιπλέον, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα που αφορούν αυτήν, αλλά και άλλες εξίσου ακριβοθώρητες τηλεοπτικές παραγωγές, εποχής και μη, είναι ακριβώς το ότι δε μας κάνει καν αρκετή εντύπωση πλέον ώστε να σημειώσουμε τα στάνταρ παραγωγής και την εκπληκτική αναπαράσταση.)

Η ουσία είναι πως είμαστε στην αρχή- όπως κι αν το δεις. Ο πιλότος δεν με συντάραξε, και δεν έκανε κάτι που να μην έχουμε δει ξανά, όμως είναι καλή, στιβαρή τηλεόραση, και εκκινώντας ένα σωρό μικρές ιστορίες (που μαζί ζωγραφίζουν μια ολόκληρη εποχή) βάζει τις βάσεις για εξαιρετική σειρά.

Περισσότερα από βδομάδα.


.

12 σχόλια:

  1. Εξαιρετική σειρά φαίνεται, το ΗΒΟ ξεχωρίζει από χιλιόμετρα. Πραγματικά ήταν σαν να έβλεπα ταινία, και η σκηνή μέχρι τις 12 που λες ήταν υποβλητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να αναφέρουμε επίσης ότι εντελώς λογικά κι αναμενόμενα, το ΗΒΟ ανανέωσε τη σειρά για 2η σεζόν το δευτερόλεπτο που είδε τα -εξαιρετικά- νούμερα της πρεμιέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Scorsese δεν έχει emmy σωστά; Είναι σοβαρος υποψηφιός για του χρόνου λοιπόν.
    Ατμοσφαιρικό όσο δε πάει. Μπαίνεις στο κλίμα της εποχής με την μία( έπιασα τον ευατό μου να σκεφτέται πως θα ήταν αν ζούσε τότε).
    Ο Pitt για μένα μου κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερο απο τον buscemi (οι χαρακτήρες δηλαδή) και πιστεύω θα μονοπωλησει και το ενδιαφέρον.
    Το στόρυ δεν είναι κατι το πρωτοτυπο αλλα σημασία εχει πως θα δούμε όλα αυτα να διαδραματιζονται στην TV. H σκηνη στο δάσος εκπληκτική .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα πάντως με συντάραξε, είχα τεράστιες προσδοκίες (κι ας μην έχω δει Sopranos ακόμα) και κατάφερε να τις ξεπεράσει. Λατρεύω δράμα εποχής και αυτό με έπιασε και με πέταξε στα 10s/20s απ' ευθείας. Φοβερά ατμοσφαιρικό και καλογραμμένο, δε κούρασε ούτε δευτερόλεπτο. Ήδη ψάχνω να βρω ώρα να κάτσω να το ξαναδώ.

    Ακούγεται πάντως (και μου φαίνεται λογικό, αφού είχε να εισάγει τόσο πολλούς χαρακτήρες), ότι είναι απ' τα πιο αδύναμα επεισόδια της σαιζόν. Ούτε τολμάω να σκέφτομαι σε τι επίπεδα πώρωσης θα μας φτάσουν οι τύποι αν ισχύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό είναι αλήθεια. Ο πιλότος αν και εξαιρετικός γενικά, μοιάζει ταυτόχρονα με το είδος του επεισοδίου που δεν είναι δα κι από τα καλύτερα της σειράς. Όπως και το Mad Men ένα πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελα μωρε, βαρια ονοματα, και δεν σε αφηνουν απελευθερωμενα να πεις οτι, νταξει, ηταν καλο, παραγωγαρα, δειχνει οτι θα φτασει σε επιπεδα γουάου και τετοια, αλλα νταξει. Παραλληλα θεματα, αλλαζει η εποχη. Και δεν ειναι οτι μονο αυτο το κανει ενδιαφερον, γιατί γραφουν και υπογραφουν ανθρωποι που οταν εγραφαν στο σοπρανος σου επεφτε το μυαλο στο πατωμα, αλλα δεν θα περιμενες απο τετοιο προτζεκτ να ειναι κατι που θα σου γυρίσει το μάτι. Και το τρεμε θα ελεγες οτι wire-ιζει αρκετά, αλλα ειχε το δικό του έτσι. Το b.e είχε το δικό του έτσι, αλλά ήταν ήταν κρυφά ή/και ασυνείδητα παρμένο από ό,τι προηγήθηκε του Don't Stop--

    Ήταν καλό. Περίμενα να μας πάρει τα μυαλά. Είναι παιδί του Σοπρανος. Κακώς. Αλλά σχεδόν αναπόφευκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και θα εκφραστώ αναλυτικά σε δικό μου post,από μόνα τους τα γεγονότα πως παρασύρεσαι και νομίζεις ότι βλέπεις ταινία, συν το ότι η ταινία αυτή φτάνει σε αρτιότητα το "Goodfellas", σε κάνει να προσδοκάς μεγάλα πράγματα. Κυρίως, όμως, είσαι βέβαιος ότι θα τα δεις.
    Πολύ θετική η μαζική ανταπόκριση του αμερικάνικου κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατά την γνώμη μου ο πιλότος ήταν πάρα μα πάρα πολύ καλός, τόσο σε θέμα σκηνοθεσίας (θεός Scorsece!) όσο και φυσικά σε θέμα ηθοποιείας και γραψίματος. Ο Buscemi είναι απλά μοναδικός και ο πλέον κατάλληλος για το ρόλο του (Ας περιμένει από τώρα το emmy??) Aυτό που μου έκανε όμως τεράστια εντύπωση είναι και το πόσο καλά έχει αποτυπωθεί η περίοδος! Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι απλά μοναδικά! Όμως την αμαρτία μου θα την πω.. Αν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ Boardwalk και Mad Men θα διάλεγα δαγκωτό Mad Men!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάλα και εγώ θα διάλεγα Mad Men αλλά δν έχει νόημα να το συγκρίνουμε από τώρα, ένα πιλότο εχούμε δει όλο κι όλο, όσο κάλος κ να ταν δν μπόρεις να τον βάλεις δίπλα σε 4 σέζον mad men ή 7 σεζόν Σοπράνος ή 5 του Wire. Τέτοιες συγκρίσεις θα αρχίσουν να εχούν λογική από όταν το ΒΕ θα έχει τουλάχιστον 2 σεζόν στη πλάτη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμένα μου άρεσε που δεν ήταν "συνταρακτικός" ο πιλότος. Φαντάζομαι πως έτσι θα υπάρχει καλύτερη συνοχή στην συνέχεια. Ξέρετε, απλώς το 1ο από τα δώδεκα κεφάλαιο του βιβλίου, το σύνολο θα μετρήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορεί να είναι λίγο άκυρο ως σχόλιο αλλά συγκριτικά με το έτερο "βαρύ πυροβολικό ποιότητος" του HBO, το Treme, και αναφερόμενος μόνο στους πιλότους, αυτό ήταν μακράν καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή