Community: Cooperative Calligraphy

Μιλήσαμε για τα bottle episodes από πριν κιόλας δούμε το επεισόδιο. Γιατί όμως αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα του είδους; Spoilers μετά το άλμα για ένα από τα καλύτερα Community.

Συνεχίζοντας τα θεματικά, homage επεισόδια, το Community πιάνει ένα από τα βασικότερα είδη 'ειδικών' επεισοδίων και παίζει με αυτό, με τους περιορισμούς του, και με τις δυνατότητες που προσφέρει, έχοντας και τον μετα-σχολιασμό του Abed να τρέχει παράλληλα. Η πλάκα είναι ότι δεν είμαι καθόλου μα καθόλου βέβαιος ότι αυτό ήταν πράγματι bottle episode με την παραδοσιακή έννοια. Το σκηνικό καταστρέφεται ολοσχερώς, και η σκηνή που κλείνει το επεισόδιο από μόνη της μοιάζει να κόστισε -αχρείαστα- όλα τα λεφτά που 'έκοψε' όλο το υπόλοιπο επεισόδιο από το μπάτζετ.

Κοινώς, έχω την υποψία ότι αυτό δεν ήταν ένα bottle episode που επιβλήθηκε στους δημιουργούς για λόγους οικονομικούς, αλλά περισσότερο ένα bottle episode homage που οι ίδιοι οι δημιουργοί επέβαλαν στους εαυτούς τους για λόγους καλλιτεχνικούς.

(Μπορεί και να είναι ιδέα μου. Δεν έχει σημασία, I'm just saying.)

Κατά παράδοση σε αυτά τα επεισόδια, ακριβώς επειδή το σενάριο δεν έχει την άνεση να περιλαμβάνει οτιδήποτε εξεζητημένο, περιορίζεται στους διαλόγους, και στη δύναμη των χαρακτήρων, συνήθως αναπτύσσοντας κάποιες βασικές πτυχές των προσωπικότήτων τους ή αποκαλύπτοντας κάποια κρίσιμη στροφή στις σχέσεις τους. Έτσι κι εδώ, το Community πάτησε πάνω σε όλα όσα ξέρουμε κι έχουμε αγαπήσει γι'αυτούς τους 7 losers, και παρέδωσε όχι κάποιο από τις συνηθισμένες pop cult εξτραβαγκάνζες, αλλά ένα lovefest πάνω σε αυτούς τους 7 και την αναπάντεχα δεμένη οικογένεια που έχουν σχηματίσει.

Οι διάλογοι δούλευαν υπερωρίες για να είναι αστειότεροι από συνήθως, καθώς δεν είχαν τίποτα οπτικό στο οποίο να μπορούν να στηριχθούν. Καμία δεύτερη πλοκή για να σπάει το ρυθμό. Τίποτα. 7 άνθρωποι και το χιούμορ τους. Έχω την αίσθηση πως αν ήθελα να εξηγήσω σε κάποιον γιατί αγαπάω τόσο πολύ το Community και είχα μόνο ένα επεισόδιο στη διάθεσή μου για να το καταφέρω, αυτό το επεισόδιο θα του έδειχνα, όχι το paintball, όχι τα ζόμπι, όχι το διάστημα, όχι το debate.

Ακριβώς επειδή (όπως λέγαμε και την περασμένη βδομάδα), αυτό που διαχωρίζει το Community από ένα σωρό άλλες σειρές (κυρίως καρτούν) που πακετάρουν στις ιστορίες τους αμέτρητες αναφορές, είναι ότι το κάνει έχοντας για πρόσωπα χαρακτήρες που αξίζει να αγαπήσεις, σε ιστορίες στις οποίες αξίζει να αφιερωθείς. Έχει ψυχή. Έχει τον Pierce που φοβάται τα γηρατειά του, τον Jeff και την αγωνία του να είσαι διαρκώς κουλ, το bromance του Abed και του Troy, κτλ κτλ.

Κάθε μία πτυχή τους εδώ ξεδιπλώθηκε υπέροχα, με αφορμή ένα μωβ στυλό της Annie, το οποίο όπως και η ίδια τσίριζε θυμωμένα όταν απαγόρευσε στους άλλους 6 να φύγουν από το δωμάτιο, δεν ήταν απλώς ένα στυλό. Ήταν πλέον μια ιδέα.

Αυτή ακριβώς η πίστη του σεναρίου στους ίδιους του τους ήρωες και στους λόγους για τους οποίους έχουν γίνει ο ένας οικογένεια του άλλου, ενισχύει ακόμα περισσότερο την πεποίθησή μου πως αυτό το επεισόδιο ήταν όπως ήταν από επιλογή. Κι αυτό, αν ισχύει, το κάνει περισσότερο φιλόδοξο κι από το 'Modern Warfare'.

~-~

Μερικά σχόλια:

>Είχε προβλέψει κανείς τον ένοχο; Εγώ ήμουν υπερβολικά σίγουρος ότι θα το είχε βουτήξει ο Pierce, αλλά κατά λάθος. Από την 6μελή παρέα με την οποία το είδαμε πάντως, μία ήταν που πρόλαβε να φωνάξει "Annie's boobs!!" πριν δούμε όντως τον πίθηκο.

>By the way, τρελό respect σε μια σειρά που μπόρεσε να κάνει μια κοπέλα να φωνάξει γεμάτη ενθουσιασμό "Annie's boobs!!"

>To resolution το λάτρεψα. Το set-up ήταν τόσο πολύ βασισμένο στις διαπροσωπικές σχέσεις των 7, που η απόφασή τους να μοιραστούν μια ομαδική παράκρουση προκειμένου να διατηρήσουν ανέπαφη την φιλία τους, μου έμοιασε τρομερά δυνατό και συγκινητικό statement. Κάθε φορά που πάω να πω ότι δε μπορώ να αγαπήσω το Community περισσότερο, πάνε και κάνουν κάτι τέτοιο.

>Και σε περίπτωση που δεν το πέτυχες τριγύρω, μπορείς όντως να δεις τη στιγμή της κλοπής του στυλό. Αυτή η έμφαση στη λεπτομέρεια κάνει όλη τη διαφορά στον κόσμο.

>Ξέρεις τι; Αν το επεισόδιο δεν ήταν από μόνο του αρκετό για 5 αστεράκια, η Annie να χοροπηδάει μες στα εσώρουχά της, θα το έκανε. Σόρι. Just keepin' it real.

>Και για να μην αισθανόμαστε άσχημα, η σειρά στην αμέσως επόμενη σκηνή έγδυσε τους τρεις άντρες πρωταγωνιστές της και τους είχε για μια ολόκληρη σκηνή με τα εσώρουχά τους. Για να μην παραπονιέται κανείς, δηλαδή.

>Αυτή η φάση με τον Chang και την Shirley και τον Abed που υπολόγιζε τις περιόδους και τα γουρλωμένα μάτια του Troy, τόσο μα τόσο γέλιο.

>Αλλά η πιο γαμάτη σκηνή του επεισοδίου ίσως ήταν η στιγμή που η Britta αποφασίζει να ξεσπάσει σε πολιτικό παραλήρημα ενώ το ξέρει (και φαίνεται από την έκφρασή της!) ότι θα φάει γιούχα και ειρωνεία.

>Για να μην τα πολυλογούμε κι άλλο, an epic of epic epicness. Μέσα σε ένα δωμάτιο.


.

18 σχόλια:

  1. ">Αλλά η πιο γαμάτη σκηνή του επεισοδίου ίσως ήταν η στιγμή που η Britta αποφασίζει να ξεσπάσει σε πολιτικό παραλήρημα ενώ το ξέρει (και φαίνεται από την έκφρασή της!) ότι θα φάει γιούχα και ειρωνεία."

    Και το καλύτερο είναι πως τελικά, αυτήν τη φορά έχει δίκιο σε όλα! Γκουαντάναμο έγινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σεζόν αγγίζει τελειότητα!

    Με προβλημάτισε η σκηνή που ρωτάει ο Troy τον Jeff για το εσώρουχό του και απαντάει η Britta "not what you usually wear" - Abed:"what does she mean usually?" (15:15-15:25)

    Ανεκτίμητη τσαντίλα Joel McHale:
    "tell your disappointment to suck it, I'm doing a bottle episode!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλά με αγκαλιές και φιλιά στο τέλος. (LOL)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικά περίμενα τον Chang να βγαίνει από τον αεραγωγό έχοντας ολοκληρώσει το σχέδιό του (το οποίο περιελάμβανε την κλοπή 8 στυλό προηγουμένως!) να δει τις γυναίκες με τα εσώρουχα.
    Οι ατάκες για Στίβεν Φράι και Χάρβεϊ Καϊτέλ σε ποιο έργο αναφέρονταν; Για τον δεύτερο νόμιζα ότι ήταν κάποια αναφορά στο Reservoir Dogs (1 bottle movie by the way το οποίo θα ταίριαζε και με το κλίμα του επεισοδίου).
    Επίσης δε μου έμεινε άντερο από τα γέλια στην ατάκα του Τζεφ στο τηλέφωνο για το bottle episode, το οποίο μου θύμισε Γιάννη Μπέζο στο "Εκείνες κι εγώ" να σπάει τον τέταρτο τοίχο (ο μόνος που θυμάμαι να το κάνει στην ελληνική τηλεόραση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι φοβερή η στιγμή που ο Troy αρχίζει την ιστορία με το φάντασμα και κοιτάζονται ο Jeff με την Annie;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Me to p eida tis meta- pnixtes kravges tou Abed apaite skeftika k egw ton Bezo sta Ant1 years tou,dld ws Kakalo k Dogano k to poso epiko spasimo 4ou toixou ekane.Ola t lefta oti i seira tsibaei to Emmy tis tou xronou.+Annies Boobs.

    P.S:Thermi paraklhsh ston k.Dark Tyler (sloyrp).Me tin tosi epiki meta-kataigida p diepei to Community,kane ena post g oti xereis gia ta meta- skinika stin Elliniki TV,i estw g t spasimata tou 4ou toixou.+Annies Boobs!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσωπικά περίμενα τον Chang να βγαίνει από τον αεραγωγό

    Δε μπορώ να σταματήσω να γελάω με αυτό το visual.


    "tell your disappointment to suck it, I'm doing a bottle episode!"
    Ατακάρα!


    @Konstantinos: Φανταστική. Με έπιασα να σχηματίζεται χαζό χαμόγελο στο πρόσωπό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε, πολύ θα το ήθελα, αλλά δυστυχώς οι γνώσεις (και η αγάπη μου) στην ελληνική TV περιορίζονται στους Απαράδεκτους. Όμως θα με ενδιέφερε κι εμένα ένα τέτοιο θέμα, μήπως να μεταφέρει κάποιος το αίτημα στους intvduals;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ποιος θα κανει επιτελους μια σεξυ φωτογραφηση στην Annie...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έλα ντε! Μα τι κάνει επιτέλους το αμερικάνικο Esquire;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περιμένετε λίγο βρε λιγούρια να πέσουν κι άλλο οι θεαματικότητες και θα δείτε για πότε θα δούμε τέτοιες εμφανίσεις. Πιο πολλές και από την Yvonne Strahovski με μπικίνι στο Chuck θα βλέπουμε.
    Επίσης το Esquire ήταν γκαντέμικο. Έβαλε την Κέρι Ράσελ στο τεύχος Οκτωβρίου και βύθιστηκε σε ratings το Running Wilde.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και θυμήθηκε να βάλει τη Minka Kelly τώρα που δεν είναι πια στο Friday Night Lights! #fail

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως το' πες. "An epic of epic epicness". Το επεισόδιο ήταν απίστευτο με τρελό γέλιο και συναίσθημα που θύμησε σε πολλούς κατακριτές της ότι δεν ξέρει μόνο να κάνει pop-calture references και homage επεισόδια. Συμφωνώ με όλα όσα είπες και αυτό που μας δείχνει τη στιγμή της κλοπής δεν το είχα προσέξει και είναι απλά επικό. Ωστόσο αγαπημένη μου σκηνή ήταν όταν ο Troy είπε με μια χαρά και έναν τρόμο ταυτόχρονα ότι το στυλό το έκλεψε ένα φάντασμα και καλύτερη ατάκα του Abed το "Can't you just make an inspiring Winger speech about trust, throw in a few digs at an easy celebrity target, and put a ribbon on this thing?" Απλά θεϊκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι, ναι, η τελευταία σκηνή με τον Troy και τη διήγηση ήταν πράγματι υπέροχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. H σκηνή που μ' έκανε να γελάσω πολύ ήταν όταν σήκωσαν τα τραπέζια και είπε ο Abed:

    "Everybody shake, eunough to dislodge" και άρχισε να χοροπηδάει, πιο γελοία από τους υπόλοιπους.

    Και άλλες όμως epic μες στην epicness

    Ο Jeff να λέει στον Troy πρόσεχε είναι το τελευταίο μας ψαλίδι και μετά να θυμάται να μην του κόψει το πόδι.

    Η Annie να ξεκινά να παρηγορεί την Shirley για την εγκυμοσύνη και στο τέλος να την κατηγορεί πάλι.

    και φυσικά το "Smells like a waffle house sink." σε συνδυασμό με το ύφος του Troy

    ε, τι άλλο; όλο το επεισόδιο θα γράψω σε λίγο.

    ΥΓ. Γενικά, μ' αρέσει πολύ που το σήμα είναι αρκετές φορές μικρό, απλά στο γαμάτο "I can't count the reasons i should stay, one by one the all just fade away". Σ' αυτό σταμάτησε στο "stay". Προφανώς εμείς μπορούμε να μετρήσουμε τους λόγους για να μείνουμε ή μάλλον κι εμείς δεν μπορούμε. Είναι αμέτρητοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χεχε

    Btw κι εμένα μου αρέσει πολύ το τραγουδάκι και γενικά οι τίτλοι αρχής. Φοβερό το design τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στο σημειο που ο Αbed εδωσε σοκολατακι στην Annie,μου θυμισε τον Sheldon που εδινε σοκολατακι στη Penny.Πραγματικα epic επεισοδιο.Το ειδα δυο φορες και δεν το βαρεθηκα.ΤΡΟΜΕΡΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή