US TV #1,000: BtVS, Season 8, Issue 12

It's only fitting. To blog που (πολύ απλά) δε θα υπήρχε αν δεν ήταν για την Buffy the Vampire Slayer, βαράει σήμερα το 1,000ό του post με τον σχολιασμό του υπερπολυσυζητημένου νέου επεισοδίου της σειράς. Το οποίο, κλείστε λίγο τα αυτιά σε όλο το marketing plan και τις out of context φωνές "αγανακτισμένων" αναγνωστών, είναι ένα από τα καλύτερα της σειράς.

Ξέρετε, και των 8 σεζόν δηλαδή.
Huge spoilers μετά το άλμα.

Έγραψα τον προηγούμενο μήνα:
Για μένα υπάρχει κάτι ιδιαίτερα γοητευτικό σε μια τέτοια σχέση, βασισμένης στη γνώση του one-sided, unrequited έρωτα. Η Satsu γίνεται άμεσα χαρακτήρας που πρέπει να προσέχουμε και η Buffy βρίσκει ένα επιπλέον στήριγμα, φυσικά με το σετάκι νέων ενοχών. ("ό,τι με αγαπάει πεθαίνει.")
Ξεκάθαρα, η εξέλιξη αυτού του τεύχους δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά ταυτόχρονα, ήρθε. Με βάση τα όσα είχαν προηγηθεί, θα περίμενα ίσως μια will-they-won't-they κατάσταση που θα τραβούσε για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, με τη Buffy να αγωνιά για τις ηθικές προεκτάσεις της όποιας απόφασής της. Και μόνο αυτές-- γιατί μπορεί η Buffy να ήταν και να είναι βασικά straight, αλλά ήταν ξεκάθαρο από το 'Beautiful Sunset' οτι βρίσκει τη Satsu cool και σέξι, και είναι open-minded κοπέλα, και περιτρυγιρίζεται από εκατοντάδες slayers, εξ ου και η πλήρης προδιάθεσή μου (από το προηγούμενο κιόλας) να δεχτώ την πιθανότητα μιας σχέσης μεταξύ των δυο τους.

Όμως αντί να πάρουμε μια ιστορία τραβηγμένη, είχαμε τη φοβερή ιδέα του Drew Goddard να ρίξει τις δύο κατευθείαν στο κρεβάτι, και μετά να τις αφήσει να ξεκαθαρίσουν το συναισθηματικό χάος στο οποίο μπορεί εν δυνάμει να βρεθούν να παρασύρονται. Αυτό κάνει για μια δροσερή αλλαγή ρυθμού απέναντι στην καθιερωμένη δομή αντίστοιχων πλοκών, κι επιπλέον μας χάρισε μιας από τις πιο memorable σκηνές στην ιστορία της σειράς. Τι ενδιαφέρον όμως προσφέρει αυτή η εξέλιξη, την οποία o Whedon είχε ξεκάθαρα προκοικονομήσει από το πρώτο κιόλας επεισόδιο;

Επιφανειακά μπορεί κανείς να διακρίνει ομοιότητες με τη σαδομαζοχιστική σχέση της με τον Spike, και το πώς όπως τότε έτσι και τώρα απλώς βρέθηκε κάποιο διαθέσιμο κορμί για να γεμίσει το κρεβάτι σε μια περίοδο που η Buffy νιώθει αποκομμένη από τα πάντα. Όμως μια καλύτερη ματιά θα δείξει το πολύ πλουσιότερο subtext αυτού που συνέβη εδώ. Ναι, η Buffy βρήκε κάποια που τη λατρεύει σε μια στιγμή που δεν παίρνει τα ίδια συναισθήματα από σχεδόν κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή τίθεται ένα καθαρά ηθικό ζήτημα εκμετάλλευσης. Όχι μονόπλευρο, μάλιστα, καθώς και η Satsu εμπλέκεται σε αυτή τη δομή του στρατού των slayers, δομή που ενδεχομένως να φέρει τις δυο τους σε πολύ άβολη θέση στο μέλλον, κατά τη διάρκεια κάποιας αποστολής. Ακόμα, εκμεταλλεύτηκε η Buffy τα δηλωμένα αισθήματα της Satsu για αυτήν για να πάρει αυτό που χρειαζόταν, μόνο για να πατήσει στη συνέχεια στο άλλοθι του σεξουαλικού προσανατολισμού της και να το λήξει άμεσα;

In pure Whedonesque fashion, την όλη σοκαριστική εξέλιξη/εν δυνάμει βαθιά μελέτη του έρωτα σε σχέση με την ισχύ και τη δύναμη, ήρθε να διακόψει μια απολαυστική και 100% φαρσική σκηνή, με όλο το καστ της σειράς να γίνεται μάρτυρας των, ερμ, καυτών εξελίξεων, δίνοντας ο ένας πάσα στον επόμενο. Τι να πρωτοθυμηθούμε, την είσοδο του Xander και την αναφορά στο όνειρό του; Μπα, μάλλον την instant classic του Andrew,
Hi nude Asian girl. Πρώτα ήρθε ο Vaughan να γράψει τη Faith τόσο επιβλητικά που τώρα οι πάντες θέλουν Faith spin-off από αυτόν. Τώρα ο Drew Goddard μας υπενθυμίζει πόσο φανταστικά γράφει τον Andrew-- με αυτό το ρυθμό κάθε χρόνο θα θέλουμε δυο spin-off Buffy.

Χμ, ας τα κάνουμε 3, γιατί (δείτε κι αυτό) ο Cloverfield Drew εμφανέστατα αγαπάει τον Dracula, και προσωπικά δε θα χόρταινα μια κωμική σειρά με τις ατυχείς περιπέτειες του Δράκουλα και του buttmonkey Xander. Fun fun fun! Μόνο που τώρα το fun είναι not so much that, αλλά μια επική περιπέτεια in the making, με τη Buffy και το Δράκουλα φαινομενικά να κυνηγάνε δρακουλοβαμπίρ στο Τόκυο πριν αυτά... κάνουν τι, ακριβώς;

To scythe είναι κάτι περίεργο να έρθει πάλι στην επιφάνεια. Πολύ συγκεκριμένο για να είναι χωρίς λόγο, ε; Συνυπολογίστε και τους ισχυρισμούς του Twilight οτι θα εξαλείψει τη μαγεία, στέλνοντάς μας ουσιαστικά στο σύμπαν του κόμικ Fray, όπου και συμπτωματικά (;) πρωτοεμφανίστηκε το scythe. Και σκεφτείτε παράλληλα οτι η κεντρική θεματική της σεζόν μοιάζει να είναι το βάρος και η ευθύνη της συνέπειας, με κεντρικό παράδειγμα την επόμενη μέρα του ξορκιού της Willow στο τέλος της 7ης σεζόν... Πάει το μυαλό όλων εκεί που πάει και το δικό μου

So, συνοψίζοντας. Δράκουλας. Βαμπίρ/ζωομάγοι. Scythe. Τόκυο. Satsu. Πράξεις και συνέπειες. Drew freakin' Goddard. Αν αυτό δεν εξελιχθεί στο καλύτερο επεισόδιο της σεζόν, να μη με λένε Tyler. (OK, δε με λένε Tyler, αλλά το πιάσατε.)

13 σχόλια:

  1. Hey, Tyler... thank you.

    Υπογράμμισες ένα από τα πιο βασικά μου rant topics:

    Τα comics είναι ισάξια (κι ας μην είναι ίδια) των visual media που 'κουνιούνται', στη δύναμή τους να λένε ιστορίες, και πολλές φορές το μέσο δίνει στους writers τη δυνατότητα να πουν πράγματα που ειδάλλως ίσως να μη μπορούσαν, μ' αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον.

    Το open-mindedness - που στην οθόνη θα το έπαιρνε μάλλον πολύ διαφορετικά 'το κοινό', βρήκε εδώ την ευκαιρία να φανεί χωρίς να είναι το θέμα οι gratuitous σκηνές.

    Το ότι δεν παίζει θέμα ratings, επίσης, ελευθερώνει το σε πόσον καιρό μπορεί να ειπωθεί μια ιστορία και πώς, και γενικά δίνει την ελευθερία ρυθμού στους... χορευτές του scripting swing για να κάνουν το Syuzhet Foxtrot για μας όπως θα ήταν πιο εντυπωσιακό.

    Και, γενικά, το Season 8 έχει κάλλιστα τα cojones να σταθεί ανάμεσα στο πάνθεον των υπόλοιπων 7, και να λάμπει, μάλιστα, αρκετά ώστε να διεκδικεί 'αρχηγική θέση' σ' αυτό, potentially ("Αγαπημένη μου season Buffy; Η 5η... ή η 8η...")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα στα κόμικς περνάει unfiltered το όραμα των δημιουργών γιατί δεν έχεις να αντιμετωπίσεις τις συμβάσεις της τηλοπτικής πραγματικότητας (έξω από το ΗΒΟ), δηλαδή κίνηση της ιστορίας σε συγκεκριμένους ρυθμούς, περιορισμό στις ιστορίες που μπορείς να πεις ανάλογα με τη φύση τους, χρησιμοποίηση συγκεκριμένων stars σε κάθε επεισόδιο κτλ.

    Εδώ, θέλει να πει ο ένας μια ιστορία για τη Faith; "Do it!" Θέλει ο άλλος να εξερευνήσει ένα συγχυσμένο one-night stand με μια subordinate; Αμέ! Καμία SMG να εκφράσει άποψη ή network heads να γκρινιάξουν οτι την ίδια βδομάδα πχ στο Supernatural έχουν έναν γκέι δαίμονα με κέρατα και άρα δε μπορούν να στη Buffy να κάνουν αυτό που θέλουν ή άλλες σαχλαμάρες που δυστυχώς ήταν πραγματικότητα.

    Επίσης σημαντικό, το πώς ο Whedon με τα νούμερα που φέρνει στα κόμικς είναι ΑΡΧΟΝΤΑΣ. Και όχι μόνο για τα δεδομένα της Dark Horse, όπου τους έχει παραδόσει -απλά- τον πιο επιτυχημένο τίτλο της ιστορίας τους ως εταιρεία, αλλά ακόμα και στη Marvel, όπου έχει κάνει άνω-κάτω τον προγραμματισμό μιας εκδοτικής προκειμένου να πει τη δική του ιστορία με τους δικούς του ρυθμούς. Κανείς δεν πρόκειται, εν ολίγοις, να παρεμβληθεί στο έργο του. Ξέρεις οτι αυτό που διαβάζεις στα κόμικς είναι 100% αμόλυντο όραμα Whedon.

    Τώρα, ενώ έχω ένα πρόβλημα με την επιθετική τακτική πρόωθησης της Dark Horse (και του Whedon) για το #12 της Buffy, που συντέλεσε στο να βγει ένα κομμάτι της ιστορίας εκτός πλαισίου να γίνει μεγαλύτερο θέμα από ό,τι έπρεπε, φυσικά εξακολουθώ να πιστεύω οτι είναι αστείο να το βλέπει κάποιος ως marketing ploy δεδομένου α) της ιστορίας και των ευαισθησιών του δημιουργού και β) των πωλήσεων που κάνει η σειρά. Αλλά αυτό είναι εν τέλει άσχετο με την ιστορία.

    Όσο για το πώς στέκονται οι "σεζόν" η μία δίπλα στην άλλη, δεν είμαι ακριβώς σίγουρος για το γιατί, αλλά ειδικά μετά από αυτό το τεύχος του Drew Goddard μου βγήκε πιο φυσικό από ποτέ το να μην κάνω καν διαχωρισμό ανάμεσα σε TV και κόμικς. Ήταν θαρραλέα ιστορία, είχε τις αλλαγές σε ρυθμό και ύφος που έχουμε συνηθίσει από τις καλύτερες στιγμές της τηλεοπτικής περιόδου, είχε αποφασιστικά νέα πράγματα να συμβαίνουν, διαλύοντας μια για πάντα την αίσθηση οτι αυτό είναι ένα ακόμα meaningless reunion.

    H season 8 έχει για μένα ήδη, θεματικά, πολύ περισσότερα να πει από ό,τι για παράδειγμα η 7η. Και είμαστε ακόμα πριν τη μέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. xronia polla!Na ta ekatomuriostisis ta posts!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απο το άνοιγμα με αυτό το τευχος φαινεται οτι θα εχουμε ενα πολύ fun story arc...! Παντως για το νέο κρεββατωμα της Buffy δεν ξέρω πως νιώθω. Και πάλι πάντως, η Satsu ειναι καλυτερη γκομενο-υποθεση απο τον Riley η τον Spike!!!

    Και για τα χρονια πολλα του blog σου, σου παρουσιαζω το εξωφυλλο για το τευχος #16!!!
    Please dont make a mess in your pants!
    http://michsineath.wordpress.com/2008/02/28/first-look-buffy-16-cover-art/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Xepernaw elaxista thn postofovia moy gia na sas eyhithw agaphte!
    Gia thn parea poy moy exoyn kratisei ta posts soy,
    Gia to live commentary sthn Buffy (molis eida to family ep. kai apofasisa klasika sygkinhmenos na kanw follow up me to paron sxolio),
    gia ta viewathons to come,
    kai genika,
    for
    the
    love
    of
    all things good
    vre aderfe,
    Eyharistw, na eisai kala kai
    MANY HAPPY RETURNS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Well done mate!

    Με το The Shield τι θα γίνει ωρέ αδέρφια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Shield κάτι διάβασα ότι πάει για Σεπτέμβρη... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. mirela, τέλειο το cover! Αυτό μάλλον ενισχύει την υποψία που εκφράζω στο ποστ, οτι η κλοπή του scythe θα έχει κάτι να κάνει με την "ακύρωση" του ξορκιού, δηλαδή την πραγματοποίηση του σχεδίου του Twilight και του σύμπαντος της Fray. Cool stuff!

    vasili, thanks mate, can't wait για τους viewathons! :D

    everyone, thanks. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Arketa endiaferon to sxolio sou gia to prwto teuxos tou Wolves At The Gate .An kai egw pisteua oti 8a mas edeixen kati pou xe ginei sto parel8on me thn Faith ka8oti uparxoun POLLA uponnoumena gia erwtikh el3h anamesa se authn kai thn b

    Twra auto pou proswpika perimenw apo Whedon kai Goddard h kai tous upoloipous writers (Anamenw me poly agwnia na diavasw Jane Espenson) einai pws 8a anptu3oun authn thn istoria sioti h 8esh ths Satsu anamesa sto sllayera rmy einai kapws para3enh auth th stigmh estw kai an uphrxe anfaora apo Leah kai Rowena .Pantws einai a3iologo to oti afotou efugew apo to tube mporei kai mas anaptusei tous xarakthres sta epeipeda pou pragmatika 8elei.

    Einai refreshing pou dne uparxei allh mia apopsh its oput of character kapoiou anegkefalou h teleiws straight kai paramilito wste na dextei oti o xarakthras einai e3eli3imos kai mh xaritinos wste na kanei ena mono pragma sunexeia .Proswpika pisteuw oti to even more shocking 8a einai h apokalupsh tou Twilight isws giati 8a einai kapoia -nai 8ewrw oti einai gunaika kai nai pisteuw oti einai h Tara gia diaforous logous- pou 8a dixasei to koino kai 8a einai endiaferon na doume pws 8a to xeiristei storywise o joss
    auta
    kai pali polu kalh douleia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. h 8esh ths Satsu anamesa sto sllayera rmy einai kapws para3enh auth th stigmh

    Ω ναι, κι εγώ εκτίμησα αυτή την εξέλιξη ακριβώς επειδή θέτει αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα, του κατά πόσο είναι ηθικό αυτό που έκανε η Buffy, κι ενδεχομένως το κατά πόσο οι δύο κοπέλες εκμεταλλεύτηκαν η μία την άλλη.


    Για Tara/Twilight, ενδιαφέρουσα ιδέα, θα κόψει το ίντερνετ στα δύο. Ίδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ma kai bebaia ekmetaleuontai h mia thn allh , an oxi sto epakro se ena polu megalo pososto, h men satsu eixe intimate epafh me thn kopela pou htan erwteumenh edw kai polu kairo h de buffy kalupse estw kai proswrina to keno pou eniw8e mesa ths.
    To erwthma einai an 8a katalh3oume se allotriwsh tou xarakthra ths buffy me to na mh noiazetai gia ta atoma ta opoia niw8oun mia kapoia el3h pros authn otan auth den niw8ei to idio . Apo thn allh kairos einai na perasoume se mia dark buffy , dhladh kairos einai na e3ereynhsei pragmatika thn skoteinh ths pleura , oxi opws ekane stigmiaia sto Bad Girls h se kapoia shmeia sthn kakh kat'eme season 6.

    Mono sta duo? ekei einai pou 8a dixastoun oloi oi followers...Alla 8a nai tromerh twist pantws

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και όσο αφορά τη Buffy, περιμένω να πάει ακόμα βαθύτερα, γιατί δεν είναι μόνο οτι χρησιμοποίησε τη Satsu, αλλά επιπλέον εδώ μπαίνει και ένα ζήτημα ιεραρχίας στο στρατό των slayers. Κάθε φορά που θα παίρνει μια απόφαση, το ερώτημα θα πλανάται, "γιατί εγώ και όχι η Satsu;" αν η αποστολή είναι δύσκολη, "γιατί η Satsu κι όχι εγώ;" αν μια αποστολή είναι επιθυμητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Exeis dikio kai auto isws na odhghsei se diaspash toso tou stratou twn slayers kai an pdhghsei se kapoiou eidous emfuliou polemou pou na synaptaitai me auta pou exoun upo8ei sto fray kai na einai h aparxh tou telous ths mageias .

    ΑπάντησηΔιαγραφή