R.I.P. Veronica Mars

Λογικά όλοι το ξέρετε ως τώρα: o Rob Thomas ενημέρωσε το κοινό της σειράς πως οι συγγραφείς του δέχονται πλέον προτάσεις που τους γίνονται από άλλα shows, γεγονός που αποτελεί το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της σειράς. Η Veronica υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα ένα από τα πιο έξυπνα και καλογραμμένα shows της τηλεόρασης, κατόρθωμα σπουδαίο αν αναλογιστεί κανείς τα μηδαμινά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί.

Προσωπικά, δε θα ξεχάσω ποτέ το cliffhanger της αξεπέραστης πρώτης σεζόν, όπου μετά από ένα άκρως σοκαριστικό και συναισθηματικό φινάλε (στο οποίο αποκαλύφθηκε και συνελήφθη ο δολοφόνος της Lily Kane) οι θεατές έμειναν για ένα καλοκαίρι να αναρωτιούνται αν στην πόρτα της Veronica στεκόταν ο Logan ή ο Duncan, σε μια εποχή όπου ακόμα το ρομάντζο του κακού πλουσιόπαιδου με την αγαπημένη μας περιθωριακή teen detective σήμαινε τον κόσμο ολόκληρο.

(Ήταν ωραίο καλοκαίρι εκείνο, με το δίλημμα της Veronica και το άνοιγμα του hatch και τον όχι-Michael-Vaughn.)

Δυστυχώς στην πορεία, όταν η ιδιαίτερα προσωπική πρώτη σεζόν έδωσε τη θέση της σε ένα αχρείαστα περίπλοκο μυστήριο και μια "24"-type λύση, και στη συνέχεια σε ένα σερί μικρο-υποθέσεων και "O.C."-type ερωτικών τριγώνων, η "Veronica Mars" που αγάπησα άρχισε να γίνεται όλο και λιγότερο essential viewing. Το επεισόδιο της εβδομάδας που πέρασε ούτε που θυμάμαι τι πραγματευόταν, ας πούμε, case in point για το οτι η παρέμβαση του δικτύου έκανε τη σειρά τόσο διαφορετική από αυτό που ξεκίνησε να είναι, που πλέον χαίρομαι για το το οτι τελειώνει.

Όχι οτι μπορείς να ρίξεις φταίξιμο στο κανάλι. Η "Veronica Mars" έχει ένα απίστευτο ρεκόρ: είναι η σειρά με τη χαμηλότερη θεαματικότητα στην ιστορία της τηλεόρασης που ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν. Και μετά για τρίτη! Οι κριτικοί λάτρεψαν τη σειρά, τα κουστούμια του δικτύου τη λάτρεψαν, όλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τη σώσουν. Και ο Thomas έχασε το ζητούμενο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχτηκε πως θα έκανε οτιδήποτε προκειμένου να επιστρέψει για μια 4η σεζόν. Αφού ο ίδιος ήταν τόσο τυφλωμένος με αγάπη για τη δημιουργία του που δε μπορούσε να τραβήξει κάπου τη γραμμή, είμαι ευτυχής που τουλάχιστον το έκαναν οι... Pussycat Dolls. (To reality "The Search For The Next Pussycat Doll" που αντικατέστησε το teen mystery drama για 8 εβδομάδες έκανε σταθερά διπλά και τριπλά νούμερα.)

Όμως τα νούμερα είναι εν τέλει άσχετα με τη θέση που θα κατακτήσει η σειρά στο Μεγάλο Βιβλίο της pop culture. Πολλά shows σπάνε ρεκόρ τηλεθέασης, αλλά δε σημαίνουν τίποτα, λένε ελάχιστα σε πάρα πολλούς-- η Veronica κατάφερε να πει πάρα πολλά σε ελάχιστους. Με χαρακτήρες χτυπημένους από τη μοίρα, αναγκασμένους να ζήσουν με τις βαριές συνέπειες των αποφάσεών τους, η σειρά του Rob Thomas έπιασε τον πόνο και τη ψυχή του κοινωνικά παραμερισμένου, έφηβου ή μη. Η αθωότητα της Lilly Kane θα μας χαμογελά στην αιωνιότητα.

Rest in peace, Veronica Mars.

5 σχόλια:

  1. A tear for Veronica... na doume tora poios tha mas empneei gia witty comebacks.

    (Lilly Kane was a slut.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *sigh*

    Pantws, meta apo 2-3 entelws filler epeisodia ("beer is bad for you" kai "iraq war free speech") to proteleytaio (proteleytaio einai, etsi? de teleiwse akomh, etsi?) htan gamato.

    *sigh* Thn agaphsa th Veronica. Einai krima, toso krima.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nαι, το διπλό series finale είναι αυτή την Τρίτη, και ΠΡΕΠΕΙ να είναι γαμάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nai mwre, shame, alla kairos itan. Tha mou leipsei, nai, alla, guess what, mou leipei idi, auti i epoxi pou itan actually kalo.

    O kakomoiris o Rob, he's no Joss, now, is he? Not thriving in adversity an' all that. Oh well.

    May Veronica Mars rest. At last.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά λυπάμαι που φεύγει... αλλά από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι είχε βαλτώσει αρκετά ως σειρά. Μ'άρεσε το τελευταίο ep. αλλά καμία σχέση με την εκπληκτική πρώτη σαιζόν, ή την πολύ καλή 2η.

    Ελπίζω τουλάχιστον ότι το χθεσινό series finale της δίνει τον αποχαιρετισμό που της αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή