Checking up on Prison Break


So, ύστερα από προτροπή κάποιων από εσάς, έκατσα και είδα λίγα από τα τελευταία επεισόδια του φετινού Prison Break, και ακολουθούν κάποια σχόλια.

Είχε πλάκα να επιστρέφω σε serialized σειρά μετά από κενό σχεδόν 10 επεισοδίων. Τα αδέρφια Scofield και το entourage τους τα είχα εγκαταλείψει νωρίς το φθινόπωρο και τότε ένας μανιακός -και πάντα ικανοποιητικά ερμηνευμένος- Alex Mahone είχε ριχτεί με μανία στο κυνήγι των δραπετών οι οποίοι είχαν χωρίσει τα τσανάκια τους και έτρεχε ο καθένας σαν σε δική του προσωπική σειρά. Τώρα είναι άνοιξη, και ο Alex Mahone κυνηγά μανιωδώς τους δραπέτες οι οποίοι έχουν χωρισμένα τα τσανάκια τους και τρέχουν ο καθένας σαν σε δική του σειρά, ολότελα διαφορετικές από εκείνες του χειμώνα.

Έχει περισσότερη πλάκα το πόσο γρήγορα προσαρμόστηκα ξανά στη σειρά, κι ας μην είχα ιδέα τι είχε συμβεί στο ενδιάμεσο. Οι πλοκές μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά ένα νεύμα, μια ατάκα, μια τσιριχτή νότα του score είναι αρκετά για να υποδείξουν ποιος είναι ο καλός, ποιος ο κακός, ποιον χαρακτήρα πρέπει να υποστηρίζω τη δεδομένη στιγμή. Είναι ευχάριστο να υπάρχουν μερικές σταθερές στον κόσμο του entertainment, και οι απίστευτα μονοδιάστατοι χαρακτήρες του Prison Break είναι μια από αυτές.

Δεν διαμαρτύρομαι, όχι απαραίτητα. Πολύς κόσμος γουστάρει την mindless διασκέδαση του να είναι παντελώς minldless και όχι να έχει όσες γκρίζες περιοχές συνηθίζει να έχει, για παράδειγμα, το 24. Απόλυτα δεκτό, και ομολογώ οτι για αυτά τα δύο επεισόδια που παρακολούθησα σερί, με κέρδισε κι εμένα ξανά. Έχω τη σχετική βεβαιότητα οτι αυτό δεν οφειλόταν σε ένα creative resurgence, αλλά απλά στο γεγονός οτι είχα τόσο καιρό να περάσω χρόνο με τους βαρετούς χαρακτήρες και τις τραβηγμένες από τα μαλλιά πλοκές του Prison Break, και πως αν η σεζόν είχε ακόμα 6-7 επεισόδια πολύ πιθανό να την παράταγα και πάλι.

Αλλά ναι, θα το δεχτώ: η παρακολούθηση μιας σειράς όπου ο πρωταγωνιστής σταμπάρει σε τατουάζ πάνω του το όνομα της μάνας του σε μορφή ρέμπους, έχει τις αρετές της. Έστω κι αν αυτές αξίζουν όταν έρχονται σε μικρές δόσεις, χρονικά διάσπαρτες. Φυσικά και θα παρακολουθήσω το φινάλε της επόμενης εβδομάδας, φυσικά και κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα για να μάθω πώς θα γλιτώσουν τα αδέρφια από μια ακόμα unlikely υπο-περιπέτειά τους στο δρόμο προς την ελευθερία, φυσικά και του χρόνου στα τέλη Αυγούστου το Prison Break θα είναι και πάλι η πρώτη σειρά της νέας σεζόν που θα περιμένω με ανυπομονησία. Αλλά κάτι μου λέει πως τέτοιο καιρό του χρόνου, πάλι τα ίδια θα λέω, για την τρίτη σεζόν αυτή τη φορά.

Για να μην είναι απόλυτα γενικόλογο αυτό το ποστ, και μιας και έχω όρεξη μετά από μιάμιση ώρα κυνηγητού στον Παναμά, ας σχολιάσω και μερικά συγκεκριμένα plot points! Η νοσοκόμα. Καταρχάς την θεωρούσα πάντα κρύα μέχρι κρυοπαγήματος, αλλά με αυτή την περούκα την αγάπησα! Τι, δεν είναι περούκα? Ah, who cares! Και το riff της σειράς πάνω στο κλασικό μοτίβο του ήρωα που παραδίδεται λίγο πριν το σκάσει στο ηλιοβασίλεμα με τον έρωτά του, είναι κλασικό και σταθερά αγαπημένο. Κρίμα που όλα θα τελειώσουν ωραία, τελικά. Αλλά για εκείνη τη στιγμή, το τηλεφώνημά της στον Michael με ακούμπησε. Μπα σε καλό της!

Για να παραμείνω λίγο σε αυτήν, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς σημαίνει για τους πιστούς θεατές η απόφαση του πράκτορα Kellerman να καταθέσει (υποθέτω οτι η είσοδός του στο δικαστήριο πρέπει να ήταν μεγάλη στιγμή, βοηθήστε με εδώ) αλλά το άψογο timing είναι κάτι που με ξενέρωσε απίστευτα. Επιπλέον, πού μπορεί να το πηγαίνουν με τον χαρακτήρα? Ο Paul Adelstein του χρόνου θα πρωταγωνιστεί στο spin-off του Grey's Anatomy, όταν τον είδα να βάζει το όπλο στο κεφάλι του υπέθεσα πως οι σεναριογράφοι θα τον ξεφορτωνόντουσαν. Τώρα θα ξεμείνουν με μια ακόμα περίπτωση σαν αυτή με την Πρόεδρο που δεν την είχαν διαθέσιμη για σχεδόν μία σεζόν? Αχ, τι μπλέξιμο αυτή η σειρά ώρες-ώρες. Σε κάθε περίπτωση, κάθε αφορμή για να δω την Tina Holmes (την είχα λατρέψει στην 5η σεζόν του Six Feet Under) στην οθόνη είναι καλοδεχούμενη.

Στα κεντρικά στόρι τώρα, τι γίνεται? Ξεχώρισα το ξέσπασμα του Michael όπου πλακώνεται με τον Linc βασικά συνοψίζοντας το κεντρικό μου παράπονο για την ηθική αυτής της σειράς. Και το γεγονός οτι ο πρωταγωνιστής παραδέχτηκε με μια σεζόν καθυστέρηση την ανηθικότητα της απόδρασής τους, τα κάνει όλα καλά? Φυσικά όχι, γιατί το κάνει για εντελώς λάθος λόγους! Όπως του είπε και ο Lincoln, "don't make this about boy loses girl". Κοινώς, man the fuck up και τράβα διόρθωσε το γαμημένο λάθος σου. Και ο Michael έκανε αυτό ακριβώς, κι εγώ το καταχάρηκα... μέχρι που η μάχη του με τον T-Bag την οποία βασικά περίμενα από την πρώτη εμφάνιση του λατρεμένου καθάρματος, διήρκεσε περίπου 3 δευτερόλεπτα. Err, αυτό θα πει αντικλιμάκωση. Whatever. Φαντάζομαι ο Bellick είναι πιο σημαντικός. ("...not.")

Η παρουσία του Sucre με άφησε παγερά αδιάφορο αφού δε συνοδεύτηκε κι από αυτή της Maricruz (αν και δεν είμαι σίγουρος-- την παίζει ακόμα η ίδια, original ηθοποιός? Ή πράγματι τελικά την αντικατέστησαν? Αν ναι, what a waste! Η σειρά "The Nine" κράτησε για 9 λεπτά, τι κρίμα να χάσεις έναν ρόλο εξαιτίας της.) αλλά εν αντιθέσει ο C-Note (καλά τον θυμάμαι ωρέ? Βαριέμαι να κοιτάζω ονόματα τώρα!) με συγκίνησε το παλιόπαιδο! Είναι σπάνιο σε τέτοιες ιστορίες να παίρνεις το χαρούμενο φινάλε που δικαιούσαι, και όταν μία στο τόσο αυτό έρχεται, πάντα με χαροποιεί. Εννοείται πως περίμενα κάτι απαίσιο να συμβεί καθώς αποχωρούσε από τη φυλακή με την οικογένειά του, αλλά την ίδια στιγμή σκεφτόμουν πως αν πράγματι κάτι συμβεί, θα μισήσω τη σειρά αιώνια. Θα ήταν απλά πολύ σαδιστικό. Αλλά τέλος καλό, όλα καλά.

Και τώρα, όπως ανέφερα και παραπάνω, περιμένω πώς και πώς το φινάλε. Ξέρω οτι δε θα με νοιάξει ποτέ μετά το πέρας του, αλλά ταυτόχρονα ξέρω πως θα το διασκεδάσω, όπως διασκέδασα αυτά τα δύο επεισόδια (αλλιώς δε θα τους είχα αφιερώσει 90 συναπτά λεπτά). Και για μικρές δόσεις, φαντάζομαι πως μια τέτοιου είδους συμφωνία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

8 σχόλια:

  1. Skeftomai an prepei na sou apokalypsw ti exei symbei metaksy Kellerman kai Sarah (ouxi Jessica Parker), alla fobamai mh fwnazeis meta oti xalasa thn agwnia twn endiameswn epeisodiwn pou den eides. Anyways, it includes torture...

    Oso gia to oti h seira einai trabhgmenh ap ta mallia, 8a prose8eta pws akomh pio epwdyna, opws to proanafer8es martyrio, isws na einai trabhgmenh ki ap tis blefarides. Otan eixe bgei akouga pws 8a htan mini series, 12-13 epeisodiwn. Thn ekanan pou thn ekanan 20trexa (de 8ymamai), poso pia na blepame an8rwpous na prospa8oun na drapeteysoun APO FYLAKH?

    Hr8e o 2os kyklos, ksenerwsa, opws k sto telos tou 1ou (to finale ston 1o htan gia mena a8lio k kakogrammeno), k twra erxetai kai 3os. Dhladh eleos? Ti allo 8a doume?

    Isws an akolou8hsei th symboulh tou T-Bag o Michael xtyphsei tattoo k sto ypoloipo swma k prospa8w k gw ws rempous-lover na ta lysw...

    Tragikh, ksetragikh, den exw ti allo na blepw tis "Trites" ektos apo Heroes gi' ayto k synexizw aka8ektos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Torture?! Τώρα ψήνομαι να γυρίσω πίσω να δω key episodes. Και βασικά υπάρχει το εγγενές πρόβλημα της σειράς όπως το θέτεις. Είναι τόσο αυτοπεριοριστικού concept που μετά το 13ο επεισόδιο (έως το οποίο τη λάτρευα) ήμουν υπερβολικά βαριεστημένος ακόμα και για να χασμουρηθώ.

    Από τη στιγμή που ακολούθησαν την οδό της τυπικής σειράς, έχω πάψει πλέον να ενοχλούμαι από το πόσο πολύ έχει χάσει το mission statement της, και απλά ακολουθώ τα meaningless κυνηγητά. Δεν πιστεύω να το βλέπει κανείς ακόμα περιμένοντας εν τέλει να δίνεται μια σωστή αίσθηση ολοκλήρωσης!

    Και άσε δε, που μυρίζομαι οτι θα το παλέψει το FOX να πάει τη σειρά μέχρι τα 100 επεισόδια για το όριο του syndication. Άμα το φτάσεις στα 66, θα έχει πλέον ξεχειλώσει τόσο πολύ, που τι θα είναι 34 επεισοδιάκια ακόμα? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mh xaseis k to ti tremei h Proedros! Ti sto kalo dld perieixe h kaseta! Sorry, alla egw gelasa :P Trela! (einai 1-2 epeisodia prin ap ayto pou eides :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι βέβαιος πλέον ότι το Prison Break ξεκίνησε όταν κάποιος προκάλεσε τον Scheuring να γράψει μια σειρά βασισμένος στη γνωστή παλίνδρομη φράση: "A man, a plan, Panama."

    (Σοβαρά!)

    Θυμάται κανείς άν έχει κάνει κάποιος μέσα στη σειρά αυτό το λογοπαίγνιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. OK, απλά απίστευτο! Είναι τρομακτικό το πόσο πολύ αυτή η φράση πράγματι περιγράφει τη σειρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (Βέβαια η ακριβής παλίνδρομη φράση είναι "a man, a plan, a canal, Panama" αλλά παίρνω ποιητική αδεία και βγάζω το "canal" από την εξίσωση. Θέλω να πιστεύω ότι όντως θα χρησιμοποιούσαν και κάποιο κανάλι along the way αλλά κόπηκε το σχετικό γύρισμα λόγω budget.)

    Nonetheless, η αρχική μου σκέψη παραμένει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παιδιά είμαι ο μόνος που τρελαίνεται μ' αυτά που λένε στο greektvsubs; Έχω φτάσει στα όρια trollισμού! Κάθε φορά που βλέπω κάποιον να έχει ψηφίσει "Άψογο" στο "πώς σας φάνηκε το 2xΚάτι του Prison Break" μου έρχεται να σπάσω την οθόνη....

    Πολύ εύκολα ικανοποιούνται κάποιοι άνθρωποι... Η σειρά δε βλέπεται πλέον. Θα secondάρω τα εξής:

    α. "οι απίστευτα μονοδιάστατοι χαρακτήρες"

    β. "υπερβολικά βαριεστημένος ακόμα και για να χασμουρηθώ"

    γ. "βαρετούς χαρακτήρες και τις τραβηγμένες από τα μαλλιά πλοκές"

    δ. "μια τσιριχτή νότα του score είναι αρκετά για να υποδείξουν ποιος είναι ο καλός, ποιος ο κακός"

    God, just hang this show on the wall of shame or something!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλώς "hang it", τουλάχιστον. Τι ωραία που θα είχε κλείσει γύρω στο μισάωρο του φινάλε. Προκειμένου να βγει στόρι για μια ακόμα σεζόν, τραβήχτηκε ακόμα περισσότερο κι από το συνηθισμένο! Αν έχω ώρα πιο μετά, θα κάνω ένα ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή