Το αληθινό φινάλε του Friday Night Lights





Η αγαπημένη σειρά έχει ρίξει αυλαία εδώ και κάτι μήνες (έναν, αν μετρήσουμε την προβολή του στο ελεύθερο NBC) αλλά με την κυκλοφορία του DVD της 5ης σεζόν που αποκαλύφθηκε το αρχικό σχέδιο του Jason Katims για το κλείσιμο. Spoilers για το φινάλε της σειράς μετά το άλμα.

Σύμφωνα λοιπόν με το σενάριο, το τελικό μοντάζ για τους 8 μήνες μετά, θα συνόδευε η φωνή του κόουτς Eric Taylor καθώς έδινε στους αθλητές του και μαζί σε εμάς, ένα τελευταίο σπουδαίο speech, από αυτούς για τους οποίους τον αγαπήσαμε. Θυμήσου πχ πώς έκλεινε ο πιλότος της σειράς, λίγο μετά το ατύχημα που κόστισε στον Street την δυνατότητα να περπατάει:



Ανατριχίλες, έτσι; Λοιπόν, έναν από αυτούς τους speeches σκόπευε να βάλει ο Katims να κλείνουν τη σειρά, σχέδιο πολύ ταιριαστό νομίζω με την ουσία και την καρδιά της σειράς. Όμως είδε, λέει, πως οι μικροί επίλογοι για τον κάθε χαρακτήρα έπαιρναν πολύ χρόνο και τα λόγια του κόουτς απλώνονταν άβολα, οπότε προτίμησε να τα κόψει τελείως, αφήνοντάς τα ως easter egg στο DVD.

(Τα τελευταία λόγια του Eric Taylor, στο site του Entertainment Weekly.)

Προσωπικά το τέλος της σειράς, συγκινητικό κτλ ήταν (ως κομμάτι μιας όχι φοβερής τελευταίας σεζόν, που όμως στα τελευταία επεισόδια, με τις επιστροφές κάποιων βασικών χαρακτήρων για μια τελευταία φορά, άγγιξε το μεγαλείο του παρελθόντος) αλλά δε με γέμισε όσο περίμενα. Έχω γενικά πρόβλημα με τα φινάλε που κλείνουν τα πάντα οριστικά κι αμετάκλητα (πλην μιας συγκεκριμένης εξαίρεσης που όμως είχε να κάνει πολύ άμεσα με τον ίδιο το χαρακτήρα της σειράς, και ίσως πολλοί να καταλάβατε ποια εννοώ) και ειδικά σε εντελώς slice-of-life ιστορίες σαν το FNL νομίζω πως οι επίλογοι δεν προσφέρουν πολλά πράγματα. Η καριέρα του Eric συνεχίζεται, ο μόχθος των παιδιών επίσης - 8 μήνες μετά δεν αλλάζει κάτι.

Χωρίς να θεωρώ το τέλος κακό (ίσα ίσα, πολύ δυνατό ήταν και καλογραμμένο, και είπα ξανά πόσο συγκινητικό;), νομίζω πως ένα λογύδριο του κόουτς του έλειπε. Αν μάλιστα όλος ο επίλογος είχε μείνει στο πάτωμα του μοντέρ, και τα λόγια του Eric έντυναν μια παγωμένη στο χρόνο και στο μαύρο της νύχτας τελευταία πάσα, άγνωστης κατάληξης, αυτό μάλιστα, θα ήταν το τέλειο.

Αλλά τι να γίνει, κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε καν ο Eric Taylor.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου