The Best of 2007: Laugh track


Ποιος ανακήρυξε το παραδοσιακό sitcom νεκρό? (Χμ. Κι εγώ, μεταξύ άλλων, αλλά είμαι αθώος γιατί είχα μόλις δει τον πιλότο του "Big Bang Theory" οπότε δικαιολογούμαι.) Ε, λοιπόν, είχε άδικο. Το sitcom είναι πάρα πολύ ζωντανό, με τα γέλια-κονσέρβα του, με τα χάρτινα σκηνικά του, με τις γουρλωμένες μουτσούνες του και με τα όλα του. Και μας το αποδεικνύουν σε εβδομαδιαία βάση (όταν δεν έχει απεργία, that is) δύο εξαιρετικά δείγματα του είδους.

Το "How I Met Your Mother" συνεχίζει να είναι ένα μοντέρνο spin πάνω στο κλασικό sitcom, στηριζόμενο μεν αρχικά στο "Friends" αλλά περισσότερο πιστό στην πειραματική δομή του "Coupling". Προς το τέλος του 2006 το modern sitcom classic επεισόδιο "Slap Bet" έκανε κοινό και βιομηχανία να κοιτάξει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, και διαμέσου του 2007 η ομάδα των Carter & Bays ολοκλήρωσε το άλμα της σειράς, από το επίπεδο της συμπαθούς μετριότητας σε εκείνο του sleeper classic. Δεν λείπουν τα επεισόδια εκείνα που θα μπορούσαν να ανήκουν σε μια οποιαδήποτε κωμωδία, αλλά συχνότερα από ό,τι όχι, το "Mother" καταφέρνει να παραδίδει 20λεπτα που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί από αυτό το show και μόνο. Η Hot/Crazy Διαγώνιος της Vicky Mendoza, το Slap Countdown, o Platinum Rule και τα nested flashbacks, το Legendary που χωρίστηκε σε δύο σεζόν, η Μπλα-Μπλα γκόμενα του Ted της οποίας το όνομα δε θυμάται καν, όλα αστεία θα τα θυμόμαστε για χρόνια χωρίς ποτέ να αναρωτηθούμε σε ποιο sitcom το είχα δει αυτό ρε γαμώτο...? Mainstream hit αυτό το show δε θα γίνει ποτέ, αλλά είναι κι αυτό μέρος της unlikely και παράδοξης ύπαρξής του. Cult favorite sitcom? Κι όμως.

Από την άλλη, το "Back to You" είναι όλα όσα το HIMYM δεν είναι, σε φιλοσοφία. Απόλυτα old-school, και ουσιαστικά κάτι που δε θα έπρεπε να μου αρέσει. Αν όμως μια κωμωδία έχει χιούμορ και έχει καρδιά, τι σημασία έχουν όλα τα άλλα? Δύο 20λεπτοι θρύλοι του genre, οι Kelsey Grammer και Patricia Heaton, δημιουργούν κωμικό sexual tension με ένα βλέμμα, χωρίς όμως σε κανένα σημείο να αφήνουν τη σχέση των δύο χαρακήρων τους να εκφυλιστεί σε κάτι καρικατουρίστικα ψυχρό. Πίσω από τις εγωιστικές πράξεις του has-been star newscaster Chuck Darling μπορούμε να δούμε την αληθινή του εκτίμηση για την συνάδελφό του και την ειλικρινή του επιθυμία να αποτελέσει father figure για την κόρη της. (η αξιολάτρευτη Laura Marano στο ρόλο.) Πάνω από όλα όμως, το show είναι πολύ αστείο, με έναν τρόπο που παρότι σχεδόν αβάσταχτα παραδοσιακός, δεν κάνει τους χαρακτήρες να μοιάζουν με μηχανές punchlines. Σέβεται αυτούς, όσο και τον θεατή.

(How I Met Your Mother, Season 2, Season 3 στα links δεξιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου