Today in WOO-HOO!!!!: Steven Moffat is the new boss


Μας έβγαλαν την πίστη, αλλά επιτέλους το BBC επιβεβαίωσε την πιο επίμονη ιντερνετική φήμη των τελευταίων ετών: o Steven Moffat αναλαμβάνει showrunner του 'Doctor Who' από την 5η σεζόν του show. Aνακοίνωση εδώ, σκέψεις μετά το άλμα.

Λίγες μέρες μετά το BAFTA που κέρδισε για το 'Blink' (#1 επεισόδιό μου για το 2007), δηλαδή το επεισόδιο που θα διδάσκεται 30 χρόνια από σήμερα σε σχολές σεναρίου, ο Steven Moffat είναι κι επισήμως το νέο αφεντικό. Δε θα κάτσω να απαριθμήσω τους τρόπους με τους οποίους ο Moffat είναι μέλος του εκλεκτού και ολιγάριθμου γκρουπ δημιουργών που δε μπορούν να κάνουν λάθος. Δημιουργός λατρεμένων σειρών και πολυβραβευμένος μέχρι αηδίας, ο πολυγραφότατος βρετανός θεός αναλαμβάνει τη θέση που ποτέ δεν αφήνει κανέναν πλήρως ικανοποιημένο, αλλά που αν πρόκειται να το καταφέρει ποτέ κανείς, θα είναι αυτός.

Με τα επεισόδιά του στο Who, έχει αποδείξει κατ'επανάληψη οτι έχει εξαιρετική αίσθηση του χαρακτήρα, μπορεί να δημιουργεί engaging drama χωρίς ούτε στιγμή να μοιάζει κατευθυνόμενο, και φυσικά έχει μια ανεπανάληπτη αίσθηση δομής, που κάνει κάθε του σενάριο να μοιάζει ολόφρεσκο. Πειραματίζεται, δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε διαφορετικά υπο-genres, και δε σταματά να δημιουργεί φρέσκες ιδέες και concepts.

Αυτή είναι και μια από τις βασικές διαφορές του με τον Russell T. Davies, ο οποίος μοιάζει ικανοποιημένος με την επαναφορά παλαιότερων δημιουργιών αντί να φτιάχνει δικές του. Φυσικά είναι άδικο να συγκρίνω έναν showrunner με κάποιον που σε 3 χρόνια έχει δώσει απλώς 4 σενάρια, και σίγουρα δεν περιμένω τον Moffat να έρθει και κάθε επεισόδιο του δικού του 'Doctor Who' να είναι πειραματικό και να διαθέτει ολοκαίνουριες δημιουργίες.

Όμως εκεί που ο Davies σκέφτεται πρώτα ως παραγωγός και μετά ως καλλιτέχνης, ο Moffat έχει αποδείξει πολλές φορές οτι βάζει την έμπνευση μπροστά. Ξεκαθαρίζω οτι ως παραγωγός, ο Davies δεν έχει ταίρι. Ξέρει τι θέλει το κοινό, και ξέρει πώς να του το δώσει. Ως σεναριογράφος είναι εξαιρετικά αδύναμος, αλλά δεν είναι τυχαίο οτι η δική του ενσάρκωση της σειράς με κάνει να φέρομαι σαν 13χρονο fanboy ακόμα και τις στιγμές που με απογοητεύει. Αντικαθιστώντας τον Davies με τον Moffat, το BBC οφείλει να γνωρίζει οτι αντικαθιστά το marketing με την τέχνη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Που θα πει, αν η σειρά απογοητεύσει θα αποτύχει οικτρά σε όλα τα επίπεδα, και δε θα έχει τα hooks που μόνο ο Davies ξέρει να προσφέρει ακόμα και στις χειρότερες στιγμές του. Αλλά ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά οτι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν το 'Doctor Who' το αγαπάμε τόσο πολύ με έναν τόσο άνισο σεναριογράφο στο τιμόνι, φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν αναλάβει ο Moffat.

Όπως θα έλεγε και ο Doctor, 'Fan-tastic!'

4 σχόλια:

  1. Εξαιρετικα νεα, αλλα μηπως εχω χασει επεισοδια; Το καλοκαιρι τα λεγαμε εδω στο blog οτι θα σταματουσε το who για κανα δυο χρονια. Τεσπα εκανα ενα μικρο research και βρηκα οτι αμα τελικα ο Tennant δεν συνεχισει πιθανος επομενος να ειναι ο James Nesbitt.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Teleio! Epitelous, prepe na eixe ginei edw kai duo seasons. (mazi me to trexon)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. pros kosta

    an diavaseis anakoinosi o davies paramenei kai sta 4 special pou tha vgoun to 2009

    o moffat analamvanei ta inia apo tin pempti season to 2010

    kala ok to bbc den prokeitai na afisei etsi stin tixi tou to dr who..
    an ta valeis kato to who einai isos i noumero ena seira pagkosmios gia to bbc...ara diskolo to kovo na vgei patata
    kai o moffat exei apodeiji oti ok texni texni alla an tou girisei to mati(blink!) se stelnei apo ekei pou irthes!!!!

    anyhoo to torchwood tora mporei na to analavei kapoios allos?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, είχε βγει μια φήμη για Nesbitt την οποία ο Moffat είχε διαψεύσει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μακάρι.

    Απλά είχα αρχίσει να ανησυχώ, γιατί το BBC φάνηκε διατεθειμένο ουσιαστικά να κόψει τη σειρά για δυο χρόνια (αν εξαιρέσεις τα specials που λογικά θα είναι μάπες σαν όλα τα specials που γράφει ο Davies) παρά να πει απλώς σε κάποιον άλλον να την αναλάβει.

    Και ναι, έπρεπε να έχει ήδη συμβεί, συμφωνώ. Η κορύφωση της 3ης σεζόν ήταν παντελώς ανέμπνευστη, και ο λόγος που την έχω τόσο ψηλά στην εκτίμησή μου (όπως όλοι φαντάζομαι) είναι λόγω του σερί 3 αριστουργημάτων Blink - Human Nature - Family of Blood, για το οποίο σερί ο Davies είχε πρακτικά ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας πως κατ'αυτόν ήταν λάθος που η σειρά έγινε τόσο σκοτεινή. (!)

    Φέρτε τον Moffat ρεεεεεε, can't wait!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή