StrikeWatch: DGA cuts deal

Η έκπληξη δεν είναι οτι η DGA κλειδώθηκε με την AMPTP σε ένα δωμάτιο και δε βγήκε μέχρι να υπογράψουν οι δυο τους (πριν λίγα λεπτά) νέα συμφωνία. Η έκπληξη είναι οι όροι αυτής της συμφωνίας. Είναι αργά και τα μάτια μου κλείνουν, και ποιος είμαι εγώ για να κάνω βραδιάτικα ανάλυση όταν ακόμα ψάχνεται και η ίδια η WGA, αλλά όπως βλέπω τα κύρια σημεία της 3-ετούς συμφωνίας δε μπορώ παρά να χαμογελάσω, με κάποια επιφύλαξη πάντα.
  • Αύξηση μισθών και residuals μετά τον κάθε χρόνο.
  • Δικαιδοσία για όλες τις παραγωγές με online διανομή.
  • Διπλασιασμός των residuals για πωλήσεις μέσω new media.
  • Kαι, το κυριότερο, καθορισμός residuals για online streaming.
Για αυτό το τελευταίο, η WGA ήθελε να λαμβάνει residuals κατόπιν 3 ημερών promotional προβολής κάποιου επεισοδίου ή ταινίας μέσω internet, στο οποίο αίτημα η AMPTP είχε απαντήσει με κάποια γελοιότητα του τύπου "μετά από 6 μήνες". Η συμφωνία με την DGA καθορίζει ως promotional το διάστημα των 17 πρώτων ημερών (24 για σειρές στην πρώτη σεζόν) μετά το οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να αποδίδουν ένα 3% στα μέλη του σωματείου.

Ακόμα, τα μέλη της AMPTP θα υποχρεούνται να ανοίγουν τα βιβλία των συμφωνιών τους προς την DGA. Αυτό, προκειμένου να καταγράφονται στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν εν συνεχεία στην επόμενη διαπραγμάτευση, σε 3 χρόνια από τώρα, αλλά και να μην εμφανιστούν περιπτώσης εξαπάτησης από την πλευρά των στούντιο.

Στις ανακοινώσεις τους στον τύπο, οι εκπρόσωποι της DGA και της AMPTP φάνηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι και με καλή διάθεση, ενώ τόσο η AMPTP όσο και η WGA έσπευσαν να δηλώσουν πως θα περιμένουν ο ένας τον άλλον στο τραπέζι αφού γίνει η κατάλληλη μελέτη της αποψινής συμφωνίας. Οι όροι που πέτυχε η DGA λέγεται πως θα προσφερθούν και στους σεναριογράφους, παρά τα γεγονός οτι πολλοί φοβόντουσαν εκδικητική διάθεση από πλευράς των στούντιο για την απεργία. (Και ωραία όλα αυτά, αλλά υπάρχει ακόμα εκείνο το θεματάκι της δικαιοδοσίας για τα reality shows.)

Τις επόμενες μέρες θα ακουστούν πάρα πολλά για τη συμφωνία της DGA και για το αν πρέπει να την πάρει επί τόπου και η WGA, ενώ σίγουρα δε θα λείψουν αυτοί που θα επικροτήσουν τους σκηνοθέτες ως το "ώριμο" σωματείο που έκλεισε συμφωνία σε 6 μέρες. Ό,τι όμως κι αν ειπωθεί δε θα αλλάξει αυτό που είναι ήδη εμφανές από αυτή τη γρήγορη ανάγνωση των όρων της συμφωνίας: χωρίς την απεργία, δε θα υπήρχαν.

2 σχόλια: