Heroes: ...consequences


Και προφανώς τη στιγμή που τόλμησα να φανώ αισιόδοξος για τη σειρά, έρχεται μια ώρα γεμάτη με τα χειρότερα συγγραφικά χαρακτηριστικά που είχε δείξει προηγουμένως η δεύτερη σεζόν. Spoilers μετά το άλμα.

Πριν το επεισόδιο απορούσα πώς θα έρθουν να δέσουν όλα τα dangling threads σε μόλις μιάμιση ώρα, και τώρα έχω μείνει τόσο απορημένος που δε μπαίνω καν στη διαδικασία να το ψάξω. Εδώ ένιωσα πως απλά σκοτώναμε ώρα με χαρακτήρες να φέρονται σαν ηλίθιοι μόνο και μόνο για να μπουν τα πιόνια στη θέση τους... και δεν είμαι καν σίγουρος αν αυτό όντως συνέβη.

Καθόμαστε ας πούμε τώρα και χάνουμε την ώρα μας βλέποντας την Taskmaster ξαδέρφη του Micah να λέει άστοχες αναλογίες για τον Clark Kent (το "Kill Bill" δεν το έχει δει?) λίγο πριν μπουκάρει σε ένα σπίτι για να κλέψει πίσω τα κόμικς του ξαδέρφου της χωρίς να έχει προνοήσει πριν να έχει, oh I don't know, δει καμιά ταινία του Bruce Lee. Hλίθιο, ηλίθιο, ηλίθιο.

Χαρακτηρισμός που πάει γάντι και σε μια πλειάδα ακόμα ηρώων μας. Ο Peter ας πούμε εμπιστεύεται τυφλά έναν άγνωστο τύπο που μόλις δολοφόνησε εν ψυχρώ μπροστά του έναν άνθρωπο. Ο Hiro δε μπορεί να σκεφτεί έναν καλύτερο λόγο για να σταματήσει τον Adam από εκδίκηση για τον πατέρα του? Gee, αυτό κάνει όλα αυτά τα γελοία event mini-series με ήρωες που πλακώνονται μεταξύ τους για μια παρεξήγηση να μοιάζουν με Tolstoy. Και φυσικά έχουμε τον Mohinder να είναι ο εαυτός του, no surprises there. (By the way, έχουμε την παραμικρή ιδεά για ποιο λόγο ο Adam έχει τέτοια καούρα να καταστρέψει τον κόσμο? Μου διέφυγε ή απλά είναι EEEEE-VIL?)

Ugh. U-G-H.

Αν δεν είχα τόσο βίαια αρνητική αντίδραση κάθε φορά που τα διδυμάκια εμφανίζονταν στην οθόνη μπορεί και να είχα εκτιμήσει περισσότερο το πέρασμα της Maya στη σκοτεινή πλευρά που ήταν κι ένα ωραίο display των ικανοτήτων ακόμη κι ενός powerless Sylar. Αλλά δε γίνεται ρε σεις, δηλαδή πραγματικά, η προχειράτζα δεν έχει όρια. Ο Sylar απλά της είπε να ελέγξει τη δύναμή της κι αυτή το έκανε? Να ήταν ιστορία δύο επεισοδίων να πω ας πάει στα κομμάτια, αλλά όταν χτίζεις κάτι επί τρεις μήνες δεν έχεις το δικαίωμα για τέτοια shortcuts! Δεν έχεις!

Και μια τελευταία σκέψη αντί speculation: πώς ακριβώς θα πείραζε αν το cliffhanger του περασμένου επεισοδίου το είχαμε εδώ? Όχι τίποτα άλλο, αλλά άμα είναι να έχουμε την Claire να κλαίει επί ένα επεισόδιο, ας έχουμε τουλάχιστον την ψευδαίσθηση πως ο HRG είναι όντως νεκρός, ειδικά αφού σε αυτό το επεισόδιο δεν προσέφερε απολύτως τίποτα η επίγνωση της κατάστασής του. (ΟΚ, μια σκηνή με τον Mohinder. Big whoop. Ενάμισι λεπτό ήταν, ας πήγαινε στο επόμενο.)

Anyway, στο επόμενο apparently τελειώνει το "Generations". Δε βλέπω πώς μπορεί να γίνει ικανοποιητικά κάτι τέτοιο, αλλά ελπίζω τουλάχιστον να μας αδειάσει τη γωνία ο Suresh. Η παρουσία του αφήνει τους επιρρεπείς στην τεμπελιά συγγραφείς της σειράς να τεμπελιάζουν ακόμη περισσότερο. Αν όλη αυτή η καταστροφική δεύτερη σεζόν ήταν ένα μάθημα προς αποφυγήν για το μέλλον, καλό θα ήταν ο Ινδός να φύγει ανεπιστρεπτί μαζί του, never to be spoken of ever again.

15 σχόλια:

  1. kai sou exo trelli tripa...to 9th wonder pos sinexizei kai iparxei afou o allos ta exei kakarosei????
    genikos meta to ejaisio proigoumeno epeisodio edo mas ta xalasan ligo kai simfono apolita me tin malakinsi egkefalou suresh kai peter.....
    tora o adam giati thelei na katstrepsei ton kosmo mipos giati exei zisei diafora geggonota sta xronia pou ezise alla jexasan na mas ta poun???
    i elle exei arxisei kai ginetai epitelous gamati os xaraktiras kai i skini me ton kafe i ti skata kratage...toso ma toso veronica mars!!!!!
    ante allo ena!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, ο Mendez ήταν συνεπής σχεδιαστής και ήταν way ahead of schedule στα comics του... Όχι σαν τα κοπρόσκυλα στη Marvel και τη DC...
    Άσε που πήραν και τρελλή αξία μετά το θάνατό του... :P
    (και δεν πήγε να πάρει μόνο τα comics η τύπισσα, αλλά και το μετάλλιο του DL που ήταν μέσα στην τσάντα, σε ένα κατά τα άλλα απίστευτα ανούσιο plot)

    Η σειρά έχει ένα σωρό στιγμές που θέλουν ένα κλικ για να γίνουν από "meh", "awesome"... Πάρτε παράδειγμα το φινάλε πχ...(Ανεξάρτητα από τα κίνητρα και των τριών και το τι σκατά συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους)... Μα καλά, συγγραφείς και σκηνοθέτες, Sergio Leone δεν έχουν δει? Έστω Tarantino, για το πως προετοιμάζεται μια μονομαχία?
    Και να μας αφήσουν με ένα ωραίο cliffhanger...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. poli metrio ke axriasto to episodio. simfono me ola osa ipes,pio proxiro grapsimo den borousan na kanoun?
    anw,o mohinder den prokite na pethani kata tin apopsi mu dioti ine ke narrator.den ksero,alla den pistevo na ton vgalun apo tin mesi,ine arketa simantikos(leme tora).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το οτι είναι ο narrator δεν πειράζει και τόσο, περισσότερο πιστεύω εμποδίζει το οτι όντως είναι σημαντικός χαρακτήρας, υπό την έννοια του οτι αποτελεί βολικότατο σεναριακό όχημα για ό,τι πλοκή θέλουν να σπρώξουν οι σεναριογράφοι.

    Και συμφωνώ απόλυτα και με την παρατήρηση για την απουσία κρεσέντου. Επιτρέπεται τώρα να κορυφώνεται συναρπαστικότερα κάτι σαν το "Weeds" από μια σειρά με τύπους που πετάνε και ταξιδεύουν στο χρόνο? Δηλαδή το μεγάλο cliffhanger πριν το φινάλε ήταν τι? Ο Hiro να τρέχει με το σπαθί του πάνω στον Peter λόγω μιας παρεξήγησης που θα λυθεί στο teaser του επόμενου?

    Tην Elle άριχσα να τη συμπαθώ κι εγώ. Δεν ξέρω αν θα είναι relevant και μετά το τέλος αυτού του arc όμως, κάτι που υπογραμμίζει περισσότερο το άθλιο pacing της ιστορίας. Ό,τι έκαναν και έγινε ενδιαφέρουσα, θα μπορούσε άνετα να έχει γίνει ένα μήνα νωρίτερα.

    By the way, η απειλή της Claire οτι θα αποκαλύψει δημόσια την ύπαρξη των μεταλλαγμένων ήταν ένα πρώτο hint για το επόμενο volume? Θα έχουμε "God Loves, Man Kills" του χρόνου?

    Το "9th Wonder" μπορεί να το ανέλαβε κι αυτό ο Christos Gage.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχετικό/άσχετο με την κάψα του Adam να σκοτώσει την ανθρωπότητα: υπάρχει ένα ωραίο βιβλιαράκι του Walter Tevis, το «2500 μ.Χ», που στην Ελλάδα απ' όσο ξέρω κυκλοφόρησε μόνο από εκδόσεις Bell (ναι, δυστυχώς εννοώ τα γνωστά Best seller Bell). Σε αυτό, ανάμεσα σε άλλες υποϊστορίες, ο Σπόφορθ, ένα ρομπότ που ζη και θα ζη όσο υπάρχουν άνθρωποι επειδή ο σκοπός της ύπαρξής του είναι η φροντίδα του ανθρώπινου γένους, θέλει να πεθάνει αλλά δεν μπορεί (δεν του επιτρέπεται από τον προγραμματισμό του οποιαδήποτε πράξη που θα το κατέστρεφε), διότι όσο υπάρχουν άνθρωποι θα πρέπει να τους φροντίζει. Προφανώς δεν του επιτρέπεται να πειράξει ούτε τρίχα από άνθρωπο, αλλά πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να επιτύχει την επιθυμία του. Δεν λέω περισσότερα μήπως το πετύχετε ποτέ στα χέρια σας και το διαβάσετε, είναι υποτονικό αλλά συμπαθέστατο.

    Εκεί είχε νόημα: η ανθρωπότητα είναι το εμπόδιο για το σκοπό, πρέπει να βγει από τη μέση. Εδώ, τι; Γιατί δεν αυτοκτονεί ο Adam, αφού έχει απηυδήσει; Μια γκιλοτίνα χρειάζεται. Ή είναι και καλά ψυχοπαθής επί αιώνες; Πού είναι η ωριμότητα που έρχεται με την ηλικία;-)

    Παιδιάστικα πράγματα, όντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραία ιδέα το βιβλίο. Και σχετικά με τον Adam, η αντικατάσταση ενός mind-numbingly stupid κινήτρου (μου κλέψανε τη γκόμενα!) με ένα άλλο (μισώ τους ανθρώπους! -μου έκλεψαν κι άλλες γκόμενες στην πορεία?-) με κάνει επιπροσθέτως να απορώ ποιο το νόημα να τον γνωρίσουμε εξαρχής ως Kensei.

    Μπορεί στο επόμενο να έρθει μια εξήγηση τόσο γαμάτη που να με στείλει αδιάβαστο, αλλά αυτή τη στιγμή νιώθω λες και πρόκειται για δυο διαφορετικούς ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, και από την αποκάλύψη για το κεφάλι, προέκυψαν ένα σωρό τρύπες...
    Στο ίδιο επεισόδιο είδαμε τον Noah να τρώει σφαίρα στο κεφάλι και να δουλεύει μια χαρά το Healing factor.
    Πόσο χειρότερα θα ήταν μία shotgun, εκτός από το να έκανε τα μούτρα του Peter κιμά...

    Ξεχάσαμε και την κρίση αυτογνωσία του Mohinder...Όταν μιλάει με τον Bob και του λέει "Τόσες εβδομάδες ήμουν underground και δεν με πήρατε χαμπάρι. Φαντάσου να ήταν κάποιος πιο σοβαρός και ικανός από μένα τη ζημιά θα έκανε..." :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και by the way, o Peter γιατί έχει λυσσάξει οτι θέλει να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού για να σώσει την Caitlin? Αφού αν την αποτρέψει, η ενοχλητική Ιρλανδή θα σβηστεί στο τίποτα μαζί με όλο το Μέλλον v2.0.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Έλα, Χίρο, μ' ακούς;»
    «Ποιος είναι;»
    «Έλα ρε, ο Πετράκης ο Πετρέλης είμαι. Να σου πω, αδειάζεις;»
    «Δεν προλαβαίνω! Θέλω να σώσω τον κόσμο! Γιάτα!»
    «Έλα μωρέ, τι δεν προλαβαίνεις, αφού ταξιδεύεις στο χρόνο. Μάλιστα, θέλω μια χάρη σχετικά με αυτό.»
    «Τι χάρη; Και γιατί εγώ, αφού κι εσύ ταξιδεύεις στο χώρο και στο χρόνο απ' όταν με γνώρισες;»
    «Ναι, μπορώ, αλλά φοβάμαι μη κάνω κάνα λάθος και γκριζάρω γρήγορα, ή, heaven forbid!, κάνω φαλάκρα… θέλω να σώσω μια γκόμενα που κατά λάθος την πήγα στο μέλλον και τη μπαγλαρώσανε.»
    «Να βοηθήσω, αλλά μήπως δεν θέλει να σωθεί; Είχα κάτι παρόμοια τραβήγματα με τον πατέρα μου.»
    «Όχι ρε συ, εγγύηση σου λέω, η κοπέλα με παρακάλαγε να τη σώσω.»
    «Καλά, να σε βοηθήσω, αλλά τι να κάνω αυτή τη στιγμή που σε μια παράλληλη πραγματικότητα έχω σταματήσει το χρόνο για τους άλλους και επιτίθεμαι με ένα σπαθί στον Adam ενώ εσύ προσπαθείς να με σταματήσεις;»
    «Δεν τρέχει μια. Ούτως ή άλλως, σταματημένος είναι ο χρόνος, πετάξου μια στιγμή σε αυτή τη διεύθυνση και αυτή τη χρονική στιγμή λίγο πριν το χωροχρονικό μου ολίσθημα, πιάσε το χεράκι της Κατερινούλας και κράτα την μακριά μου για να μη την πάρω παραμάσχαλα.»
    «Εξαίσια ιδέα! Γιάτα! Εντάξει. Εσύ όμως τι θα κάνεις;»
    «Στα 10 πικοδευτερόλεπτα που θα λείπεις, θα κάνω διαλογισμό για να τελειοποιήσω την δική μου τεχνική, θα σώσω τον κόσμο βάζοντας ένα κοφτερό πριόνι και μια μπανανόφλουδα στο πάτωμα μπροστά στον Adam πριν ξαναξεκινήσω το χρόνο, θα παντρευτώ την Κατερινούλα σε άλλο χωροχρόνο, και θα κάνουμε 5 κουτσούβελα.»
    «Ναι, αλλά ποιος θα στα φυλάει τα μικρά πριν αρχίσουν σχολείο;»
    «Έχω ένα φίλο, τον Tim Kring, που του αρέσει να περιτριγυρίζεται από παιδάκια που παίζουν παιχνίδια με την φαντασία τους. Μου έχει πει πως του δίνουν ωραίες ιδέες.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να συνοψίσω σοβαρά: όταν παίζαμε παρέα με άλλα παιδιά και φαντασιωνόμασταν πως ήμαστε παντοδύναμοι, δεν μας πείραζε επειδή δεν είχαμε πρότερες παραστάσεις: «εγώ θα σηκώσω ένα βουνό και θα στο φέρω στο κεφάλι!» «κι εγώ θα πετάξω πρώτα μακριά και θα σε κάψω με φωτιά λέιζερ!» «κι εγώ θα έχω σούπερ ασπίδα καθρέφτη και η φωτιά θα κάψει εσένα!» κτλ. Το πρόβλημα, που τότε δεν αντιλαμβανόμασταν, είναι πως πρέπει να υπάρχουν όρια και κανόνες, και μάλιστα όλο το ενδιαφέρον είναι οι κανόνες να εμπλέκονται ωραία. Τρανό παράδειγμα το σκάκι, που μετράει χιλιετίες ζωής. Θα έπαιζε κανείς σκάκι αν μπορούσες να κάνεις ματ από την πρώτη κίνηση; Προφανώς όχι, θα ήταν χαζό. Αν αντιθέτως μπορούσες να κάνεις ματ από την πρώτη κίνηση και αυτοπεριοριζόσουν, θα ήταν επίσης χαζό και χωρίς νόημα.

    Αυτό έχει συμβεί πια με το Heroes. Έχεις χαρακτήρες που μπορούν να κάνουν ματ από την πρώτη κίνηση, και δεν το κάνουν. Είναι Θεοί, και συμπεριφέρονται σαν χαζοί θνητοί. Το σύμπαν του Kring έχει επεκταθεί υπερβολικά πολύ για τις ικανότητές του, αν μου επιτρέπετε. Δεν έχει πια πλάκα.

    Για το τέλος, επιτρέψτε μου να αντιγράψω τη ρητορική ερώτηση των Modest Mouse:

    If God controls the land and disease, keeps a watchful eye on me; if he's really so damn mighty,
    my problem is I can't see,
    who would wanna be such a control freak?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επέτρεψέ μου κι εμένα μια υπόκλιση. Πέρα από τον χιουμοριστικό διάλογο, σα να άγγιξες μάλλον τη ρίζα του προβλήματος με αυτό που λες. Ο Kring έχει αντικαταστήσει την απουσία κανόνων και περιορισμών με απύθμενη βλακεία.

    Θα περίμενε κανείς οτι το "Watchmen", από το οποίο τόσο ελεύθερα δανείζεται, θα τον είχε διδάξει την αξία της μελαγχολικής ύπαρξης ενός παντοδύναμου όντος σαν τον Dr. Manhattan. Για έναν ανέμπνεστο hack του σήμερα, η Moore-esque μπλε μοναξιά έχει αφήσει τη θέση της στην emo αυτολύπηση. Tα bangs κι αν κόπηκαν, αυτό το κενό συναισθημάτων κουφάρι έχει μείνει ίδιο.

    Η ευκολία στην εξουσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. a egw oti stamataw na to blepw, apo to proigoumeno kiolas episodio... no second thoughts meta apo osa diabasa edw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. η προοπτική για HRG με δυνάμεις αναγέννησης,δεν είναι κάποιο μπόνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λες? Δεν θυμάμαι αν το αίμα έχει μόνιμη επίδραση...

    Πάντως επί της ουσίας, θα ήθελα ο HRG να παραμείνει απλός άνθρπωπος χωρίς δυνάμεις. Δεν είναι ένας από τους παράγοντες που τον κάνουν όσο συναρπαστικός χαρακτήρας είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή