The Best of 2007: Josh Schwartz


To να πω οτι ήταν ο breakthrough δημιουργός του 2007 θα είναι understatement αλλά ταυτόχρονα και κάτι το περίεργο. Ο Schwartz το είχε το breakthrough του πριν 4 χρόνια, όταν δημιούργησε το "O.C." και μαζί με αυτό μια ολόκληρη νέα σχολή τηλεόρασης, με κάθε νέο male lead που σέβεται τον εαυτό του να είναι brooding, και emo, και witty και self-aware. Όμως το O.C. ξεφούσκωσε ακόμα γρηγορότερα από όσο χρειάστηκε για να αναδειχτεί σε φαινόμενο, κάνοντας το 2007 μια χρονιά που ο δημιουργός του μάλλον δεν περίμενε ποτέ του οτι θα ζούσε. Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες είδε την original δημιουργία του να ολοκληρώνει μια εντυπωσιακά focused και διασκεδαστική και ειλικρινή 4η σεζόν (φτάνοντας σε ένα φινάλε καλύτερο από αυτό που άξιζε δεδομένου του περασμένου ενάμιση χρόνου, και σίγουρα σε τόνο πολύ πιο κοντά στα γούστα μου από ό,τι ακόμα και η πρώτη σεζόν), αλλά ακόμα σημαντικότερα, δημιούργησε δύο από τα πιο πολυσυζητημένα shows της φετινής σεζόν.

Το "Chuck" και το "Gossip Girl" μοιάζουν σαν τα δύο κομμάτια του δημιουργικού εαυτού του Schwartz, που μαζί συνέθεταν την early ιδιοφυία του "O.C.", χωρισμένα το καθένα σε ένα διαφορετικό show. Ο geek Josh, ο φαν των espionage ιστοριών και των pop culture αναφορών, δημιούργησε το "Chuck", προς εξίσου μεγάλη απόλαυση κοινού και κριτικής. Αγαπημένοι χαρακτήρες (έναν Morgan τον συγχωρούμε, ε?), χιούμορ, συναίσθημα, ασταμάτητα homages από έναν δημιουργό-fanboy, και μια μυθολογία που μόλις αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Πάνω από όλα όμως? Ένας Adam Baldwin θησαυρός, στο δράμα, στην κωμωδία, και στη δράση, και... με ένα πηγούνι σμιλευμένο από τον ίδιο τον Michaelangelo. (από τις αστειότερες στιγμές της τηλεοπτικής σεζόν.)

Όσο για τον Josh που αρέσκεται στα ερωτικά τρίγωνα και τους κακομαθημένους γόνους πάμπλουτων οικογενειών? Το "Gossip Girl" είναι η απολύτως νηφάλια νεανική σαπουνόπερα με πρωταγωνιστές απόλυτα μεθυσμένους spawns of the fabulously wealthy. Κι όμως, ανάμεσα στα εντυπωσιακά outfits, τις bitchy 16χρονες, και το underage sex, η σειρά έχει να επιδείξει καρδιά και χαρακτήρες που ποτέ μα ποτέ δεν εκφυλίζονται σε καρικατούρες. Είναι βασικά το "O.C.", αλλά χωρίς τα meta στοιχεία του. (Plus, "Glamorous" a capella!) Όπως και το "Chuck", ξέρει απόλυτα τι είδους show είναι, ξέρει ποιο είναι το κοινό του, και ξέρει πώς να το κάνει ευτυχισμένο. Το φετινό output του Schwartz μπορεί να μην αποτελέσει σταθμό για την τηλεόραση (όπως ενδεχομένως πέτυχε το αρχικό 7-episode καλοκαιρινό σερί του "O.C.") αλλά λίγοι δημιουργοί ξέρουν πώς να καταφέρνουν συνεπέστατα, βδομάδα μετά τη βδομάδα, να διασκεδάζουν τόσο αποτελεσματικά και unapologetically το κοινό τους. Ειδικά αν αυτό αποτελείται από 15χρονα κορίτσια και 30χρονους geeks την ίδια στιγμή.

(The O.C., Season 4)
(Chuck, Season 1 στα links δεξιά)
(Gossip Girl, Season 1 στα links δεξιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου