Week 30/4-6/5: I see dead people

Το φινάλε του Supernatural θα το πιάσω εντός ολίγου, και με αυτό θα ξεκινήσω ένα σερί posts αφιερωμένα ειδικά στο season finale κάθε σειράς. Εξαρχής να δηλώσω οτι σε αυτά τα posts τα spoilers θα είναι fair game. Πάμε στα υπόλοιπα της εβδομάδας τώρα.

This Week
Με μεγάλη χαρά βλέπω πως τα May sweeps ξεκίνησαν με μια ιδιαίτερα πλούσια εβδομάδα. Επιμέρους επεισόδια μπορεί να είναι συζητήσιμα ποιοτικά, αλλά πάντα ενδιαφέροντα. Όπως ας πούμε το τελευταίο Lost που προσέφερε ένα μεγάλο σοκ στο cliffhanger, χωρίς καμία publicity προη
γουμένως (σε αντίθεση με την αρχή της σεζόν όταν όλος ο πλανήτης γνώριζε οτι ένας από αυτούς τους ναυαγούς θα πεθάνει στο επόμενο ακριβώς επεισόδιο). Shock value έχει μεγάλη, αλλά δραματουργικά νιώθω πως αφήνει υπερβολικά πολλά πράγματα στον αέρα. Επιφυλάσσομαι μέχρι και το επόμενο επεισόδιο, όπου ενδέχεται κάποιες από τις απορίες μου να πάρουν απάντηση και τα πράγματα να μην είναι όσο random μου φαίνονται αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλα αυτά μας προετοιμάζουν για ένα φινάλε πολύ πιο έντονο από το περσινό, που ίσως και να αποζημιώσει για την midseason κοιλιά 8ου μήνα εγκυμοσύνης που έκανε φέτος η σειρά.

Περνώντας όμ
ως στο Alias, για να ολοκληρωθεί το μακελειό της περασμένης Τετάρτης στις σειρές του JJ Abrams, εκεί τα πράγματα μου ήρθαν κάπως ανάποδα. Στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της σειράς και των χαρακτήρων της (όπου για πρώτη φορά στα 5 της χρόνια, φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο), αυτό που συνέβη βγάζει νόημα και σε μεγάλο βαθμό ήταν απαραίτητο ώστε ο Sloane να ξεκολλήσει από την γκρίζα περιοχή που βρισκόταν εδώ και 2-3 χρόνια και, επιτέλους, να διαλέξει λευκό ή μαύρο. Αλλά η εκτέλεση? Μανούλα μου, ανάθεμα κι αν έχω δει χειρότερα σκηνοθετημένο επεισόδιο του Alias. Η πιο κρίσιμη σκηνή έπαιξε σαν απόσπασμα daytime σαπουνόπερας κάνοντάς το δύσκολο για το θεατή να εκτιμήσει αυτό που συνέβη. Παρόλ'αυτά, ανάμεσα σε ένα θάνατο απόλυτα "σωστό" αλλά κακοεκτελεσμένο, κι έναν εντελώς ανόητο αλλά όμορφα δοσμένο, διαλέγω τον πρώτο.

Η μεγάλη όμως στιγμή της εβδομάδας μας δεν ήταν οι θάνατοι σε Lost και Alias, αλλά ο μη θάνατος στο House. Σε ένα διπλό επεισόδιο που θα συζητιέται για πολλά χρόνια, και που θα σπρώξει τη σειρά σχεδόν σε όλες της τις φετινές υποψηφιότητες στα Έμμυ, θεματικές των αμέσως προγούμενων επεισοδίων φτάνουν σε κορύφωση. Τόσο σε διαπροσωπικές σχέσεις (η Cameron προσπαθεί να μείνει θυμωμένη στον Foreman, αλλά τελικά δεν καταφέρνει να νικήσει τον εαυτό της) όσο και στην ανάλυση του κεντρικού χαρακτήρα (σε μια σκηνή-αποκάλυψη οπου ο Wilson καταλαβαίνει επιτέλους για ποιο λόγο ο House κρατάει τους πάντες σε απόσταση). Ο House αυτών των επεισοδίων είναι, όσο και αν δεν το θέλει, ένας διαφορετικός άνθρωπος. Όταν ο padawan του βρίσκεται στην πιο κρίσιμη κατάσταση της ζωής του, ο ιδιοφυής γιατρός παγιδεύει τον εαυτό του στις συμβάσεις που ξέρει να σπάει καλύτερα από κάθε άλλον, γιατί αυτή τη φορά το τίμημα θα είναι υψηλότερη για αυτόν, αν αποτύχει, γιατί αυτή τη φορά θα χάσει κάτι περισσότερο από το γόητρό του. Το 'Euphoria' ρωτάει ξεκάθαρα αν είναι δυνατόν για μια ιδιοφυία να ζει και να αναπνέει ανάμεσα στους κοινούς ανθρώπους, και διδάσκει τα procedural dramas πώς γίνονται τα special επεισόδια. Σεναριακά, σκηνοθετικά (οι λήψεις του Deran Sarafian χρησιμοποιούν τους μουντούς φωτισμούς στο έπακρο και πνίγουν τον θεατή μέσα στην απαισιόδοξη ιστορία που παρακολουθεί) και ερμηνευτικά (ο Omar Epps πρέπει να προταθεί για Έμμυ αν στείλει αυτά τα δύο επεισόδια), αυτό το δίωρο σίγουρα θα ξεχωρίζει όταν κοιτάμε το 2006 από το μέλλον.

Και καθώς κορυφώνεται η Veronica Mars τόσο θυμάμαι όλο και περισσότερο γιατί τη θεωρώ μια από τις 3 καλύτερες σειρές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση. Στο τελευταίο 40λεπτο δεν ξέρω τι θα πρωτοπρολάβουμε να δούμε, αλλά αυτό εδώ ήταν χορταστικό μέχρι σκασμού. Περισσότερα clues για το μεγάλο μυστήριο, σοκαριστική επιστροφή στο μυστήριο της πρώτης σεζόν με υποσχέσεις για τελικό ξεκαθάρισμα στην επόμενη, το τέλος του δρόμου να αρχίζει να φαίνεται για έναν βασικό χαρακτήρα, και κυρίως? Η δυνατότητα στον Steve Guttenberg να απαντάει στην ερώτηση "ποιος είναι ο ρόλος της ζωής σου?" χωρίς να λαμβάνει ειρωνικά γελάκια ως αντιδράσεις-- ο Woody Goodman του είναι ένας αυθεντικός creepy και ανήθικος συμφεροντολόγος, και ο τρόπος με τον οποίο ο Thomas έχει απλώσει το character development του σε όλη τη σεζόν, είναι ανεπανάληπτος. Δεν μπορώ να περιμένω για το φινάλε.

Στα σχετικά sites όλοι χτυπιούνται οτι η φετινή 5άδα στο American Idol ήταν η καλύτερη όλων των σεζόν, και η αλήθεια είναι οτι δεν είχε ξεμείνει κάποιος ατάλαντος. Η 4άδα είναι ακόμα καλύτερη, αν και το show της περασμένης βδομάδας ήταν άνισο σε σημεία. Η κουκλάρα Katharine McPhee ερμήνευσε KT Tunstall γονατιστή και προσωπικά λάτρεψα, ο ροκάς Chris τα έσπασε και στα δύο κομμάτια, αλλά τελικά ήταν η φωνή του που έσπασε από τη μέση του δεύτερου, ενώ ο Taylor 'soul patrol' Hicks με εντυπωσίασε τόσο με την ερμηνεία του στο "Something" των Beatles, όσο και με το γεγονός οτι κατάφερε να χωρέσει ένα τραγούδι 35 χρόνων σε μια βδομάδα με θέμα τραγούδια από τις current λίστες top-10 του Billboard! Η επόμενη εβδομάδα, με κάθε έναν από τους 4 εναπομείναντες διαγωνιζόμενους να ερμηνεύουν από 2 τραγούδια του Elvis Presley αναμένεται snoozefest ή θρίαμβος.

Still to Come
Πρώτη εβδομάδα μαζικών φινάλε, και για φέτος μας αποχαιρετούν Gilmore Girls, Smallville, The O.C., Veronica Mars, What About Brian και The Office. Εκτός της κωμωδίας του NBC καμία από τις άλλες σειρές δεν έχει ανανεωθεί επίσημα για την επόμενη σεζόν, αλλά τουλάχιστον τα δύο δράματα του WB θα μεταφερθούν οπωσδήποτε στο νέο CW. O.C. και Veronica επίσης πρέπει να θεωρούνται σίγουρα, με τον Brian να είναι η μόνη από τις σειρές που κλείνουν αυτή την εβδομάδα που ζει μες στην αβεβαιότητα. Λίγα λόγια για το καθένα:

Το Gilmore Girls αποχαιρετά τη δημιουργό Amy Sherman-Palladino η οποία γράφει το τελευταίο της επεισόδιο, όπου λίγο πολύ all hell breaks loose και καταπιεσμένα συναισθήματα μιας ολόκληρης σεζόν απελευθερώνονται. Επίσης, με αφορμή ένα tour του Neil Young, από το Stars Hollow περνάνε οι μουσικοί καλεσμένοι Yo La Tengo, Sonic Youth και Sparks, όπως και η Mary-Lynn Rajskub του 24 (ναι, την συμπεριέλαβα στους μουσικούς καλεσμένους!)

Στη Veronica Mars θα μάθουμε επιτέλους ποιος ευθύνεται για το bus crash-- αν είναι αυτός/αυτή που έχω προβλέψει θα καταχαρώ γιατί θα είναι εκπληκτικό το πόσο subtly έχουν αναπτυχθεί όλες οι πτυχές του σε random σημεία της σεζόν, κι αν πάλι δεν είναι αυτό, θα καταχαρώ γιατί θα μείνω μαλάκας.

Το Office κλείνει με ένα 30λεπτης διάρκειας επεισόδιο γραμμένο από τον πρωταγωνιστή Steve Carell.

Και στα υπόλοιπα (αν πιστέψουμε τις διαρροές), έχουμε την εμφάνιση ενός σπουδαίου villain, το τέλος της διαδρομής (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) για έναν μισητό χαρακτήρα και ένα πολλαπλό cliffhanger που αφήνει τα μέλη μιας παρέας να ρισκάρουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

The List
Κυριακή 7/5
Big Love 1x09 A Barbecue for Betty
Desperate Housewives 2x21 I Know Things Now
Grey's Anatomy 2x24 Damage Case
The Sopranos 6x09 The Ride
The West Wing 7x21 Insititutional Memory

Δευτέρα 8/5
24 5x21
How I Met Your Mother 1x21 Milk
Prison Break 1x21
What About Brian 1x05
Sex, Lies and Videotape [Season Finale]

Τρίτη 9/5
American Idol: Top 4
Gilmore Girls 6x22 Parting [Season Finale]
House 2x22 Forever
Scrubs 5x22 My Déjà Vu, My Déjà Vu
The Unit 1x10 Unannounced
The Unit 1x11 Exposure
Veronica Mars 2x22 Not Pictured [Season Finale]

Τετάρτη 10/5
Alias 5x14 I See Dead People
Lost 2x21 ?

Πέμπτη 11/5
Smallville 5x22 Vessel [Season Finale]
The O.C. 3x25 The Flame That Burns [Season Finale]
The Office 2x22 Casino Night [Season Finale]

Quotes
It's 'Go Ho' or 'Go Home'. Now, ladies, slut up!
(O Barney δίνει οδηγίες επιβίωσης σε prom, στις Lilly και Robin)

I wanna travel, live overseas as an artist... maybe have a lesbian relationship.
(Η 18χρονη Lilly της Alyson Hannigan δίνει πάσα στον μεγάλο ρόλο της καριέρας της)

All the little girl was doing is saying yoo-hoo to the hoo-hoo. Marching the penguin. Ya-ya-ing the sisterhood. Finding Nemo.
(Ο House εξηγεί με το δικό του τρόπο στη μητέρα ενός μικρού κοριτσιού οτι η κόρη της αυνανίζεται)

Did you call Jack Bauer?
(Ο House, όταν η Cuddy τον ενημερώνει πως η ασφάλεια του νοσοκομείου ανέβηκε δύο επίπεδα)

So, it's a show about three hookers and their mom?
(Από το Family Guy, όπου ένας χαρακτήρας παρακολουθούσε Sex & the City)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου