Top 50 Episodes, 2006: 20-11


Προτελευταία δεκάδα, με τα επεισόδια #20-11.


20. The Office 3x01 Gay Witch Hunt
Δεν είναι καμιά φοβερή ανακάλυψη το οτι το Office είναι καλύτερο όταν ασχολείται με την ανικανότητα του Michael να το παίξει πολιτικά ορθός παρά όταν ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, όσο γλυκά κι αν το κάνει. Εδώ η σειρά είναι σε τοπ φόρμα, καθώς το γραφείο μαθαίνει πως ο Oscar είναι gay και φυσικά το αφεντικό του προσποιείται πως είναι απόλυτα άνετος με αυτό. Σε μια σκηνή που ορκίζομαι πως με έκανε να νιώσω σωματικό πόνο, ο Michael επιχειρεί, και καταφέρνει, να φιλήσει τον Oscar στο στόμα για να του αποδείξει πως τον βλέπει ως ίσο! Το αστείο πήρε και ένα ξεκαρδιστικό follow-up στο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο, με τον Oscar να επιστρέφει από πληρωμένες από την εταιρεία διακοπές, για να πει το instant classic "Too soon." και να φύγει όσο γρήγορα ήρθε.

19. Τhe O.C. 3x07 The Chrismuk-huh?
Ένα υπέροχο riff πάνω στο διάσημο έργο του Frank Capra, αυτό το επεισόδιο του O.C. δίνει οριστικά τη δυνατότητα στον Ryan να κλείσει το κεφάλαιο Marissa και να προχωρήσει στη σχέση του με την Taylor, μέσα από μια περιπέτεια σε ένα παράλληλο σύμπαν! Εκεί, οι Cohens δεν τον γνώρισαν ποτέ τους και τώρα τα πάντα στο Newport έχουν πάει στο διάολο εξαιτίας αυτού. Αφελές και απλό, αλλά τόσο ειλικρινές και ζεστό, από την εναλλακτική εκτέλεση του τραγουδιού των τίτλων αρχής μέχρι το ξύπνημα από το κώμα του συγκινητικού φινάλε, αυτό το what if επεισόδιο περικλείει όλα όσα αγαπώ στο αναγεννημένο φετινό O.C.

18. Veronica Mars 3x09 Spit & Eggs
Είχε μπόλικα ups & downs το 2006 για τη Veronica, αλλά αν μη τι άλλο ο Rob Thomas έκλεισε ο ίδιος τη χρονιά όσο αριστουργηματικά την άνοιξε (περισσότερα για αυτό, σύντομα...) Αν και εμφανώς πνιγμένος από τους περιορισμούς του δικτύου, και αναγκασμένος να πει την ιστορία του πολύ πιο σύντομα από όσο θα ήθελε, παραδίδει εδώ ένα καθηλωτικό κλείσιμο στην ιστορία του βιαστή στο κολλέγιο, που διέγραψε τις περσινές υπερβολές με τον Beaver. Υποβλητική ατμόσφαιρα, καταπληκτικό teaser, σοκαριστική αποκάλυψη της ταυτότητας (δεν το είχα δει με τίποτα να έρχεται), μια Veronica που εν τέλει σώνεται ακριβώς επειδή δεν είναι όσο μοναχική θέλει να πιστεύει πως είναι, και ένα jaw-dropping κλείσιμο που παραδίδει ιδανικά τη σκυτάλη στο επόμενο μεγάλο whodunnit.

17. Studio 60 on the Sunset Strip 1x11 The Christmas Show
Sorkin does it again! Ο αγαπημένος δημιουργός πιάνει την ουσία, το "μήνυμα" αν θέλετε, της γιορτής των Χριστουγέννων με έναν τρόπο που δε παύει να με καταπλήσσει κάθε φορά που το ξανακάνει. Εδώ, το alter ego του Sorkin προσπαθεί να φέρει την εορταστική ατμόσφαιρα στο δωμάτιο των κυνικών συγγραφέων, γράφει το πρώτο αληθινά αστείο σκετσάκι του ("How to catch a predator" με τον Άγιο Βασίλη!) και κλείνει το show του με ένα υπέροχο tribute στην πληγμένη Νέο Ορλεάνη δείχοντας σε όλους πως το Πνεύμα των Χριστουγέννων δεν έχει καμία σχέση με τα προσωπικά πιστεύω, παρά μόνο με την ανθρωπιά. Α, και το πόσο ευχαριστήθηκα τον Ed Asner καθώς κήρυττε τον πόλεμο στο FCC, δε λέγεται...

16. Gilmore Girls 6x22 Partings
Σνιφ, σνιφ. Το κύκνειο άσμα της Amy Palladino στη σειρά που δημιούργησε δεν είναι δυστυχώς αυτό που θα θέλαμε, από πλευράς συναισθηματικής θέσης των αγαπημένων μας χαρακτήρων. Όμως ο αποχαιρετισμός της Rory και του Logan άγγιξε κάποιες ευαίσθητες χορδές (ειδικότερα η σκηνή στο διάδρομο μου έφερε και λίγα δάκρυα στα μάτια) και λειτούργησε εξαιρετικά σε ένα meta επίπεδο. Η Lorelai, από την άλλη, κάνει τον δικό της αποχαιρετισμό: ανοίγει την καρδιά στον Luke με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, πρώτα ξεσπώντας σε ένα rant που συνόψιζε όλα όσα πήγαν στραβά ανάμεσά τους, και στη συνέχεια λέγοντάς του για πρώτη φορά τις 3 λέξεις που δεν είχε πει ποτέ της σε κανέναν. Και μετά, εν θερμώ, πέφτει στο κρεβάτι του Christopher, για να ξυπνήσει το επόμενο πρωινό απεγνωσμένη, και να κλείσει τη σεζόν με μια γροθιά στο στομάχι του θεατή, ένα καδράρισμα-ηχώ εκείνου που άνοιξε το επεισόδιο. Πού είναι το Έμμυ της Lauren Graham, διάολε?

15.The Shield 5x08 Kavanaugh
Μια μέρα στη ζωή του υποβλητικού Jon Kavanaugh, ένα επεισόδιο αφιερωμένο στη δική του οπτική γωνία. Ο Forest Whitaker σηκώνει πάνω του σχεδόν κάθε πλάνο του επεισοδίου, ενώ στο πρόσωπο και τις κινήσεις του σκιαγραφείται η πορεία του χαρακτήρα του από ήρεμη και υπολογιστική δύναμη σε εκτός ελέγχου μανιακό που καταλαμβάνεται από την εκδικητική του μανία και συλλαμβάνει τον Lem. Το πιο ανατριχιαστικό της όλης υπόθεσης είναι το πώς, τόσο από το POV του Mackey, όσο κι από αυτό του Kavanaugh, ο μόνος που δεν βγαίνει ποτέ ως κακός είναι αυτός που την πληρώνει στο τέλος.

14. Scrubs 5x20 My Lunch
Ξεκινάει σαν ένα ακόμα ευχάριστο επεισόδιο, αλλά το φινάλε αποτελεί αυτό το είδος συναισθηματικού one-two που δύσκολα μπορεί να δώσει μια κωμωδία. Καθώς η κάμερα πάει στο χέρι και οι Fray τραγουδούν "How to Save a Life", ο Dr. Cox χάνει τον έναν ασθενή του μετά τον άλλον, ακριβώς τη στιγμή που νόμιζε πως τον λυπήθηκε ο θεός του. Στο τέλος, βουβαμάρα.

13. Grey's Anatomy 2x16-17 It's the End of the World (As We Know It)
Τι άλλο να πει κανείς γι'αυτό? Το γνωστό Super Bowl επεισόδιο που εκτόξευσε το Grey's στην κορυφή της pop κουλτούρας και των δεικτών μέτρησης θεαματικότητας, είναι σε επίπεδο σύνδεσης με τους χαρακτήρες εκεί ψηλά με τη Buffy, και σε επίπεδο αγωνίας εκεί ψηλά με το 24. Έχει αυτοσχέδιες βόμβες, έχει τη Meredith σε life-threatening κατάσταση, έχει τον Kyle Chandler σε εκρηκτικό ρόλο (συγχωρέστε μου το pun), και έχει το όλο δράμα να περικλείεται ανάμεσα σε μια ευχάριστη σεκάνς φαντασίωσης και το real-world καθρέφτισμά της που κλείνει αυτό το επεισόδιο-δυναμίτη με κάτι περισσότερο από ένα bang: τις συνέπειές του.

12. Battlestar Galactica 2x18 Downloaded
Από εδώ ξεκίνησε ένα σερί αριστουργημάτων που δεν πιστεύω οτι έχει παραχθεί από οποιδήποτε άλλο τηλεοπτικό δράμα, ποτέ. Η σειρά μας ξεναγεί στον κόσμο των Cylons, αλλά όχι όπως τον γνωρίζαμε από έξω. Δανειζόμαστε τη ματιά των δύο "καλών" Cylon χαρακτήρων, της Boomer και της Caprica Six, καθώς οι δομές της κοινωνίας τους φτάνουν στα όρια της αλλαγής. Τα δύο μοντέλα που έχουν έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο των ανθρώπων έχουν περάσει τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να προσαρμοστούν ανάμεσα στους όμοιούς τους, αλλά κάτι μέσα τους έχει αλλάξει για πάντα. Στο φινάλε, καθώς συνειδητοποιούν πλέον την πορεία που θα ακολουθήσουν, έχουμε μια από τις πλέον αξέχαστες στιγμές της σεζόν, με Boomer και Caprica να δηλώνουν πως είναι, in fact, ζωντανές.

11. Deadwood 3x12 Tell Him Something Pretty
Αυτό το πρόωρο series finale για ένα από τα σπουδαία αμερικάνικα δράματα είναι καλύτερο από όσο και ο ίδιος ο David Milch πίστεψε ποτέ πως θα ήταν. Είναι σαφές πως η σειρά είχε ακόμα μια σεζόν μέσα της, και τα διάφορα ανοιχτά threads δεν επιτρέπουν στο Deadwood να βάλει το φινάλε του στο πάνθεον. Αλλά έρχεται πολύ κοντά στο να το κάνει. Ο George Hearst σαρώνει το Deadwood στο πέρασμά του, παίρνει ό,τι είχε θελήσει από αυτή την πόλη, και αφήνει τους διαλυμένους κατοίκους πίσω του να μετράνε τις απώλειες. Χωρίς κανείς σχεδόν να έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ήττας που δέχτηκε αυτή η πόλη, περιμένουν από τον Al να τους πει κάτι ωραίο, κάτι για να τους κάνει να νιώσουν πως οι θυσίες τους και οι προσπάθειές τους δεν ήταν δίχως κανένα νόημα. Και αυτός το κάνει, καταπίνοντας μόνος του το πικρό χάπι, όπως θα έκανε κάθε σπουδαίος αρχηγός. Ολοκληρώνοντας ένα μεγαλειώδες συμβολικό έπος για το πώς η άνθιση ενός πολιτισμού βασίστηκε στην κατάρρευση της ηθικής του προγενέστερου, ο Milch αποχαιρετά τους θεατές με ένα visual που ακόμα στοιχειώνει: αυτό του μεγάλου και τρανού Al, στα γόνατα, να καθαρίζει το πάτωμα από τα αίματα μιας αθώας που πέθανε τόσο άσκοπα, που ακόμα με πονάει.


>Still to come: The Top-10!

4 σχόλια:

  1. [quote]Έχει αυτοσχέδιες βόμβες, έχει τη Meredith σε life-threatening κατάσταση, έχει τον Kyle Chandler σε εκρηκτικό ρόλο (συγχωρέστε μου το pun)[/quote]

    Ki ehei kai wraio titlo! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ha! Ιδέα για μελλοντικό top-5 μου έδωσες τώρα! (όταν επιστρέψουν από το hiatus... :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *gourlomena matia* WOW, could it be something about Desperate Housewives???

    ΑπάντησηΔιαγραφή