Fringe 1x16 'Unleashed'


Ωραίο σερί για το Fringe.

Όχι οτι αυτό το επεισόδιο συγκρίνεται με το 'Inner Child' της περασμένης βδομάδας ή το φοβερό προ-Idol 'Ability', αλλά ως δείγμα μιας ξεκάθαρα ανεβασμένης μπάρας για το τυπικό MoW επεισόδιο δηλώνω ευχαριστημένος. Νομίζω πως γενικά η σειρά έχει βρει μια πολύ καλή φόρμουλα και ρυθμό, και οι όποιες ενστάσεις μου εδώ αφορούν κυρίως σε κάποιες μικροασυνέπειες παρά σε έλλειψη ενδιαφέροντος όπως συνέβαινε στο πρώτο μισό της σεζόν.

Από τη μία βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα τη συνεχιζόμενη ματιά στις σκοτεινές γωνίες του παρελθόντος του Walter, που ξεκίνησε στο 'Ability' και το χειρόγραφο ZFT και συνεχίζεται εδώ με αυτό που μοιάζει με Fringe version του 'The Dark Age' επεισοδίου της Buffy. Το οτι δεν πήγαν μέχρι τελικής γραμμής με τον Walter ως υπαίτιο όπως είχε κάνει ο Whedon με τον Giles, δεν αφαιρεί πολλά από τη δύναμη του character spotlight: Σημασία δεν είχε αν ο Walter έφταιγε όντως, σημασία είχε το οτι ο ίδιος πίστευε οτι έφταιγε, και το πόσο βαρέως έφερε αυτή την ενοχή του. Αν δεν ήταν αυτό, θα είναι κάτι άλλο στο μέλλον.

Από την άλλη όμως οι συγγραφείς έκοψαν κάποιες γωνίες στη συνέπεια των χαρακτήρων για να πουν αυτό που ήθελαν για τον Walter, καθώς η περίεργη ένταση ανάμεσα σε αυτόν και τον Peter έμοιαζε να έρχεται από το πουθενά. Επίσης, εκτιμώ φυσικά την προσπάθεια για να δοθεί λίγος χαρακτήρας στον Charlie ο οποίος υπάρχει βασικά για να μεταφέρει γνώσεις πλοκής ανάμεσα στους υπόλοιπους χαρακτήρες, αλλά αυτά πρέπει να γίνονται πιο απαλά και ομαλά, όχι ξαφνικά στο επεισόδιο που κινδυνεύει η ζωή του να, πάρε όλο το γαμήλιο setting του, gentle viewer. (Αφήστε που ως τώρα θεωρούσα απλά οτι είναι τσιμπημένος με την Olivia και ήταν θέμα χρόνου το επεισόδιο που θα πέθαινε για να ζήσει εκείνη ή κάτι τέτοιο.)

Κατά τα άλλα, γούσταρα το τέρας (ή βασικά την υποψία αυτού), τα interactions ενός καστ που κολλάει μεταξύ του όλο και περισσότερο, τις bookend σκηνές της Olivia να ανοίγει το φως για να κοιμηθεί αφού έχει διαβεβαιώσει την ανιψιά της οτι δεν υπάρχουν τέρατα, και τέλος τον Walter να κλέβει το επεισόδιο στο τέλος με το "You crap them out!" προς τον Charlie.

Nice little episode. Την επόμενη βδομάδα... Random alert: Γράφει και σκηνοθετεί ο Akiva Goldsman. The show need to crap him out, νομίζω.


.

5 σχόλια:

  1. Πράγματι, ωραίο το τέρας. Και υποθέτω το έκρυψαν αρκετά για να ενισχύσουν και το μυστήριο πάνω σε αυτό αλλά και για να ξοδέψουν όλα τα λεφτά για εφέ μια κι έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κλασική συνταγή του τρόμου δεν απαιτεί την εμφάνιση τέρατος (ένα κλασικό παράδειγμα το Alien— όποιος με ρωτήσει ποιο απ' όλα εννοώ, να μη του ξαναδουλέψει το PC).

    Υπάρχει και ένα arc μισοανοικτό που εκκρεμεί: το ύποπτο παρελθόν του Peter, και τι ακριβώς έκανε τόσα χρόνια.

    Κατά τα άλλα, ναι, πάει καλά η σειρά και για 'μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sarese to finale? ekei pou anabei to fos gia na koimithei, fonaksa 'oh comeON now!'

    den ginontai ayta, oute kan san wink wink katastaseis. tosa exei dei i praktorissa, to zwo tin enoxlise? pou sto katw katw, ayti oute pou to poluaggikse, o walter ekane oli ti douleia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ταίριαξε με το παραμύθι. Αν δεν το είχε διαβάσει στην ανιψιά στην αρχή του επεισοδίου και δεν είχε ερωτηθεί για τον αν υπάρχουν τέρατα δεν θα το σκεφτόταν καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή