Lost: This is future crap, isn't it?


Spoilers με πολλή, πολλή καθυστέρηση, για το πρώτο BKV-penned επεισόδιο Lost.

Περίμενα αυτό το επεισόδιο με τον ίδιο συνδυασμό αγωνίας, περιέργειας και ενθουσιασμού που είχα όταν έβαζα να δω το Firefly, υπό μία έννοια. Τόσο το διαστημικό γουέστερν για τον δημιουργό Joss Whedon, όσο και το Lost για τον δημιουργό κόμικς Brian K. Vaughan παρουσιάζουν την ίδια πρόκληση. Μπορεί ένας συγγραφέας που χρησιμοποιεί τόσο έντονα την ποπ αναφορά ως εργαλείο διαλόγου να γράψει για έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι έχουν αναγκαστικά αναπτύξει ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα αναφορών?

Σίγουρα οι ναυαγοί (ειδικά αν είναι pop culture fiends σαν τον Hurley) θα κάνουν την περιστασιακή αναφορά τους, από το Say Anything του Cameron Crowe μέχρι καλή ώρα τον Flash σε αυτό το επεισόδιο, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει η ίδια αίσθηση χιούμορ να δανείζεται και στοιχεία της δικής τους contemporary πραγματικότητας. Α
υτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όπως το πέτυχε ο Whedon στο Firefly, το πετυχαίνει και ο Vaughan στο Lost. Είναι ατάκες σαν το "Who is your favorite Other" ή το πινγκ πονγκ των 108 ωρών ή η mixtape Phil Collins που αποτελούν αληθινά χαρακτηριστικά του co-writer του επεισοδίου, κι όχι τόσο πολύ οι αναφορές σε κόμικς που μπορεί να τις κάνει οποιοσδήποτε.

Aπό τη συνεργασία αυτού του εξαιρετικού συγγραφέα και του showrunner του Alias, Jeff Pinkner, έρχεται το τρίτο flashback του Desmond και είμαι πλέον πεπεισμένος οτι δεν πρόκειται να δούμε επεισόδιο επικεντρωμένο στον brotha το οποίο να μην είναι τουλάχιστον γαμάτο. Μέσα σε λιγότερο από μια σεζόν του έχουν αφιερωθ
εί 4 τηλεοπτικές ώρες και παραμένει άφθαρτος! Επιπλέον, είναι κατάθεση για το ταλέντο των σεναριογράφων όταν ξεκινάνε να πουν ένα flashback που μοιράζεται την ίδια βασική αρχή με το origin των τατουάζ του Jack -δηλαδή, ας αφιερώσουμε 20 λεπτά σε κάτι παντελώς ασήμαντο και ηλίθιο- και το κάνουν να δουλέψει.

Φυσικά δε θα μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο το οτι υπήρξε μοναχός ο Dez, αν και μου άρεσε η ιδέα του εγκλεισμού σε μοναστήρι για λόγους καθαρά προσωπικούς και καθόλου θρησκευτικούς. Έτσι, ο χαρακτήρας θυμίζει περισσότερο τον Eko (μετά το ρετουσάρισμα που του έγινε στο επεισόδιο του θανάτου του) παρά τον μοιρολάτρη Locke της δεύτερης σεζόν. Επίσης, hello, γνωρίζει την Penny στο τέλος! Όμορφη, πολύ όμορφ
η σκηνή.

Οι συνεχείς αναφορές στην αγαπημένη του καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου κατέστησαν αδύνατο το να βρίσκεται αυτή στο νησί, αλλά η μαγκιά είναι πως οι παραγωγοί δεν πήγαν για μια μεγάλη ανατροπή α λα "The Man From Tallahassee", παρά μας άφησαν να ξυνόμαστε απορημένοι αν έχουμε ξαναδεί κάπου τη non-Penny του φινάλε. Ό,τι είχε προηγηθεί του cliffhanger μπορεί να ιδωθεί ως γερό filler υλικό, αλλά τόσο καλογραμμένο που δε θα διαμαρτυρηθώ δευτερόλεπτο. Εξάλλου, προτιμώ μια ματιά στο πώς δουλεύουν οι δυνάμεις του Desmond παρά μια εκτεταμένη επίσκεψη στον βαρετό κόσμο του Ben και της Juliet.

Δυστυχώς εδώ υπήρχε και μια περίπτωση της δυστυχίας του να
γνωρίζεις πολλά (κυρίως επειδή οι παραγωγοί δε βουλώνουν ποτέ το στόμα τους) διότι δε μπόρεσα ούτε στιγμή να χαθώ μέσα στο δίλημμα του Desmond για να το αν θα αφήσει τον Charlie να πεθάνει ή όχι. Όμως βρίσκω πως η καρδιά του επεισοδίου δεν ήταν εκεί, αλλά κυρίως στα interactions, κάτι που ιδιαίτερα φέτος έχει λείψει τόσο πολύ από τη σειρά που όταν το βρίσκουμε ("Tricia Tanaka...") είναι λόγος χαράς. Από κάθε αυτοαναφορική ατάκα του Hurley μέχρι την korean ghost story του Jin (μακράν η καλύτερη σκηνή του επεισοδίου), κι από την Evangeline Lily με τα εσώρουχα (what?) μέχρι το σεξ με τον Sawyer όπου εκείνος κατάλαβε οτι ήταν απλώς το rebound (αλλά συνέχισε έτσι κι αλλιώς), αυτό το επεισόδιο ήταν για μένα το καλύτερο breather μετά από δύο συνεχή επεισόδια που παρέδωσαν μεν μυθολογία, αλλά όχι ιδιαίτερα καλό storytelling.

PS. Αυτό το προσέξαμε όλοι, φαντάζομαι?


What the fuck? Υπάρχει ένα τάγμα φυλάκων της μοίρας (στο οποίο είχε προσπαθήσει να μπει ο faux psychic της Claire αλλά είχε την ίδια καριέρα με αυτή του Gob στην ένωση μάγων) που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να φτάσει ο Dez στο νησί? Με διασκεδάζουν όλα αυτά τα συνεχή hints όποτε έχουμε flashback του brotha, οτι αυτός είναι το πραγματικό κέντρο της μυθολογίας του Lost, κι όλοι οι άλλοι, τίποτα παρά τυχαίοι περαστικοί.

11 σχόλια:

  1. Εγώ έχω εκλιπαρήσει τον Θεό για βίαιη θανάτωση των Άλλων (παρά το ότι θα μας βγουν "καλοί") αρκετά πριν μας βγουν "καλοί" (και καλά δεν έχουν σκοτώσει κανέναν, και ο μόνος που πήγε να πεθάνει ήταν ο Charlie εξ αιτίας του rogue Ήθαν). Δε με ενδιαφέρει πια να μάθω ποιοι είναι οι άλλοι, με τόσα ψέματα που έχουν πει (και που συνεχίζουν να λένε, κανένας θεατής του Lost που σέβεται τον εαυτό του δεν νομίζω να εξεπλάγη με το γιατί τελικά η Juliet έμεινε πίσω, ε;)

    Απλά ας ελπίσουμε ότι το φράγμα που εμποδίζει την πρόσβαση στο νησί δεν είναι αναμάσημα του φράγματος από το διήγημα "Arena" του Frederic Brown, που μάλιστα είχε γίνει και επεισόδιο του παλιού Star Trek με πρωταγωνιστή τον Denny Crane —γραμημένο mad cow disease— William Shatner ήθελα να πω.

    Το Lost πια το χαζεύω όταν βρω χρόνο, ως άσκηση υπομονής. Το πραγματικό μου πρόβλημα είναι πως και το House M.D. και το Boston Legal έχουν αρχίσει να κρεμάνε, αλλά τι μου φταίει αυτό το blog;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I plaka einai, Ted, oti prin ligo legame 'Kai pws kai den exei grapsei akoma gia to BKV's Lost ep?' / 'Tha einai overwhelmed mwre, tha exei na grapsei ena katevato NA (xwris to sumpatheio) sto thema, tou dinw mia mera akoma'

    Kai w, koita na deis, pire molis mia wra apo tote pou to anaferame. Kai antapedwses tin upomoni mas me to oh-so-cute MSPaint-ed image...

    Apo kei kai pera, nai, now Desmond is officially one cool brotha. Lew na kanoume ena ap ta kathierwmena toasts ston BKV gi auto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βάρα ελεύθερα, αντέχει το blog. Εξάλλου το House έχει όντως κρεμάσει, όσο για το Boston Legal... του David Kelley είναι, τι περίμενες? Oι τρίτες σεζόν είναι η στάνταρ ταρίφα για να αρχίσουν τα γαμοσταυρίδια από τους θεατές.

    Εγώ ξέρεις τι φοβάμαι πιο πολύ, για να γυρίσω στο Lost? Οτι οι Others θα αποδειχτούν κι αυτοί ένα ακόμα detour, κάτι σαν Tailies σε μεγεύθυνση.

    Αν δεχτούμε οτι το Lost είναι μια προαποφασισμένη ιστορία, τότε τι κάνουν οι συγγραφείς της όταν συνειδητοποιήσουν πως έχουν πολύ χρόνο να γεμίσουν? Μα ναι, εμφανίζουν ένα νέο γκρουπ survivors, με τη δική τους ατζέντα, τα δικά τους προβλήματα, και τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρουν για σκότωμα χρόνου. Για ποιους μίλησα τώρα, για τους Others ή για τους Tailies?

    Tι σημασία έχει? Μέχρι το τέλος της σεζόν θα είναι κι αυτοί παρελθόν, όπως παρελθόν αποτέλεσαν και οι άλλοι Άλλοι, οι περσινοί, και μας έκαναν συλλογικά να αισθανόμαστε πως χάσαμε 22 ώρες από τη ζωή μας.


    Αυτό φοβάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xaxaxa Mel ayto legame me th filh mou pou to blepame. ELEOS mia fwto mprosta apo monasthri de mporousan na tous bgaloun? POSO fake + MS Painted einai! :P

    Wraios o brotha :) Poor Sawyer *swoon*

    (I also love House alla ayto einai gia allo post :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mporei na ginei monimos sto writing staff o BKV? Mporoume na exoume webisodes me to pos pernaei tin kathe mera tou sto nisi o Sawyer? (Kapou diabaza oti einai enas apo tous funniest characters on TV, kairos den itan na to pei kapoios?) Kata ta alla Desmond totally owns Lost. Perimeno enagonios tin glorious epistrofi tis Penny!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mόνιμος είναι! Αν είχαμε και τα closing credits θα βλέπαμε το όνομα του υπό τον χαρακτηρισμό "executive story editor", whatever the hell that means!

    Και απλά θεωρώ δεδομένο οτι το Lost θα τελειώσει με την Penny να πέφτει στην αγκαλιά του Desmond και τελευταίο πλάνο ένα φιλί τους υπό καταρρακτώδη βροχή. Εκεί θα τα συγχωρήσω όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακολουθεί ένα από τα σπάνια και άσχετα σχόλιά μου. Επειδή το είδα το επεισόδιο του Lost και πριν λίγο είδα και ένα άλλο από μία άλλη σειρά ένα έχω να αναφωνήσω...

    Hiiiiirooooooo....!!!!!

    Η δική μου ταπεινή άποψη είναι ότι τα σπάει και όπως πάντα έχω μείνει με την απορία του τι γίνεται τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω αρχίσει να βαριέμαι αθεράπευτα και το Lost (και όπως ξέρει καλά ο κύριος Τyler, όταν εγώ βαρεθώ κάτι αρνούμαι κατηγορηματικά να του δώσω δεύτερη ευκαιρία - ακόμα δεν μου έχει συγχωρήσει την αντιδρασή μου στο arrested development, xoxo).

    Παρολαυτά στο θέμα Desmond - Penny έχετε ένα δίκιο, γιατί μην ξεχνάμε πως όταν έγινε το μεγάλο μπουμ and the sky turned purple, αυτή είχε κάτι καημένους στην ανταρτική που τον εντόπισαν τον Βrotha (ή κάτι τέτοιο τεσπα).

    Ηθικό δίδαγμα: Αυτό είναι, αγάπη μου, οι γυναίκες! Της έταξε ότι θα την παντρευτεί? Αυτή θα τον βρει και θα τον πάρει, δεν 'πα να κρύβεται και στο νησί του Lost, θα τις βρει αυτή τις συντεταγμένες!!!!
    Θεά η Παναγιώτα, ΘΕΑ!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γυναίκες παιδί μου! Τώρα μου φαίνεται οτι τελικά άλλο θα είναι το κλείσιμο του Lost: η Penny να βρίσκει το νησί κι ο Desmond να φωνάζει "Κι ΕΔΩ με βρήκες?!"

    (Και χαρά στην ψυχραιμία μου, by the way! Όχι μόνο το Arrested, αλλά και το Pan's Labyrinth! Τσκ τσκ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με αυτό το τελευταίο του Acid-K θα έχω εφιάλτες το βράδυ… η Πηνελόπη κυνηγάει τον Δεσμόνδο με ένα μπαζούκα επειδή δεν την παντρεύτηκε ακόμα, και η έκρηξη (ή έν-ρηξη) τελικά της καταπακτής οφείλεται ότι τον βρήκε και του έριξε ό,τι είχε και δεν είχε επάνω της. Δεν θυμάμαι αν όταν συνήλθε ο Ντέσμοντ τινάχτηκε από τις σκόνες.

    Όσον αφορά το φινάλε, όταν τελικά ο Ντέσμοντ και η Πέννυ συναντηθούν, θέλω να δω τι δικαιολογίες θα βρει να της πει (ξέρετε, έπεσαν ακρίδες, έμεινα από βενζίνη, ήρθε ένας φίλος απ' τα παλιά, δε φταίω εγώ κτλ). Θα μπορέσουν οι σεναριογράφοι να ξεπεράσουν την πρότερη τέχνη του Μπελούσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα είναι το πιο ιδιοφυές φινάλε μετά το τέλος του Monty Python's and the Holy Grail, έτσι;

    Και μετά το internet θα κάνει implode, LOL.

    Πάντως τι σου είναι ένας καλός writer ρε παιδί μου. O BKV κατάφερε να βάλει το προσωπικό του στυλ χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει κάτι στους χαρακτήρες (αν μη τι άλλο, they all kinda made more sense :P), και φυσικά μας δίνει ένα επεισόδιο όπου όχι μόνο συμβαίνουν πράγματα, αλλά κολλάνε και με το πρότερο mythology, έχεις μια κάποια αίσθηση payoff ρε παιδί μ'.

    Μαλακία, δεν ήθελα να μου αρέσει αυτό επειδή είναι BKV, αλλά dammit, αφού είναι καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή